Правосуден испит

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Ај да ве прашам вас, правниците, што имате пракса, што сте малку воведени во струката....сега месецов треба да запишам постдипломски, ги имам земено сите оценки, е арно ама, во досието(по ЕКТС секој студент си има досие со оценки)по предметот РИМСКО ПРВО, кој ми е полаган во јуни 2006, ми пишува дека имам 59 поени (а положен ми е со 61) и автоматски не ми дава да пријавам мастер студии. Го прашувам асистентот што ми беше пред 2год. сега е доцент, и ми вели, да сум ги најдел сегашните демонстратори, па тие да виделе дали имало основа за преправање, па потоа да се испрати тоа до професорката, па таа да потпишела дека навистина сум положил(а имам нејзин потпис и оценка во индекс), ап потоа да се исправи во досие..."малку" е сложен процесот, па се плашам да не изгубам многу време со такви глупости,додека се најде професор, па асистент...дрн, дрн јариња, па да не запишам.Кажете некој правен совет...
A ti mislis deka pravnite lekovi/soveti mnogu pobrzo ke ti ja zavrsat rabotata? Ako mislis taka togas stvarno ne si za na master.
Najdi go demonstratorot uste u ponedelnik za aka kaj profesorkata do krja na nedela da ja zavrsis rabotata.
Tesko tebe ako dojdes do pravni soveti/lekovi.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
A ti mislis deka pravnite lekovi/soveti mnogu pobrzo ke ti ja zavrsat rabotata? Ako mislis taka togas stvarno ne si za na master.
Najdi go demonstratorot uste u ponedelnik za aka kaj profesorkata do krja na nedela da ja zavrsis rabotata.
Tesko tebe ako dojdes do pravni soveti/lekovi.
Јас не мислев на правен совет, да ме советуваш по кој член од Закон за вонпарнична постапка имам право да барам интервенција, туку некој совет, дали на некој од вас му се случувале вакви глупости, и што би било, да речеме ако за 2-3 недели не ја најадам професорката(а тие "многу" време поминуаат на работно место и се редовни) и не дај боже, не запишам постдипломски...кого би требало да ликвидирам...:wink:

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
На една моја другарка кога дипломораше и кога си го зема уверението виде дека по предметот трудово право има 6 наместо 8.кога се распрашала на студентски како да си ја добие вистинската оцена тие ја пратиле кај професорот.го бараше едно два месеци ама можеби затоа што фатија одморите.и кога се виде со него тој почнал да ја бара низ списоците дека навистина положила со 8.и покрај тоа што типкава му дава индекс на увид дека она стварно има 8 (згрешиле во пријавата врз основа на која се изработува уверението) несакаше да и ја поправи оцената.и викал дека можеби го фалсификувала потписот итн.а како за беља неможел ни списоците да ги најде од наша генерација што сме полагале.ама дрш недај некако и попушти и ја поправија оцената.иначе на другаркава и требаше оцената баш за посдипломски пошто 6 и го намалуваше просекот.
абе не се секирај ќе средиш работа ама заебано е дали на време ќе завршиш!
ако ја бараш Поленак мислам дека таа се врти поише на факултет.:toe:

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Diplomiran/a pravnik bez polozen pravosuden za volontiranje vo adv.kancelrija.
Platen prevoz i otvoreni opcii.
Praksa+fleksibilno rabotno vreme+sansa na lice mesto da se naucat finti za na pravosuden.

pisete pp.

Член од
11 октомври 2008
Мислења
114
Поени од реакции
1
lele uste od sega me faka panika za toa pravosudniot a 2 god sum

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
По новите правила на ЕКТС, со завршени магистарски студии. т.е 3+2год., стажирањето повеќе не е потребно, туку може директно да се полага правосуден испит.

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
По новите правила на ЕКТС, со завршени магистарски студии. т.е 3+2год., стажирањето повеќе не е потребно, туку може директно да се полага правосуден испит.
pa da ti kazam najiskreno too voopsto nema da vi odi vo prilog zatoa sto da ne se tie dve godini staziranje definitivno nisto nema da znaeme. otkako pocnav da staziram svativ ustvari kolku fakultetot nas ne osakatil odnosno nisto ne ne naucil. teorijata nema vrska so praksata. dodeka ne osetis kako stojat rabotite vo realnosta nemozes da zastanes na zdravi noze. ova sekako za onie koi sakaat da bidat advokati.:toe:

Me_myself&I

THE GODDESS
Член од
27 ноември 2007
Мислења
70
Поени од реакции
1

По новите правила на ЕКТС, Правен факултет треба да ни обезбеди пракса во државни институции, а и кај адвокати, при што ќе имаме ментори кои ќе не воведуваат во работата, и нивното мислење ќе има дел во оценката. Исто треба да имаме вежби каде ќе симулираме случаи, ќе треба да се водат, врз нив да се применува закон и слично. Така би требало да биде, а колку ќе биде, ќе видиме кога ќе почнеме.
Значи и не е дека нема да имаме пракса-само не како досегашната

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
По новите правила на ЕКТС, Правен факултет треба да ни обезбеди пракса во државни институции, а и кај адвокати, при што ќе имаме ментори кои ќе не воведуваат во работата, и нивното мислење ќе има дел во оценката. Исто треба да имаме вежби каде ќе симулираме случаи, ќе треба да се водат, врз нив да се применува закон и слично. Така би требало да биде, а колку ќе биде, ќе видиме кога ќе почнеме.
Значи и не е дека нема да имаме пракса-само не како досегашната
Од 24 ноември почнуваат првите мастер студии на Правен факултет. На презентацијата за правосудна насока, беше речено, а ина другите мастер презентации за другите насоки, дека овие 2 год. ќе бидат теоретско-практични, и ќе се одвиваат во неколку неделни посети во институции, министерства, правосудство...повелете повеќе

Член од
22 јануари 2009
Мислења
7
Поени од реакции
0
Decki..od kaj go naucivte ova?i dali e sto posto sigurno?Bidejki razgovarav i so pretsedatel na sudot vo Ohrid..uste se ceka na pismeno da ni se potvrdi vakvata odluka..
Jas sum sega cetvrta godina po EKTS i ne znam dali treba da staziram,dali voopsto ke treba da se odi na staziranje,bidejki nekoj vikaat deka tie + 2 godini se zamena za staziranjeto,i toa nema da bide potrebno..
Ke ve molam podetalno da bi objasnite,stvarno mi e potrebna ovaa informacija..
Odnapred Blagodaram na site..

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Decki..od kaj go naucivte ova?i dali e sto posto sigurno?Bidejki razgovarav i so pretsedatel na sudot vo Ohrid..uste se ceka na pismeno da ni se potvrdi vakvata odluka..
Jas sum sega cetvrta godina po EKTS i ne znam dali treba da staziram,dali voopsto ke treba da se odi na staziranje,bidejki nekoj vikaat deka tie + 2 godini se zamena za staziranjeto,i toa nema da bide potrebno..
Ke ve molam podetalno da bi objasnite,stvarno mi e potrebna ovaa informacija..
Odnapred Blagodaram na site..
Ќе биде навистина штета да се отфрли стажирањето.Треба барем 1 година да се стажира, бидејќи она што може да се научи на ,,терен,, и она од книгите, е многу поважно.Како би биле адвокати утре, ако никогаш не ве подготвувал адвокат, на вистински случај ,ако не ја осетите одговорноста, ако не дојдете лице во лице со странка?!Можеби мислите дека е се разглобено во книгите, ама ниту еден случај неможеш да го подведеш под класичен.Секогаш се појавува некое ама, и тоа мора да се осети.И по некое време кога ја отвараш книгата, ја читаш со поинакви очи.Веке не учиш дефиниции и поделби, туку тоа што порано си го сметал за неважно.:smir:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Поарно да не се стажира, според мене, иако не сум била на стажирање тие што биле единствена работа шо ја научиле било купувањето бурек со сирење или симит ако се потрошил бурекот евентуално:pos2:, така што не значи дека се учи нешто а тие што ќе си се вработат потоа можат да си ја научат работата искуството си го прави своето:smir:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Поарно да не се стажира, според мене, иако не сум била на стажирање тие што биле единствена работа шо ја научиле било купувањето бурек со сирење или симит ако се потрошил бурекот евентуално:pos2:, така што не значи дека се учи нешто а тие што ќе си се вработат потоа можат да си ја научат работата искуството си го прави своето:smir:
А ако сакаш да полагаш правосуден испит што тогаш? Ти бараат стаж од 2 години (сега ќе има измени не се знае дали ќе е тоа 1 години или нема да има стажирање).
Затоа е добро кога ќе одбереш да стажираш тоа да го правиш кај адвокат, нотар ... којшто ќе ти помогне и од кој ќе научиш. А не само кафе да вариш, да купуваш доручек и да се јавуваш по телефон.
Иако тие што стажираата најчесто за жал се всушност секретарки:S

Така да не може ти да кажеш дали е подобро да се стажира и да не се стажира.
Очигледно не си правник и не знаеш како стојат работите.
Стажирањето кај правниците е потреба.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Така да не може ти да кажеш дали е подобро да се стажира и да не се стажира.
Очигледно не си правник и не знаеш како стојат работите.
Стажирањето кај правниците е потреба.
росонерке јас сум правник оваа година ќе завршам специјализација, а од колегите што се постари некои слушам искуства на варење кафе и слични срања што и ги пренесов овде па и ти се согласи со мене
Иако тие што стажираата најчесто за жал се всушност секретарки:S

Kajgana Shop

На врв Bottom