Правосуден испит

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
koga pocnav bev izgubena.nisto neznaev blagodarejki na praksata kaj nas na fakultet.sega e super mnogu raboti so tek na vremeto ke ti se razjasnat.koga ja praev prvata tuzba mi trebase mislam deka cel den:toe:.ama sega se si tece najnormalno.nemoj da se plasis ke vidis deka ne e tolku tesko kako sto izgleda.
od druga strana pak se zavisi od advokatot.nemoj da odis kaj nekoj poznat advokat zaso on ke te naprai samo potrcko i nisto drugo.on gleda samo pari da naprai i nema da ima vreme voopsto da se zamara so tebe.ke te praka samo po sudovi da podnesuvas tuzbi zalbi....pa nekoj ke rece eve pripravnikot postojano ide na sud uci raboti.ama ne e taka.koja e razlikata dali ti denes ke odis ednas vo sud ili pet pati.koga veke ednas odis znaes za sledniot pat kako e.i odi onamu kade sto ima pomalku pripravnici posto sekoj ke gleda da ti zabie noz vo grb.
sto se odnesuva za plakanjeto baraj advokat sto ke ti plaka ima i takvi.poveketo ne plakaat ama se naoga i nekoj sto plaka.
kaj mene vaka stojat rabotite jas pocnav so 100evra.imam 25% sa sekoj predmet sto ke go najdam, sluzben telefon i pokrieni patni trosoci za trckaranje po institucii.
ako nesto ispustiv pisi pa ke ti doobjasnam!
pozdravce:helou:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
До кате....

А чекај маку...велиш да не идеш кај познат адвокат...а подобро е да одиш кај некој шупак, што врска нема од право од акти, списи и 95% од случаите му се изгубени? ОК,не велам да идам кај Саво Коцарев, Поленак, Панчевски ама сепак тие "знаат" како се добива случај, знаат судии, врзани се како црева, а вака некој непознат, само ќе го маткаат и ќе го зебаваат а со него и тебе/нас.

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
kako prvo advokatite spored mene moze da se podelat na 1.ovie sto zarabotvaat milioni (poznatite advokati) 2.onie sto zarabotuvaat za soliden zivot i 3. supaci.kaj prvite im trebas za da im kupuvas gevrek i jogurt sekoj den i ke bides ponizuvan i ke izigravas potrcko pogotovo vie maskite a pokraj toa ne ni mozes da odis kaj niv da staziras osven ako nemas nekoj da te butne.kaj tretite nemozes ni da ides poso nemozat oni da preziveat a ne pa da plakaat pripravnici a baska nemaat ni rabota.
sto znaci ostanuvaat vtorite.takov e i mojot advokat ni vo ekstremno losi ni vo ekstremno dobri.
sto se odnesuva do prijatelite sekoj gi ima.koga ke pocnes da se vleces po sudovi i ti ke steknes prijateli.na kraj na kraista imas sigurno nekoi kolegi od tvoja generacija pa i tie moze vo sud se ili kaj nekoj drug advokat.se zavisi od tebe kolku tebe ke te biva so luge.
advokatite si gi imaat prijatelite za niv a ne za tebe pa da se raduvas na prijatelite sto gi ima advokatot.ako sakas i tebe da ti bidat prijateli dokazi se.

koga advokatot ke vi rece koleske (kolega) namesto detevo sto stazira tuka togas ste go nasle praviot advokat.
pak ke kazam koga ke dojdete ke vidite kako se realno rabotite i jas si pravev filmovi dodeka bev na faks:toe:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
чул те горнион....балгодарам и се гледаме на суд, се разбира!!!!:smir:

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Jaс сум веке 9 месеци приправник.Според колешката, гледам дека има многу разлика од приправник во Скопје и друг град.Кај нас плаќаат најмногу 3000.Нема службен телефон, кола и лаптоп.Единствено што треба да ти дадат за тие 2 години е знаење, оти , да ја цитирам колешката, фала му на факултетот кој ни пружи пракса:nesvest:, не знаев ни како личи тужба, и како изгледа судот.Најбитно е да отидеш кај адвокат кој има одлично познавање од правото, кој е добар адвокат и добар професор, кој ќе знае да ти објасни се и нема да губи живци на милион прашања што на почетокот ќе му ги поставуваш.Ако мислиш дека кај супер звучен адвокат ќе научиш повеќе, се лажеш.Во секој случај кај адвокат е подобро, отколку во суд.Барем кај нас, во судот не даваат ни денар, на работа се до 4 и пол, и само удираат печати и копираат, а и по нешто пишуваат.Треба барем да им дозволат да учествуваат во пишувањето на пресудите, да бидат присутни на судење, ама на жалост, не е така.
И најважно - нека не те мотивираат парите кога веќе си решил да стажираш кај адвокат, туку знаењето, оти само тоа ќе ти треба понатаму.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
И најважно - нека не те мотивираат парите кога веќе си решил да стажираш кај адвокат, туку знаењето, оти само тоа ќе ти треба понатаму.
Тука си во право...и Рокфелер почнал со продавање на моливи во одделението каде што учел како дете, па стигнал до Господа...
Ова го давам како пример, таман работа од адвокат да станеш Рокфелер, ама еве една случка од банка.Лани уплаќав трета рата за факултет во Комерцијална кај судот и гледам стојам позади еден многу познат адвокат (го имало на тв), и си чекам, а тој си бркаше работа некоја. Нејсе...На крајот пред да си оди, и вели на службеничката..ај ве молам од сметката на Технометал Вардар, на мојата сметка префрлете ми 120 000 евра...Погледнав во мојата сметка од 12 000 денари, и си реков, ех Сашо,ај за некое време и ти вака...ама ќе биде ли!!!:pos2:

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Абе не сум мегаломан, ама како да очекувам од некој си адвокат да ме почитува ако ми вика дека не може да ми даде 6000 како награда за работата, а после го глеаш со мобилен од 1000евра, вози мерцедес, куќа на Водно!!!!! не иде бе ! самата сума од 3000 денари е навредлива сама по себе. Си завршил правен факултет бе ееееееј! Но интересна работа сите различно зборуваат. Еден мој другар(изглеа му падна секирата во медот) зема 10000 и имамногу коректни односи со адвокатот. Јас лично...за безпари или за 3000 не работам!Тоа е газење на моето достоинство. јебига,КАПИТАЛИЗАМ СМЕ ЛИ ШТО ЛИ СМЕ???

Член од
6 септември 2008
Мислења
51
Поени од реакции
0
lele me ubivate psihicki.....:nesvest:samo da znaete kolku sakam da sum na vase mesto..ama aj si vikam ke mi dojdi i toj den, vas iskreno vi posakuvam da bidite od tie milionerite advokati:wink:..pa mozi ke staziram kaj nekoj od vas ko ke mi dojdi denot..:vozbud:
ne sum snaodliva ic i nz kako ke mi odi ama ako se saka se se mozi...
pozzz i fala....

inaku ako ima nekoj nov vo biznisot potocno sega da se zapisuva na faks ili barem da e od ponovite neka kazi kako se zapisa..so kakov uspeh, dali fakase vrski, dali ima mnogu so se zapisvaat i sl....sekoja inf. e dobredojdena...thks

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ај кажете еве вие сте година-две постари...кажете како е на постдипломски, мислам начин на предавање, активност, полагање...сега јас сум ЕКТС,не е исто ,ама сепак сакам да слушнам.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Ај кажете еве вие сте година-две постари...кажете како е на постдипломски, мислам начин на предавање, активност, полагање...сега јас сум ЕКТС,не е исто ,ама сепак сакам да слушнам.
незнам како е ама сакам да ти кажам, ако немаш намера да се бавиш со наука размисли двапати дали ти требаат постдипломски. се зависи кои се твоите амбиции. јас лично многу повеќе му давам значење на правосудниот него ли на магистратурата. затоа и целам на првото.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
незнам како е ама сакам да ти кажам, ако немаш намера да се бавиш со наука размисли двапати дали ти требаат постдипломски. се зависи кои се твоите амбиции. јас лично многу повеќе му давам значење на правосудниот него ли на магистратурата. затоа и целам на првото.
Абе, да, ама по новиов систем, најверојатно, јас треба да завршам магистратура па да полагам правосуден, јеби га.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889

Но ние по новиот систем на некој начин сме приморани да учиме постдипломски.
Во постдипломските ни спаѓа специјализацијата и магистратурата.
Значи мора да ги земеме за да можеме да полагаме правосуден испит ако сакаме.
Вие по старата програма навистина немате потреба. Иако тие што учат и немаат проблеми со факултетот добро е и постдипломски да земат, тоа е уште еден плус.
Така што јас се запишав на постдипломски, решив деловно право да одам. Не се гледам себеси во правосудството и можеби ќе полагам правосуден испит еден ден а може и не, затоа за мојот случај зашто сакам да сум правник во некоја фирма ми е плус што одам на постдипломски.
На мојот факултет (на приватен значи) сега се запишувањата и ни започнува од 1 октомври предавањето. Се си е нормално како и за време на додипломските студии. Значи не е како старата магистратура кога се идеше на предавања петок и сабота. Сега се оди секој ден во неделата. Мислам дека исто ќе е и на државниот факултет.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Значи не е како старата магистратура кога се идеше на предавања петок и сабота. Сега се оди секој ден во неделата. Мислам дека исто ќе е и на државниот факултет.
Исто е се, само ќе немаме поени за редовност (маму им еб..), ќе идеме секој ден, а знам дека нема да примаат од други факултети студенти, може ако останело место. И почнуваме од 1 ноември....подобро ќе беше да почнеме од другата година, ебате глупаците...да споиме и со нова година и 8 март...нависитна не знам зашто толку касно....нејсе...

Kajgana Shop

На врв Bottom