Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
А каква врска има одговорот на ова прашање со ставот на атеистот? Ја мислам никаква.
Има и те каква, осврни се наназад низ темите. Ако верник има сомнеж дека токму така од Бог настанал светот, универзумот...тогаш тој велиш не е верник (постојано поставуваните од тебе прашања- што сум јас, теист или деист или нешто трето). Затоа како атеист еве и тебе те прашувам во која наука и научна вистина веруваш по овие прашања. Како што нихилиста вели дека не можеме да се ујдисаме кој е тој Бог, ниту вие можете да го сторите истото (ајдеее, заразно е ова вие и ние :) ) со "научните вистини"

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Грешка си, како и повеќе пати досега, кога Бог е во прашање. Подзапознај се троа барем со основните особини Божји и самиот ќе видиш дека тие особини се далеку-далеку од човечки...
Како на пример кои?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
За деисти да си прочиташ дефиниција, пошто ти се блиски другари, за да не искочи дека ја стално „попувам“.
Ова го најдов за ДЕИСТИ:

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Neprovjereno

Idi na: navigacija, traži
Deizam znači vjerovanje u postojanje Boga, u racionalnom smislu, bez vezanja za ijednu od trenutnih religija. Deisti ne vjeruju da se Bog prikazao čovjeku kroz riječi iz Biblije, Kur'ana i ostalih knjiga. Deisti se ne slažu sa vjerovanjima Ateista da Bog ne postoji. Riječ Deizam potiče od latinske riječi Deus što znači Bog.
Na samom početku, na Deizam se gledalo kao na jednu vrstu radikalnog kršćanstva koje nije vjerovalo u čuda, pojave i Bibliju. U kasnim godinama 20. vijeka, Deizam se ne asocira sa kršćanstvom niti i jednom drugom religijom.
Deisti vjeruju u sljedeće stvari i principe:

• Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega.
  • Bog se ne prikazuje niti je postojao u ljudskoj formi
  • Čovjek se ne može približiti Bogu ni kroz jednu religiju ili rituale
  • Bog nema odabrani narod
  • Čuda se ne događaju
Trenutno ne postoji nijedno aktivno mjesto za molitvu niti bilo kakva hijerarhija ili organizacija deista.

ТИЕ ДЕИСТИ НЕМААТ ВРСКА СО ВЕРАТА КОЈА ЈА ИМА КАТОЛИЧКАТА ЦРКВА И ИСТАТА ЈА ПРЕНЕСУВА ПРЕКУ ПРОПОВЕДТТА.
Овие деисти, нити ми се блиски, ниту пак ги сметам за некоја озбилна религиска група која има издржана теологија. Оваа е некоја нова религиозна група.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да претпоставиме дека постои дводимензионален свет, кој има само ширина и должина, а нема висина. Таму има живот. Тој живот е во состојба да гледа само лево десно, напред, назад. Не може да гледа угоре и надолу. Доаѓа во тродимензионален свет. Тродимензионалениот свет во целост го гледа дводимензионалениот, но дводимензионалниот не може да го види целиот тродимензионален свет, затоа што не може да гледа ниту угоре, ниту надолу, туку од тродимензионалениот свет го гледа само оној дел кој е во неговата положба. Зарем не е глупо, да се тврди дека тродимензионален свет не постои, затоа што ние не сме во состојба да го разбереме? Затоа што сме дводимезионални, и се околу нас мора да биде дводимензионално, и ако не е тогаш не постои. Многу ненаучно.
Јас нетврдам дека оваа реалност е се што постои, тоа ни науката не го тврди. Вие се обидувате да го искористите фактот што науката нема одговори за се, и при тоа да го прикажете како аргумент за исправност на религијата во која верувате!
Науката нема одговори за се, но за тврдењата на религиите има, а тие одговори велат дека реалноста нема врска со религиските тврдења.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321

Slusaj mene ne me zanima vaka onaka, jas znam deka bog go boli za tebe on tebe nit te percipira nit ti pomaga toa e sustinata a sea dali vaka nastanal ili onaka ich ne se zamaram poso ne me zanima, no kako i da e fakt e deka ke umres a toa se umisljas deka na gospod si mu neso biten toa kazuva za coveckata voobrazenost!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Епа, Лурц, ако читаш статии на кајгана и идивиди, толку можеш да дознаеш.
не гледам овде откритија кои му помогнале на човекот, револуционерни и уанс ин а лајфтајм (Кох, Тесла, Кири...-такви откритија со обичен микроскоп нема...ако не ги сметаш мобилните кои се базираат врз веќе откриена отпорано технологија). А чудно е што сега барем имаме технологија да погледнеме во влакното на диносаурус на планета икс од галаксија ипсилон...или не

Не добив одговор -во која теорија за постанок (или континуираност) на универзумот/универзумите веруваш

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ова го најдов за ДЕИСТИ:

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Neprovjereno

Idi na: navigacija, traži
Deizam znači vjerovanje u postojanje Boga, u racionalnom smislu, bez vezanja za ijednu od trenutnih religija. Deisti ne vjeruju da se Bog prikazao čovjeku kroz riječi iz Biblije, Kur'ana i ostalih knjiga. Deisti se ne slažu sa vjerovanjima Ateista da Bog ne postoji. Riječ Deizam potiče od latinske riječi Deus što znači Bog.
Na samom početku, na Deizam se gledalo kao na jednu vrstu radikalnog kršćanstva koje nije vjerovalo u čuda, pojave i Bibliju. U kasnim godinama 20. vijeka, Deizam se ne asocira sa kršćanstvom niti i jednom drugom religijom.
Deisti vjeruju u sljedeće stvari i principe:

• Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega.
  • Bog se ne prikazuje niti je postojao u ljudskoj formi
  • Čovjek se ne može približiti Bogu ni kroz jednu religiju ili rituale
  • Bog nema odabrani narod
  • Čuda se ne događaju
Trenutno ne postoji nijedno aktivno mjesto za molitvu niti bilo kakva hijerarhija ili organizacija deista.

ТИЕ ДЕИСТИ НЕМААТ ВРСКА СО ВЕРАТА КОЈА ЈА ИМА КАТОЛИЧКАТА ЦРКВА И ИСТАТА ЈА ПРЕНЕСУВА ПРЕКУ ПРОПОВЕДТТА.
Овие деисти, нити ми се блиски, ниту пак ги сметам за некоја озбилна религиска група која има издржана теологија. Оваа е некоја нова религиозна група.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?55488-Деизам

F

Frankie Yale

Гостин
Зошто е реално невозможен? Поентата е дека ако хипотетички претпоставиме дека дрвјата можат да комуницираат, а при тоа се фиксирани и неможат да ја менуваат својата перспектива, не се во можност да си ја претпостават перспективата на некое друго дрво!

Дрвото не гледа правоаголен столб, туку правоаголник! Разликата е во тоа што столбот е тридимензионален а правоаголникот е дводимензионален! Поради неможноста да ја менуваат перспективата, дрвјата мислат дека пред нив е дводимезионален објект! Едното гледа квадрат, а другото правоаголник....
Дали јас со мојата слика на паинт точно ја претставив твојата замисла?
Abe ubavo si se turil na slikava kako drvo, ama ti zaboravas edna rabota.
Ti si slepec, kaj moze da gledas ?
I drugo ako gledas 3D sekogas gledas proekcija, dolzinite ti se * cos(agolot pod koj gledas)
Ти прво дефинирај ја својата определеност и (не)верување ако сакаш да продолжам да дискутирам со тебе. Ми се здосади се вртам во круг со тебе и да ги слушам твоите бесмислици...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не, на твојот цртеж двете дрвја се едно спроти друго, што значи и двете би гледале квадрат! Во примерот кој јас го посочив, едното дрво е од страна....на место каде што ти си ја ставил стрелката на која нема дрво.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244

Ти прво дефинирај ја својата определеност и (не)верување ако сакаш да продолжам да дискутирам со тебе. Ми се здосади се вртам во круг со тебе и да ги слушам твоите бесмислици...
Hahahh sto se nema covek da procita.
Da sum se definiral !?
Kako da se definira nesto sto nema granici ?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.983
Поени од реакции
12.620
Hahahh sto se nema covek da procita.
Da sum se definiral !?
Kako da se definira nesto sto nema granici ?
Кажи кој ти е учител/учители и ние отприлика ќе те дефинираме, а? Шо велиш?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Има и те каква, осврни се наназад низ темите. Ако верник има сомнеж дека токму така од Бог настанал светот, универзумот...тогаш тој велиш не е верник (постојано поставуваните од тебе прашања- што сум јас, теист или деист или нешто трето). Затоа како атеист еве и тебе те прашувам во која наука и научна вистина веруваш по овие прашања. Како што нихилиста вели дека не можеме да се ујдисаме кој е тој Бог, ниту вие можете да го сторите истото (ајдеее, заразно е ова вие и ние :) ) со "научните вистини"
Лурц, атеистот вели дека не постои БОГ. Бог е многу јасно дефинирана категорија - семоќно, сеприсутно битие со некаков однапред разработен план, битие кое интервенира и е во интеракција со својата креација. Такво нешто во овој универзум НЕ ПОСТОИ.

Одговор на прашањето за настанокот на универзумот не можам да ти понудам. Сепак, можам рационално да полемизирам за тоа која од двете варијанти (Биг Бенг или Јахве) е поразумна, Јас ја бирам првата, иако оставам простор за некое подобро и порационално толкување, за кое Јахве НИКАКО не се квалификува.

Или ај вака: Верувам дека универзумот не е направен од ентитет кој имал свесна намера да го креира каков што е! (пр. Јахве)

Се надевам дека сум јасен.

--- надополнето ---

Епа друже, да си го проучиш раното христијанство и неговите рани рационални мислители, кои биле авангардата во времето пред Црквата да почне да полудува од моќта која ја приграбила.

Деистите се оние верници кои веруваат дека Господ го создал светот, но оттогаш не се меша во него. Мислам дека ова и на Лурц ќе му се свиѓа.

Деистите викаат: Го направил светов ко што е, а оттогаш не оставил да бркаме работа.

--- надополнето ---

Не, на твојот цртеж двете дрвја се едно спроти друго, што значи и двете би гледале квадрат! Во примерот кој јас го посочив, едното дрво е од страна....на место каде што ти си ја ставил стрелката на која нема дрво.
Ај да не се буните, замислете дека станува збор за цилиндар. Во едната проекција се гледа круг, а во другата правоаголник. Можете да се убиете еден со друг тврдејќи дека е круг (или правоаголник) се додека не го погледнете од косина (изометрија).

Одлична вежба за илустрирање на перспективи и нехолистичко гледање на светот.

--- надополнето ---

не гледам овде откритија кои му помогнале на човекот, револуционерни и уанс ин а лајфтајм (Кох, Тесла, Кири...-такви откритија со обичен микроскоп нема...ако не ги сметаш мобилните кои се базираат врз веќе откриена отпорано технологија). А чудно е што сега барем имаме технологија да погледнеме во влакното на диносаурус на планета икс од галаксија ипсилон...или не

Не добив одговор -во која теорија за постанок (или континуираност) на универзумот/универзумите веруваш
Повеќе од 90% од новите откритија се премногу суптилни или теоретски премногу demanding за да обичниот човек може да ги доживее како сензација. Те молам прокликај ги линковите.

Зарем потполно функционален вештачки екстремитет не е тотален breakthrough? Зарем мисловен интерфејс не ти е доволно револуционерно нешто? Што е со нано технологијата?!?! Зарем тоа не го прави откритието на радиоактивен елемент прошетка пред доручек?!?!

Јес да е тркалото еден од најважните откритија на човекот, но на Хадрон Колајдерот може да му носи вода во поглед на комплексност и потенцијал. Лесно е да се повикуваш на традиција ако немаш доволно информации за сегашноста.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај да не се буните, замислете дека станува збор за цилиндар. Во едната проекција се гледа круг, а во другата правоаголник. Можете да се убиете еден со друг тврдејќи дека е круг (или правоаголник) се додека не го погледнете од косина (изометрија).

Одлична вежба за илустрирање на перспективи и нехолистичко гледање на светот.
Точно! Исто е и со цилиндер....поентата е таа, дека само кога ќе ја спознаеш реалноста и од друга перспектива, ќе сватиш дека е можно двајца набљудувачи да гледаат иста работа, а сепак да не се согласат дека гледаат едно исто. :helou:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Кажи кој ти е учител/учители и ние отприлика ќе те дефинираме, а? Шо велиш?
Deneska ke bidat edni utre drugi, sto da stvaram iluzorna slika za mene ?
Toa sto sum stvarno Jas ednostavno nemoze da se definira i kraj na prikaznata.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како на пример кои?

Еве неколку, а Ти обиди се да си налепиш Божјиве особини на било кој смртник, оти Бог Е:
- безпочетен (временски)
- бескраен (временски)
- неограничен (просторно)
- семоќен (без ограничување)
- сезнаен
- над природен
- над логичен
- долготрпелив
- човекољубив
- многумилостив
- Свет
- Троедин (Отец и Син и Свет Дух)
- единосуштен
- неделив
- едноставен
- Бог е дух (нематеријален)
- целосно неспознатилив (во однос на човекот)
- .....
- и тн.

Ај, доста Ти се....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom