Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве неколку, а Ти обиди се да си налепиш Божјиве особини на било кој смртник, оти Бог Е:
- безпочетен (временски)
- бескраен (временски)
- неограничен (просторно)
- семоќен (без ограничување)
- сезнаен
- над природен
- над логичен
- долготрпелив
- човекољубив
- многумилостив
- Свет
- Троедин (Отец и Син и Свет Дух)
- единосуштен
- неделив
- едноставен
- Бог е дух (нематеријален)
- целосно неспознатилив (во однос на човекот)
- .....
- и тн.

Ај, доста Ти се....
А што стана со љубоморен, горделив, гневен....? Овие не се ли исто така негови особини? Кој патем речено се и човечки? Плус нели е речено дека човекот е направен според неговиот лик? :toe:

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Мислам дека најголема грешка на светската науката е што го негираат фактот за да биде создадено нешто, и тоа да фукнционира треба
прво да се замисли односно да се направи план за тоа и потоа да се создаде таа креација без разлика дали тоа е куќа, автомобил, компјутер,
спејс шатл, фабрика и сл.
Односно се негира фактот дека за да се создаде нешто толку сложено и интелегентно како што е животот на нашата планета, планетите,
ѕвезди, галаксии, атоми и молекули и се она што сеуште незнаеме дека постои е:
Потребно прво да се замисли односно испланира а потоа да се направи односно создаде а за тоа да се направи е потребна интелегенција и
тоа незамисливо голема за нас.

Дали се согласувате дека за да се направи односно создаде нешто потребно е прво да се замисли а потоа да се направи односно креира???????????????????
?????????????
??????????????

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Еве неколку, а Ти обиди се да си налепиш Божјиве особини на било кој смртник, оти Бог Е:
- безпочетен (временски)
- бескраен (временски)
- неограничен (просторно)
- семоќен (без ограничување)
- сезнаен
- над природен
- над логичен
- долготрпелив
- човекољубив
- многумилостив
- Свет
- Троедин (Отец и Син и Свет Дух)
- единосуштен
- неделив
- едноставен
- Бог е дух (нематеријален)
- целосно неспознатилив (во однос на човекот)
- .....
- и тн.
Says Who?

--- надополнето ---

Дали се согласувате дека за да се направи односно создаде нешто потребно е прво да се замисли а потоа направи?
ЈАС не. Дали ти правиш план кога и колку ќе дишеш? Дали правиш План колку пати срцето ќе ти чука во минута? Дали правиш план што ќе сонуваш? Дли правиш план кога ќе фатиш некој вирус?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
ЈАС не. Дали ти правиш план кога и колку ќе дишеш? Дали правиш План колку пати срцето ќе ти чука во минута? Дали правиш план што ќе сонуваш? Дли правиш план кога ќе фатиш некој вирус?
Svesno moze ne pravis plan za sonuvanje ili razboluvanje ama neznam za potsvesta.

F

Frankie Yale

Гостин
Hahahh sto se nema covek da procita.
Da sum se definiral !?
Kako da se definira nesto sto nema granici ?
Ти си доста ограничен во тој поглед така да не знам зошто ти претставува проблем да ја дефинираш својата" филозофија", или си збунет и појма немаш што си?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. безпочетен (временски) - како тогаш настанал?!?!
2. бескраен (временски) - вечната копнеж на човекот (човекова особина)
3. неограничен (просторно) - не ме јеби! Господ не е у пеколот, нели? (Туше, Пусикат)
4. семоќен (без ограничување) - НЕ Е СЕМОЌЕН - ако е семоќен, би можел да направи камен кој не може да го крене. (туше, 'ген) - да не збориме за немоќта да си ги спастри луѓето па мора после да ги дави у потопи.
5. сезнаен (ноу, 'ген) - не е сезнаен, пошто не знаел дека Луци ќе го заебе со Ева. Не знаел каде е Адам коа го барал по грмушките....
6. над природен (ова ти е чиста глупост - морам да кажам)
7. над логичен (ХАХАХАХАХАААА :) ) Ова не сум го чул до сеа rofl!
8. долготрпелив (мајка ми го јаде тука гарант, а мислам дека и ти ќе се сложиш :) ) - Инаку, ако беше „долготрпелив“ ко што викаш, немаше да полудуе низ Стариот Завет на секоја заебанција на луѓето.
9. човекољубив - ХАХАХАХА - 2ипол милиони убиени од негова рака!!! Само во Библијата... што све тек не му е евидентирано... ЧОВЕКОЉУБИВ ЕЕЕЕЕЕЈ - колку треба да си индоктриниран за да не прочиташ дека самиот вика дека е љубоморен, суетен и осветољубив - А ти викаш „човекољубив“
10. многумилостив - види 9. МНОГУмилостив.
11. Свет (исто како Климент, Наум, Валентин, кај и да е и мајка Тереза) - што е тука посебно и нечовечки?!?
12. Троедин (Отец и Син и Свет Дух) - дај више не се брукај со ова политеизмот жити све!
13. единосуштен - ти колку суштини имаш? 7?
14. неделив - на колку дела можеш ти да се поделиш?
15. едноставен - ти :)
16. Бог е дух (нематеријален) - исто и човековата мисла, чиј производ е господ и сите други „духови“ кои ги измислил
17. целосно неспознатилив (во однос на човекот) WTF?!?! па како може да е спознатливо нешто што НЕ ПОСТОИ?!?! Мислам дека ова ич не ти иде у прилог!!!

Се прашувам само зошто не пиша дека е добар, љубезен, корисен за заедницата, толерантен, благороден, полн со љубов и разбирање. ... чудно, пошто мислам дека повеќето верници мислат на овие ствари коа викаат Бог.

F

Frankie Yale

Гостин
Не, на твојот цртеж двете дрвја се едно спроти друго, што значи и двете би гледале квадрат! Во примерот кој јас го посочив, едното дрво е од страна....на место каде што ти си ја ставил стрелката на која нема дрво.
Океј, исти к*рац друго паковање :) Јас го нацртав "моето дрво" повисоко иначе исто е. Ако квадарот ти е метафора за реалноста тогаш можам да кажам дека реалноста ја гледам како целиот столб, целиот квадар не само мојата страна (правоаголникот) т.е ја гледам реалноста таква каква што е за разлика од дмт кој поставува излишни прашања како: а што ако квадарот не е всушност квадар, а што ако внатре во квадарот има нешто друго итн... Не се работи за различни перспективи на иста реалност се работи за две тотално разлики слики за реалноста...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А што стана со љубоморен, горделив, гневен....? Овие не се ли исто така негови особини? Кој патем речено се и човечки? Плус нели е речено дека човекот е направен според неговиот лик? :toe:
Тоа Ти велиш дека од тебе наведените особини се и Божји. Црквата не мисли како тебе, така да она кое го напишав, се Божји а не човечки особини, а она кое Ти го напиша, се човечки а не и Божји особини....

Што се однесува до фактот дека човекот е створен по Божји лик и подобие, тоа за тебе е прететешко за разбирање...

--- надополнето ---

Се прашувам само зошто не пиша дека е добар, љубезен, корисен за заедницата, толерантен, благороден, полн со љубов и разбирање. ... чудно, пошто мислам дека повеќето верници мислат на овие ствари коа викаат Бог.

Види троа погоре, и за тебе важи претходно напишаниот одговор.

Но очигледно е дека не успеваш наведените Божји особини да му ги залепиш на било кој смртник или идол, па затоа самиот се впушташ во додавање особини, кои немаат блага врска со Божјата природа. Затоа, тркни и подначу нешто и за Бога не „набадај„ научно-фантастични финти, барем кога е Бог во прашање.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ти си доста ограничен во тој поглед така да не знам зошто ти претставува проблем да ја дефинираш својата" филозофија", или си збунет и појма немаш што си?
Eve sega ke se definiram kako "losiot" DMT.
I ke ti kazam edna vistina.
Deka si retko glupo covece.
Dali sum zbunet u mojata definicija na toa sto si ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали се согласувате дека за да се направи односно создаде нешто потребно е прво да се замисли а потоа да се направи односно креира?
Секако дека е потребно. Но за да успееш, не е доволно да испланираш, туку и да ги набавиш неопходните материјали за работа.

1. Кога градиш куќа, прво планираш, па црташ, па зимаш цигли, малтер и ќерамиди, па после ја креираш куќата.
2. Кога правиш компјутер, планираш, дизајнираш, па земаш силикон, пластики, метали и користејќи се со современата научна технологија земаш и го создаваш компјутерот.
3. Од кој к*р Господ го направил светот, кога не постоело ништо?!?!

и уште нешто да ти го заврти умот:

Клисурата на Пчиња, коа возиш накај Велес, мислиш дека реката седнала да го замисли и испланира за да го направи, или можеби има тука некаква случајност?!?

Еве и друго:

Мислиш дека татко ти коа свршувал го планирал баш тој сперматозоид од 500.000.000-те кои ги исфрлил да стигне до јајце-клетката на мајка ти, која, нели 3-4 недели претходно плански ја пуштила јајце-клетката од левиот наместо од десниот јајник?!?!

СВЕТОТ Е ПРЕПОЛН СО ПРЕКРАСНИ ПРИМЕРИ НА СЛУЧАЈНОСТИ И НЕПЛАНСКА УМЕТНОСТ.

Само кој да ја види...

--- надополнето ---

Океј, исти к*рац друго паковање :) Јас го нацртав "моето дрво" повисоко иначе исто е. Ако квадарот ти е метафора за реалноста тогаш можам да кажам дека реалноста ја гледам како целиот столб, целиот квадар не само мојата страна (правоаголникот) т.е ја гледам реалноста таква каква што е за разлика од дмт кој поставува излишни прашања како: а што ако квадарот не е всушност квадар, а што ако внатре во квадарот има нешто друго итн... Не се работи за различни перспективи на иста реалност се работи за две тотално разлики слики за реалноста...
Доста се карате, бе, ќе ни се смеат :P

F

Frankie Yale

Гостин
Eve sega ke se definiram kako "losiot" DMT.
I ke ti kazam edna vistina.
Deka si retko glupo covece.
Dali sum zbunet u mojata definicija na toa sto si ?
Ќе те биде тебе за политичар, пак се обидуваш да го избегнеш прашањето со контра-прашање, до кога ќе се вртиш во круг? Одговори веќе еднаш и обиди се да бидеш дециден и концизен овојпат иако знам дека ти е тешко зошто уживаш да пишуваш конфузни и излишни работи. Во што веруваш и која е твојата филозофија спрема животот?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тоа Ти велиш дека од тебе наведените особини се и Божји. Црквата не мисли како тебе, така да она кое го напишав, се Божји а не човечки особини, а она кое Ти го напиша, се човечки а не и Божји особини....

Што се однесува до фактот дека човекот е створен по Божји лик и подобие, тоа за тебе е прететешко за разбирање...

--- надополнето ---

Види троа погоре, и за тебе важи претходно напишаниот одговор.

Но очигледно е дека не успеваш наведените Божји особини да му ги залепиш на било кој смртник или идол, па затоа самиот се впушташ во додавање особини, кои немаат блага врска со Божјата природа. Затоа, тркни и подначу нешто и за Бога не „набадај„ научно-фантастични финти, барем кога е Бог во прашање.
Па затоа и ги пишувам постовите во кои те цитирам - ЗА ДА ГИ ПРОЧИТАШ!

Имаш 16 точки. Те молам појасни ми која те буни.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа на деца у градинка да им кажеш, мене не! Невели ли бог во библијата - Јас сум љубоморен бог, да немаш други богови освен мене! Како не е љубомората божја особина кога тој самиот вели дека е љубоморен? Како не е гневот негова карактеристика? Колку пати во библијата пишува дека се разгневил? Кого правиш будала?
Стварно?!? епа ајде просветли ме жити све! Пошто ете мене толку ми сече, а ти вака начитан, и интелектуално поткован со интелегенција за извоз, пробај да ми објасниш што мислел! Па можеби јас ќе ти покажам како некој друг верник мисли на тоа....а и трет, и четврт! Ама првин објасни ми, затоа што јас ете толку разбирам!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ќе те биде тебе за политичар, пак се обидуваш да го избегнеш прашањето со контра-прашање, до кога ќе се вртиш во круг? Одговори веќе еднаш и обиди се да бидеш дециден и концизен овојпат иако знам дека ти е тешко зошто уживаш да пишуваш конфузни и излишни работи. Во што веруваш и која е твојата филозофија спрема животот?
Heheh jok politicar, ne patam od inferioriti kompleksi.
Ne veruvam u nisto, u niedna dogma u nieden sistem na veruvanja.(posleden put ti kazuvam)
I nemam filozofija nikakva kon zivotot.
Ima milijardi varijanti i bilijardi mozni ishodi.
Edno e sigurno, a toa e "ogledaloto".

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom