Правосуден испит

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Исто е се, само ќе немаме поени за редовност (маму им еб..), ќе идеме секој ден, а знам дека нема да примаат од други факултети студенти, може ако останело место. И почнуваме од 1 ноември....подобро ќе беше да почнеме од другата година, ебате глупаците...да споиме и со нова година и 8 март...нависитна не знам зашто толку касно....нејсе...
Мене ми се свиѓа што ќе почнеме ние од 1 октомври. Јас не сакам пауза, што побрзо почнам и побрзо ќе го завршам. Ако чекам како лани што почнаа кај нас во јануари, а камо ли на државен кога почнуваа во март ќе заборавам да учам:)
А знам дека државен не прима од други факултети, освен ако има место а верувам ќе нема. Јас се распрашав сакав да се запишам на државниот и многу лошо ми се поставија, се изглупираа максимално. Така што подучете ги тие од студентски служби малку на култура, а и асистентите исто. :)

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Така што подучете ги тие од студентски служби малку на култура, а и асистентите исто. :)
Ееее тие бабите се посебна геријатриска приказна...луди се, а за себе си викаат дека се госпоѓи..хаха

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
Така што подучете ги тие од студентски служби малку на култура, а и асистентите исто. :)

niv gospod nemoze da gi oprai kakva mizerija se.ama so e toa e .niv nikoj nisto ne im moze.ako zaebat neso rabota studentite se krivi.sekogas gubat prijavi i te nema na spisok za polaganje a niv uvo ne im cue.KATASTROFA:toe:

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Тетките на студентски.Ах. каков есеј би можела да ви напишам.Драма, трагедија и комедија во едно.Ама не вредат за да кршам нокти по тастатурава за нив.Меѓутоа, ако сте управна група(административна) тогаш навикнете се.Едниствено по тој предмет имате пракса на факс.Долго чекање, враѓање, глупости.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Рака на срце, мене не ми згрешиле ама сум видел како се дерат на други. И плус што ги бие глас... јас си се пазам да не им згрешам нешто, секогаш тивко културно им зборам. Стравот в коски ми го имаат втерано.:kesa:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
А вистина, правосуден се полага пред судии, а не пред професори?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.347
А вистина, правосуден се полага пред судии, а не пред професори?
Пред судии, адвокати...можеби ќе се најде и некој универзитетски професор...пред оние кои се во тој момент во Комисијата.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
А еден професор испитува еден предмет или комисиски е, по 2-3ца испитувачи?И само 3 прашања се ,или те шетаат по материјалот?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.347
А еден професор испитува еден предмет или комисиски е, по 2-3ца испитувачи?И само 3 прашања се ,или те шетаат по материјалот?
По еден испитувач на секој дел...
Обично по 3 прашања...на уставниот дел сосе управно право беа 4...
Граѓанско и Кривично има првин писмен дел...
Се состои од тоа да напишеш пресуда, или да се ставиш во улога на второстепен суд...
а слушнав дека имало нешто и по вонредни правни лекови :)

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
По еден испитувач на секој дел...
Обично по 3 прашања...на уставниот дел сосе управно право беа 4...
Граѓанско и Кривично има првин писмен дел...
Се состои од тоа да напишеш пресуда, или да се ставиш во улога на второстепен суд...
а слушнав дека имало нешто и по вонредни правни лекови :)
i kolkava e verojatnosta da padnes na pravosudniot?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
i kolkava e verojatnosta da padnes na pravosudniot?
Па ако се покаже дека си сигурен во тоа што збориш, ќе поминеш...тоа е формалност, како и полагање пред било каква комисија, така и овде...мислам, претпоставувам,ама така треба да е. п.с...благодарам за friendship....:smir:

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
кога ја видов програмата за полагање на правосуден во јуни ке паднев во несвест:nesvest:.премногу материјал за учење, има многу закони.од самото тоа може да ме фати паника.пошто во неколку дена се полага и кривично и граѓанско и стопанско, уставно, управно....колку и да си сигурен тремата ке постои и стравот:toe:

за power-mkd мое задоволство:smir:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ај да ве прашам вас, правниците, што имате пракса, што сте малку воведени во струката....сега месецов треба да запишам постдипломски, ги имам земено сите оценки, е арно ама, во досието(по ЕКТС секој студент си има досие со оценки)по предметот РИМСКО ПРВО, кој ми е полаган во јуни 2006, ми пишува дека имам 59 поени (а положен ми е со 61) и автоматски не ми дава да пријавам мастер студии. Го прашувам асистентот што ми беше пред 2год. сега е доцент, и ми вели, да сум ги најдел сегашните демонстратори, па тие да виделе дали имало основа за преправање, па потоа да се испрати тоа до професорката, па таа да потпишела дека навистина сум положил(а имам нејзин потпис и оценка во индекс), ап потоа да се исправи во досие..."малку" е сложен процесот, па се плашам да не изгубам многу време со такви глупости,додека се најде професор, па асистент...дрн, дрн јариња, па да не запишам.Кажете некој правен совет...

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
Тука правен совет мислам дека неможе да помогне.Тоа се правила на факултетот кои ние од постарата генерација неверувам дека ги знаеме.Конкретно за мене незнам ни како оди бодувањето со тој систем ни положувањето. sorry:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom