Правосуден испит

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
јас имам разбрано дека после редовните 3 години+со завршена една година мастер и стажирање 3-6 месеци можело да се полага правосуден.Дали некој поупатен може да ми каже дали е ова вистина
Нормално дека не е.
Затоа што за да полагаш правосуден ти бараат потврда дека имаш работен стаж од 2 години.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Јас знам дека со завршени мастер студии стекнуваш директно право да полагаш правосуден испит. меѓутоа мене тоа ми е најголема глупост.
Да речеме и да се нафати некој да седне и сето тоа да го научи, тоа ќе биде голо знаење, се знае кај се кали занаетот. У суд, кај адвокат. Ќе дојдете во ситуација кадешто ќе налупате дипломи а без еден ден стаж.
Мислите дека некој ќе го цени тоа. Така да , најдобронамерен совет. не се распрашувајте многу многу за право на правосуден испит. Вистинското прашање е како да дојдете до право да стажирате у суд или кај адвокат! барем според моја логика и мое размислување.

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
do pravnice
gospodine bidejki vie ste mnogu upateni mozete da ni objasnite podetalno
ako voopsto nesto znaete i razbirate

Член од
26 февруари 2009
Мислења
47
Поени од реакции
1
Dali nekoj e vo tek kakvi se promenite vo programata za pravosuden ispit koi se najavuvaat za vo oktomvri? Slusnav deka materijalot ce se reducira....

Член од
26 февруари 2009
Мислења
47
Поени од реакции
1
Sega razgovarav so A. Aleksovski (Sekretar na komisijata za polaganje na pravosuden ispit), posle nova godina se voveduva nov ispit- Pravo na evropskata unija, a pismeniot del na krivicnoto pravo ce bide eliminacionen!

Moze da ima i drugi promeni...

Член од
2 јули 2009
Мислења
340
Поени од реакции
395
Право на Европска Унија?????

Не е фер, ај нека го стават и Филозофија на право ако не....

Член од
11 февруари 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
me interesira dokolku nekoj e zapoznaen ili znae nesto vo vrska so toa dali mozam da vrsam volonterski staz so tri godini t.e,. dali mozam so tri godini po ekts da staziram za da polagam pravosuden ispit, odnapred im blagodaram na site koj ke mi dadat nekakva informacija ili ke me upatat vo nea :salut:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
me interesira dokolku nekoj e zapoznaen ili znae nesto vo vrska so toa dali mozam da vrsam volonterski staz so tri godini t.e,. dali mozam so tri godini po ekts da staziram za da polagam pravosuden ispit, odnapred im blagodaram na site koj ke mi dadat nekakva informacija ili ke me upatat vo nea :salut:
Новиот закон е дека мора да завршиш 5 години, да си магистер по правни науки па потоа ќе може да стажираш.
Со тоа што 1 година ќе трае стажот не 2 години.

Но некој ќе рече дека исто е 4 години дипломиран + 2 стаж и учиш и полагаш правосуден.
Но со новото имаш 5 години учење, па правење труд кој одзема неколку месеци, па бранење трудот, па 1 година стаж така да процесот е подолг.

Глупости во боја е 3+2 системот. Ама тоа е, ни криви ни должни си го окркавме првиве генерации. Во 5 до 12 не се знаеше што како и на крај уште докторат да ни бараа немаше да ме зачудат.

Член од
11 февруари 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
ti blagodaram mnogu na odgovorot, znaci kazano na moj nacin zaeban sum od site strani, a veke sesti mesec obavuvam staz vo sudot, drugo nesto dali bi mi go priznale toa vreme ne bi rekol deka sum go pominal zaludno bidejki mnogu raboti nauciv ovde za 6 meseci odkolku na faks tri godini, ili da teram uste sest meseci pa posle da prodolzam so narednite 2 godini :toe:

Новиот закон е дека мора да завршиш 5 години, да си магистер по правни науки па потоа ќе може да стажираш.
Со тоа што 1 година ќе трае стажот не 2 години.

Но некој ќе рече дека исто е 4 години дипломиран + 2 стаж и учиш и полагаш правосуден.
Но со новото имаш 5 години учење, па правење труд кој одзема неколку месеци, па бранење трудот, па 1 година стаж така да процесот е подолг.

Глупости во боја е 3+2 системот. Ама тоа е, ни криви ни должни си го окркавме првиве генерации. Во 5 до 12 не се знаеше што како и на крај уште докторат да ни бараа немаше да ме зачудат.
a koj e toj zakon sto go predviduva toa i od koga e donesen ako mozes da mi go iscitiras ili da me nasoces kade da go procitam,

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
ti blagodaram mnogu na odgovorot, znaci kazano na moj nacin zaeban sum od site strani, a veke sesti mesec obavuvam staz vo sudot, drugo nesto dali bi mi go priznale toa vreme ne bi rekol deka sum go pominal zaludno bidejki mnogu raboti nauciv ovde za 6 meseci odkolku na faks tri godini, ili da teram uste sest meseci pa posle da prodolzam so narednite 2 godini :toe:

a koj e toj zakon sto go predviduva toa i od koga e donesen ako mozes da mi go iscitiras ili da me nasoces kade da go procitam,
Закон за правосудниот испит
Побарај си на право.орг
Стапи во сила 02.02.2010

II. Услови и начин на спроведување на испитот
Член 5
(1) Испит можат да полагаат лица кои се дипломирани правници со завршено
четиригодишно високо образование на правни студии со работа од најмалку две
години на правни работи во суд, јавно обвинителство, државен правобранител,
народен правобранител, адвокат, нотар и извршител.
(2) Испит можат да полагаат и лица кои се дипломирани правници со завршено
четиригодишно високо образование на правни студии со работа од најмалку три
години на правни работи во други државни органи, органи на единиците на
локалната самоуправа, трговски друштва и други правни лица и здруженија на
граѓани.
(3) Испит можат да полагаат лица кои се дипломирани правници кои студирале
според Болоњската декларација и имаат 300 кредити според европскиот кредит-
трансфер систем (ЕКТС) со работа од најмалку една година на правни работи во
суд, јавно обвинителство, државен правобранител, народен правобранител,
адвокат, нотар и извршител.
(4) Испит можат да полагаат и лица кои се дипломирани правници кои
студирале според Болоњската декларација и имаат 300 кредити според
европскиот кредит-трансфер систем (ЕКТС) со работа од најмалку две години на
правни работи во други државни органи, органи на единиците на локалната
самоуправа, трговски друштва и други правни лица и здруженија на граѓани.
(5) Времето поминато на практика заради стручно оспособување во суд, јавно
обвинителство, државен правобранител, народен правобранител, адвокат, нотар
и извршител, во согласност со законот, во однос на условите за полагање на
испитот се смета како време поминато на работа во тие органи.

Така да дипломиран правник со 180 кредити си никој и ништо.
Стажот не ти се признава иначе. Зашто ти џабе што одиш кога не си пријавен дека стажираш.

Член од
30 октомври 2009
Мислења
363
Поени од реакции
261
Значи правосуден може и да се полага со 3 години додипломски студии, плус една година од мастер студии, и потоа две години стаж со вршење на правни работи?
У секој случај, нормално дека мора да се има стаж, само разликата е во тоа што ако се оди со една година мастер студии тогаш одиш на две години стаж, а доколку се оди на две години мастер, тогаш доволно е и една година стажирање?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Значи правосуден може и да се полага со 3 години додипломски студии, плус една година од мастер студии, и потоа две години стаж со вршење на правни работи?
У секој случај, нормално дека мора да се има стаж, само разликата е во тоа што ако се оди со една година мастер студии тогаш одиш на две години стаж, а доколку се оди на две години мастер, тогаш доволно е и една година стажирање?
Не 3+1, туку посекако ќе треба да магистрираш, што значи 3+2. И потоа, или 1 год. да стажираш кај адвокат, или 2 во администрација.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Ти си учел по ново по Болонска декларација. Значи никаде не пишува години за новите, туку пишува кредити. Во превод 1 година 60 кредити, значи ти треба 300 кредити и 5 години.

Си учел право а не знаеш еден член да толкуваш :)
Не си прави твои лесни комбинации, туку прочитај убаво.
И овој стаж не ти важи зашто ти не си ни пријавен дека стажираш, не исполнуваш услови.
Запиши си се на постидпломски и то е то.

Член од
15 април 2007
Мислења
27
Поени од реакции
1
Закон за правосудниот испит
Побарај си на право.орг
Стапи во сила 02.02.2010

II. Услови и начин на спроведување на испитот
Член 5
(1) Испит можат да полагаат лица кои се дипломирани правници со завршено
четиригодишно високо образование на правни студии со работа од најмалку две
години на правни работи во суд, јавно обвинителство, државен правобранител,
народен правобранител, адвокат, нотар и извршител.
(2) Испит можат да полагаат и лица кои се дипломирани правници со завршено
четиригодишно високо образование на правни студии со работа од најмалку три
години на правни работи во други државни органи, органи на единиците на
локалната самоуправа, трговски друштва и други правни лица и здруженија на
граѓани.
(3) Испит можат да полагаат лица кои се дипломирани правници кои студирале
според Болоњската декларација и имаат 300 кредити според европскиот кредит-
трансфер систем (ЕКТС) со работа од најмалку една година на правни работи во
суд, јавно обвинителство, државен правобранител, народен правобранител,
адвокат, нотар и извршител.
(4) Испит можат да полагаат и лица кои се дипломирани правници кои
студирале според Болоњската декларација и имаат 300 кредити според
европскиот кредит-трансфер систем (ЕКТС) со работа од најмалку две години на
правни работи во други државни органи, органи на единиците на локалната
самоуправа, трговски друштва и други правни лица и здруженија на граѓани.
(5) Времето поминато на практика заради стручно оспособување во суд, јавно
обвинителство, државен правобранител, народен правобранител, адвокат, нотар
и извршител, во согласност со законот, во однос на условите за полагање на
испитот се смета како време поминато на работа во тие органи.

Така да дипломиран правник со 180 кредити си никој и ништо.
Стажот не ти се признава иначе. Зашто ти џабе што одиш кога не си пријавен дека стажираш.

Znaci zakonov se vika "Zakon za pravosuden ispit" ili vo nekoj drug zakon se vmetnati onie raboti sto se napisani!!!!!!!

Dali go ima nekoj zakonot vo e-verzija ili kade moze da go najdam, oti na pravo.org.mk go nema, a go nema i na pravda.gov.mk nitu na slvesnik.com.mk

Kajgana Shop

На врв Bottom