http://www.eurisk.com.mk/Obuka.pdf
Obukata e odlicna...mnogu ke vi pomogne za rabotite sto sami doma nema da mozete da gi naucite
--- надополнето ---
Odete si na Obuka http://www.eurisk.com.mk/Obuka.pdf
Odlicna e mnogu ke vi pomogne za rabotite sto sami doma nema sansi da gi naucite
Не ми се верува да се толку НЕНОРМАЛНИ па да им бараат на новите правници +1 година стаж по полагањето на правосудниот...Да не отварам нова тема за џабе, прашаево има поврзаност со постоечката.
За полагање правосуден испит, за правниците од програмата 3+2, е предвидено дека треба да имаат 1 год. приправнички стаж. Тоа во ред. Прашањето ми е- после полагањето правосден испит, треба да се стажира повторно 1 год. како стручен соработник (така чув), или може да се земе адвокатска лиценца? Прашувам заради секојдневните измени што се прават и противречности на некои закони во врска со прашањево.
Некаде така прочитав, ама ич не ми текнува во кој пропис беше. Мислам дека беше опционо, ама не сум сигурен, затоа прашувам. Ти имаш положено, или се спремаш? Колку време реално треба за подготовка, 3,4 месеца?Не ми се верува да се толку НЕНОРМАЛНИ па да им бараат на новите правници +1 година стаж по полагањето на правосудниот...
Штом се зема правосуден тоа значи дека правникот е способен да води и да застапува клиенти во суд....
Значи е спремен и го владее правото...
Не ми се верува да е точно
Кога сме веќе кај стажот...
Лоша работа за тие шо стажираат кај адвокати а немаат земено правосуден......
Се планираат измени во водењето на постапките(кривична,парнична)...(кога ќе се имплементираат овие измени не знам,мислам од наесен)....
Нема да им се дозволува на приправниците да застапуваат странки со заменичко полномошно од адвокатот каде шо стажираат....
Значи шансата за младите правници кои сакаат судска кариера е единствено полагање правосуден испит и добивање адвокатска лиценца..
Порано се плаќаше 1000 евра и се полагаше дополнителен адвокатски испит..
За лиценцата мислам дека се плаќа 400 евра....
За 3+2, ако полагаш правосуден ти треба + 1 година стажирање уствари исто ти се фаќа како со 4+2Некаде така прочитав, ама ич не ми текнува во кој пропис беше. Мислам дека беше опционо, ама не сум сигурен, затоа прашувам. Ти имаш положено, или се спремаш? Колку време реално треба за подготовка, 3,4 месеца?![]()
Да де, тоа е јасно, него мислев за подготовка за испитот, учење.За 3+2, ако полагаш правосуден ти треба + 1 година стажирање уствари исто ти се фаќа како со 4+2![]()
Немам положено...Некаде така прочитав, ама ич не ми текнува во кој пропис беше. Мислам дека беше опционо, ама не сум сигурен, затоа прашувам. Ти имаш положено, или се спремаш? Колку време реално треба за подготовка, 3,4 месеца?![]()
Јас имам другарка студира во Кочани, според тоа што го има кажувано јас разбрав дека јавна администрација е со три години и накнадно се запишуваат постдипломски студии, додека правосудна насока задолжително мора да ги одат плус тие две години и така се здобиваат со право да полагаат правосуден испит. Е сега тоа што знам за правосуден е дека треба да ги имаш завршено сите пет години и плус стажирање кое мислам сега дека е една година, па дури тогаш можеш да полагаш.Малку ми е рано да прашувам за ова ама ме интересира за една другарка, за оние што се 3+2 на јавна администрација можат да полагаат правосуден или не и ако може после магистратура треба да стажираат или им се смета доколку стажирале после 3-та па продолжиле магистратура ?
Ти можеш да работиш ама не ти се важи како време за полагање правосуден. Од кога ќе магистрираш, тогаш ќе се важи.Јас имам другарка студира во Кочани, според тоа што го има кажувано јас разбрав дека јавна администрација е со три години и накнадно се запишуваат постдипломски студии, додека правосудна насока задолжително мора да ги одат плус тие две години и така се здобиваат со право да полагаат правосуден испит. Е сега тоа што знам за правосуден е дека треба да ги имаш завршено сите пет години и плус стажирање кое мислам сега дека е една година, па дури тогаш можеш да полагаш.
п.с.И јас имам едно прашање додека се спрема магистерската дали е дозволено во меѓувреме да се стажира а инаку сите испити се положени?