Правосуден испит

A

Advokatisce

Гостин
Здраво колешки и колеги :) Гледам има дискусии овде па ај да ви се прикличам.Некој работи ептен не ми беаа јасни па читајќи ве ми се разјасни се.
Мислам дека овие реформи ЕКТС највеќе не утепаа нас правнициве ,поделби на кредити и собирање на истите а нешто најглупо што некој измислил ,само едно не ми е јасно како тој што го правел законот не предвидел дека не секој може да си дозволи постдипломски.Со ова на некој начин со сила мора да завршиш магистратура што ќе доведе до квантитен а не и до квалитет ,некако стариот начин со 4 год и стажирање ми е ептен поприфатлив.
Точно така. Мојата генерација повеќето отидовме на магистерски за да можеме да полагаме правосуден, а не од што многу сакаме. А инаку не се 5 години туку 6 год. За 5 години ги завршувате испитите, а потоа пријавувате тема да ја браните за која треба да поминат 6 месеци, така да кога ќе пресметаш 6 месеци, па да ти закажат за кога, па да ти дадат уверение отиде година.

Член од
27 октомври 2011
Мислења
2
Поени од реакции
2
Прашање до тие што моментално го спремаат правосудниот....дали измените од законот за управни спорови треба да се учат, бидејќи знам дека официјално се избрани судии, но дека сеуште не е отпочнат со работа, а во случај да не треба дали не треба да се учат сите измени во целост или само оние што се однесуваат на Вишиот управен суд?

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
ДРАГИ ФОРУМЏИИ,
дали некој знае кој документи се потребни за упис во именикот на адвокатски приправници при адвокатската комора на република македонија. доколку некои ја знеа процедурата за упис ве молам за помош.
благодарам
--- надополнето: Nov 1, 2011 9:41 AM ---
ДРАГИ ФОРУМЏИИ,
дали некој знае кој документи се потребни за упис во именикот на адвокатски приправници при адвокатската комора на република македонија. доколку некои ја знеа процедурата за упис ве молам за помош.
благодарам

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
ДРАГИ ФОРУМЏИИ,
благодарам
Државјанство-оргинал
Извод од матична книга на родени- оргинал
Договор со адвокатот
Потврда за деловна способност
Твоја биографија
Молба
Потврда дека си невработен
две слики за лична карта
копија од лична карта

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Би ве замолил за инфо во врска со Програмата за полагање на правосуден испит.Ја симнав програмата од Министерство за правда и гледам дека претрпела некој промени
http://www.pravda.gov.mk/documents/programa_april2010.pdf

Ме интресира мислење дали е поквалитетна и потешка во однос на изминатите програми.Ако некој спрема по оваа програма да ми каже како му оди.Ме интересира за да може да си направам комбинација во однос на време од кога да стартувам.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Би ве замолил за инфо во врска со Програмата за полагање на правосуден испит.Ја симнав програмата од Министерство за правда и гледам дека претрпела некој промени
http://www.pravda.gov.mk/documents/programa_april2010.pdf

Ме интресира мислење дали е поквалитетна и потешка во однос на изминатите програми.Ако некој спрема по оваа програма да ми каже како му оди.Ме интересира за да може да си направам комбинација во однос на време од кога да стартувам.
Оваа е од лани. Зимоска треба да искочи за јунската сесија.

Член од
27 октомври 2011
Мислења
2
Поени од реакции
2
јас почнав да го спремам во јули, по оваа програма, па планирам да го полагам сега во декември, ама искрено не сум направила споредба со претходната програма....
Како и да е мени ми требаа 6 месеци....а во консултации и со други колеги сите викаат дека од 4 до 6 месеци се неопходни за да го поминеш материјалот, не дека е тешко, факт е дека материјата ни е позната и сите тие работи, меѓутоа испитот е обемен и потребно е време...

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
колеги,
ако има некој на форумов скоро што го полагал правосудниот испит, нека го подели тоа искуство со нас што немаме полагано. Дали ги има некаде сите материјали, дали има прашања или некои комбинации што се паѓаат, колку време го спремавте, што се паѓа по граѓанско и кривично на писмените тестови и се останато што мислите дека би можело да ни помогне нам.
ви благодарам

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Учам(засега со помала сатница и повеќе читање):Dречиси 1 месец и нешто...
Досеа го поминав кривично(ептен лесно)....сеа сум со уставно..
Доста познати работи....
Граѓанско со новиот ЗПП некаде до пола сум,па ќе ги фатам другите закони...
Па на крај ќе ги оставам стопанско,трговско(со овие сите имаат најмногу мака),пред се од аспект дека е непозната материја за правниците(и помалку аверзична):D
Се надевам до април ќе бидам спремен...(барем условот да го фатам):нинџ:

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
колеги има ли некој на форумов што го спремал правосудниов испит да каже од каде ги набавил материјалите, некои рекоа дека ги има во либро во мавровка, па ако знае некои нека пише и колку пари се сите материјали и дали се целосни, дали ги има сите исзмени

Член од
8 декември 2008
Мислења
28
Поени од реакции
0
Здраво, сакам да прашам дали некој ги има прашањата што се паднале/паѓаат на испит за нотар ?? Тетками полага па да не ги знае некој прашањата од минатите испити , Фала :)

Член од
4 април 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво,
Сакам да замолам доколку има некој што полагал правосуден, да ми објасни подетално како се одвива писмениот дел. Фала :)

Kajgana Shop

На врв Bottom