Плински уреди

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
Ајде да речеме дека е така.Цитроенот 1.8i 103 ks на плин кога го возам троши:
23 литри на 100 км од мак петрол
20-21 литри од окта
19 литри на технички гасови
16-17 драги петрол.

И со потрошувашката на бензин ситуацијата е иста.
Води мак петрол со 19 литри,a на дното повторно е драги петрол со 11-12,5 литри.

Истото со ми се случува и со bmw 530d 241 ks.
Пак води макпетрол со 20-25 литри нафта на 100 километри.

И да 1-2 случајности ај некако да се излаже да се помири човек,ама веќе трета случајност не е за занемарување.Во случајот веќе се покажува лоповот.

А да заборавив да напоменам дека потрошувачката е мерена на агресивно(безмилосно) возење:градска/отворено/комбинирано.
epa sega covek ti kazuvam sum stavil nekolku pati od drugi benziski sto sum moral da stavam zasto nema da stignam do makpetrol ili mak oil, i dokaj 65 KM nema ni plin nisto, inace mojata e Hyundai 2.0 105ks
pa ne idam vise na drugi benziski osven na ovie 2

_Vlatko_

Rossonero
Член од
2 ноември 2008
Мислења
759
Поени од реакции
45
Имам голф 4ка 1.6 SR и сакам да му ставам плински уред...слушнав дека во последно време го рекламираат уредот Tartarini во Макплин кој е 650 евра а во Плимонт уредот е Ландиренцо 570 евра...некој поупатен да ми даде совет за што да се одлучам и каде е подобро да го ставам уредот во Плимонт или во Макплин.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Имам голф 4ка 1.6 SR и сакам да му ставам плински уред...слушнав дека во последно време го рекламираат уредот Tartarini во Макплин кој е 650 евра а во Плимонт уредот е Ландиренцо 570 евра...некој поупатен да ми даде совет за што да се одлучам и каде е подобро да го ставам уредот во Плимонт или во Макплин.
колку што знам јас плимонт има договоро со порше македонија да им монтираат плински уреди на сите фолксвагени и дека гаранцијата на возилата на фолксваген не им важи ако стават друг плин освен ландирензо. тоа би требало да каже одредена работа за квалитетот на плинскиот уред, а и цената од скоро 100 евра во разлика не е мала... а ти, јави се во плимонт и прашај...

Член од
2 мај 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво,

од пред еден месец ставив плински уред Landi Max Plus на Опел Мерива 1.4

Сакам да ве прашам кога ја возам колата со уклучен клима уред, брмчењето на моторот некако е поразлично(не синхронизирано). Штом ја отпуштам педалата за гас како да има едно задоцнување од пола секунда, исто и со давањето на гас и значително губи на снага моторот. Дали е ова нормално? Претходно на бензин не ми се однесуваше така.

Исто сакам да прашам дали е нормално некогаш при палењето на возилото автоматски ми пали на плин.
Поздрав

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Здраво,

Сакам да ве прашам кога ја возам колата со уклучен клима уред, брмчењето на моторот некако е поразлично(не синхронизирано). Штом ја отпуштам педалата за гас како да има едно задоцнување од пола секунда, исто и со давањето на гас и значително губи на снага моторот. Дали е ова нормално? Претходно на бензин не ми се однесуваше така.

Исто сакам да прашам дали е нормално некогаш при палењето на возилото автоматски ми пали на плин.
Поздрав
Затворен ти е многу плинот/да троши помалку.Не биди стипса,пушти го плинот колку што му треба на моторот и кога ќе возиш на плин со вклучена клима ќе немаш проблем.

На бензин не се однесува така,ама затоа тоши 20-30% повеќе и исто така за толку е послаб,бидеќи има оптеретување.Ист принцип е и со плинот.

Зависи како ти е наштеловано аутоматчето.Инаку немаш проблем.Ако сакаш да ти префрла на 1000 вртежи во минута се штелува аутоматчето.Оди наштелувај го аутоматчето и потрошувачката и ќе немаш проблеми

Член од
2 мај 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Фала другар за советот. Секако ќе одам на контрола деновиве во Плимонт за поминати 1000км и се надевам дека ќе ми го решат проблемот. Поздрав
Затворен ти е многу плинот/да троши помалку.Не биди стипса,пушти го плинот колку што му треба на моторот и кога ќе возиш на плин со вклучена клима ќе немаш проблем.

На бензин не се однесува така,ама затоа тоши 20-30% повеќе и исто така за толку е послаб,бидеќи има оптеретување.Ист принцип е и со плинот.

Зависи како ти е наштеловано аутоматчето.Инаку немаш проблем.Ако сакаш да ти префрла на 1000 вртежи во минута се штелува аутоматчето.Оди наштелувај го аутоматчето и потрошувачката и ќе немаш проблеми

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Фала другар за советот. Секако ќе одам на контрола деновиве во Плимонт за поминати 1000км и се надевам дека ќе ми го решат проблемот. Поздрав
Прво стави плин на лукоил или драги пертол поквалитетен е иако има подобрување ставај од таму,Ако не тогаш оди штелувај.

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Здраво,

Поздрав
Кога моторот веќе е загреан, плинскиот уред се вклучува веднаш по палењето (пали на плин). За каснењето и звукот кој се јавува при вклучена клима треба поминеш до нашиот сервис за да се направи една .контрола

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718

ладни макс плус не е инјектионен систем? како ке попушта и намалува он сам? тоа само преку компјутер се прави, со електронска команда... чорав вентил нема за вртење, освен оној на боца што му е за недај боже ако се зезне нешто...

чкртанија... пред одприлика 6-7 години заврши прикаската со монтажи на плинови со плочки, кај што секој можеше да си штелка сам... умре тоа време и умре атестот на тие плинови...

Член од
30 мај 2011
Мислења
553
Поени од реакции
130
Колку би чинело да се вгради плински уред на сузуки алто 1.0 2009 год и колку плин би трошело на 100км?

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Колку би чинело да се вгради плински уред на сузуки алто 1.0 2009 год и колку плин би трошело на 100км?
Колку бензин троши?
Зарем се исплати на моторче од 900-1024 ccm3 да монтираш плин.
Да сум на твое место не би се замарал,ќе си возам на бензин.

Член од
30 мај 2011
Мислења
553
Поени од реакции
130
Колкуворено бензин троши?
Зарем се исплати на моторче од 900-1024 ccm3 да монтираш плин.
Да сум на твое место не би се замарал,ќе си возам на бензин.
Градска троши 7-8 а отворено 5.
Не троши многу колку што е скап бензинот.Има некаква штета на мотоот доколку се вгради плин?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Градска троши 7-8 а отворено 5.
Не троши многу колку што е скап бензинот.Има некаква штета на мотоот доколку се вгради плин?
А да си ја провериш? не треба да троши толку многу градска, па и на отворено треба помалце

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
За Плимонт прашање, колата пред некој ден, почна чудно да се однесува. Како што возев почна де да залетува па да намалува, стиснав на кумплуглот и видов дека вртежите како будали варираат т.е. стрелката оди горе доле од 800 до 2100 па и нагоре. Откако префрлив за на бензин се се нормализира. 2 пати вака ми има направено. Откако ќе ја оставам после некој саат се е ок.И пак ќе потенцирам многу често не сака да префрли на плин. Па морам да ја гасам у сред вожња и пак да ја запалам па да префрли. Што е работата.

Kajgana Shop

На врв Bottom