Правосуден испит

A

Advokatisce

Гостин
дај живнете ја малце темава. Тие што полагале нека кажат какви прашања се поставуваат и какви одговори се бараат, кој како испрашува и сл.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ненамерен пропуст во програмата или намерно е ставено така?
За што се работи...бидејќи програмата е од 2010 година а веќе поминаа 2 и пол години, проблемов е следен- Ако во неа пишува некој пропис на пр. Деловник на Уставен суд од 1992 година, дали треба ние да ги следиме сите евентуални измени до денот на полагањето на испитот.
Или ако се работи за некој Закон на пр. донесен 2005, и има 20 измени до денес, треба сите измени до денот на полагањето или може само пречистениот текст (ако го има) од 2012?

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Саше следи си ја програмата и не навлегувај во детали. Потсети ме на фб да ги најдам да ти ги пуштам сите скрипти, ке ти се најдат. јас ебан деловник не најдов ниту читнав за правосуден.
А што се однесува до законите секогаш барај си ги пречистените текстови. И не му ја мисли многу, какви идиоти полагаат ти нема да положиш. Нити правосудниот не е тоа што беше.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Саше следи си ја програмата и не навлегувај во детали. Потсети ме на фб да ги најдам да ти ги пуштам сите скрипти, ке ти се најдат. јас ебан деловник не најдов ниту читнав за правосуден.
А што се однесува до законите секогаш барај си ги пречистените текстови. И не му ја мисли многу, какви идиоти полагаат ти нема да положиш. Нити правосудниот не е тоа што беше.
Да, и мене ми беше логично дека ако на пр пишува некој закон од 2005, а има 10 измени, и пречистен текст, дека би требало само пречистениот, без да ги гњавиш сите 10, али глеам има и многу глупости- Деловници, одлуки на уставен, отров.
Исто ме загрижува да не ја сменат пред да се полага негде јануар, февруар, па да го јадам :).
А за праќање слободно пушти ми, еве 2 саата симињам 10 закони и нивни измени од службен весник, башка треба да глеам за сите да не има пречистени текстови, тоа од утре башка работа :)
Фала Орце.

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
Еј ќе може да ми ги пратиш и мене скриптите?
Да ти пуштам ПП со мој маил?

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Еј ќе може да ми ги пратиш и мене скриптите?
Да ти пуштам ПП со мој маил?
Пуштај пуштај се што треба да помогнам на колегите:)
--- надополнето: 20 август 2012 во 00:47 ---
Да, и мене ми беше логично дека ако на пр пишува некој закон од 2005, а има 10 измени, и пречистен текст, дека би требало само пречистениот, без да ги гњавиш сите 10, али глеам има и многу глупости- Деловници, одлуки на уставен, отров.
Исто ме загрижува да не ја сменат пред да се полага негде јануар, февруар, па да го јадам :).
А за праќање слободно пушти ми, еве 2 саата симињам 10 закони и нивни измени од службен весник, башка треба да глеам за сите да не има пречистени текстови, тоа од утре башка работа :)
Фала Орце.
саше ај не симињњај закони, јас мисла мдека ги имама во средена верзија сите пречистени текстови директно симнати од академика. ке се најдеме на усб ке ти ги дадам. Да не се мучиш, овде се ти е средено цакум пакум, по предмети.
Инаку ако планираш да полагаш правосуден во февруари ( што ти е најпаметно) не да ти е ран оза учење и воопшто размислување. Закони се мењаат, програмата може џабе си го губиш времето, пушти си филмче икулирај. Може и кафе да испиеме да ти објаснам шо како, мене многу ми помогна коа седнав на кафе со некој шо полагал коа ми кажа шо како е.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Пуштај пуштај се што треба да помогнам на колегите:)
--- надополнето: 20 август 2012 во 00:47 ---

саше ај не симињњај закони, јас мисла мдека ги имама во средена верзија сите пречистени текстови директно симнати од академика. ке се најдеме на усб ке ти ги дадам. Да не се мучиш, овде се ти е средено цакум пакум, по предмети.
Инаку ако планираш да полагаш правосуден во февруари ( што ти е најпаметно) не да ти е ран оза учење и воопшто размислување. Закони се мењаат, програмата може џабе си го губиш времето, пушти си филмче икулирај. Може и кафе да испиеме да ти објаснам шо како, мене многу ми помогна коа седнав на кафе со некој шо полагал коа ми кажа шо како е.
Што значи преовладува логиката дека сепак ако во програмата има закон на пр. од 2005 а сеа има пречистен текст, треба пречистениот :). Има правда. Пиши ти кога можеш, нема проблем за мене.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Се надевам до април ќе бидам спремен...(барем условот да го фатам):нинџ:
За ова сакам да прашам кога ќе поалгам- на колку делови и денови е полагањето? Како се распоредени предметите?

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
За ова сакам да прашам кога ќе поалгам- на колку делови и денови е полагањето? Како се распоредени предметите?
Испитот е составен од 5 дела од кои во првиот ден се полагаат кривично и уставно а во вториот дел се полагаат трудово граѓанско и трговско. Услов за да поминеш е да положиш три испита.
Лично од мое искуство, ако идете на знаење полагајте 4. мене лично 5 ми беа многу, требаше да бубам а не да учам. Го остави трговско за на крај. Кривично е лесен, ама с бара знаење и разбирање. Кој буба нема да помине. Трудово ти е 90% Закон за работни односи. Граѓанско е според мене најтешкиот ама и најсуштиснки зашто 90% од тоа што го работиме е граѓанско.
Устав е....устав, сложен е малце а трговско пошо не го работам мене ми беше најбаук и најтежок. Закон за трговски друштва, стечај да пеете.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Значи можам да положам 3 или 4, а другите? Наредна сесија или после неколку денови? Лелеее многу прашања произлегоа од ова :)

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Значи можам да положам 3 или 4, а другите? Наредна сесија или после неколку денови? Лелеее многу прашања произлегоа од ова :)
Другите испити (не дај боже да останат):D наредна сесија.....:)..
Значи да образложам подетално,имаш право на 2 поправни сесии откако ќе го фатиш условот(3 испити)..за да ги доположиш останатите испити...
Јас одам полека,полека,планирав да одам пролетва ама не стигнав,па сега пролонгирав малце...подобро посалам "печење" на материјалот и побрзо завршување на мисијата отколку влечкање по неколку сесии....
Се надевам дека ќе положам на прв обид,па ќе видиме како ќе биди...:D
Не е ништо страшно,добро ти рече колегата погоре...не треба бубање,учење со разбирање и нема да има простор за изненадувања....
Од искуство на мои колеги шо досега положија велат дека не е ништо страшно како некогаш,само треба време да се спреми испитот.....

A

Advokatisce

Гостин
што мислите колку време е потребно за да се спреми правосудниот?

Член од
16 септември 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво колеги ..со среќа на сите што ќе полагаат:tapp: :) ме интесира ако може некој да ми каже за какви скрипти станува збор ??????....јас учам само од законите и по прашањата од програмата 2010... се надевам дека нема да ја сменат:cuc: ....требаше за во октомвриска сесија да има нова програма ама сеуште нема никаква информација за тоа :)

A

Advokatisce

Гостин
Здраво колеги ..со среќа на сите што ќе полагаат:tapp: :) ме интесира ако може некој да ми каже за какви скрипти станува збор ??????....јас учам само од законите и по прашањата од програмата 2010... се надевам дека нема да ја сменат:cuc: ....требаше за во октомвриска сесија да има нова програма ама сеуште нема никаква информација за тоа :)
таа е програмата нема да ја сменат така ми рекоа во мин за правда

Kajgana Shop

На врв Bottom