Сетив се за оште нешто. Нормално ли е според вас да има различни цени - едни за домашни туристи, други за чуждестранци и не е ли ова дискриминациja?
Не треба ли цената за возрастни(adults) да е иста за сите, независно от каде си.
А само за деца и пенционери да се рализкува.
Според мене не е толку страшно што за домашните туристи некој услуги се со повластени цени затоа што ние плаќаме даноци, а особено локалното население кое можеби почесто ги посетува музеите и црквите . Но во право си повластувањата треба да се решат на некој друг начин а не со директно истакнување на цените за странци и домашни туристи.
Тоа на доста луѓе им смета и уште никој не се потрудил да најде решение.
Знаеш МАРЕК ние имаме еден проблем во менталитетот, а тоа е проблемот со нетрпење на критика и гледање кон критиката од негативен аспект. Според мене тоа ти што го критикуваш јас го гледам како желба да се поправат работите и добра намера со самото тоа што си земаш време да напишеш некој критичен збор. Но проблемот е што 99% од нашите луѓе го имат ставот „АКО НЕ ТИ СЕ ДОПАЃА НЕ ИДИ; ИМА КОЈ ДА ДОЈДЕ„ а ова особено важи за Охрид кој сам по себе е преубав туристички центар и тоа се злоупотребува од дел на туристичките работници.
Немањето на слух за критиките не додедува во состојба да во Охрид скоро ништо не се менува веќе со години дури некој работи одат на полошо читај:
Услуга во Ресторанти и споменатите мали пива
Узурпирањето на плажите и недржењето кон договорите за површината која треба да ја заземат лежалките
Хигиената на плажите и околу нив
Спомнатите ценовници за странци и домашни (пишав погоре подетално)
Неконтролирана урбанизација
Паркинг
Такси
Дозволена бучава
Превозниците со Кајче (дивјаштво не видено, место да се регистрират да се отворат пунктови каде што ќе може како човек да се информираш за цената, времето и рутата по која возат)
И вака можам да редам до утре ситници кои за жал го расипуваат впечатокот за Охрид.
Штета е зошто го имаме она што многумина можат само да сонуват и според мене се работи за еден од најубавите градови во овој дел на Европа и пошироко а паѓаме на работи што можат многу лесно и без никаква инвестиција да се средат.
И затоа многу ми е мизерно кога ги слушам нашите „експерти„ за туризам дали биле професори или разно разни агенции и организации кога ќе излезат пред почетокот на сезоната и кога ќе почнат да филозофират ова требало она требало а на никој не му текнува за овие мали но суштински работи.