Правосуден испит

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
росонерке јас сум правник оваа година ќе завршам специјализација, а од колегите што се постари некои слушам искуства на варење кафе и слични срања што и ги пренесов овде па и ти се согласи со мене
Затоа ќе најдеш вистински човек, кој ќе те научи и ќе те воведе во занаетот како што треба.Ако видиш дека си кафекуварка и секретарка, си одиш, има и др адвокати, нотари, или може и во суд.Сепак, тоа не треба да се сфати како задолжителна работа, обврска, туку како потреба да научиш мн во работата.Јас стажирам, и не можам да се пожалам од ништо, бидејќи, сега знам многу повеке од кога дипломирав.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
росонерке јас сум правник оваа година ќе завршам специјализација, а од колегите што се постари некои слушам искуства на варење кафе и слични срања што и ги пренесов овде па и ти се согласи со мене
Па реков дека повеќето тоа го прават, посебно ако работат низ судовиве.
Но има адвокати, нотари и други видови правници кои навистина можат да ти помогнат и стажирањето кај нив да е навистина исплатливо. Она што го пиша power предност и големо искуство.

Сега ние по новиве програми што сме е дива лига ништо не се знае.
Но порано правниците немале избор. Сакаш неќеш ќе стажираш.
И ти сега ако сакаш да станеш адвокат и нотар мора да стажираш. Немаш голем избор.
Но има и работи за правници каде не е морално полагање правосуден испит. Зависи и од тоа што специјализираш.

Така да реков за некои работи немал сакал неќел, некои работи едноставно мора да ги направиш. Ако сакаш да успееш и напредуваш.
Праксата е многу битна.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Е сега не ми е јасно, за да полагаш правосуден, освен 2 години стаж, како поинаку може да се исполнат условите за полагање?На пример, да работиш правник во фирма, или да работиш во администрација, колку години се потребни како услов за полагање??Ако одиш 1 година на стажирање, колку уште треба да работиш на друго место, и слично?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Е сега не ми е јасно, за да полагаш правосуден, освен 2 години стаж, како поинаку може да се исполнат условите за полагање?На пример, да работиш правник во фирма, или да работиш во администрација, колку години се потребни како услов за полагање??Ако одиш 1 година на стажирање, колку уште треба да работиш на друго место, и слично?
да имаш 2 год. стажирање. Тоа.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
А комбинирано? На пример, една кај адвокат, и уште колку на друго место?И се важи ли работата во државни институции?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.347
А комбинирано? На пример, една кај адвокат, и уште колку на друго место?И се важи ли работата во државни институции?
И така се важи, ама треба да приложиш потврди од сите места каде си поминала 2 год.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Поарно да не се стажира, според мене, иако не сум била на стажирање тие што биле единствена работа шо ја научиле било купувањето бурек со сирење или симит ако се потрошил бурекот евентуално:pos2:, така што не значи дека се учи нешто а тие што ќе си се вработат потоа можат да си ја научат работата искуството си го прави своето:smir:
Citam pravnik si naskoro ke treba da pocnes da kupuvas burek.
Sovet nema da ti dadam posto toa neli cini pari ;)
Za da nekoj kupuva burek na rabotno mesto(stazant, praktikatn etc) treba da:
1. saka
2. da go biva
3. da e takov tip/karakter

Praksata za pravnik koj saka da bide advokat e najbitnoto nesto. Praksata za sekoj koj saka da go polozi pravosudniot ispit e use pobitna.
Se kladam deka ako nekad se napravi greskata i se dozvoli na 3+2 polaganje pravosuden bez praksa deka onie koi ke staziraat pa ke odat na polaganje ke imaat baem 70% podobri rezulatti od 3+2 bez staziranje.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Citam pravnik si naskoro ke treba da pocnes da kupuvas burek.
Sovet nema da ti dadam posto toa neli cini pari ;)
Za da nekoj kupuva burek na rabotno mesto(stazant, praktikatn etc) treba da:
1. saka
2. da go biva
3. da e takov tip/karakter

Praksata za pravnik koj saka da bide advokat e najbitnoto nesto. Praksata za sekoj koj saka da go polozi pravosudniot ispit e use pobitna.
Se kladam deka ako nekad se napravi greskata i se dozvoli na 3+2 polaganje pravosuden bez praksa deka onie koi ke staziraat pa ke odat na polaganje ke imaat baem 70% podobri rezulatti od 3+2 bez staziranje.
Auuu ne sum znaela deka za da praktikuvash pravo trebalo da kupuvash burek i da sakash da kupuvash burek i da te bivalo za toa??? :pos2: Ok fala na sovetot, ke gledam da pominam preku toa:smir:, no vo slucaj da mora togash sta se mora se mora neli:pipi:.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
8
Поени од реакции
0
:nesvest:lele sto spomnavte gragjansko sto morase ovde da otvoram mi se losi od samata pomisla:nesvest: neka vi e so lesno

:nesvest:leleeeeeeeee gragjansko:nesvest:

Член од
31 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
2
Филозофкаџа2220129 напиша:
Поарно да не се стажира, според мене, иако не сум била на стажирање тие што биле единствена работа шо ја научиле било купувањето бурек со сирење или симит ако се потрошил бурекот евентуално:pos2:, така што не значи дека се учи нешто а тие што ќе си се вработат потоа можат да си ја научат работата искуството си го прави своето:smir:
Правосудниот испит го положив пред 15 години,кога немаше интернет,немаше прирачник,па ми требаше исто толку време да го соберам материјалот за учење,колку и самото учење.Совет-ќе си одвоите 4-5 месеци од животот,ќе учите по 12 часа дневно,и успехот е загарантиран.Стажирањето не помага да се положи испитот,но без никакво искуство,испитот не вреди.Дури тогаш ќе сфатите дека гола теорија на пазарот не се продава-треба да се знаат и практични работи кои не ги пишува во ниту еден учебник или закон!

Член од
27 јануари 2007
Мислења
156
Поени од реакции
0
Терастела затоа што претпоставувам веќе знаеш како идат работите, ме интересира дали си задоволна со струката и дали кога повторно би бирала струка би ја одбрала истата струка?
поздрав
Правосудниот испит го положив пред 15 години,кога немаше интернет,немаше прирачник,па ми требаше исто толку време да го соберам материјалот за учење,колку и самото учење.Совет-ќе си одвоите 4-5 месеци од животот,ќе учите по 12 часа дневно,и успехот е загарантиран.Стажирањето не помага да се положи испитот,но без никакво искуство,испитот не вреди.Дури тогаш ќе сфатите дека гола теорија на пазарот не се продава-треба да се знаат и практични работи кои не ги пишува во ниту еден учебник или закон!

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
Jas tuka ne se slozuvam so tebe.Mislam deka staziranjeto mnoguuuu pomaga za polozuvanje na pravosuden ispit posto celo vreme si so zakonite vo race postojano citas razgleduvas situacii , sekoja tuzba si e prikazna za sebe, isto taka i zalbite ili bilo kakov podnesok. Jas so moeto dosegasno ednogodisno iskustvo kako pripravnik gi usovrskiv bukvalno site postapki, a materijalnoto pravo nikogas nikoj nemoze celosno da se znae. Ima milion situacii pa sekogas ke citas i usic nesto novo.
Inaku fala za sovetot za intenzivnoto ucenje od 5-6 meseci, ama za polesno sepak mislam deka treba da se pocne porano a da se uci pomalku dnevno posto i na rabota uci citaj, trcaj cel den navamu natamu i doma da dojdes da ucis 5-6 saati ke skrenes...:smir:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Па да на тоа и мислев, стажирање треба ама учењето е 99%, а 1% е стажирањето ако немаш научено џабе ти е се

Член од
31 јануари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
2
Терастела затоа што претпоставувам веќе знаеш како идат работите, ме интересира дали си задоволна со струката и дали кога повторно би бирала струка би ја одбрала истата струка?
поздрав
Професијата е супер,на секого му е потребна правна помош,а со оглед на тоа дека кај нас дувнаа западни ветришта,таа потреба ѓе се зголемува од ден на ден.Сепак,многу е важно да го сакаш она што го работиш,и никогаш да не се задоволиш со дотогаш наученото,само така ќе напредуваш.А адвокатурата,како составен дел од нашиот правосуден систем нуди и можност за супер заработка.

Jas tuka ne se slozuvam so tebe.Mislam deka staziranjeto mnoguuuu pomaga za polozuvanje na pravosuden ispit posto celo vreme si so zakonite vo race postojano citas razgleduvas situacii , sekoja tuzba si e prikazna za sebe, isto taka i zalbite ili bilo kakov podnesok. Jas so moeto dosegasno ednogodisno iskustvo kako pripravnik gi usovrskiv bukvalno site postapki, a materijalnoto pravo nikogas nikoj nemoze celosno da se znae. Ima milion situacii pa sekogas ke citas i usic nesto novo.
Inaku fala za sovetot za intenzivnoto ucenje od 5-6 meseci, ama za polesno sepak mislam deka treba da se pocne porano a da se uci pomalku dnevno posto i na rabota uci citaj, trcaj cel den navamu natamu i doma da dojdes da ucis 5-6 saati ke skrenes...:smir:
Стажирањето е битно за понатамошнат`а пракса,а не за самото полагање на правосудниот испит,бидејќи писмениот-практичниот дел не е пресуден за да го положиш испитот,единствено да не направиш некој голем гаф,па на пр. кај смеќавање на владение да донесеш пресуда наместо решение.Мене,на пр.на граѓанско ми се падна прашање извори на облигациони односи (не на обл.право),можеш да знаеш за што станува збор само ако си го научил добро теоретскиот дел.Јас не се сложувам дека треба да се учи подолго време по малку,толку многу материјал е за учење,што кога ќе стигнеш до крај,си го заборавил почетокот.Но,на крајот на краиштата,колку има луѓе,толку има и стилови на учење и планирање,така да тоа е индивидуално и секој треба да си воспостави некаква динамика која најмногу му одговара.На сите кои го спремаат правосудниот-со среќа!

За Virtualvlad-не одговорив на прашањето-ДА,кога би требало да бирам.пак би ја избрала истата професија,бидејќи е креативна,бара анализа и синтеза,и никогаш,ама никогаш не се среќаваш со два потполно исти случаи,што за мене,која мразам мнотонија,е перфектно.

Kajgana Shop

На врв Bottom