Помош, проблеми, прашања, совети...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам ваква графичка. АТИ Радеон 9550/Х1050.
Прегледај го приврзокот 33731Многу загреваше, вентилаторот кочеше.
Го поправив тој проблем и сега вентилаторот иако е ОК, сепак пак ми закочува компјутерот во целост кога ќе уклучам некоја игра или ќе поработам малку подолго време.
Го отворив куќиштето за да има подобро ладење, со што ја симнав температурата за околу 5 степени и пак истото се случува.
Помош!!!!
Колку температура ти крева графичкава и зашто си сигурен дека ти укочува баш ради неа?

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.932
Поени од реакции
7.041
За ова со графичкава претпоставувам дека е пастата на графичкиот процесор или поточно нејзиното отсуство. Кај мене иако на лаптоп...бучеше, грееше леле мајко, дури и на ПЕС кога играв знаеше да ми се исклучи компјутерот. Главниот процесор креваше и до 80 степени, за графичкиот не знам...сигурно и тој се мачеше. Го отворивме со другар ми, зачистивме тро прашина околу, тоа стандардно ама она што најмногу помогна е ставање нова паста на двата процесори. Кај мене не само што беше истрошена старата туку и имаше кафена точка на лежиштата како подгорено од преголема температура. Откако го решивме тоа...еве 5-6 месеци после тој зафат лаптопот сеуште си работи, супер, си преде како маче, како на првиот ден кога го купив, ни бучење ни кревање до 80 степени, ни ништо. Сега и со вклучен ПЕС, крева до 56-58 степени максимум :)

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Колку температура ти крева графичкава и зашто си сигурен дека ти укочува баш ради неа?
Не знам колку крева но на процесорот знам дека е ~41 кога е отворено целото кујќиште, а доколку го затворам крева и до 45 мислам дека тоа е нормално за АМД Атлон 64 3400+.
Сигурен сум дека е донеа затоашто неколку пати ја вадев и вентилаторот, еднаш го извадив и целиот ладнак (не забележав паста, најверојатно нема ни ставено).
Еве сега го немам проблемот но страхувам да не се појави повторно.
Сепак ќе го послушам бобипп и ќе ставам паста.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.932
Поени од реакции
7.041
Не знам колку крева но на процесорот знам дека е ~41 кога е отворено целото кујќиште, а доколку го затворам крева и до 45 мислам дека тоа е нормално за АМД Атлон 64 3400+.
Сигурен сум дека е донеа затоашто неколку пати ја вадев и вентилаторот, еднаш го извадив и целиот ладнак (не забележав паста, најверојатно нема ни ставено).
Еве сега го немам проблемот но страхувам да не се појави повторно.
Сепак ќе го послушам бобипп и ќе ставам паста.
Со процесори и пасти чепкај ако си искусен, ако веќе имаш отварано. Ако не најди си некое другарче што веќе има, како мене :)

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Со процесори и пасти чепкај ако си искусен, ако веќе имаш отварано. Ако не најди си некое другарче што веќе има, како мене :)
Имам отварано и клавано. Фала на понудата. ;)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
HDD 3.5" 1TB Seagate Barracuda SATA3 32MB 7200RPM

или

HDD 3.5" 1TB Western Digital SATA2 64MB Cache Low Power WD10EARS

Разликата е многу мала во цената (20 денари) али ми треба ваше мислење која од овие две марки се подобри? Знам дека Seagate се бивши maXtor и јас до ден денес иам maXtor драјв (9 години е веќе) и ништо не му е, стварно добро се држи.
Ова ми треба за склопување на нова конфигурација, па заглаив малце тука :D

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
HDD 3.5" 1TB Seagate Barracuda SATA3 32MB 7200RPM

или

HDD 3.5" 1TB Western Digital SATA2 64MB Cache Low Power WD10EARS

Разликата е многу мала во цената (20 денари) али ми треба ваше мислење која од овие две марки се подобри? Знам дека Seagate се бивши maXtor и јас до ден денес иам maXtor драјв (9 години е веќе) и ништо не му е, стварно добро се држи.
Ова ми треба за склопување на нова конфигурација, па заглаив малце тука :D
seagate barracuda...
--- надополнето: Sep 11, 2011 2:18 AM ---
Кои температури се ок за е7300 на iddle?
na sekoj kompjuter e razlicno, ama koga bi pogoduval okolu 40-50c moze i do 55c letno vreme ;)

M

Mr.InF3ction

Гостин
seagate barracuda...
--- надополнето: Sep 11, 2011 2:18 AM ---

na sekoj kompjuter e razlicno, ama koga bi pogoduval okolu 40-50c moze i do 55c letno vreme ;)
Па ок дека кај мене на iddle е 41-44 а кога го мачам со Linx максимумот е 64 а мин 54. И така пример 2-3 секунди е 64 па после 2-3 секунди 54 и така иде цело време...предпоставувам ок e ? Инаку имам cooler master hyper 212+ и процесорот е клокнат на 3.2

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Заради? Ја читав на нет и богами добро се покажуваат :D
Зошто е Грин серија и врти со 5400рпм, наместо 7200, што е стандард кај магнетни дискови. Го бидува само за сторејџ, за примарен хард диск на којшто би бил инсталиран ОС ич.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Па ок дека кај мене на iddle е 41-44 а кога го мачам со Linx максимумот е 64 а мин 54. И така пример 2-3 секунди е 64 па после 2-3 секунди 54 и така иде цело време...предпоставувам ок e ? Инаку имам cooler master hyper 212+ и процесорот е клокнат на 3.2
nemas frka so 212+ uzivaj nema sansi nad 70 da ti krene, a nad 70 e veke toplo se pod toa e OK
--- надополнето: Sep 11, 2011 1:36 PM ---
Заради? Ја читав на нет и богами добро се покажуваат :D
toa sto ti kaza Master i kako + Seagate e SATA3 ako ti znaci toa nesto (POBRZ E VO SEKOJ SLUCAJ)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Зошто е Грин серија и врти со 5400рпм, наместо 7200, што е стандард кај магнетни дискови. Го бидува само за сторејџ, за примарен хард диск на којшто би бил инсталиран ОС ич.
Ааа океј :) Добро таман ја и не планирам да имам повеќе од 1 хард диск така да баракудава има одлична работа да заврши :D

Член од
23 март 2011
Мислења
111
Поени од реакции
55
Вака значи сеа да прашам подобар процесор кој е интел или амд ;O imam jas intel celeron 2.80 ghz ама нее нешо посебно... ме занимат овие амд какви се и аку можит нешо појке за нив ; O разлика ова она ; D

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Вака значи сеа да прашам подобар процесор кој е интел или амд ;O imam jas intel celeron 2.80 ghz ама нее нешо посебно... ме занимат овие амд какви се и аку можит нешо појке за нив ; O разлика ова она ; D
Celeron е најѓубре “процесор“ што може да се најде.

До колку пари сакаш да најдеш процесор, зашто многу ти е општо прашањето. Битно, моментално INTEL корнат!

Kajgana Shop

На врв Bottom