Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
...Станко, Петко, јас сме прави патриоти, е ирелевантно.
Тука не сме ние како личности ставени на опсервација.
Тука се разгледува патриотизмот.
Убаво би било да се држите до него.
Оние Станко и Петко кои застануваат зад патриотизмот како негови поддржувачи секако мора да бидат патриоти. Проблемот настанува кога Трајко и Пајко ги познаваат Станко и Петко и знаат дека лажат.

Деновиве активно се дружев со еден мој добар пријател а тесно поврзан со владеачката гарнитура. Човекот кој сум го слушал како вели “Делчев ми е мене во умот“ пред два дена ми рече... “А што ако го смениме името, така не го губиме идентитетот“.

Да не се најде некој како позитивец во муабетот... поентата ми е... најголемите и најзабеганите патриоти кои имаат реченици како онаа горе (или земи пример некој од оние на патриотите на темава) завршуваат со партиски муабет на крајот, како полтрони манипулирани за некој друг да краде наши пари народски. Или, ако ептен ги бива, тие ќе крадат пари народски.

Да си патриот не значи да се спуштиш на рамниште на јеховин сведок. Ова за Станко и Петко делумно важи на темава, нивниот проблем е поинаков... не знам зошто имаат потреба од таков муабет, ама тоа си е нивно... не навлегувам таму.
Спортски поздрав, Виктор, патриотот... :jaj:​

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Оние Станко и Петко кои застануваат зад патриотизмот како негови поддржувачи секако мора да бидат патриоти. Проблемот настанува кога Трајко и Пајко ги познаваат Станко и Петко и знаат дека лажат.

Деновиве активно се дружев со еден мој добар пријател а тесно поврзан со владеачката гарнитура. Човекот кој сум го слушал како вели “Делчев ми е мене во умот“ пред два дена ми рече... “А што ако го смениме името, така не го губиме идентитетот“.

Да не се најде некој како позитивец во муабетот... поентата ми е... најголемите и најзабеганите патриоти кои имаат реченици како онаа горе (или земи пример некој од оние на патриотите на темава) завршуваат со партиски муабет на крајот, како полтрони манипулирани за некој друг да краде наши пари народски. Или, ако ептен ги бива, тие ќе крадат пари народски.

Да си патриот не значи да се спуштиш на рамниште на јеховин сведок. Ова за Станко и Петко делумно важи на темава, нивниот проблем е поинаков... не знам зошто имаат потреба од таков муабет, ама тоа си е нивно... не навлегувам таму.

Спортски поздрав, Виктор, патриотот... :jaj:​
-------------------------------------------

E bash ova e poentata koja go potkopuva patriotizmot

A sega epizoda za kvazi patriotizmot

2001 Letoto konfliktno vo edna nok doagaa povikuvachi da te viknat u rezerva u vojska da ides neli se sekavate po vrati . Drugar mi jakiot Makedonec , za koj Solun Pirin i ostanato bea nesto sveto ripase od terasa da izbega pa ko zajak se tresese kaj mene da ne go soberat i na kraj izbega kaj vujko mu vo Grcija dva meseca da sonca dupe a nekoi drugi deca izginaaa togas za Makedonija. Za ovoj herojski akt po nekoja godina bese nagraden so rabota od 800 dolari mesecno kaj si go prcese kurot ama na cela usta zborese kako Makedonija , kako VMRO se najdobrite raboti na svetot. Patriotizam znaci do koska.

- Aktivni partiski aktivisti koi na cel glas propagiraa idei za Makedonija , pak VMRO ( ne velam deka nemalo takvi i od SDSM ) mi ja raskazuvaa sluckata koga vo Bugarija pri apliciranje za Bugarski pasos im peele kako uslov pesna CAKAM TE DA DOJDES , za da dokazat bugarski praishod i na seto toa se smeea ko zeleni. Denes se u eden od Centralnite komiteti i mnogu doprinesoa pravilno da gi sfatam rabotite.

Od togas sum rekol SEKOJ ZA SEBE , moze so simpatii da gledam na narod so koj sum izrasnal, kaj sum se rodil , no protiv zdrava logika mi e da se pravam PATRIOT , ednostavno nemam ja sila za toa koga ja znam drugata strana na medaljata KVAZIPATRIOTIZMOT koj e kljucot za uspeh vo drzavata , toj i poltronizmot .

Ja ne osuduvam , retki se onie koi navistina se zalagaat za nekoi idei za Makedonstinata i taka nataka, no niv gi cenam ne radi idejata nego radi ISKRENOSTA. Ali retki se i najcesto po nekoe vreme se razocaruvaat i zatoa bidejki begam od razocaruvanja vo zivotot izbegnuvam i politiki i patriotizmi . Se e toa utopija. I smetam deka ne treba licno da se sfaka niti da se prozivaat luge od tuka , ko sto rece nekoj after all site ste Makedonci pa en se karajte :smir:

Член од
22 април 2008
Мислења
142
Поени од реакции
17
Чуден е македонскиот патриотизам денеска, не ми се допаѓа.
Вековна традиција и култура, богато наследство...а одвнатре труло. Јас можам и на разглас или на интернет да зборувам за антиката, Клеопатра, Кирил и Методиј... но ништо од тоа не е она што сум јас денес, или и она што сум денес, не знам да го ценам и вреднувам! Што ми значи мене античкото минато или слично, кога пред и позади мене некултура, негрижа, непочитување на законите и на се останато, нефер плеј. Тоа не е љубов која е зрела,’’вистинска’’,тоа е само егоцентрично слудено заљубување во она што сум била, или она што сакам да бидам/претставувам. Скроз погрешно стратешки. Битно ми е она што сум. Сакам да се сакам, не да се заљубувам налудничаво во себеси.
Тарзан сцена, аааааааа упси дупси по гради, голи...ама барем депилирани.
Немам друга работа, ќе се крстам во Никола, или Бранко, ќе гаам идоли. Па јас најголем критичар ќе им бидам. На емоционална финта да ме фаќа (зарем е тешко за нас тоа?) преку мерење патриотизам ( веројатно тоа е мерлив количник на сакање на својата земја). Сакам конкретни решенија и добри разумни одлуки. А јас и без тоа знам како да ја сакам Македонија, и да ја промовирам.
Љубовта е чувство од повисок степен, софистицирано. Универзално чувство, движечка сила, но често се манипулира со него/се наметнува. Јас сум добра христијанка и го сакам ближниот, но сум и христијански искрена па признавам кога сум му лута и не се согласувам со него.

С

Сатори

Гостин
Јас само се чудам на лошиот избор на зборови во кој што контрадикцијата доаѓа до израз.
Прво се проповеда ова:
Пак ќе повторам...Дали Братот, Серпико, Трн, Станко, Петко, јас сме прави патриоти, е ирелевантно.
Тука не сме ние како личности ставени на опсервација.
Тука се разгледува патриотизмот.

Убаво би било да се држите до него.
Индивидуализмот воопшто не е битен.
А потоа во истиот пост:
Конкретно мене, не ми треба никакво зелено светло, од било кој, за она во кое верувам. Ниту пак планирам да измолувам согласност.
Јас, а и оние кои имаат сличен став ко мене на темава, само се обидуваме да изнесеме што не довело до идејата и вербата во патриотизмот, како и каде ги гледаме позитивните нешта од истиот.
Ниту не тангира ко што не доживуваат оние кои не се согласуваат со нас, ниту нивното негодување може да ни ја ослабе вербата.
Индивидуализам и егоцентризам.

Тоа е како да јадеш расипана Милка, фенси пакување за широките народни маси и внатре наместо црно, бело чоколадо со поминат рок.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Lejdi Satori ti si pametno devojce no daj malce olabavi ja ada...

Ja ke ti kazam nesto za nea , citajki ja sea podlaboko TVRDAM deka taa navistina VERUVA vo ova sto go pisala od zbor do zbor. Ona u sustina e mnogu dobra osoba koja da vidi kuce koe e na ulica ke go place tri dena i ke vika kako svetot e nepraveden .

I deka ne go pravi toa poradi nekoi sitni celi , egoizam i slicno. Taa samo znae da se ubaci u film , poradi plemenitosta koja ja nosi vo nejziniot genetski kod i koga ke vidi NEPRAVDA ona ednostavno mora da gine za nekoi si ideali.

Jebem li ga takva e ovaa ada... mislev deka toa go pravi od druga pricina al sea mi e kristalno jasno i stvarno nema pricina da i na nejze se bara vlakno vo jajceto.

TAA EDNOSTAVNO VERUVA VO TOA... i radi toa i samo radi toa treba da se pochituva toa sto go misli , no sekako ne treba da se zabeguva vo radikalizam koga ke ti pukne film ako ne si so nas protiv nas si ... toa e nezrelo no jebiga site gresime koga ke se iznervirame ...sepak luge sme . Ajd sea dajte si raka i gush gush :back:

Isto veruem deka i bratot e patriot i toj verue u seto toa 100 % ima uste nekoi luge tuka koi treba da se pocituvaat poradi VERBATA i zatoa daj da se vratime na temata a ne na lugeto koj sto kako kazal :smir:

Ganimed

La Petite Seduction
Член од
18 јули 2008
Мислења
303
Поени од реакции
18
vrodeno e kaj sekoj

tuku, ne vidov nekoj da upuka primer nekoj, i da ja potkrepi svojata zelba za patriotozam

sho imate napraeno u vrska so toa

napishete nesho da vidime patriotite kaj se:smir:

P

Princ

Гостин
Мислам дека патриотизмот е вродено чувство измешано со доза наметната пропаганда. Мешавина, бидејќи ниедното без другото не може да го донесе нашиот долгопосакуван резултат - патриотизам - без да се измешаат добро.
Конкретен пример. На бандерана онаму имам бајрак со двоглав орел. Луѓето шетаат по улици со маици "I'm proud to be albanian" а јас пак не се чувствувам патриот. Why? :jaj:
Туку, кога стигнав веќе до овде, почна нешто друго да ме мачи. Како по ѓаволите се станува патриот? Еве, сакам сега да си легнам и утре кога ќе станам да бидам патриот. Како можам да станам? Генот сигурно веќе го имам, браќата ми одат да го соберат трлото овци со калашњикови на рамо.
Значи, ме интересира (чисто од философска гледна точка) како јас да станам патриот? Што прави патриотот? Што јаде патриотот? Каде оди на одмор? Дали служи војска или не? Дали плаќа редовно данок? Дали плука по улици и патишта? Дали сака да го смени сегашното знаме со она од Кутлеш? Дали сака да ја смени химната "Денес над Македонија" со "Изгреј зора на свободата" ? Дали има знаме на зидот од дневната? Дали патриотот кој работи и живее во странство, секоја година дава по 5 односно 10 долари за доброто на својата земја? Дали тој патриот наместо да чмае на форум ова време, спие за утре рано да стане и да работи за доброто на својата земја?
Имам уште многу дали... се надевам ме свативте што прашувам и ќе ми одговорите.
Фала. Пријатно. Легнувам да спијам. Ме чека долг ден утре.

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Сте ја забегале темава до максимум.
Нека се јави еден кој е спремен во овој момент да го даде својот живот за државичкава ни наша.
Све друго е дигање прашина.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Нека се јави еден кој е спремен во овој момент да го даде својот живот за државичкава ни наша.

Тој што ќе го направи болдираното не е патриот. Тој е глуп :)

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Поентата на војната не е човек да загине за неговата земја. Поентата е непријателот да загине за неговата.
Го кажал ова некој паметен човек. Ок, он топик, патриотизмот не може да биде вродено чувство зошто, вродени чувства нема. Сите чувства (или приврзаности) кон нешто се развиваат со време. Неможеш ти, оп сега си излегол од мајка ти, одма ја сакаш мајка ти, татко ти, цела поширока фамилија, па татковината

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Поентата на војната не е човек да загине за неговата земја. Поентата е непријателот да загине за неговата.
Го кажал ова некој паметен човек.
Тоа е моментот. Треба да се бориш за својата земја, да преживееш за пак да и помогнеш на татковината.

Ganimed

La Petite Seduction
Член од
18 јули 2008
Мислења
303
Поени од реакции
18
abe druze, znaesh kao vikaat, kuche sho lae...

ovdeka se kladam deka nema ni 5 %, sho sluzele barem vojska, a da ne zboram za zastanuenje u 4.25 u "puna" pred znameto:helou:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Демек тој што е спремен да го даде животот за државата е патриот? Јас нема да го дадам никогаш доброволно животот за државата. И што сега?
Па на злато да спијам, сите околу мене да се среќни и се` да е на место нема да го направам тоа, а не па во вакви услови. Како што претходно милион пати кажав, најмалку во ваква несредена ситуација некој при здрав памет тоа ќе го помисли. И да, тука мислам на врвот на државата кој никогаш не се погодил и ја направил таква каква што ни е. Неможам а да не ги поистоветам тие две нешта.:toe: Можам само да допринесам со што и колку можам за мојата држава и мојот народ, а дека ќе дадам живот, аха, секако ...:uvo:

Kajgana Shop

На врв Bottom