- Член од
- 28 март 2006
- Мислења
- 17.886
- Поени од реакции
- 12.421
Точно, еволуцијата на населбите во поголеми населени места. Разликата едино е што во град гужвите се неподносливи, друго...ништо.A 95% od gragjanite poteknuva od selata.
И ја кај што сум престојувал немам чуено ваков вид муабети дали има разлики, дали е партнерот (или колегата) од село или град... како што не прават (барем кај што сум работел) муабет ниту за релгиска припадност, боја на кожа. Едноставно ако те бива, си работиш, си имаш фамилија, пријатели...Дури колегите од една земја, повеќето живееја вон градот, по нивна желба.PS. Od selo sum. (Roden sum vo grad )posto vo selo nemame bolnici, ziveeno imam vo moeto selo do 13g. a veke 22g. ziveam nadvor od Makedonia. Kaj sto sum ovie diskusii ne postojat a mislam i vo mn.dr. mesta vo svetot......Kako stranec ovdeka nemam slusnato vakvi diskusii prema nikoj................
Постои рурална и урбана средина само во контекст на густина на население. Сигурно во градот не му раснат рогови на девојчињата или во селата можи му расне трето уво :uvo:
Поделбава е една од многуте аспурдни поделби специфична за менталитети како нашиот, кој пак влече корени од поодамна, за жал. Ваљда со новите генерации сето ова ќе се надмине, оваа и слични тези на вредности. Или можеби лечење комплекси, не знам.
А посебно ме вади од кожа коментари од колегите од типот -види овој каков дијалекти има, демек селски... тралала. А слушни се колега ти каков дијалект имаш. Без разлика дали живее Новоселски пат, Центар, Куманово, Кучевиште, Аеродром, Љубанци...ако црпката му/и фаќа добро, ако не...џабе и од Марс да го/ја донесат. Не треба да е Њутн по уката или Рокфелер по парите, битно бре човек да е, да не те издупи на прва кривина, па со дупната гума да се мавнеш во некоја бандера.