Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Јас не се согласувам со тебе.
Види, имаме избор (пример) да веруваме во Господ, Алах, Буда, Јехве, да веруваме во бог, но не во религии, или да го отфлиме постоењето на надворешни сили.
Во Македонија, Македонците се под влијание на традиционалната религија - православно христијанство, додека имаме нели, и муслимани.
Јас сум родена во православно семејство, меѓутоа ТОКМУ од 13-14 година престанав да верувам во МНОГУ од нештата кои ми ги наметнуваше нели, програмираново општество. Додека моите родители се религиозни - јас сум атеист, тие се партиски неопределени, јас сум и те како определена. Значи - еве, партиите - сите вршат медиумска пресија врз населението - па пак имаме различни сфаќања - а токму тоа е перцепцијата - правилно-неправилно,добро-лошо,вистина-лага,црно-бело,круг-квадрат........ Значи не ја губиме ние перцепцијата, туку со нејзина помош го креираме нашиот карактер. А нашата перцепција, покрај тоа што си го навел, зависи од еден друг фактор, кој е ДАЛЕКУ поважен, а ти си го испуштил - нивото на интелигенција и секако - средината на живеење. Интернетот и телевизијата горе долу на сите еднакво влијаат односно имаат приближно иста количина на пресија, но вистинската различност се наоѓа во општеството, семејството и нашиот непроменлив, основен фактор - IQ.
Според повеќе стручњаци - нема да наведувам сега истражувања итн - религиозноста и покорноста на општествените стеги се својство на понеобразованите припадници на општеството - а тука влијае значи - затворениот круг на сиромаштијата, огромна пресија на традиционалните ПОГРЕШНИ сфаќања, итн... И ако личноста се роди со просечна интелигенција (нека биде 90) својот потенцијал - нема да го искористи. Значи ќе се претвори во овца - производ на туѓо влијание.
Ако, личноста со ист 90 IQ се образува, живее во модерно семејство, без традиционални пресии - погоди, перцепцијата ќе и биде поинаква за истите работи.
Првата личност веројатно ќе стапи во брак рано, околу 20 години, а втората на 29, пример. Значи - и двете прават иста работа со различна перцепција.
Затоа е сосема погрешно дека перцепцијата ја губиме. Со неа се раѓаме и со неа умираме, а меѓувремено - ја менуваме. Само човек со IQ>20 може да не перцепира. Тој со средна ментална ретардација перцепира, само драстично поинаку од тие со просечна IQ и затоа не му е дозволено сам да се грижи за себе.

F

Frankie Yale

Гостин
Медитацијата е најпростата работа у светов, а воедно и единственото чудо(како што би рекол Ошо :)) на планетава.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?44697-Медитација/page2
Без никакви предрасуди погледни го ова Додека не го погледаш клипчето нема што муабет да правиме.
1 час и 58 минути :| можеби ќе го погледнам викендов... А во меѓувреме, огледалото?

Сепак, доколку некој не може да ја перцепира реалноста како што е во мерка која го заштитува него, луѓето околу него и општо просторот околу него оди на проценка за да се види дали е психички здрав... Перцепцијата дали има или нема бог, е нешто индивидуално и не е глобална перцепција. Проблем е кога бомбаш самоубиец (пример) со Куранот во рака оди да убие христијани. Проблем е зошто тој не го прави свесно тоа туку е заведен, издриблан од страна на некој кој уво не го лази дали некој живее или умира, а се повикува на религија. Сепак, се што е умерено е нормално за перцепцијата на реалноста - зошто реалноста не е уникатна и единствена, туку постојат нејзини варијации. Перцепцијата на стварноста, и општо перцепцијата на нештата е многу голема и сложена тематика и не е во ред толку лесно да се упростува и генерализира. Мојата и твојата перцепција секако се разликуваат, меѓутоа не можеме да кажеме дека е во ред ако некој ,,ја гледа земјата црвено зелена наопаку„. Тоа не е разлика во перцепција, туку тоа е проблем.
Не ми беше тоа поентата, реалноста е таа што е а нашите перцепции се тие што варираат... Но, at the end of the day тие се небитни...

Не би рекол дека реалноста не зависи од нас! Дали си слушнал за "double slit experiment"? Како ќе го објасниш фактот што електроните, протоните, атомите и молекулите не се однесуваат на ист начин кога има и кога нема набљудувач?
Во првиот случај (кога има набљудувач) се однесуваат како честички, а во вториот како бранови. :)
Алатките за набљудување ги тераат да се однесуваат на друг начин не ние или нашиот ум , тоа е директно мешање не само обична перцепција... A и овој експеримент, нормално не работи на поголема скала.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Алатките за набљудување ги тераат да се однесуваат на друг начин не ние или нашиот ум , тоа е директно мешање не само обична перцепција... A и овој експеримент, нормално не работи на поголема скала.
Алатките немаат никаква врска! Докажано е многупати! :) Шеесет години научниците го изведуваат овој експеримент и многупати е докажано дека опремата нема никаква врска, едноставно набљудувањето влијае на исходот и тој феномен е познат како колапс на брановата функција!
Многупати е постиран на форумов, но еве го пак, анимиран и објаснет на најлаички можен начин:

F

Frankie Yale

Гостин
Алатките немаат никаква врска! Докажано е многупати! :) Шеесет години научниците го изведуваат овој експеримент и многупати е докажано дека опремата нема никаква врска, едноставно набљудувањето влијае на исходот и тој феномен е познат како колапс на брановата функција!
Многупати е постиран на форумов, но еве го пак, анимиран и објаснет на најлаички можен начин:
Ај да не се мачам да пишувам :)

First of all, our concsiousness has nothing to do with the experimental results! Even if you take the data or not, even if you look at the data or not, nature will behave in a way that is independent of what you do. He says what he says just to support his theory about consiouness. The phenomenon that takes place in the double slit experiment is very well understood scientifically speaking.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Јас не се согласувам со тебе.
Види, имаме избор (пример) да веруваме во Господ, Алах, Буда, Јехве, да веруваме во бог, но не во религии, или да го отфлиме постоењето на надворешни сили.
Во Македонија, Македонците се под влијание на традиционалната религија - православно христијанство, додека имаме нели, и муслимани.
Јас сум родена во православно семејство, меѓутоа ТОКМУ од 13-14 година престанав да верувам во МНОГУ од нештата кои ми ги наметнуваше нели, програмираново општество. Додека моите родители се религиозни - јас сум атеист, тие се партиски неопределени, јас сум и те како определена. Значи - еве, партиите - сите вршат медиумска пресија врз населението - па пак имаме различни сфаќања - а токму тоа е перцепцијата - правилно-неправилно,добро-лошо,вистина-лага,црно-бело,круг-квадрат........ Значи не ја губиме ние перцепцијата, туку со нејзина помош го креираме нашиот карактер. А нашата перцепција, покрај тоа што си го навел, зависи од еден друг фактор, кој е ДАЛЕКУ поважен, а ти си го испуштил - нивото на интелигенција и секако - средината на живеење. Интернетот и телевизијата горе долу на сите еднакво влијаат односно имаат приближно иста количина на пресија, но вистинската различност се наоѓа во општеството, семејството и нашиот непроменлив, основен фактор - IQ.
Според повеќе стручњаци - нема да наведувам сега истражувања итн - религиозноста и покорноста на општествените стеги се својство на понеобразованите припадници на општеството - а тука влијае значи - затворениот круг на сиромаштијата, огромна пресија на традиционалните ПОГРЕШНИ сфаќања, итн... И ако личноста се роди со просечна интелигенција (нека биде 90) својот потенцијал - нема да го искористи. Значи ќе се претвори во овца - производ на туѓо влијание.
Ако, личноста со ист 90 IQ се образува, живее во модерно семејство, без традиционални пресии - погоди, перцепцијата ќе и биде поинаква за истите работи.
Првата личност веројатно ќе стапи во брак рано, околу 20 години, а втората на 29, пример. Значи - и двете прават иста работа со различна перцепција.
Затоа е сосема погрешно дека перцепцијата ја губиме. Со неа се раѓаме и со неа умираме, а меѓувремено - ја менуваме. Само човек со IQ>20 може да не перцепира. Тој со средна ментална ретардација перцепира, само драстично поинаку од тие со просечна IQ и затоа не му е дозволено сам да се грижи за себе.
Да ама сега веруваш дека маж кој пуши кур е сосема нормално и треба да се прифати како такво од мнозинството...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај да не се мачам да пишувам :)
Биди искрен! Го погледна ли воопшто клипчево? Мислам на ова што ти го постираше! :) Видеово го потврдува тоа што ти го тврдев и јас!

--- надополнето ---

Да ама сега веруваш дека маж кој пуши кур е сосема нормално и треба да се прифати како такво од мнозинството...
Мене како маж кој сака жени, совршено ми одговара да има што е можно повеќе такви мажи......ти текнуе зошто? :helou:

F

Frankie Yale

Гостин
Биди искрен! Го погледна ли воопшто клипчево? Мислам на ова што ти го постираше! :) Видеово го потврдува тоа што ти го тврдев и јас!

--- надополнето ---

Мене како маж кој сака жени, совршено ми одговара да има што е можно повеќе такви мажи......ти текнуе зошто? :helou:
Го погледнав и заборавив да ти пишам, со вториот дел не се согласувам зошто постирав друго објаснување, тоа е само природно однесување кое нема врска со нашата свест итн...

our concsiousness has nothing to do with the experimental results! Even if you take the data or not, even if you look at the data or not, nature will behave in a way that is independent of what you do. He says what he says just to support his theory about consiouness. The phenomenon that takes place in the double slit experiment is very well understood scientifically speaking.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Го погледнав и заборавив да ти пишам, со вториот дел не се согласувам зошто постирав друго објаснување, тоа е само природно однесување кое нема врска со нашата свест итн...
Ок...немам намера да те убедувам, но тоа е нешто кое ни науката не го негира! Клипчето кое ти самиот ми го постираше го кажува токму тоа - дека набљудувањето (мерењето) директно влијае на материјата (честичките) :toe:
Ти одлучуваш дали ќе гледаш "квадрат" или "столб", дали ќе бидеш "дрво" или "човек".
Поздрав.

--- надополнето ---

http://topdocumentaryfilms.com/the-primacy-of-consciousness/

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

--- надополнето ---

Ми текнува ама друго е поентата, секуларните догми во кои запаѓа раја како резултат на отпор кон религиозните...и обратно (обратно хехееее)...
Бидејќи судбината е сурова а животот курва,жене су превара а кафане утјеха и како беше понатаму не ми текнува :)...а да педофилијата не е веќе болест, симната е од листата на болештини од релевантните институции кои диктираат со секуларниот фанатизам и фундаментализам...
Е сега аналогно на горенаведеното дали ти одговара некое твое идно дете да ... бррр.....

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Секако ако не го прави тоа на јавно место.
Зошто сексуалноста на човекот не се стекнува со воспитувањето, таа се создава додека е човекот фетус.
А тоа не е мое мислење, туку научен доказ.
И хомосексуалците никого на никаков начин не повредуваат... значи - психолошко посматрање е задолжително кај оние кои се опасност за себе, луѓето околу себе и околината... а хомосексуалците не се психопати!

П.С. Секој може да ги прафаќа или не хомосексуалците, да му се допаѓаат или не... но мораат да добијат права и да бидат заштитени од дискриминација!
Исто како што на мене не ми се допаѓаат верниците, невините до брак итн... па не ги дискриминирам! Иако повеќе ме загрижува патријархалното семејство, отколку хомосексуалноста!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Е сега аналогно на горенаведеното дали ти одговара некое твое идно дете да ... бррр.....
Дали ми одговара или не е мој проблем, не на мојот син или ќерка! Јас ако го сакам ќе го сакам какво што е, а не какво што сакам да биде.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Секако ако не го прави тоа на јавно место.
Зошто сексуалноста на човекот не се стекнува со воспитувањето, таа се создава додека е човекот фетус.
А тоа не е мое мислење, туку научен доказ.
И хомосексуалците никого на никаков начин не повредуваат... значи - психолошко посматрање е задолжително кај оние кои се опасност за себе, луѓето околу себе и околината... а хомосексуалците не се психопати!

П.С. Секој може да ги прафаќа или не хомосексуалците, да му се допаѓаат или не... но мораат да добијат права и да бидат заштитени од дискриминација!
Исто како што на мене не ми се допаѓаат верниците, невините до брак итн... па не ги дискриминирам! Иако повеќе ме загрижува патријархалното семејство, отколку хомосексуалноста!
Опасност за себе you say ?

Како овие нешто...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9923159
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12416862

тоа се резултати постигнати со научни методи инаку од американскиот државен институт за здравје...
друго ми е поентата, догмите...:)

F

Frankie Yale

Гостин
Ок...немам намера да те убедувам, но тоа е нешто кое ни науката не го негира! Клипчето кое ти самиот ми го постираше го кажува токму тоа - дека набљудувањето (мерењето) директно влијае на материјата (честичките) :toe:
Ти одлучуваш дали ќе гледаш "квадрат" или "столб", дали ќе бидеш "дрво" или "човек".
Поздрав.

--- надополнето ---

http://topdocumentaryfilms.com/the-primacy-of-consciousness/
Види, тоа е природно однесување кое нема врска со свеста, наблудувањето влијае на материјата, да но дали твојата свест влијае на експериментот? Не, самото набљудување влијае со што се добива еден вид на мешање во експериментот. Не гледам каква врска тоа што честичките го менуваат своето однесување при набљудување има некаква врска со тоа што го дискутиравме претходно :toe:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Дали ми одговара или не е мој проблем, не на мојот син или ќерка! Јас ако го сакам ќе го сакам какво што е, а не какво што сакам да биде.
Малку неспретно се изразив но поентата ми беше дека педофилијата ќе биде институционализирана.
Ќе стане нова либерална догма.
И “научно“ ќе се докаже дека децата се сексуални битија кај кои сексуалноста е “репресирана“ и слично...веќе има конференции и симпозиуми на такви теми...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom