Плински уреди

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Плимонт, имам едно прашање за вас, за предходниот пост што викав дека колата троши многу сега како што гледам откако го ставив тиа плинот дупло извозив што значи дека имало внатре уште плин само што компјутерот не го регистрирал дека постои. Имам сега една друга работа. Откако затопли времето колата побрзо префрла на плин(што е и нормално). Има проблем што понекогаш иако колата сум ја зозел . Окако ќе ја изгасам и после некое време запалам не сака да префрли на плин и колку и да давам гас и колку и да е загреана не сака. Па морам да а изгасам и пак запалам и одма тогаш префрла. Ги проверив свеќите сите се ок.

Се работи за несекојдневен проблем, помини до нашиот сервис кога ќе доаѓаш во Скопје, потребно е да се направи преглед на плинскиот уред.

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
Ако идам најверојатно ќе биде сабота. Можам и во петок само покасно , Ме интересира дали многу ќе се задри колата , и дали ако пооди вака колата уште некое време можам да го усложнам проблемот. Еден пријател ми спомна дека свеќите никогаш не ни биле проблем( ги проверивме работеа без проблем) туку нешто имало проблем со сигналот од компјутерот за префрлување од бензин-плин

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Орданчо, помини слободно кога ќе доаѓаш накај Скопје, неможе да се усложни проблемот од примерот кој го наведе.
Свеќичките беа спомнати во контекст на потрошувачката на плин, но бидејќи немаш проблем со повисока потрошувачка, нека си останат истите.
Поздрав

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
Имам проблем, откако ставив пред некој ден од макпетрол плин, колата е КАТАСТРОФА. Сецка трокира не влече треба над 2500 обтаи да иде па да повлече цела ми сецка како некој да ме дрма, и пак истиот проблем, не сака да префрле на плин или одма префрла. Ме интересира. дали е до плинот или до системот за префрлување на плинот. Вака никогаш и со никој плин не била. Пример ако ја донесам во петок во 15:00 ќе може да си ја земам колата во истиот ден?

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Ако дојдеш во петок во 15,00, ќе си ја земеш колата истото попладне. Ако одговара повеќе, можеш да дојдеш и во сабота наутро, исто така колата ќе се заврши во текот на денот

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Имам проблем, откако ставив пред некој ден од макпетрол плин, колата е КАТАСТРОФА. Сецка трокира не влече треба над 2500 обтаи да иде па да повлече цела ми сецка како некој да ме дрма, и пак истиот проблем, не сака да префрле на плин или одма префрла. Ме интересира. дали е до плинот или до системот за префрлување на плинот. Вака никогаш и со никој плин не била. Пример ако ја донесам во петок во 15:00 ќе може да си ја земам колата во истиот ден?
Стај си плин на лук оил или драги петрол и не се замарај да го губиш времето,освен ако немаш вишок време и пари.
Остави ги плинарите,ќе ти речат оти софтферот не ти чини,филтерот не ти чини ова/она не ти чини,тие се само да ти земат пари
--- надополнето: 8 април 2012 во 17:18 ---
Орданчо, помини слободно кога ќе доаѓаш накај Скопје, неможе да се усложни проблемот од примерот кој го наведе.
Свеќичките беа спомнати во контекст на потрошувачката на плин, но бидејќи немаш проблем со повисока потрошувачка, нека си останат истите.
Поздрав
Како не 25-30000 имам поминато и немам сменето свеќици,моторот е 1.8i 103 ks,а потрошувачката е 16,5-19 литри плин на 100 км градска,а 10 литри отворено

Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
Стај си плин на лук оил или драги петрол и не се замарај да го губиш времето,освен ако немаш вишок време и пари.
Остави ги плинарите,ќе ти речат оти софтферот не ти чини,филтерот не ти чини ова/она не ти чини,тие се само да ти земат пари
--- надополнето: 8 април 2012 во 17:18 ---

Како не 25-30000 имам поминато и немам сменето свеќици,моторот е 1.8i 103 ks,а потрошувачката е 16,5-19 литри плин на 100 км градска,а 10 литри отворено

jas imam 100000km pominato so opel vektra pa ni svekici ni nisto nemam smeneto.plinot go staviv vo plimont pred 3 godini i si tera taka kako sto e voopsto ne e servisiran
i btw mi trosi 7-8 litri gradska a na otvoreno pomalce :)

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
jas imam 100000km pominato so opel vektra pa ni svekici ni nisto nemam smeneto.plinot go staviv vo plimont pred 3 godini i si tera taka kako sto e voopsto ne e servisiran
Шо збориш бе 101 не троши толку малку,но кој знае можеби твојата вектра специјална е

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Јас имам Вектра Б со плин од Новус потрошња зимно време град 13-15 отворено 6-8, летсно време град 10-11 отворено 6-7 ни свеќици сменети ни ништо.Е сега може да троши толку ако ја возиш во 5 сабајле и тоа во Делчево.
--- надополнето: 8 април 2012 во 22:44 ---
Генерално, потрошувачката зависи од повеќе елементи, меѓу кои и вентили и сонда, кои веќе ги спомнаа колегите од форумот. Меѓутоа според нас најдобро е да ги замениш свеќичките, плинот е поосетлив на застарена свеќичка од бензинот, има повисока точка на самозапалување и потребна му е коректна искра за правилно да се запали.
Мерењето на потрошувачката е направено непрецизно. Точно мерење се прави со полнење на резервоарот до крај, потоа се поминува 100-тина км (или 150, 200 - по твој избор) и се дополнува до крај на истата пумпа. Дополнувањето ќе покаже реално колку плин е потрошено за поминатите километри..Потенцираме да се дополни на иста пумпа затоа што плинот е компресибилен гас и важно е полнењето да се направи на пумпа со ист притисок
Батка пола од ова не ти е точно.
1.На плин ќе работи одлично и со прастари свеќици зашто плинот не ги масти како бензинот.
2.Потрошња на плин се мери кога ќе ставиш 10 лтр па возиш до крај па пак 10 лтр и пак до крај, зашто ако ја пуниш фул првиот пат ќе собере на пример 60 лтр, па после може 63, па 58 зависи од притисок на пумпата, топло или ладно време и сл.
3.Мој совет од искуство со 3 коли на плин 2 застава 101 и сега Вектра Б, да си монтирате во Новус.Има одлична потрошња и никакви проблеми.101 ми трошеа по 8-9 литра у град - невидено вектрата во најголеми гужви сега 10 литра за 120 коња.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
a 101 trosi malce ? :) :) :) inace mojata e 1992 1.6 motor
ako sakas moze da se kladime ? :) :)
inace vo cair ziveam ne ziveam vo delcevo kako sto pisa General Centar :)
Реално во твојов случај за да оди колата како што треба,таа ќе троши минимум 14 а максимум 17 литри на 100 км градска, отворено не би требало да троши повеќе од 8-10 литри на 100 км плин.
Што се однесува до потрошувачката можеш да ја наштелуваш и 5 литри да троши само прашање е како ќе функционира,колку ќе оди и колку ќе трае колата(моторот)

Btw
Потрошувачката ви е наштелувана максимално на минимум и затоа се влечете ко полжави на пут.

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Батка пола од ова не ти е точно.
1.На плин ќе работи одлично и со прастари свеќици зашто плинот не ги масти како бензинот.
2.Потрошња на плин се мери кога ќе ставиш 10 лтр па возиш до крај па пак 10 лтр и пак до крај, зашто ако ја пуниш фул првиот пат ќе собере на пример 60 лтр, па после може 63, па 58 зависи од притисок на пумпата, топло или ладно време и сл.
3.Мој совет од искуство со 3 коли на плин 2 застава 101 и сега Вектра Б, да си монтирате во Новус.Има одлична потрошња и никакви проблеми.101 ми трошеа по 8-9 литра у град - невидено вектрата во најголеми гужви сега 10 литра за 120 коња.

Јас не се согласувам со вашите мислења..
  1. Кај плинот како гориво, потребна е повисока температура за палење од бензинот. Стара свеќица која изгубила дел своите својства е најчеста причина за зголемување на потрошувачка кај возилата кој се на плински погон.
  2. Во плинскиот резервоар од возилото нема пумпа која ќе го црпи плинот кој е складиран во истиот. Се дистрибутира до плинските елементи кој се сместени во моторот врз база на притисокот кој се создава во резервоарот. Во ситуација кога плинот е при крај, како последица на губење на притисок во резервоарот, остануваат литар до два (во зависност од температурата и односот пропан/бутан) кој неможат да се искористат. За мерење на потрошувачката преку полнење на резервоарот со 10 литри, и нивно трошење до крај, ќе добиете поголеми девијации во мерењата, отколку, примерот кој го наведов претходно.
  3. Моите совети се базираат на препораките од производителите на опрема за алтернативни горива, и личното искуство како вработен во плимонт. За разлика од вашите три возила , моето искуство е неколку илјади возила.
А од последниве две ипол години:

Застава:
http://www.plimont.com/galery4/index.php?/search/1010

Опел :
http://www.plimont.com/galery4/index.php?/search/1009
--- надополнето: 9 април 2012 во 10:26 ---
Кај аспираторските уреди (оние со плочка), кој се вградени на мотори со мултипоинт вбризгување на гориво, препорака е, свеќичките да се менуваат на 20 000-25 000 км. (препораката е од производителите на опрема за алтернативни горива, што се покажа како точна во реални услови). После поминати 25 000 км., повеќекратно се зголемува можноста од појава на повратни детонации кој можат да го оштетат куќиштето на филтерот за воздух или некој сензор кој е поставен во тој потег. Потенцирам:,,повеќекратно се зголемува можноста". Има ситуации кога и со поминати 60 000 - 80 000 км., без да се променат свеќичките, возилото не направило проблем а и сеуште работи идеално.

Кај секвенционалните плински уреди, неисправна свеќичка неможе да направи оштетување на куќиштето од филтерот или друг дел од моторот, како последица може да се јави повисока потрошувачка...

Член од
9 февруари 2007
Мислења
441
Поени од реакции
61
Реално во твојов случај за да оди колата како што треба,таа ќе троши минимум 14 а максимум 17 литри на 100 км градска, отворено не би требало да троши повеќе од 8-10 литри на 100 км плин.
Што се однесува до потрошувачката можеш да ја наштелуваш и 5 литри да троши само прашање е како ќе функционира,колку ќе оди и колку ќе трае колата(моторот)

Btw
Потрошувачката ви е наштелувана максимално на минимум и затоа се влечете ко полжави на пут.

Jas i denes da bi ja frlil kolata ne bi zalel za pomalce od 3 godini imam pominato 100000km sekoj den patuvam nakaj rabota po avtopat i pominuvam 40 km 100-ka mi e standart ne ja forsiram a inace ja imam krenato maksiumum 180 so 4 dusi vo kola
plinot ne e steluvan voopsto kako sto ja zemav od plimont taka e do den denes

Член од
25 јануари 2006
Мислења
76
Поени од реакции
4
Ок пишам да ви кажам дека го решив проблемот со Бравата. Ги сменив свеќите со оригинални по каталог(2000 денари комплет) но колата пак иста песна трокираше и сецкаше. Отидов на мајстор и ми кажа дека бомбината била отидена. Ја сменив( 5000 денара) и сега се е ОК. колата е како предходно .Што се однесува за свеќите ми кажаа дека не е проблем што сум ги сменил, и дека сега потрошњата ќе се намалела, а и онака дека вака или онака требало да се мењаат( имам 50 000 км извозено јас со оваа кола а предходниот појма немам колку има пред мене со истите свеќи). Инаку не се сложувам со тој што викаше дека нема врска какви се свеќите, демек на плин пак исто ќе работи. Ваму каде што ги купив свеќите ми кажаа дека можам да си земам специјални свеќи за плин што биле уште многу поскапи од овие што ги земав.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ок пишам да ви кажам дека го решив проблемот со Бравата. Ги сменив свеќите со оригинални по каталог(2000 денари комплет) но колата пак иста песна трокираше и сецкаше. Отидов на мајстор и ми кажа дека бомбината била отидена. Ја сменив( 5000 денара) и сега се е ОК. колата е како предходно .Што се однесува за свеќите ми кажаа дека не е проблем што сум ги сменил, и дека сега потрошњата ќе се намалела, а и онака дека вака или онака требало да се мењаат( имам 50 000 км извозено јас со оваа кола а предходниот појма немам колку има пред мене со истите свеќи). Инаку не се сложувам со тој што викаше дека нема врска какви се свеќите, демек на плин пак исто ќе работи. Ваму каде што ги купив свеќите ми кажаа дека можам да си земам специјални свеќи за плин што биле уште многу поскапи од овие што ги земав.
Што свеќици ќе беа.Еј 500 денари една,златни се изгледа.
Да да специјални свеќици за плин,ама има и специално масло за во мотор :pos::tapp:
Кога човек не се разбира,а не сака да научи тогаш мајсторите/продавачите ќе го маткаат како сакаат

Kajgana Shop

На врв Bottom