Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
29 март 2013
Мислења
35
Поени од реакции
8
Iako sum Ohriganec se slozuvam so pogolemiot del od zabeleskite..
Ama nekoi raboti preteruvate.
Bezbednosta e odlicna e sega se desoja nekoi nemili nastani koi nikoj ne gi posakuvase ama pak evo vo skopje nema den bez nasilstvo razbojnistva. Ktazbi pukotnici ili ova e izmisleno ?
Za grcija dali nekoj znae kolku silovanjaima vo edna godina na stranci l. Na kolku lica im se gubi traga ?
Ne napagajte samo kolku da se reci evo jas sum najpameten ne ste..
Ne lutete se sto vaka velam..
Ako si ja sakate drzavava i Ohrid nikoj ne vika dekamora da doagate ima i drugi drzavi sto trba da se posetat. Da se vidat i drugi mesta ama ako sakate da pomognete dajte idei kako da se podobri Ohrid ...
Ama za zal Makedonce vo pogolem broj na forumov samo znae da pluka ..,
Takvite vo zivotot ne uspeale da stvorat nisto ... samo plukaat i se mislat najpametni...
Sekoj dobronamere bi rekol ova i ova treba da se podobri ,da se napravi ova ili ona so stp Ohrid bi bil podobar i za nego koga ke dojde zarem ne?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
На охридскиот аеродром пристигна првата организирана група туристи од Холандија
Вести | Охрид | 02.05.2014 12:52 Посети : 799
На охридскиот аеродром „Свети Апостол Павле“ претпладнево пристигнаа првите 189 холандски гости за оваа сезона, со чартер лет на Корендон и тур- операторот Фибула Ер Травел.

- Осми пат доаѓам во Македонија. Прв пат бев тука пред 7 години и навистина се вљубив во вашата земја. Среќна сум што сум повторно тука, ми надојдоа солзи во очите кога авионот слетуваше на аеродромот во Охрид, се осеќав како да си доаѓам дома , изјави една од гостинките од Холандија кои денес пристигнаа во Охрид.

Оние гости кои за прв пат се во Охрид велат дека за нашата земја се информирале од туристичките книги во кои виделе дека Македонија располага со прекрасна природа и богата култура, што ги привлекло да дојдат во Охрид.

Гостите од Холандија и официјално ја отворија годинешната туристичка сезона, за кога се очекува за 20% поголем број гости од земјите на Бенелукс, споредено со минатата година.

- Минатата сезона во охридско- струшкиот регион престојуваа околу 23.000 гости од земјите на Бенелукс. Оваа година очекувањата се дека бројката ќе се зголеми од 20 до 30%. Се работи на адапатација и реновирање на постоечките хотелски капацитети, како и на збогатување на туристичката понуда за гостите. Новина е што Фибула Ер Травел оваа година, од средината на месец јуни до крај на септември воспоставува и чартер лет од Анталија до Охрид, изјави Асим Меџедовиќ, извршен директор на Фибула Ер Травел .

Од Агенцијата за промоција на туризмот потенцираат дека зголемувањето на бројот на странски гости е доказ дека напорите кои ги вложува владата за привлекување на странски туристи резултирале со плод.

- Секоја година сме се подобри, и гостите се чуствуваат подобро, а и ние учиме од гостите. Еве охридско- струшкиот регион е се подобар во однос на самиот дочек и организација и содржините кои им се нудат на гостите. Сметам дека ги задоволуваме вкусовите и на најпребирливите гости, додава Насер Хот, советник во Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот.

OhridNews

Со чартер од Амстердам започнува туристичката сезона, наскоро директен лет до Охрид и од Турција, ХОТАМ смета дека треба повеќе

© 2014 Ohridnews.com. Сите права се задржани.

Се повеќе странци купуваат имоти во Охрид
Вести | Охрид | 02.05.2014 15:15 Посети : 1003
Охридската ривиера во последните неколку години стана привлечно место за странските државјани, кои сакаат да купат имот за викенд потреби или за одмор. Според упатените во пазарот со недвижности, најголемиот дел од странците кои имаат имоти во Охрид, потекнуваат од Германија, Холандија и Австралија. Освен што купуваат станови и куќи странците се заинтересирани и за инвестиции и изградба на станбени објекти.

Таков е примерот со Холандската градежна компанија „BNC“ (Building New Concepts) од Амстердам која веќе има изградено станбен комплекс на крајбрежјето во село Пештани и становите ги нуди на странскиот пазар.

-Се работи за чисто холандска градежна оператива со регистрирана фирма за градба во Македонија, која градежната парцела ја купи пред околу 3 години. Ние како агенција имавме долги и повеќекратни преговори со инвеститорот, кој бараше исклучително сериозен пристап и сигурност во правната регулатива. Дојдовме до договор за деловно-техничка соработка, така што нашата агенција е единствена агенција на овие простори, која што има овластување за ексклузивна продажба на становите од комплексот во Пештани, вели Никола Иванчиќ, од Агенцијата за недвижности „Наш Ваш Дом“ од Охрид.

Холаѓани купиле 22 стана

Тој информираше дека до сега во овој станбен комплекс, биле продадени вкупно 22 стана на холандски државјани.

-Сопствениците на становите се претежно пензионери, кои имаат намера становите да ги користат за свои потреби во поголемиот дел од годината. Становите се со површина од 67 до 140 метри квадратни, а се продаваат по цена од 1.450 евра матар квадратен. Ова е апсолутно прифатлива цена, со оглед на тоа дека зградата е изградена по најсовремени европски стандарди и се наоѓаат на многу атрактивна локација на крајбрежјето, со отворен поглед кон Охридското Езеро, појаснува Иванчиќ.

На Охрид му треба нова планска регулатива на земјиштето

Освен оваа зграда, холандскиот инвеститор „BNC“ гради уште еден стамбен објект, во близина на истата локација.

-Истата компанија е заинтересирана и за други локации за градба во Охрид, но потребно е да се задоволат некои услови во делот на планската регулатива на земјиштето. Потребно е да се донесе Детален Урбанистички План, особено за делот на крајбрежјето со комплетна инфраструктура, но и насоки за тоа во кои делови е лоцирано државното или општинското земјиште. Само на овој начин ние ќе имаме сознанија што точно може да понудиме, потенцираше Иванчиќ.

Тој апелираше до надлежните во Локалната самоуправа во Охрид, во најскоро време да воспостават соработка со агенциите за продажба на недвижности, бидејќи тоа е клучен чекор за поголем број странски инвестиции во Охрид.

Е.М

1

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
Пристигнува првиот чартер од Виена
Вести | Охрид | 05.05.2014 17:42 Посети : 419
На аеродромот „Св. Апостол Павле“ во Охрид, утре ќе слета првиот чартер авион од Виена, Австрија, информира концесионерот „ТАВ Македонија“.

Со авионот на „Флај Ники“ во Охрид ќе пристигнат 186 австриски туристи.

Од „Тав Македонија“ информираат дека во претстојниот период е предвидено да се реализираат вкупно четири чартер летови од Австрија до Охрид.

OhridNews

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.180
Поени од реакции
18.255
Убо, убо... 2 х 189 - Амстердам , Брисел , Виена (y)
OHD.png

Screenshot_1.png

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Бев во Македониjа за маjските празници. Воопшто нема да повторам, ни во Охрид ни во Скопjе, ни во Битола. На секаде само споменици, кич голем, високи цени - мало пиво 0,330 120ден. Скопско/Златен даб, Хаjнекен 140-150ден. Даже во Охрид се опитуват да лажат во сметка.
А па овоj закон за забрана за купуванjе на алкохол след 21.00часов е голема глупост.
Наj ме изреволтира такса вход во црквите :mad:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
ај баш да видеме и годинава...ќе споделат луѓево
ама ако не научиле од своите грешки до сега, мислам дека ни одсега
еве Marek кажува дека промени нема , ако, ако ....сами си прават штета и да не им биде криво кога нема да имаат туристи - народот има избор , а они не

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
ај баш да видеме и годинава...ќе споделат луѓево
ама ако не научиле од своите грешки до сега, мислам дека ни одсега
еве Marek кажува дека промени нема , ако, ако ....сами си прават штета и да не им биде криво кога нема да имаат туристи - народот има избор , а они не
Македониja има убава природа и требе да изкористи ова. Али во Св.Наум има повеке магазини за сувенир отколко нешто друго.
Но много ме изреволтира такса вход на црквите. А во ресторан-таверна ми напишуваха повеке пиво от што сум пил, бев изреволтиран дека беа мали пива, а не големи и много добро знам колко сум пил. Цените са много високи во Охрид, а нема зошто да са. Едно jаденjе со моjата жена и 2 пива општо ни кошта 1100ден, епа ова и на Чрно море по курортиве го нема. Не кажувам дека не треба да биде, а дека е много високо и нема смисла да се оди повеке от еднаш, за да се види историjата, езерото и т.н.
Во Скопjе за 2 мали пива Скопско и помфрит со соренjе платив 450ден. во сосема обично ресторанче, не беше 3-4-5 звезди да каеш за това е скапо, ова се 15лв(7,50евро), во секој ресторан во Софиjа како овоj во Скопjе ке платев на половина.
Езерото много ни хареса, много чиста вода и риба во него.
А и нешто друго, во моментов се гради мегународен източно европски универзитет(нешто от тоj тип е името) баш на археолошки разкопки во Охрид, кое си е чиста лудост.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Македониja има убава природа и требе да изкористи ова. Али во Св.Наум има повеке магазини за сувенир отколко нешто друго.
Но много ме изреволтира такса вход на црквите. А во ресторан-таверна ми напишуваха повеке пиво от што сум пил, бев изреволтиран дека беа мали пива, а не големи и много добро знам колко сум пил. Цените са много високи во Охрид, а нема зошто да са. Едно jаденjе со моjата жена и 2 пива општо ни кошта 1100ден, епа ова и на Чрно море по курортиве го нема. Не кажувам дека не треба да биде, а дека е много високо и нема смисла да се оди повеке от еднаш, за да се види историjата, езерото и т.н.
Во Скопjе за 2 мали пива Скопско и помфрит со соренjе платив 450ден. во сосема обично ресторанче, не беше 3-4-5 звезди да каеш за това е скапо, ова се 15лв(7,50евро), во секој ресторан во Софиjа како овоj во Скопjе ке платев на половина.
Езерото много ни хареса, много чиста вода и риба во него.
А и нешто друго, во моментов се гради мегународен източно европски универзитет(нешто от тоj тип е името) баш на археолошки разкопки во Охрид, кое си е чиста лудост.
токму така, се слагам со тебе, неможе бе цената на пивото да ја качуваш 4 кратно- треба со усул да се работи, ама сакаат брза заработка.
Затоа туристите еднаш дошле и више никад- како што е случајот со тебе. Наместо да биде обратно.
Сами си ги бркаат гостите- никој не им е крив.

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
токму така, се слагам со тебе, неможе бе цената на пивото да ја качуваш 4 кратно- треба со усул да се работи, ама сакаат брза заработка.
Затоа туристите еднаш дошле и више никад- како што е случајот со тебе. Наместо да биде обратно.
Сами си ги бркаат гостите- никој не им е крив.
Абсолутно си прав, мислев, ако ни допадне Охрид да одиме па со приjатели, али нема. Даже веке 4 луге сме разочарале со нашето искуство и се откажаа от Охрид, ке одат во Грциjа или Хрватска. Лошо нема да се прават пари, ама да се прави со бизнис идеjа.
И зошто во ни еден ресторан во кој бев во Скопjе и Охрид(7-8 ресторана за 4 дена) нема големо пиво незнам,нема, во менуто има ама во ресторан нема, а на 100 метра во супермаркет има се што сакаш. Во Битола во обична пицариja за 0,500 Златен Даб платив 100ден.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Абсолутно си прав, мислев, ако ни допадне Охрид да одиме па со приjатели, али нема. Даже веке 4 луге сме разочарале со нашето искуство и се откажаа от Охрид, ке одат во Грциjа или Хрватска. Лошо нема да се прават пари, ама да се прави со бизнис идеjа.
И зошто во ни еден ресторан во кој бев во Скопjе и Охрид(7-8 ресторана за 4 дена) нема големо пиво незнам,нема, во менуто има ама во ресторан нема, а на 100 метра во супермаркет има се што сакаш. Во Битола во обична пицариja за 0,500 Златен Даб платив 100ден.
нормално дека нема да отидеш повторно нит ти ни тие што отишле од Холандија или незнам од кај биле- ниту пак македонците, еднаш ќе успеат и ќе те заебат, ама затоа следен пат нема да има. си се заебале самите.
погрешна политика имаат и тоа веќе со гоооодини наназад- па уште и тоа со платнио влез во црквите им е тотална утка , гледаат веројатно дека се наплатува влез низ Европските земји ама во објекти кои се од типот на музеи а не стави цена насекаде и наплаќај . Мислам дека беше 120 ден пред две години влезот ако не се лажам, носев гости од Украина и они истото го забележаа - просто чудно им беше што задолжително се наплатува за влез во храмот, а не да речеме оставиш колку ти е воља на иконите и слично.

И

Име И Презиме

Гостин
Од вакви недефинирани чаршиски муабети дека платил повеќе од што има испиено :tapp: или пак дека е скапо на туристичко место (што он го сака но го потеценува ) е скапо да платиш вечера од 18 еу :tapp: .И тие газди работат за профит ,плаќаат такси и даноци нормално е дека МОРА да заработат во екот на туристичката сезона.Охрид не е толку атрактивен како на море но ИДТЕ си во Грција ,Албанија и уживајте таму .
Во Скопје цените по рестораните се пристојни,но ете некој ако сака џабе да помине се заебал .Нека си земе од маркет и нека не шета таму ваму да се жали и да плука по се дека нечини или дека му било скапо :pipi:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Од 2008 навака уште не ми се разјасна кај ги наоѓате тие локали во Охрид со такви цени.
Свашта имам прочитано, и за хамбургер дека плаќале по 200 денари и кока-кола дека пиеле од 150 и нескафето било 150 денари, водата обична ја наплаќале.
Да бидиме реални, сакате услуга како Скопје секој ден да седите Дебар Маало по кафани или Воденица, утринското кафе го пијате на Ленинова или на кеј, а реалноста повеќето си чмајме по малски кафичи и јадиме Љуц.
Епа ако сакате за така кажете, ќе ви кажиме такви кафичи и ресторани со тродупло поефтини цени.
И волкот сит и овците на број.
А, не ни боли воопшто ако пред да нарачате нешо да си прашате колку кошта.

Моментални цени, кока-кола, нескафе се по 80 денари, мало макијато 50, големо 60. На лето поскапуваат за 10 денари. Ни денар повеќе. Ова покрај езеро.
И на плажине сто пати е кажано дека е друга приказната пошо сите се под концесија и најголем број ги држат скопјани. Со нив расправајте се.

Kajgana Shop

На врв Bottom