Презиме - моето, твоето или двете?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ебати мажите. Ако сака можи и да го задржи....бла бла.., лижачи.
Има да го носи твоето презиме и ТОЧКА.
Да. Ако не го земе, ништо од свадбата. Презиме е тоа, не се менува матичен број, не е мала работа, како тоа? :tapp:

-----<-<@

loso kure
Член од
10 ноември 2008
Мислења
494
Поени од реакции
23
моето мислење на темава е следното,
женскиве би требало да го земаат презимето на сопругот, највеке заради потомството за да го носи презимето као некоја припадност фамилијарна, а не као на запад шо го носат некои презимето на мајката па така испага дека и незнаат кој им је татко:pos2:

mean

:пипи:
Член од
12 октомври 2008
Мислења
587
Поени од реакции
24
Не ми пречи многу-многу да си го сменам презимето кога ќе се омажам (АКО се омажам:wink:). На крај краева имам брат и он ќе ја продолжи лозата на нашето семејство (и презиме) ако гледаме од таа страна. Никогаш не би го терала мојот иден маж да го земе моето презиме, ако ми е до толку до презимето ќе си го зеам и моето и неговото.:pipi:

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Тоа право на личен избор и договор на двајцата кој сто стапуваат во брак.Правно е дозволено неколку варијанти на кој имаат слободен избор,и машкото и женското.Кај нас и пошироко како по правило и традиција е дека треба женското да се откаже од своето презиме и да го земе на мажот.Тоа е тотален апсурд,само женското ќе одлучи дали сака да си отстсапи од своето презиме,и доколку не сака мажот нема никаква причина да замерува на тоа или да кажува дека не го почитува доволно и затоа не се откажала од нејзиното предходно презиме.Но дали треба девојката да се откаже од нејзиното презиме,дали со тоа нема да го почитува домот што и пружил се во животот,пред бракот?Мислам дека најдобро е да се додаде презимето од мажот(бидејќи обратно вероватно би се распаднале подготовките за свадба :vozbud:) за да би дошло до некоја рамнотежа помеѓу желбите и можностите:smir:!

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Се знај како е традицијата сеа, да не се прајме многу модерни. Жената го зема презимето на мажот, ако сака секако можи да си го задржи ама децата ќе се презиваат како таткото.

Спојување на презимиња е можно најглупата идеја, шо ќе се случи ако се спојуваат презимињата во следните 5 генерации. Португалија? Дај не си прајте филмој сеа, не се работи овде за шовинизам, едноставно така е попрактично.

А феминистките и така немажени ќе останат или ќе се разведат, така да нека не му ја мислат по многу.

firestarter

нетачен
Член од
3 април 2008
Мислења
80
Поени од реакции
6
Се знај како е традицијата сеа, да не се прајме многу модерни. Жената го зема презимето на мажот, ако сака секако можи да си го задржи ама децата ќе се презиваат како таткото.

Спојување на презимиња е можно најглупата идеја, шо ќе се случи ако се спојуваат презимињата во следните 5 генерации. Португалија? Дај не си прајте филмој сеа, не се работи овде за шовинизам, едноставно така е попрактично.

А феминистките и така немажени ќе останат или ќе се разведат, така да нека не му ја мислат по многу.
така е во право си.до кога жената ке го носи своето презиме ако не до смрт и после повторно останува презимето на мажот кое ке го наследат децата.И шо после?:toe:

Член од
4 јули 2008
Мислења
385
Поени од реакции
18
На моето ќе го додадам неговото и тоа е тоа :pipi:
ми ту:icon_lol:
а по можност и само моето да си го задржам..незнамс и го сакам презимето некако:)
не и двете е дефинитивно најубава опција..само доколку другата страна се согласи:)
ај уствари иам јас време да мислам :icon_lol:

Член од
5 јануари 2009
Мислења
2.654
Поени од реакции
81
се знае од многу одамна традиција е жената да го земе презимето од мажот

Член од
24 август 2008
Мислења
132
Поени од реакции
2
Планирам да си го задржам моето презиме. Ако ми се свиѓа неговото, само ќе го додадам на моето и готово.

Член од
17 јули 2008
Мислења
436
Поени од реакции
273
Љубов,прстен,а позади се презимето што "живот" значи...

Во овие празнични денови,можеби некои од вас размислуваат за брак.деца ,топол дом...полн со љубов и сл.

Но ,како би одлучиле,би го зеле ли презимето на идниот сопруг,не,или можеби ќе барате компромис??

Машки, дали имате против девојката да го задржи своето презиме и зошто?
Девојки, дали сметате дека со земањето на неговото презиме го губите "идентитетот"?

ФлоуБТ

Потпис: Clever Bastard
Член од
17 февруари 2008
Мислења
1.582
Поени од реакции
66
Мене ми е чисто сеедно дали ќе го земи моето презиме или не. Мада знам дека од дома ќе има дебати, двобои и стобои околу тоа прашање.

Јас пак ќе си ја сакам и пак ќе биде моја жена, без разлика дали го носи моето презиме или не.

Тоа e само нејзин избор и ничиј друг.

Јунајтед

Indifferent
Член од
5 јануари 2009
Мислења
3.974
Поени од реакции
1.622
Нема врска дали ќе го земе моето.Тоа е нејзин избор и на никој друг :toe:

Smile=)

културно-вулгарна
Член од
13 октомври 2008
Мислења
510
Поени од реакции
27
Во никој случај не го гледам тоа како губење на идентитет.. Сепак тоа е МОЈ избор.. Ако ме сака ќе ја прифати мојата одлука.. Како и да е детето би го имало неговото презиме што е уште една потврда за продолжување на семејното име и идентитетот..:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom