Помош, проблеми, прашања, совети...

Tutkar

Богомил
Член од
6 декември 2005
Мислења
1.967
Поени од реакции
34
sto graficka da zemam so tv out za poeftino

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Auf_Mauf напиша:
Здраво.
Имам графичка Ati Radeon 7000 64 DDR со TV Out. Си работи ок.
Земав од кај еден другар графичка Nvidia GF4 MX440 SE 64 DDR 128 BIT со TV Out.
Ja инсталирав кај мене, се си работи ок, ама се приметуваат вертикални паралелни зелени или розови линии, многу поизразени кога ќе пуштам некоја игра или филм, тогаш и сликата е рашлакана како со водени боици да е сликана.
Има ли некој идеја што може да биде? На форумиве по интернет нешто прочепкав и прочитав дека се јавувале такви линии кога ќе се претера со оверклок на графичката.
Е сеа, прашањево ми е, како да проверам дали е оверклокувана графичкава и ако е оверклокувана, како се враќаат параметрите во нормални вредности.
Која од овие две графички е подобра?
Vaka sega grafickata ako e overklokuvana togas najverovatno e overklokuvana preku drajverite, taka da ako bila overklokuvana kaj nego nema da bide kaj tebe. Moze da se overklokuva i preku menjanje bios ama ne veruvam deka toa e napraveno. Kaj nego gi imase ovie linii? moze da se pregreva grafickata ili da e ostetena. Proveri dali e mnogu zezok ladnjakot i memorijata

deXterche напиша:
Дали некој може да ми даде линк или да ми прати на пп литература за архитектурата на Intel Pentum 4 (било која серија) ама да е постручна.

TNX very much :)
eve ti link
http://www.aceshardware.com/Spades/read.php?article_id=20000190

Tutkar напиша:
sto graficka da zemam so tv out za poeftino
kolku e toa poeftino? Pretpostauvam ti treba AGP graficka. Vo Anhoch imas Radeon 9600Pro za 50e sto e odlicna pogotovo za tie pari. Inace na staro mozes da najdes geforce 4 mx440 so tv-out za 1000 denari.

Член од
2 ноември 2005
Мислења
8
Поени од реакции
0
Western Digital Caviar RE EIDE

Dali nekoj znae kade mozam da kupam (vo Skopje) hdd model Western Digital Caviar RE EIDE

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
Темава е интересантна но Јас имам еден мал проблем со еден копмјутер. На сам старт кога се уклучува доага до моментот за Бутирање и тогаш се ресетира и тој цуклус продолжува нормално се додека не го исклучам. Ако некој знае некое чаре или имал вакви проблеми нека казе.

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Imas nekoj frki so hdd ili so bios. Daj detali. Do kaj ide pred da se restartira?

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
SteF напиша:
Темава е интересантна но Јас имам еден мал проблем со еден копмјутер. На сам старт кога се уклучува доага до моментот за Бутирање и тогаш се ресетира и тој цуклус продолжува нормално се додека не го исклучам. Ако некој знае некое чаре или имал вакви проблеми нека казе.
Jas sum imal vakov problem nekolku pati i ne doznav od sto e?
Go ostavav kompjuterot isklucen 5-6 saati i potoa koga ke go uklucev mi se podigase windovsot ko nisto da ne se desilo. Bas me interesira od sto se resetira vaka.

Член од
10 јуни 2005
Мислења
413
Поени од реакции
145
Првo треба да дадеш подетални информации од кога почна да ти се јавува овој проблем(инсталација на нов хардвер,инсталација на некоја програма, драјвер),проба ли во safe mode да го подигнеш системот,ок ли ти е напојувањето,струјата.За крај напрај си апдејт на биосот.Во секој случај еве што се случува при секое палење на XP:

1. The MBR reads the boot sector which is the first sector of the active partition.This sector contains the code that starts Ntldr which is the boot strap loader for Windows XP. The first role of Ntldr is to allow full memory addressing, start the file system, read boot.ini and put up the boot menu. IMPORTANT: Ntldr must be located in root folder of the active partition along with Ntdetect.com, boot.ini, bootsect.dos (for dual booting) and Ntbootdd.sys (needed with some SCSI adapters).
2. Selecting XP from the boot menu causes Ntldr to run Ntdetect.com to get information about installed hardware. Ntldr then uses the ARC path specified in the boot.ini to find the boot partition. The one where Windows XP is installed. It might look like this:
* default=multi (0)disk (0)partiton (2) WINDOWS
* [operating systems]
* multi(0)disk(0)partiton(2)WINDOWS="Microsoft Windows XP Home" /fastdetect
Ntldr, then, loads the two files that make up the core of XP: Ntoskrnl.exe and Hal.dll. These files must be located in the %SystemRoot%System32 folder.
3. Ntldr reads the registry files, selects a hardware profile, control set and loads device drivers, in that order.
4. Then, Ntoskrnl.exe takes over and starts Winlogon.exe which starts Lsass.exe (Local Security Administration), this is the program that displays the Welcome screen (If Professional Edition-the Windows Log On dialog box), and allows the user to log on with his/her user name and password.

Се надевам нема да пречи што не преведов:)

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
Dimitarc напиша:
Imas nekoj frki so hdd ili so bios. Daj detali. Do kaj ide pred da se restartira?
detektiranje na hardverot, tamu sve si OK. proveruva i naoga sve sto ima (hdd i cd). ama koga ke dojde do butiranje togas se restartira. Do biosot mislam deka nema veze , i da go stavam po default pa go pravi istoto. mu go smeniv hardiskot i pak istoto. Da ne do procesorot nesti ili nekoj mi rekoa deka mozda ima nekoj viru u biosot ili nesto slicno.
PA ako imas nekoj predlog , osven servis kazi.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Имам проблем.
Пуштам музика не функционира.
Ништо не се слуша, а звучниците функционираат ама нема звук.
Ги пуштив звучниците на друг компјутер се беше ок.
Ама нешто до компјутеров е ај помош!

Negatifo

...keep Jazzing...
Член од
25 мај 2005
Мислења
180
Поени од реакции
4
vlatko напиша:
Имам проблем.
Проведи во Divece Maneger најпрво дали ти се инсталирани драјверите за звучната карта, ако не се најди ги точните драјвери за твојот модел на звучна карта и инсталираи ги.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
vlatko напиша:
Имам проблем.
И јас имав таков проблем со Windows 98. Ако имаш 98-ца пробај да го преинсталираш виндоусот. Не знам што да ти кажам.:music1:

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Види да не се стиснало погрешка Mute или гласот да е ставен на најтивко. Некад знае и само да се измести.
Види некој кабел да не ти е откачен или да е слабо поврзан.
Или у најлоша варијанта да откажала звучната карта.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Jane напиша:
Види да не се стиснало погрешка Mute или гласот да е ставен на најтивко. Некад знае и само да се измести.
Види некој кабел да не ти е откачен или да е слабо поврзан.
Или у најлоша варијанта да откажала звучната карта.
Тоа за mute што е незнам кај да го проверам го нема во старт аксесорис ниту ви таа доле десно лентата.
Чаре?

Kajgana Shop

На врв Bottom