Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Имаш 16 точки. Те молам појасни ми која те буни.

Ц, не ме буни мене, туку те буни тебе.

Бараше да ги напишам Божјите особини-доби одговор.
Кога побарав од тебе барем да се обидеш тие Божји особини да ги интерполираш на било кое човеково битие или идол-од тебе не добив одговор.
Наместо одговор, добив збирка од твои произволности, поточно, твој неуспешен обид да ги подведеш Божјите особини на човечката природа-и не Ти успеа!
Јас јасно ги набројав кои се Божјите, а не кои се човечките особини...

F

Frankie Yale

Гостин
Heheh jok politicar, ne patam od inferioriti kompleksi.
Ne veruvam u nisto, u niedna dogma u nieden sistem na veruvanja.(posleden put ti kazuvam)
I nemam filozofija nikakva kon zivotot.
Ima milijardi varijanti i bilijardi mozni ishodi.
Edno e sigurno, a toa e "ogledaloto".
А што бидна со тврдењето дека ти си бог? Или дека бог постои и тој е конечен со "бесконечни потенцијали кои никогаш нема да станат бесконечни"?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
А што бидна со тврдењето дека ти си бог? Или дека бог постои и тој е конечен со "бесконечни потенцијали кои никогаш нема да станат бесконечни"?
Ogledaloto e Bog.
A za potencijali te batali.
Prvo stani ogledaloto pa ke pravime muabet.
Sega si kako ribata vo okean koja cel zivot go barala okeanot.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Океј, исти к*рац друго паковање :) Јас го нацртав "моето дрво" повисоко иначе исто е.
Ако го нацрташ повисоко, тогаш ги гледаш трите димензии на предметот, затоа што гледаш од косина, додека во иста рамнина и странично, гледаш само две димензии!
Ако квадарот ти е метафора за реалноста тогаш можам да кажам дека реалноста ја гледам како целиот столб, целиот квадар не само мојата страна (правоаголникот) т.е ја гледам реалноста таква каква што е за разлика од дмт кој поставува излишни прашања како: а што ако квадарот не е всушност квадар, а што ако внатре во квадарот има нешто друго итн... Не се работи за различни перспективи на иста реалност се работи за две тотално разлики слики за реалноста...
Да, метафората е за реалноста и различните начини и нивоа на кој таа се перцепира. Дали ти го гледаш целиот "столб" или не, незнам и нема да навлегувам во било какви тврдења.
Што се однесува до перцепцијата на дмт и твојата, не би рекол дека се тотално различни....Според мене на Игор му фали малку подобра вештина на изразување, затоа што ако оној што го чита никогаш не медитирал, едноставно го доживува како тресење глупости....да бидам искрен и јас некогаш се нервирам кога ќе прочитам некој пост од него, кој просто "вришти" од нелогичност! :)
Дали ти имаш практикувано медитација, јога? Си бил ли некогаш во хипнотички транс? Дали имаш некое искуство со кое си ја доживеал реалноста од друга перспектива?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ц, не ме буни мене, туку те буни тебе.

Бараше да ги напишам Божјите особини-доби одговор.
Кога побарав од тебе барем да се обидеш тие Божји особини да ги интерполираш на било кое човеково битие или идол-од тебе не добив одговор.
Наместо одговор, добив збирка од твои произволности, поточно, твој неуспешен обид да ги подведеш Божјите особини на човечката природа-и не Ти успеа!
Јас јасно ги набројав кои се Божјите, а не кои се човечките особини...
Шо знам дали успеав, пошто зеленкиве две викаат обратно.

За произволностите, мислам дека треба суд да бидат другите, а не јас и ти.

Тоа што си напукал 2-13 термини кои се wishful thinking на сиромавите по сфаќање е скроз трет муабет. Сепак, држам до тоа дека се аналогиите соодветни. Пробај да оспориш барем една од нив

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Шо знам дали успеав, пошто зеленкиве две викаат обратно.

За произволностите, мислам дека треба суд да бидат другите, а не јас и ти.

Тоа што си напукал 2-13 термини кои се wishful thinking на сиромавите по сфаќање е скроз трет муабет. Сепак, држам до тоа дека се аналогиите соодветни. Пробај да оспориш барем една од нив
Ај сеа, не ја навртувај водата на твојата воденица, оти тоа е лесно видлива и предвидлива финта, попут онаа со волкот и овцата, во стилот „...не ми ја мати водата..„

Убо Ти ги посочив Божјите особини, кои ни оддалеку не се и човечки особини, а сега Ти од мене бараш да сторам нешто кое самиот го немам напишано, а тоа е: да ги оспорам човечките особини и да ги подведам на Божји особини! Ајде де: па јасно посочив кои се Божји а не кои се човекови особни! Меѓу тие две кзтегории, дистинкцијата е очигледна од Месечината...

И дај, конечно, некој саглам одговор и некоја „контра„ на моите постови, ама тоа да биде нешто кое „држи вода„ а не некоја иронија, лудорија, фантазма, нелогичност и тако даље и томе слично...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Убо Ти ги посочив Божјите особини, кои ни оддалеку не се и човечки особини, а сега Ти од мене бараш да сторам нешто кое самиот го немам напишано, а тоа е: да ги оспорам човечките особини и да ги подведам на Божји особини! Ајде де: па јасно посочив кои се Божји а не кои се човекови особни! Меѓу тие две кзтегории, дистинкцијата е очигледна од Месечината...

И дај, конечно, некој саглам одговор и некоја „контра„ на моите постови, ама тоа да биде нешто кое „држи вода„ а не некоја иронија, лудорија, фантазма, нелогичност и тако даље и томе слично...
Имаш 16 контри - бирај една, па да се мачкаме со зејтин и да се бориме!

На тебе је ред!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
не гледам овде откритија кои му помогнале на човекот, револуционерни и уанс ин а лајфтајм (Кох, Тесла, Кири...-такви откритија со обичен микроскоп нема...ако не ги сметаш мобилните кои се базираат врз веќе откриена отпорано технологија). А чудно е што сега барем имаме технологија да погледнеме во влакното на диносаурус на планета икс од галаксија ипсилон...или не

Не добив одговор -во која теорија за постанок (или континуираност) на универзумот/универзумите веруваш
Не баш...
Религиозно определениот е припадник на еден табор.
Во тој табор дошол не по своја воља.
Ти на пример ако се перцепираш како православен христијанин меѓу кои религиозни доктрини си бирал?
Како си станал православен?
Дали си имал избор,бидејќи изборот е слобода.

Тука е разликата, научни и световни работи може да ги отфриш ако најдеш нешто поверодостојно, на пример можеш да НЕ веруваш дека НЕМА лек за многу малигни заболувања а можеш да се приклониш кон мејнстрим верзијата, ако се информираш за тоа или некоја сосема друга област...
Но не можеш да одиш во Џамија,Синагога,Хинду храм или во подрум со јеховини сведоци да го славиш Бог како православен христијанин,па дури и во католичка или протестанска црква...
Ниту да се сунетисаш,да кажуваш хинду мантри или да носиш брада како Сиките (секој ама баш секој маж во религијата на Сиките мора да носи брада) ...или можеш? :)

F

Frankie Yale

Гостин
Ogledaloto e Bog.
A za potencijali te batali.
Prvo stani ogledaloto pa ke pravime muabet.
Sega si kako ribata vo okean koja cel zivot go barala okeanot.
Значи огледало = бог?! Oва ти е ново. Јас треба да станам бог т.е огледало... Ај ако може дообјасни ми ја таа теорија за огледало зошто јас знам само за книгата "Philosophy and the Mirror of Nature" од Ричард Рорти мада сум прилично сигурен дека не е тоа тоа. Човек учи додека е жив, објасни ми ја таа теорија за огледалото зошто стварно првпат слушам за неа, и не сум саркастичен, озбилен сум...
Ако го нацрташ повисоко, тогаш ги гледаш трите димензии на предметот, затоа што гледаш од косина, додека во иста рамнина и странично, гледаш само две димензии!
Да, метафората е за реалноста и различните начини и нивоа на кој таа се перцепира. Дали ти го гледаш целиот "столб" или не, незнам и нема да навлегувам во било какви тврдења.
Што се однесува до перцепцијата на дмт и твојата, не би рекол дека се тотално различни....Според мене на Игор му фали малку подобра вештина на изразување, затоа што ако оној што го чита никогаш не медитирал, едноставно го доживува како тресење глупости....да бидам искрен и јас некогаш се нервирам кога ќе прочитам некој пост од него, кој просто "вришти" од нелогичност! :)
Дали ти имаш практикувано медитација, јога? Си бил ли некогаш во нипнотички транс? Дали имаш некое искуство со кое си ја доживеал реалноста од друга перспектива?
Моите катастрофални вештини во цртање не ми дозволија да го нацртам дрвото на страна успешно па затоа го нацртав поголемо и те разбирам, но ете морав горе да го нацртам, но го замислив моето гледање како дводимензионално... Иначе, медитација имам практикувано eднаш и имам доста читано за неа и интересно е што нови студии укажуваат на тоа дека медитацијата нема поголемо влијание од обично одмарање или слушање на пријатна музика и дека тоа е всушност еден вид на плацебо ефект. Понатака, секој може да има различни перцепции на реалноста и стварно не знам каква врска треба да има тоа зошто ние како луѓе сме премногу неважни за да можеме да влијаеме некако врз неа... Реалноста останува таа што е без разлика на нашите искуства. Дали јас ја имам вистинската перцепција врз реалноста? мислам дека да но не сум сигурен, којзнае...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Мислам дека најголема грешка на светската науката е што го негираат фактот за да биде создадено нешто, и тоа да фукнционира треба
прво да се замисли односно да се направи план за тоа и потоа да се создаде таа креација без разлика дали тоа е куќа, автомобил, компјутер,
спејс шатл, фабрика и сл.
Односно се негира фактот дека за да се создаде нешто толку сложено и интелегентно како што е животот на нашата планета, планетите,
ѕвезди, галаксии, атоми и молекули и се она што сеуште незнаеме дека постои е:
Потребно прво да се замисли односно испланира а потоа да се направи односно создаде а за тоа да се направи е потребна интелегенција и
тоа незамисливо голема за нас.

Дали се согласувате дека за да се направи односно создаде нешто потребно е прво да се замисли а потоа да се направи односно креира???????????????????
?????????????
??????????????
Уште потешко е да се прифати дека можеби... и немало никаков почеток туку тоа е само обид со нашата ограничена перцепција да се одговори на некои прашања...религиски со дедо боже или научни со биг бенг...
Можеби треба да се работи на перцепцијата...религијата но и науката за жал го отфрлија она кое го знае просечен Абориџин кој “сонува“ некаде во близината на Алис Спрингс...
А тоа е дека и од набљубувачот зависи набљудуваното и е во директна корелација со “спознанието“...“објективната вистина„...“реалноста“...
Тука јасно се гледа ограниченоста на концептот на “објективна вистина“ кој се бара некаде надвор а не се почнува од внатре.
Не дека тоа само по себе е лошо, но си има лимит, кој одамна е достигнат и треба некоја нова парадигма која од која ќе се тргне понатаму...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Значи огледало = бог?! Oва ти е ново. Јас треба да станам бог т.е огледало... Ај ако може дообјасни ми ја таа теорија за огледало зошто јас знам само за книгата "Philosophy and the Mirror of Nature" од Ричард Рорти мада сум прилично сигурен дека не е тоа тоа. Човек учи додека е жив, објасни ми ја таа теорија за огледалото зошто стварно првпат слушам за неа, и не сум саркастичен, озбилен сум...

Моите катастрофални вештини во цртање не ми дозволија да го нацртам дрвото на страна успешно па затоа го нацртав поголемо и те разбирам, но ете морав горе да го нацртам, но го замислив моето гледање како дводимензионално... Иначе, медитација имам практикувано eднаш и имам доста читано за неа и интересно е што нови студии укажуваат на тоа дека медитацијата нема поголемо влијание од обично одмарање или слушање на пријатна музика и дека тоа е всушност еден вид на плацебо ефект. Понатака, секој може да има различни перцепции на реалноста и стварно не знам каква врска треба да има тоа зошто ние како луѓе сме премногу неважни за да можеме да влијаеме некако врз неа... Реалноста останува таа што е без разлика на нашите искуства. Дали јас ја имам вистинската перцепција врз реалноста? мислам дека да но не сум сигурен, којзнае...
Прво како што гледам појма немаш што е медитација.
Пробај работи на тоа поле некое време, кога ќе бидеш спремен кажи ми.
Еве ти еден линк http://www.messagefrommasters.com/Meditation/VBTantra_Meditations/Vigyan_Bhairav_Tantra.htm
Имаш 112 техники, стари се неколку илјади години пробај некоја од нив. А после кажи за твојата
перцепција на реалноста :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Напишано од MIKI1
Еве неколку, а Ти обиди се да си налепиш Божјиве особини на било кој смртник, оти Бог Е:
- безпочетен (временски)
- бескраен (временски)
- неограничен (просторно)
- семоќен (без ограничување)
- сезнаен

- над природен
- над логичен
- долготрпелив
- човекољубив
- многумилостив
- Свет
- Троедин (Отец и Син и Свет Дух)
- единосуштен
- неделив
- едноставен
- Бог е дух (нематеријален)
- целосно неспознатилив (во однос на човекот)
- .....
- и тн.
Неограничен, сезнаен и семоќен..... а Луци сепак успеал на задна врата да му влезе во рајската градина и да ја заебе Ева.....!?!:helou:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom