Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
A

Avenger99

Гостин
Од 2008 навака уште не ми се разјасна кај ги наоѓате тие локали во Охрид со такви цени.
Свашта имам прочитано, и за хамбургер дека плаќале по 200 денари и кока-кола дека пиеле од 150 и нескафето било 150 денари, водата обична ја наплаќале.
Да бидиме реални, сакате услуга како Скопје секој ден да седите Дебар Маало по кафани или Воденица, утринското кафе го пијате на Ленинова или на кеј, а реалноста повеќето си чмајме по малски кафичи и јадиме Љуц.
Епа ако сакате за така кажете, ќе ви кажиме такви кафичи и ресторани со тродупло поефтини цени.
И волкот сит и овците на број.
А, не ни боли воопшто ако пред да нарачате нешо да си прашате колку кошта.

Моментални цени, кока-кола, нескафе се по 80 денари, мало макијато 50, големо 60. На лето поскапуваат за 10 денари. Ни денар повеќе. Ова покрај езеро.
И на плажине сто пати е кажано дека е друга приказната пошо сите се под концесија и најголем број ги држат скопјани. Со нив расправајте се.
Џабе е,остај..

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Ако мислите така се праи туризам......убаво, ваша работа, али вие(Охригjани, газди, превозвачи, хотели) ке изгубите нас туристите.
И да ке одам там дека не ме лажат, дори на бугарското Црно море не са ме лажале така како во Охрид. И наместо сервитерот да се извини, вика епа плати колко сакаш и до там. Не ми е за парите, jас на одмор сум отишол, али да ме прават на маjмуна нема как да стане и ова фрустрира.
Проблемот со пивото ме изфрустрира, зошто пием цел живот во бутилка от 0.500л и со тиа малите се едно сипувам кисела вода, караj.
Па и от супермаркет не можам да купам, зошто отидов во 21.30ч, а законот забранува да се продава след 21.00ч алкохол. Е Македониjа стана бетери цела Европа....
Слушнав от бугари тамо исто туристи кои се били на корабче, кога ги искарале на внатре во езерото им искли оште пари за да ги врнат обратно, е Бога ми ако е вистина е апсолутна глупост.
На Самуиловата тврдина нема една табела, само такса вход и сувенири, не знаеш от кого, кога и како е строено, истото и со летниот анфитеатар.
Што наj ми допадна са езерото и планината от там сичко е трговиja.
И да прашам, што е ова со толко много магазини за злато и сребро, като че да си во Клондаjк.
Ако за некоj e нормално 18евра за 2 мали Скопско, помфрит со сиренjе и пилешка пржола во Охрид много му здравjе.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Минатото лето бев во Охрид. И точно е дека е поскапо за едно 20 до 30% во однос на Битола или Струмица. Но тоа си го прави побарувачката особено во централното градско подрачје. Секако треба да се внимава со цените да не излезат од рамките на дозволеното особено да се внимава на фер односот кон туристите и да се избегнува крадење и измамување како што рече погоре човекот од Бугарија дека му наплаќале повеќе од што испил (иако ова мене ми се нема никогаш случено). Значи фер цени и коректен однос се секогаш најбрзиот пат кон повеќе туристи. Зошто ти можеш да се убиеш од реклами но ако луѓето што биле тука им кажуват на своите пријатели „бегај од таму„ тогаш јасне е во кој правец се движиш. Иако морам да кажам мојот генерален впечаток е дека во Македонија измамувањето и ограбувањето на туристите е во многу помал обем од повеќето Европски држави. Во Бугарија на пример те крадат на секој чекор. На нас на граница и на бензиска не зафркнаа, а што останало за приватните локали. Исто е и со метрополите како Париз, Милано, Брисел, Амстердам каде што врие од Арапи и црнци кои на секој чекор гледат да те опљачкат или измамт. Така да ниту тоа не е баук но сепак јас на Македонија гледам како на држава која во тој дел е многу развиена и треба да се работи да остане така.[DOUBLEPOST=1400753162][/DOUBLEPOST]
Ако мислите така се праи туризам......убаво, ваша работа, али вие(Охригjани, газди, превозвачи, хотели) ке изгубите нас туристите.
И да ке одам там дека не ме лажат, дори на бугарското Црно море не са ме лажале така како во Охрид. И наместо сервитерот да се извини, вика епа плати колко сакаш и до там. Не ми е за парите, jас на одмор сум отишол, али да ме прават на маjмуна нема как да стане и ова фрустрира.
Проблемот со пивото ме изфрустрира, зошто пием цел живот во бутилка от 0.500л и со тиа малите се едно сипувам кисела вода, караj.
Па и от супермаркет не можам да купам, зошто отидов во 21.30ч, а законот забранува да се продава след 21.00ч алкохол. Е Македониjа стана бетери цела Европа....
Слушнав от бугари тамо исто туристи кои се били на корабче, кога ги искарале на внатре во езерото им искли оште пари за да ги врнат обратно, е Бога ми ако е вистина е апсолутна глупост.
На Самуиловата тврдина нема една табела, само такса вход и сувенири, не знаеш от кого, кога и како е строено, истото и со летниот анфитеатар.
И да прашам, што е ова со толко много магазини за злато и сребро, като че да си во Клондаjк.
Ако за некоj e нормално 18евра за 2 мали Скопско, помфрит со сиренjе и пилешка пржола во Охрид много му здравjе.

Пишав и погоре но ќе повторам. За ова т што го кажуваш прв пат слушам. Ние минатото лето 4 возрасни и 3 деца по просек плаќавме 40 евра за јадење и пиење во ресторант, значи по околу 7 евра од човек и тоа во центарот. Ти кај си бил незнам но секогаш може да се најде исклучоци и да се налета на нефер цени и однос. Затоа моја препорака е прво да се побара менито и да се видат цените а после да се седне. Инаку за законот за алкохол тоа е така и добро е да се информират туристите за оваа проблематика иако мое мислење е дека за време на летните распусти овој закон не треба да важи. За слабата обележаност на локалитетите за тоа си во право и треба да се работи на тоа и воглавном тоа се проблеми кои се влечат од некој постари времиња и уште не се средени. Наплаќање во црквите и мене не ми се допаѓа како е решено, би можело и тука да има подобрување. За чамците исто така не е регулирано и мислам дека се оди на тоа овие чамци да се легализираат и да се стават во ред со цените. Сега за сега функционираат на диво. Значи има доста работи на кои треба да се работи но и покрај тоа можам да кажам дека Охрид е прекрасен град кој се повеќе е посетен и не треба да ни биде криво ако треба да се остави некое евро повеќе отколку во другите градови во Македонија зошто вакви градови како Охрид во Европа се до 5 пати поскапи.

Последно уредено:
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Ако тие туристички проблеми што ги видов и што и ти ги кажа се оправени мислим ке биде по убаво за сите туристи.
За името на ресторантот не се секjавам, пишуваше на табелата Таверна-ресторан мислим со зелени букви на ул.Коста Абраш(како гледам гоогл мапс). Даже исто така си спомнив, ни донесе сервитерот леб, коj не сакахме, али беше вклучен во сметката и требаше да го платим, сбркана работа.
Наjдов во интернет таверната дето сакаха да ме лажат, кажува се Taverna Momir

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Марек твоите критики држат вода и треба да се работи на нив. Јас се обидувам секогаш кога ќе најдам пат до надлежните да им ги пренесам забелешките така да ако сум некогаш во можност секако дека твоите препораки ќе бидат пренесени.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Ако го разбрав добро Марек јадел во св.наум рестораните што се и нормално е да плати толку скапо . Ако сакате поефтино имате поефтини ресторани каде што си плаќате нормална цена за скара и пијалаци , е сега не можите да јадите во центар на град и да платите 200 денари за порција , како прво тие плаќаат над 2000 евра кирија месечна , како второ таквите живеат само од тие 2 месеци лето што се и мора да направат доволно пари барем за да се покриваат трошоците во останатите 10 месеци . Ако барате поефтино немат шо да се вртите во таквите ресторани имате Панорама со најнормални цени по 100-120 денари за стек или шарска плескавица ....

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
остај не се замарај, штом ова не го сфаќаат како добронамерна критика над која треба сериозно да се подзамислат поготово од човек- турист од друга држава ,тогаш џабе е се’. наместо да работат на подобрување и отстранување на ваквите негативности- они си се тешат дека охриѓани живеат од летната сезона и дај сега ќе ги дериме тие што дошле - за да ним им се исплатело.:facepalm:

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
Од 2008 навака уште не ми се разјасна кај ги наоѓате тие локали во Охрид со такви цени.
Свашта имам прочитано, и за хамбургер дека плаќале по 200 денари и кока-кола дека пиеле од 150 и нескафето било 150 денари, водата обична ја наплаќале.
Да бидиме реални, сакате услуга како Скопје секој ден да седите Дебар Маало по кафани или Воденица, утринското кафе го пијате на Ленинова или на кеј, а реалноста повеќето си чмајме по малски кафичи и јадиме Љуц.
Епа ако сакате за така кажете, ќе ви кажиме такви кафичи и ресторани со тродупло поефтини цени.
И волкот сит и овците на број.
А, не ни боли воопшто ако пред да нарачате нешо да си прашате колку кошта.

Моментални цени, кока-кола, нескафе се по 80 денари, мало макијато 50, големо 60. На лето поскапуваат за 10 денари. Ни денар повеќе. Ова покрај езеро.
И на плажине сто пати е кажано дека е друга приказната пошо сите се под концесија и најголем број ги држат скопјани. Со нив расправајте се.
и јас истото го мислам (мислев), ама пред недела дена кока кола беше 100 ден во еден ноќен клуб, а нескафе 100 ден покрај езеро ...

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
и јас истото го мислам (мислев), ама пред недела дена кока кола беше 100 ден во еден ноќен клуб, а нескафе 100 ден покрај езеро ...
Куба Либре ти е 100 денари и на зима толку и преку лето и јас плаќам исто и ти.
Извини, Скопје поефтини се заборајв :)

Член од
27 септември 2013
Мислења
199
Поени од реакции
162
Охрид и онака е скап.
Да не прајме муабет за лето..прескапо..120 денари едно кафе....:)

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
Кај сте пиеле кафе 120 денари ? И јас сакам такво ‘царцко‘ кафе!
Сакам и хамбургер од 200 денари, од тие со 4 плескавици :)

Во другите вести од земјата, со првите тури од Холандија и Белгија дојдоа и сезонските работници:

66- годишен скопјанец ограбувал гости во охридските хотели
Вести | Охрид | 25.05.2014 12:53Посети : 432
Поради постоење основи на сомнение дека е извршител на повеќе кражби, вчера СВР Охрид приведе и лиши од слобода 66- годишен скопјанец.

Приведениот, кражбите ги извршил во периодот од јануари до мај оваа година во повеќе хотели во Охрид при што се стекнал со противправна имотна корист од околу 1500 евра.

- Серијата кражби ги започнал во јануари оваа година во хотелот „Милениум“ каде извесно време го следел движењето на гостите по што искористил погодна прилика и одзел една ташна со околу 6500 денари, мобилен телефон „Самсунг-галакси“ и повеќе кредитни картички.
При неговото следно доаѓање во Охрид, кај хотелот „Дончо“ забележал поголема група странски гости. Откако влегол во хотелот, извесно време го опсервирал нивното движење. Во момент кога еден од гостите оставил ташна на масата, приведениот вешто ја одзел. Во ташната имало видео камера марка „Панасоник“ и неколку патни исправи. Тој, на сличен начин извршил кражба и во хотелот „Силекс“ каде влегол за време на доручек. Тука, забележал како една гостинка ја остава својата чанта на стол по што,разговарајќи на мобилен телефон, се приближил до чантата во која имало 400 евра, мобилен телефон, кредитни картици и лични документи и ја одзел сокривајќи ја под јакна што ја држел во рацете.
На идентичен начин, сега притворениот кражба извршил во хотелот „Милениум“ каде, за време на доручек ја искористил раздвиженоста на гостите во ресторантскиот дел. Се фокусирал на чанта оставена на маса и искористил момент на оддалечување на сопственикот и ја одзел. Во украдената чанта имало 700 евра, мобилен телефон „Нокиа“, фото апарат, кредитни картици и други документи
, информира портпаролот на СВР Охрид, м- р Стефан Димоски.

Димоски додава дека пријавениот при секое доаѓање во Охрид со неговото патничко возило „Опел-Корса“ најнапред вршел обиколка по хотелите, а потоа се одлучувал каде ќе изврши кражби. Одземените предмети ги продавал на „Бит-пазар“, а патните исправи, документите и лични предмети ги фрлал во контејнер или по пат за Скопје.

Лицето било приведено откако по обиколка низ охридските хотели го паркирало своето возило во близина на хотелот „Инекс Горица“. Против него, СВР Охрид ќе поднесе соодветна кривична пријава.

OhridNews

1

© 2014 Ohridnews.com. Сите права се задржани.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.745
Поени од реакции
761
Бев во Македониjа за маjските празници. Воопшто нема да повторам, ни во Охрид ни во Скопjе, ни во Битола. На секаде само споменици, кич голем, високи цени - мало пиво 0,330 120ден. Скопско/Златен даб, Хаjнекен 140-150ден. Даже во Охрид се опитуват да лажат во сметка.
А па овоj закон за забрана за купуванjе на алкохол след 21.00часов е голема глупост.
Наj ме изреволтира такса вход во црквите :mad:
За лажење во сметката и други ми кажаа, исто ме предупредија за враќањето ( "ресто"). Најголемата глупост е дека во Охрид има такси за активни цркви - тоа го нема никаде во светот и не знам дали воопшто е според канонот, а во некои не може да се пали свеќа во самата црква.

Ако тие туристички проблеми што ги видов и што и ти ги кажа се оправени мислим ке биде по убаво за сите туристи.
За името на ресторантот не се секjавам, пишуваше на табелата Таверна-ресторан мислим со зелени букви на ул.Коста Абраш(како гледам гоогл мапс). Даже исто така си спомнив, ни донесе сервитерот леб, коj не сакахме, али беше вклучен во сметката и требаше да го платим, сбркана работа.
Наjдов во интернет таверната дето сакаха да ме лажат, кажува се Taverna Momir
Истиот проблем со носење на леб, кој не сме порачувале го имав и во Грција. Таму сепак, кога им реков дека не јадам леб си го зедоа и не го вклучија во сметката. Однесоа се многу културно и се извинија.

За цените и големината на пива си е нивна работа. Тие си ги решаваат, но во менито е нормално да си пишува големината. Ако не ти се допаѓа едноставно не оди во овие установи.

Сепак најверојатно ќе се прошетам низ Македонија ова лето, цркви во Охрид и тврдини, како и Скопје не мислам да посетувам.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Значи за црквите не се криви охриѓани , тоа е така наредено од главните во МПЦ , пример во Св. Софија знам дека се наплаќа за влез .

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Не бе Аце јадел во Момир таверна некој си двајстина метра пред ресторан Далга поточно одма пред Аквариус, јас денес јадев таму и врска нема шо пишит овај со цениве и то шо го пишит во мени. Или јас сум слепец или тој глуп се прајт или пак е некој тежок искључок.
Кај и да ојш, макар и Камбоџа да си, имат и ефтини и скапи ресторани само незнам шо се креват толку џева.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom