Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Самиот факт што оваа Boo Boo Blabla како и да е студира на Штул у Тетово објаснува многу работи во дискусијава.
Епа златна, и на нас Тетовчани ни смета може што ти и уште 1000 размазени дечишта што не знаат што е државен универзитет каде што actually фаќаш книга пред испит а не седиш на кафица на улица Мекдонија во преценетото Скопје и каде што за да дојдеш до 9ка е потење на гс и ваѓање на маст, а камо ли па 10ка, значи може ни смета и тоа што вие Скопјани (или фиктивни Скопјани) се понашате ко да сте го фатиле господ за муда, па не се расфрламе со навреди насекаде. Самиот факт што уопште успеа да напишеш пост на такво ниво го покажува твоето и нивото на култура на твојата о толку образувана фамилија со 10.00 просек... претпоставувам сите сте на приватен, па среќно со тоа.

Посебно ме импресионира како тоа се расфрлаш со твојата глупавост и викаш ајде економисти отворете фирми и слични такви изјави. Изглеа ти треба тебе риалити чек, да излезеш малку од стакленото звоно, да ја плукнеш сребрената лажица со која си се родила и да сфатиш дека НЕМА СЕКОЈ СРЕДСТВА ЗА ТОА!
Веруј ми колку ти што го нејќеш Тетово и ја толку не го сакам Скопје, а колку што гледам од колегиве на факс, кои не се од Тетово туку од подалечните градови, едвај чекаат да си одат дома за викенд, ама погоди што, НЕ МОЖАТ ДА СИ ДОЗВОЛАТ ИДЕЊЕ ДОМА СЕКОЈ ВИКЕНД!
По пат, студирам на државниот, не студирам на Штул.
И сите сме биле и сме на државни факултети.
Немој да се вознемируваш, нели боли кога некој зборува против твојот град?
Што се разлути, па до пред малце јадеше буреци за Скопје?
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:51 PM ---
I ti si cudo od covek, ne se sekiraj. :)
Slusaj, daj batali go ovoj lokal patriotskiot romanticen zanes i objasni mi kako dojdencite go unistuvaat Skopje?

Zivo sum zainteresiran???

Za malku ke zaboravev, patriotizmot e doblest na onie koi nemaat drugi doblesti, a lokal patriotizmot ne e duri ni toa...
Како сакаш сфати си ти патриотизам, за мене е тоа поважно, од живеењето во елитен и супериорен град. Се согласувам со дечково од К.Вода, подобро од мене се изразил.
Кажав, како го уништуваат Скопје. Меѓу последните примери, е гаѓањето на лавовите со јајца. Немаше Скопјани, се некои од други места беа. Се познава по зборувањето.
И во државни институции се зборува литературно македонски! ЗОШТО? Јас не реков скопски, реков литературен јазик! ЗОШТО? Затоа што не е ни чудно што ни го негираат нашиот јазик, ако ние самите не си го познаваме! Ако не го користиме во државни институции, во медиуми (за таму фала богу закон постои), тогаш, каде?

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Оф оф на Тетовскиот, демек се извади сега хахахахха. Ај добра си.
И успут, за Тетово мене искрено ич не ме боли, не сум ни патриот а уште помалку локал патриот. Ме иритираше твоето нелогично мислење у врска со работите кои си ги кажав у постот. А у врска со последното прашање малку не те разбрав.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
По пат, студирам на државниот, не студирам на Штул.
И сите сме биле и сме на државни факултети.
Немој да се вознемируваш, нели боли кога некој зборува против твојот град?
Што се разлути, па до пред малце јадеше буреци за Скопје?
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:51 PM ---

Како сакаш сфати си ти патриотизам, за мене е тоа поважно, од живеењето во елитен и супериорен град. Се согласувам со дечково од К.Вода, подобро од мене се изразил.
Кажав, како го уништуваат Скопје. Меѓу последните примери, е гаѓањето на лавовите со јајца. Немаше Скопјани, се некои од други места беа. Се познава по зборувањето.
И во државни институции се зборува литературно македонски! ЗОШТО? Јас не реков скопски, реков литературен јазик! ЗОШТО? Затоа што не е ни чудно што ни го негираат нашиот јазик, ако ние самите не си го познаваме! Ако не го користиме во државни институции, во медиуми (за таму фала богу закон постои), тогаш, каде?
Tie sto frlaa jajca po lavovite, dete drago, bea sobrani i plateni od edna politicka partija na cie celo e eden cicko so strupovi po facata, za da napravat mediumska pretstava.

Primerot ti e krs, daj nekoj drug, kako tie losite dojdenci ja unistuvaat prekrasnata ni metropola.

Kakva vrska imaa deka vo drzavnite institucii se zboruva cisto Makedonski? Da ne se zagina malku vo temnicata? Ajde, cekor po cekor, tamu ima svetlina, ke izlezes...

Sega vo tebe vrie nagonot da gi navredis dojdencite na nekoj nacin, a od druga strana toj nagon e inhibiran od zelbata da ne se pokazes seljanka...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Jas ne mu sporam na nikogo da go custvuva svojot grad za svoj. Se razbira deka mestoto kade sto si gi pominal detstvoto i mladosta zasekogas ke ti bide najubavo. Ne e toa poentata.

Poentata e sto koga nekoi plitki umovi naogaat deka se superiorni nad dojdencite (pazi, dojdenci a se naogaat vo svoja drzava, i se vo grad za koi i tie plakaat da se gradi) samo zatoa sto zboruvaat na nekoj dijalekt. Nema nisto posmesno i popateticno od naoganje vrednosti vo izliteni frazi kako stari Skopjani, stari Bitolcani, i slicni gluposti.

Na ova devojceto aktivist-self righteous bitch mnogu raboti i se ispomesani, mora vaka polivanje so ladna voda, za nejzino dobro e toa, eden den ke mi bide blagodarna...
Јас никаде, ама баш никаде, не напишав дека сме супериорни над било кој граѓанин на РМ. Ако некој друг тоа ви го рекол, не ме мешајте мене. Јас тоа не сум го рекла.
Јас реков дека ми пречи што зборуваат се и сешто за Скопје, а сите се тука. Животот ги натерал. И мене животот ме тера секој ден да слушам колку е лошо Скопје, а јас да уживам во него, де.
А, само за информација, јас цело време апелирам да се вложува во другите градови и потенцирав што е вложено (дисперзирани студии, за почеток) а вложувањето треба да биде и приватно и државно.
И кажав погоре, има многу поволности за отворање на мал бизнис (како не плаќање данок за приход до 300 000 евра) а тоа е и повеќе од доволно за егзистенција.
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:58 PM ---
Оф оф на Тетовскиот, демек се извади сега хахахахха. Ај добра си.
И успут, за Тетово мене искрено ич не ме боли, не сум ни патриот а уште помалку локал патриот. Ме иритираше твоето нелогично мислење у врска со работите кои си ги кажав у постот. А у врска со последното прашање малку не те разбрав.
Не се вадам, кажувам факт. По пат, мене не ми е 10..00 просек. Нешто понизок.
Студирам на јазик кој до пред 2 години ми беше непознат. Плус е голема борбата таму, каде што сум само јас македонка. Не се сили толку многу и не си донесувај заклучоци, пред нешто да дознаеш, а барем на форумов лесно се дознава кој какви мислења оставил.

Ако не си патриот, зошто те изнервираа моите критики до Тетово и тетовчани?

И, патем, немам сребрена лажичка во уста.
Ама ти тоа не го знаеш, зошто се испозборе пред да видиш дали е нешто така или не е така.
Типично тетовски, како се родивте толку паметни, не знам.
--- надополнето: Jun 7, 2011 12:00 AM ---
Tie sto frlaa jajca po lavovite, dete drago, bea sobrani i plateni od edna politicka partija na cie celo e eden cicko so strupovi po facata, za da napravat mediumska pretstava.

Primerot ti e krs, daj nekoj drug, kako tie losite dojdenci ja unistuvaat prekrasnata ni metropola.

Kakva vrska imaa deka vo drzavnite institucii se zboruva cisto Makedonski? Da ne se zagina malku vo temnicata? Ajde, cekor po cekor, tamu ima svetlina, ke izlezes...

Sega vo tebe vrie nagonot da gi navredis dojdencite na nekoj nacin, a od druga strana toj nagon e inhibiran od zelbata da ne se pokazes seljanka...
Сељанка? На македонски е веројатно селанка. Не, не сум селанка, немам како да бидам. Имам револт према дојденците кажав веќе зошто и не досадувај, навистина насекаде замараш. Кој е твојот проблем?
Или читај што е напишано, не ти личи како мало дете да се инаетиш.

Ајде, кажи ми, дали реков дека во државните институции се зборува литературно, или треба да се зборува литературно?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас никаде, ама баш никаде, не напишав дека сме супериорни над било кој граѓанин на РМ. Ако некој друг тоа ви го рекол, не ме мешајте мене. Јас тоа не сум го рекла.
Јас реков дека ми пречи што зборуваат се и сешто за Скопје, а сите се тука. Животот ги натерал. И мене животот ме тера секој ден да слушам колку е лошо Скопје, а јас да уживам во него, де.
А, само за информација, јас цело време апелирам да се вложува во другите градови и потенцирав што е вложено (дисперзирани студии, за почеток) а вложувањето треба да биде и приватно и државно.
И кажав погоре, има многу поволности за отворање на мал бизнис (како не плаќање данок за приход до 300 000 евра) а тоа е и повеќе од доволно за егзистенција.
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:58 PM ---

Студирам на јазик кој до пред 2 години ми беше непознат. Плус е голема борбата таму, каде што сум само јас македонка. Не се сили толку многу и не си донесувај заклучоци, пред нешто да дознаеш, а барем на форумов лесно се дознава кој какви мислења оставил.

Ама ти тоа не го знаеш, зошто се испозборе пред да видиш дали е нешто така или не е така.
--- надополнето: Jun 7, 2011 12:00 AM ---

Сељанка? На македонски е веројатно селанка. Не, не сум селанка, немам како да бидам. Имам револт према дојденците кажав веќе зошто и не досадувај, навистина насекаде замараш. Кој е твојот проблем?
Или читај што е напишано, не ти личи како мало дете да се инаетиш.

Ајде, кажи ми, дали реков дека во државните институции се зборува литературно, или треба да се зборува литературно?
Selanka e geografska odrednica, seljanka e aksioloska (trk po recnikot). Ne zamaram jas vo sekoja tema, naprotiv, pisuvam samo vo mal broj temi, no nikogas ne nauciv da go toleriram prostotilakot naglasen so visko mislenje za sebe na subjektot na opsrevacija.

Uste cekam primer kako dojdencite go unistuvaat Skopje...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Selanka e geografska odrednica, seljanka e aksioloska (trk po recnikot). Ne zamaram jas vo sekoja tema, naprotiv, pisuvam samo vo mal broj temi, no nikogas ne nauciv da go toleriram prostotilakot naglasen so visko mislenje za sebe na subjektot na opsrevacija.

Uste cekam primer kako dojdencite go unistuvaat Skopje...
Јас мислам дека го доби примерот, а ако ти не го сметаш за релевантен, тоа не значи дека не постои.
Мене ме замараш по теми. Ме следиш. Мафни се, не си ми интересен, досаден си. Можеби за себе имаш некое високо мислење, ама најди си друг соговорник. Не будиш ни желба да ти одговорам, па и да се потрудам повеќе во одговорот.
Сељанка е српски збор, кој не постои во македонски лексикон. Во српско - македонски речник постои, со превод сељанка - селанка.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284

Значи не читаш како што пишува туку како што ти одговара.
Ја уопште не се увредив за Тетово и слично, тоа најмалку придонесе за постот, спомнав како за споредба само зошто цело време ти се жалиш од провинцијалци, ти го расипувале градот енд шит лајк дет, ама нели треба да ти се нацрта. Нејсе.
Второ, ич не ми ја опишувај ситуацијата на Тетовскиот, знам многу добро како е таму заради тоа и не студирам таму, ама не е тоа темата да се расправаме.
И трето, таков впечаток добив од претходните мислења, дека си родена со сребрена лажица, пошто обично таквите пишуваат куп бесмислености за економија и слично, пошто ептен имаат искуство со недостаток на финансии.

И пошто си единствена македонска на факултет, стварно ме интересира од кај ги сконта Тетовци какви се. Не дека ме интересира или нешто ќе се навредам, пошто си ги знам и јас какви се, и ја знам реалната оцена на градов ама пак не се потепувам по форуми и не окривувам Скопјани за моменталната негова ситуација.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас мислам дека го доби примерот, а ако ти не го сметаш за релевантен, тоа не значи дека не постои.
Мене ме замараш по теми. Ме следиш. Мафни се, не си ми интересен, досаден си. Можеби за себе имаш некое високо мислење, ама најди си друг соговорник. Не будиш ни желба да ти одговорам, па и да се потрудам повеќе во одговорот.
Сељанка е српски збор, кој не постои во македонски лексикон. Во српско - македонски речник постои, со превод сељанка - селанка.
Zosto tebe bi te sledel? :rolleyes: Ti kazav deka sum alergicen na prostotilak, ako ti se cini deka te sledam tebe, toa treba da te zagrize...

Ne gledas deka e vreme da si legnes? Ke pocnat da ti se smeat. Duri i skriena zad anonimnosta na nikot, suetata ke ti bide povredena. Odi pospij malku...

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Скопје секогаш ќе им биде туѓо, скапо и исполнето со сивило за "привремените станари".
На мнозинството од страна секогаш кога се во посета на Скопје, еден од главните приоритети им е дискрецијата.
Дискрецијата е премногу барана стока во овој град. Метропола на ноќни журки, минимимално два пати во неделата до раните утрински часови, каде што скандалите и озборувањата се гориво што ги движи моторите на општеството. Секогаш има нов материјал за озборување.

Но и покрај сивилото, ѓубрето и долгите колони од возила во четири попладне, проследени со пцовки и шмекања на семафори, Скопје не е неподвижен град. Напротив градот пулсира со незауздена енергија и свежа крв, одново и одново.
Пулсира со нови згради, потребни и непотребни улици кои никнуваат онаму каде што треба или не треба. Пулсира со ведри лица, но и со исто толку пропаднати и накурчени фаци. Пулсира со бас од петти и нервозен комшија од трети. Пулсира со детски џагор и маање табла у маало со дволитарка, од која после два дена добиваш неподнослива мигрена и постојано ветување дека коа си шворц нема да пиеш пластика.
Пулсира и Скопјанец кога е при пари да знае каде да ги троши за убав провод, ама пулсира и кога нема пари и знае исто толку добро да си помине. Пулсирам и јас коа ќе ја видам двокатнана, црвена 15ка со натпис Го сакам Скопје. Затоа што навистина го сакам.

И сето ова туѓинец не може да го почуствува на ист начин како што некој израснал во Скопје, го оставил детството, основните и средношколските денови во клупи или кафичи најблиску до школото.

Свесни се Скопјани за сите маани кои ги има градов. Ако привремен студент е приморан да ги трпи пет дена у неделата, ние ги трпиме цела година. И имаме повеќе право да плукаме ако решиме, бидејќи живееме овде, сме израснале овде и знаеме како било пред неколку години и како е сега.
Заради убавините кои не можете или не сакате да ги видите, а ги нуди Скопје ги отфрламе вашите забелешки, бидејќи кога се прави анализа и се донесува заклучок се земаат во обзир позитивните и негативните работи. Би требало да ви биде тоа јасно на сите вас кои доаѓате од помали места на посета тука.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Но и покрај сивилото, ѓубрето и долгите колони од возила во четири попладне, проследени со пцовки и шмекања на семафори, Скопје не е неподвижен град. Напротив градот пулсира со незауздена енергија и свежа крв, одново и одново.
Пулсира со нови згради, потребни и непотребни улици кои никнуваат онаму каде што треба или не треба. Пулсира со ведри лица, но и со исто толку пропаднати и накурчени фаци. Пулсира со бас од петти и нервозен комшија од трети. Пулсира со детски џагор и маање табла у маало со дволитарка, од која после два дена добиваш неподнослива мигрена и постојано ветување дека коа си шворц нема да пиеш пластика.
Пулсира и Скопјанец кога е при пари да знае каде да ги троши за убав провод, ама пулсира и кога нема пари и знае исто толку добро да си помине. Пулсирам и јас коа ќе ја видам двокатнана, црвена 15ка со натпис Го сакам Скопје. Затоа што навистина го сакам.

И сето ова туѓинец не може да го почуствува на ист начин како што некој израснал во Скопје, го оставил детството, основните и средношколските денови во клупи или кафичи најблиску до школото.

Свесни се Скопјани за сите маани кои ги има градов. Ако привремен студент е приморан да ги трпи пет дена у неделата, ние ги трпиме цела година. И имаме повеќе право да плукаме ако решиме, бидејќи живееме овде, сме израснале овде и знаеме како било пред неколку години и како е сега.
Заради убавините кои не можете или не сакате да ги видите, а ги нуди Скопје ги отфрламе вашите забелешки, бидејќи кога се прави анализа и се донесува заклучок се земаат во обзир позитивните и негативните работи. Би требало да ви биде тоа јасно на сите вас кои доаѓате од помали места на посета тука.
Devojko, ova ti e pismena po Makedonski od treta godina, pod ime: Moeto Skopje?

Mozes malku da elaboriras kako toa ti pulsiras, bas me interesira?

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Сексилишс, ве сфаќам јас, и јас го сакав Скопје кога не живеев таму. И јас ги гледав убавините пред да почнам да ги согледувам негативностите, но колку повеќе седиш на едно место толку повеќе ги забележуваш неговите несовршености.
Скопје вас ви е дом, роден град и сакале не сакале тоа е факт, и (ваљда, повеќето од вас) го сакате и покрај негативностите зошто таму е вашиот дом.
Но, тоа не значи дека морам и јас да му се клањам. Мене не ми се допаѓа и си имам право да кажам исто како што има право секој да се изјасни за Тетово, Битола или било кој друг град.

Мада поентата на постот друго ми беше, и немаше врска ни со Скопје ни со Тетово, ми беше упатено како критика за членката.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Devojko, ova ti e pismena po Makedonski od treta godina, pod ime: Moeto Skopje?

Mozes malku da elaboriras kako toa ti pulsiras, bas me interesira?
На начин на кој што ниеден жител од помало место, односно провинцијалец нема да може.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Сексилишс, ве сфаќам јас, и јас го сакав Скопје кога не живеев таму. И јас ги гледав убавините пред да почнам да ги согледувам негативностите, но колку повеќе седиш на едно место толку повеќе ги забележуваш неговите несовршености.
Скопје вас ви е дом, роден град и сакале не сакале тоа е факт, и (ваљда, повеќето од вас) го сакате и покрај негативностите зошто таму е вашиот дом.
Но, тоа не значи дека морам и јас да му се клањам. Мене не ми се допаѓа и си имам право да кажам исто како што има право секој да се изјасни за Тетово, Битола или било кој друг град.

Мада поентата на постот друго ми беше, и немаше врска ни со Скопје ни со Тетово, ми беше упатено како критика за членката.
Не се бара клањање, се бара почитување, затоа што и покрај тоа што ние сме приморани да трпиме се што нуди Скопјево имам впечаток дека помалку го плукаме и анализираме од некој кој дошол од страна.
Јас ги разбирам преголемите очекувања поединечно, но не се лечи фрустрација преку плукање и кењање.
--- надополнето: Jun 7, 2011 12:30 AM ---
Da pulsira? Pa i ovde pulsiraat zenite, ne znam od kade tie taa cudna ideja deka samo vo Skopje pulsiraat...:X3:
Затоа изгледа трчаат по поголема дискреција тука.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Јас Скопје го почитувам колку што можам, значи гледам да не правам штета во градот, си фрлам ѓубриња на соодветни места и слично, ама ја не можам да лажам за работи што се очигледни и приморано да го сакам. Никој не лечи фрустрации, и никој не го коментира само Скопје(тука не алудирам само на темава), сигурна сум дека секој е свесен дека у ниеден град у Македонија не е совршен и секој си плука од време на време ваму таму, ама никој баш никој не се навредува за тоа ко Скопјани на темава.

Kajgana Shop

На врв Bottom