Правосуден испит

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Ти можеш да работиш ама не ти се важи како време за полагање правосуден. Од кога ќе магистрираш, тогаш ќе се важи.
Откако ке магистрира или откако ке дипломира ?
--- надополнето: Aug 15, 2011 3:55 PM ---
Јас имам другарка студира во Кочани, според тоа што го има кажувано јас разбрав дека јавна администрација е со три години и накнадно се запишуваат постдипломски студии, додека правосудна насока задолжително мора да ги одат плус тие две години и така се здобиваат со право да полагаат правосуден испит. Е сега тоа што знам за правосуден е дека треба да ги имаш завршено сите пет години и плус стажирање кое мислам сега дека е една година, па дури тогаш можеш да полагаш.
п.с.И јас имам едно прашање додека се спрема магистерската дали е дозволено во меѓувреме да се стажира а инаку сите испити се положени?
Епа тоа ме и мене мачи, дали откако ке дипломирам на јавна администрација можам да стажирам и во мегувреме да си ја терам магистратурата, за она за правосудна знам, ама за од јавна како е и дали воопшто можат да полагаат правосуден тие со јавна администрација ?

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100

Од како ќе магистрира.

Епа тоа ме и мене мачи, дали откако ке дипломирам на јавна администрација можам да стажирам и во мегувреме да си ја терам магистратурата, за она за правосудна знам, ама за од јавна како е и дали воопшто можат да полагаат правосуден тие со јавна администрација ?
Значи за да полагаш правосуден мора да ги имаш сите пет години завршено комплет со магистерска, со три години не се здобиваш со право да полагаш правосуден, стажирал или не исто ти се фаќа. Затоа ако сакаш да полагаш правосуден префрли се друга насока (правосудна), не ме фаќај за збор ама според измените што ги имаше мислам со три години јавна администрација нема шанса за правосуден.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475

Во животот никогаш немој да им верваш на три типа на луѓе адвокат,полицаец и поп.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645

Со 3 години, може или шивачка да биде или шофер на автобус. Пет полни години плус одбранета магистарска= сметање стаж.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Ме интересира колку ПРАВНИЦИ има во Македонија со последнава статистика,поздрав

нека каже некој и да ли бараат во приватните фирми правници.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ме интересира колку ПРАВНИЦИ има во Македонија со последнава статистика,поздрав

нека каже некој и да ли бараат во приватните фирми правници.
Тодоров држеше прес пред 2 месеца, кажуваше слајдови, мислам видов околу 2500 се правници, а дали бараат у приватни фирми, следи си на сајтовите за работа.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Тодоров држеше прес пред 2 месеца, кажуваше слајдови, мислам видов околу 2500 се правници, а дали бараат у приватни фирми, следи си на сајтовите за работа.
Да толку правници има ама пред завод за вработување и тоа веста е датира од 2007 година значи денес цифрата би требало да е скоро дуплирана, а останатите не знам или не се пријавени или работат нешто(n)

Член од
28 септември 2008
Мислења
26
Поени од реакции
0
Ме интересира дали може да се полага правосуден испит и ако завршиш по новата програма правен факултет значи 3+2 и имаш 300 кредити, но во постдипломските студии да одбериш насока меѓународно право и меѓународни односи. Дали некој знае сигурно?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ме интересира дали може да се полага правосуден испит и ако завршиш по новата програма правен факултет значи 3+2 и имаш 300 кредити, но во постдипломските студии да одбериш насока меѓународно право и меѓународни односи. Дали некој знае сигурно?
И римско право одбери ако сакаш, сите се проодни за полагање правосуден испит.

Член од
15 септември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ме интересира за студенти што завршиле 4 години правен факултет по болоњнска конвенција како на пример јас со 4 години имам 240 кредити а во законот е наведено 300 кредити (со постдипломски јасно), а мојата генерација од уким беше сеуште без КТС. Дали ке можам и јас да полагам правосуден со 2 год. стажирање или ке ми требаат постдипломски?
И 2ро како одат работите со пријавувањето за стажирање во адвокатска комора, слушам сега било поделено на неколку периоди во кои адвокатот каде што стажираш може да те пријави, дали е можно адвокатот да те пријави дека кај него стажираш неколку месеци повеке од датумот од кога треба да те пријави и дали е сеуште можно да се достави документ дека си работел како приправник во некое трговско друштво итн.
Кој ке ми одговори ке му бидам мнооогу благодарен :)

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ме интересира за студенти што завршиле 4 години правен факултет по болоњнска конвенција како на пример јас со 4 години имам 240 кредити а во законот е наведено 300 кредити (со постдипломски јасно), а мојата генерација од уким беше сеуште без КТС. Дали ке можам и јас да полагам правосуден со 2 год. стажирање или ке ми требаат постдипломски?
И 2ро како одат работите со пријавувањето за стажирање во адвокатска комора, слушам сега било поделено на неколку периоди во кои адвокатот каде што стажираш може да те пријави, дали е можно адвокатот да те пријави дека кај него стажираш неколку месеци повеке од датумот од кога треба да те пријави и дали е сеуште можно да се достави документ дека си работел како приправник во некое трговско друштво итн.
Кој ке ми одговори ке му бидам мнооогу благодарен :)
Прво, Бошко, кажи ми прво ти си од старата генерација, или 3+2 ?
Второ, си собираш сам документи и сам ги носиш во АК, кадешто за легитимации ќе почекаш во декември, бидејќи помина сесијата (септемвриската) за нивно доделување.

Значи, собираш: Уверение за завршен факултет (ако си по стара програма, си го даваш тоа од 4 год., ако си ЕКТС, го даваш тоа од 5 год, во копија и двете), молба, кратка биографија, две мали слики, потврда за деловна способност, потврда дека си невработен, државјанство и извод од родени (оргинал).

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Дали има некој на форумов што спрема правосуден. Да си ги поделиме маките:))))

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Здраво колешки и колеги :) Гледам има дискусии овде па ај да ви се прикличам.Некој работи ептен не ми беаа јасни па читајќи ве ми се разјасни се.
Мислам дека овие реформи ЕКТС највеќе не утепаа нас правнициве ,поделби на кредити и собирање на истите а нешто најглупо што некој измислил ,само едно не ми е јасно како тој што го правел законот не предвидел дека не секој може да си дозволи постдипломски.Со ова на некој начин со сила мора да завршиш магистратура што ќе доведе до квантитен а не и до квалитет ,некако стариот начин со 4 год и стажирање ми е ептен поприфатлив.

Kajgana Shop

На врв Bottom