Правосуден испит

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
Terastella a vo vase vreme se nosea li knigite i zakonite na polaganje, posto jas imam slusnato od luge sto sega taze polagale deka e dozvoleno?

p.s. Koga bev na dodeluvanje na legitimaciite za pripravnici pretsedatelot na Adv.komora rece deka ke se zalagaat da go ukinat ustavniot del bidejki ne bilo fer diplomirani pravnici so dvegodisno rabotno iskustvo da se vrakaat na predmet sto se uci vo prva godina kako brucosi (daj boze sto pomalku toa poubavo):wink::wink::smir:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Е да без Уставно е топ. А и ако даваат закони на испитот, ехеее лесна работа. ај...има уште 2-3 години...:wink:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.347
Устав и управниот дел ми беа некако лесни...
Него, на писмениот дел и јас кога полагав беше дозволено носење на закони...

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
Устав и управниот дел ми беа некако лесни...
Него, на писмениот дел и јас кога полагав беше дозволено носење на закони...
Fala Strumiks ova e dobro da se cue:wink:
A za ustavniot del bez razlika kolku i da e lesen neka go ukinat pa mesto nego da go ucam ke ucam poveke stopansko posto toa mi izgleda nekako kako otrov:toe:.A baskana fakultet ni predavase D.Gelev i ispitot po pravo na drustva bese 8 strani :pos2:.Taka da tesko deka nekoj od pravnicive od moja generacija znae nesto poveke od mene:kesa:

Член од
23 декември 2007
Мислења
55
Поени од реакции
3
xaxaxxaa, ama se naameav, abe koj ve laze deka ustav ke se ukine,, lleleeeeeeeeeeee,abe toa e osnovata na koja se donesuvaat site zakoni,bez ustav nema sansa da bide pravosuden ispit, abe kako da se gradi kuka a da nema temelie toa e ispit pravosuden bez ustav.Ne e tezok za ucenje ali e mn obemen,se na se za sekoj predmet po eden mesec i ke bide ....

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Јас слушнав една не сум сигурна можеби беше и шпекулација, дека праксата за правосуден испит што беше 2 годишна ќе се укинела.
Дали некој има информации за ова?

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Јас слушнав една не сум сигурна можеби беше и шпекулација, дека праксата за правосуден испит што беше 2 годишна ќе се укинела.
Дали некој има информации за ова?
Се шпекулира веќе трета година по ред и ништо конкретно нема за жал.
Велеа дека на 1 година ќе се намали, а не дека комплетно ќе се укине.
Мислам дека колега што почна да стажира рече дека 2 години му рекле дека треба да стажира, значи по старо. Останува исто додека нема официјални измени и за нас по новата програма.
Не сум слушнала новости од јануари наваму ништо.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Се шпекулира веќе трета година по ред и ништо конкретно нема за жал.
Велеа дека на 1 година ќе се намали, а не дека комплетно ќе се укине.
Мислам дека колега што почна да стажира рече дека 2 години му рекле дека треба да стажира, значи по старо. Останува исто додека нема официјални измени и за нас по новата програма.
Не сум слушнала новости од јануари наваму ништо.
Ние што завршивме правен факултет по ЕКТС, со самото дипломирање и + Мастер студиите од 2 години, (значи со стекнување титула магистер со 5 год. образование), можеме и да не стажираме, туку директно да го полагаме испитот. Е, малку е надвор од темата, ама до сега оваа новост ја имам слушнато, што се однесува на нас, кои учиме по ЕКТС,а воедно и мало дополнување на колешката росоњерка.:helou:

Член од
21 јуни 2009
Мислења
65
Поени од реакции
1
kolegi kazuvajte ako ste informirani dali mozeme da stazirame i polagame pravosuden so tri godini so diplomiravme po EKTS
POZDRAV
:helou:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
kolegi kazuvajte ako ste informirani dali mozeme da stazirame i polagame pravosuden so tri godini so diplomiravme po EKTS
POZDRAV
:helou:
Неколку мои колеги пробаа да стажираат и им ја побараа 4тата година да ја земат.
Значи мора специјализација да земеш за да стажираш и потоа полагаш првосуден.

Глупост до глупост.
Дипломиран правник си и не може да стажираш и ти бараа постдипломски студии.
Не ми е јасно со кој памет ги воведоа тие 3+2 студии а не ги изменија правилата за полагање правосуден и за стажирање. Тие правила 4та година се веќе во фаза на разгледување и можно донесување.
Колку само посакувам да бев по старата програма со 4тири години. Се беше јасно и прецизно.
Срамота е ова што го прават.
Бели глувчиња сме што не знаат што може утре да ги очекува.

Figaro

la vita e bella
Член од
2 март 2009
Мислења
648
Поени од реакции
410
Неколку мои колеги пробаа да стажираат и им ја побараа 4тата година да ја земат.

Глупост до глупост.
Не ми е јасно со кој памет ги воведоа тие 3+2 студии а не ги изменија правилата за полагање правосуден и за стажирање. Тие правила 4та година се веќе во фаза на разгледување и можно донесување.
Колку само посакувам да бев по старата програма со 4тири години. Се беше јасно и прецизно.
Исто е и на машински со 3+2 студиите , ги завршив трите , а за тие две уште нема никаква програма , катастрофа !

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525

Глупост до глупост.
А колку време треба да стажираш пред да стекнеш право за полагање правосуден испит? 1 или 2 год.?
Се пријавува во адвокатска комора така? има ли некој сајт за информации конкретно кои документи и како оди тој процес на пријавување? фала однапред

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
А колку време треба да стажираш пред да стекнеш право за полагање правосуден испит? 1 или 2 год.?
Се пријавува во адвокатска комора така? има ли некој сајт за информации конкретно кои документи и како оди тој процес на пријавување? фала однапред
Засега останува се по старо.
Треба да дипломираш па да земеш постдипломски и по завршување на првата година (специјалистичките студии) ќе добиеш можност за стажирање кај адвокат, нотар, суд... А по тие 2 години стаж ќе може да полагаш правосуден.
документи потребни

Треба да се извршат измени во законот и да се воведе 1 година да е стажирањето и тоа да може да се извршува по дипломирањето односно по третата година. Но веќе 4та година по ред не се донесува законот и тапка во место.
Не им одговара на адвокатската комора бидејќи сметаат дека ќе се зголеми бројот на нови адвокати. Бар така слушнав.

Така да засега си останува стара програма за правосуден и стажирање, а нова програма за студирање.
Браво за владата што ни смени 50% од програмата и што ни искомплицира 100%.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Фала росоњерка, ама јас не ја барав програмата на содржини за полагање на правосуден испит, туку ме интересираше како оди процесот на пријавување за полагање на правосуден испит, дали се поднесуваат некои документи до адвокатска комора, и слично okay thanks anyway:) колешке:)

Член од
23 јуни 2007
Мислења
134
Поени од реакции
8
јас имам разбрано дека после редовните 3 години+со завршена една година мастер и стажирање 3-6 месеци можело да се полага правосуден.Дали некој поупатен може да ми каже дали е ова вистина

Kajgana Shop

На врв Bottom