Да, ама со готови примери малце потешко ќе ја совладам рекурзијата. Мислев ако има некој совет, нешто, за сам да пробам да дојдам до неа.
Фала сепак, ќе биде и ова од помош.
Не те разбирам точно на кое ниво не ја разбираш и неможеш да ја направиш рекурзијата, така да можеби примеров е под твоите знаења, но да го напишам за некои други за полесно да ја разберат.
Ти доаѓа пријател на гости и го нудиш пиво, седнуваш со него и го маваш дур е ладно. Потоа жена ти/девојка ти цела вечер на пола саат ве прашува дали сакате уште пиво, притоа нормално правејќи фаци, аман кога овој ќе си иде дома.
Си оди пријателот дома и твојана мрчи - аман до кога јас ќе ве служам дур се пијанчите и оговарате, ви ибем и фудбал и тикети и се по ред.
Фино ставаш прст на глава и размислуваш како да љокаш а никој да не ти вришти и мрчи. Седиш така во замислена положба, без разлика што ти е јасно дека и да го средиш проблемот пак ќе има мрчење ... нејсе, убаво ти е така.
Следното доаѓање на пријателот, не ја повторуваш истата грешка да го прашуваш дали сака пиво и да му го носиш, туку настапуваш со решението до кое си дошол по минатата пијанка - рекурзивна молба која ќе ти ги спаси нервите:
Слушај пеер, ај тркни до кујна, земи едно ладно за тебе, дојди да го дрмнеме дур е ладно, и не ме чекај да те прашувам, земај дур можеш како да си дома и не заборавај после пред одење да ја поздравиш мојана што цел ден не е станата од фејсбук.
И фино, гледате фудбал, ти нозете на маса, пријателот ги носи ладни таман на време, твојана реди лајкови на глупи постови ... се е таман. После 7-мото како вистински јунаци се предавате, пријателот пошто е полн како свиња пред колење, решава дека е доста и ја прекинува рекурзијата, а при излез од неа куцнуе кај домаќинката со муабет поздрав, баш ми беше мило што се видовме, фала на пивото јас отидов ... Она нормално му фрла поглед на игнор и продолжува да клика на слики, а ти полн со меурчиња, ќебапи и кромид фаќаш хоризонтала да дремнеш и тоа благодарение на една проста рекурзивна молба без никој да ти бамбори.