Меѓународно движење против промена на името

Член од
28 март 2006
Мислења
17.800
Поени од реакции
12.283
На страната на министерството за внатрешни работи на Србија, на местото кадешто пред неколку дена стоеше "Ambasada Bivše jugoslovenske republike Makedonije" сега стои кратко и јасно "Ambasada Republike Makedonije " :)
А Бугарија која наводно не признава под регуларното име, на сајтот на нивна државна институција не ословува со Бивша...

A delegation from the NSI on a visit to the State Statistical Office of the Former Yugoslav Republic of Macedonia
01.09.2011

што им стана на бугарите? ќе реагираат нашите власти или...?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
КОМИТЕТОТ ЗА ДЕМОКРАТИЗАЦИЈА ОД КАНАДА СО ИНИЦИЈАТИВА

Да се прекинат пореговорите со Грција
Постои легитимно и легално решение за прекин на преговорите во спорот за името, кое нема да има штетни последици по државата, тврди Комитетот за демократизација на Република Македонија од Канада.
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=6682B2198E4535468EA57B7D21EE687A

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
А Бугарија која наводно не признава под регуларното име, на сајтот на нивна државна институција не ословува со Бивша...

A delegation from the NSI on a visit to the State Statistical Office of the Former Yugoslav Republic of Macedonia
01.09.2011

На бугарски пишува совсем друго.
http://www.nsi.bg/newsbg.php?n=453

Член од
25 август 2011
Мислења
114
Поени од реакции
16

01.09.2011

Види сега за нас прашањето не стои Македонија или ПЈРМ. Некаде пишуваме Македонија, а на друго место ПЈРМ. Зависи од преведувачот и документите со кои работел пред тоа. Можам да ти најдам многу официјални докоменти на бугарски и англиски, каде се вели Македонија и многу, каде што се вели ПЈРМ. Ситуацијата не е малку тешка, бидејќи ако напишеме ПЈРМ вие не се лутиш а ако напишеш Македонија Грците не се лутиш. Затоа сме оставиле кој како одлучи да пишува за да нема лута. Како Балканика - тоа е бугарска телевизија, но таму пишува Македонија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.800
Поени од реакции
12.283
Види сега за нас прашањето не стои Македонија или ПЈРМ. Некаде пишуваме Македонија, а на друго место ПЈРМ. Зависи од преведувачот и документите со кои работел пред тоа. Можам да ти најдам многу официјални докоменти на бугарски и англиски, каде се вели Македонија и многу, каде што се вели ПЈРМ. Ситуацијата не е малку тешка, бидејќи ако напишеме ПЈРМ вие не се лутиш а ако напишеш Македонија Грците не се лутиш. Затоа сме оставиле кој како одлучи да пишува за да нема лута. Како Балканика - тоа е бугарска телевизија, но таму пишува Македонија.
Не е ниту телевизија, ниту весник...се работи за официјална информација на државна бугарска институција...или сме пјрм или Македонија...т.е. Republic of Macedonia.
Затоа сме оставиле кој како одлучи да пишува за да нема лута.
Не се работи за жолт печат и балканика, статистичкиот завод е под ингеренции на Владата на Бугарија, написите нејзини исто така. Една држава не се именува според желбите на оние службеници кои тоа го напишале...дали во спротивно треба вашата држава на некои наши владини сајтови да ја именуваме негде Бугарија а негде според нечија желба да ве нарекуваме ...знаеш како...за да нема лутиш?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не е ниту телевизија, ниту весник...се работи за официјална информација на државна бугарска институција...или сме пјрм или Македонија...т.е. Republic of Macedonia.

Не се работи за жолт печат и балканика, статистичкиот завод е под ингеренции на Владата на Бугарија, написите нејзини исто така. Една држава не се именува според желбите на оние службеници кои тоа го напишале...дали во спротивно треба вашата држава на некои наши владини сајтови да ја именуваме негде Бугарија а негде според нечија желба да ве нарекуваме ...знаеш како...за да нема лутиш?
Не си многу во право,заштото во некои документи кои одат во Брисел по европропрограмите и кои се издават от наши институции пише пjрм. Ние не можем да изменуваме стандартни формулари.
Националниот статистки завод изпракja информациja за Евростат и предпоставувам затова на англиjски е пjрм,а на бугарски си е РМ.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
ОДИ СЕА после победава на нашиве кошаркари- гордост Македонска- кажи му на народецов- референдум за име (било каква промена- со приврзоци ил без ) убеден сум оти КЛАДА нема да им бега:pos:

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Želeo bih da svako – svako od nas – nađe svoj razlog da se pobuni. To je dragocen dar. Kada te neko dovede u situaciju da imaš potrebu da se pobuniš, kao što sam se ja pobunio protiv nacizma, ti postaješ borben, čvrsto posvećen. Postaješ deo velike bujice istorije... a ona vodi ka većoj pravdi i slobodi, ali ne prema nekontrolisanoj slobodi lisice u kokošinjcu.“
- „Tačno je da je razlog pobune manje očigledan u današnje vreme. Svet deluje previše kompleksno. Ali u ovom svetu postoje stvari koje ne bi trebalo da tolerišemo... Ja govorim mladim ljudima – pogledajte oko sebe, i videćete ih. Najgori stav je ravnodušnost...“

Knjiga se zove Pobunite se! (Indignez vous!)
http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=5982

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Едно прашање, дали знае некој дали Израел ја признава Македонија под уставно име?

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Едно прашање, дали знае некој дали Израел ја признава Македонија под уставно име?
Да. Пред неколку месеци амбасадорот на Израел ми потврди дека ја признаваат и дека вакви грешки нема да се повторуваат:

--- надополнето: Oct 5, 2011 11:19 AM ---

01.09.2011

Ми стои како техничка грешка затоа што официјално Република Бугарија не' признава како - Република Македонија.

Им пишав на одговорните во Институтот (нешто што Бугарите на форумот можеа да го направат наместо да се правдаат)

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
случајно налетав на ова

Писма на претерано огорчени браќа

Opis na problemot: Mojata sestra Biljana Mincheva duri bese stazzantka vo Misijata na R.M. pri E.U. koga g-дinot Poposki bese ambasador, ja izrabotuvase temata za nejziniot master "Genezata za problemot so imeto Makedonija megju R. Makedonija i R. Grcija" so amin i na ambasadorot Nikola Poposki i na profesorot od UNIVERSITE DE PROVANCE Aix-Marseille 1 (Francija). No koga dojde denot za branenje na temata...

... iako so dovolen broj na ocenki (duri i odlicen) za polozuvanje na masterot, bese krenata panika od profesorite na ovoj univerzitet kako ovaa teza ke ja objavat. Pa sestra mi bese obvineta deka ne bila objektivna, deka gi napadnala Grcite i EU (iako citatite se od grcki, makedonski i od stranski avtori so totalno objektivni gledista na problemot so imeto) i deka zazela strana za problemot, nudejki kako predlog dvojna formula edno ime so grcija, a za cel svet da sme republika Makedonija.
Potoa i se nafrlija deka ne moze eden nepriznaen narod, nekoi slovenski i bugarski supstrat da go prifakja, grckoto spored niv, ime Makedonija. I taka spored EU ne postoel makedonski jazik (tuku sega oficijalno jazikot na FYROM), pa ne bi postoel i makedonski narod, koj ke ima pravo na samonarekuvanje MAKEDONIJA na sopstvenata drzava. Demek Makedonci bile Grcite vo severna Grcija.
A pak tie znaeme REALNO se doneseni od mala azija kako kolonizatori. A voopsto ne e spomnat i makedonskiot egzodus od Grcija od 1948 koj nasata vlada mora da go aktuelizira. Nejse, ovoj univerzitet namesto da dade objektivno glediste na edna studentska teza, toj politicki napagja vrz identitetot na makedonskiot student Biljana Mincheva, koja ne ja priznava ni kako Makedonka.
Duri ne dava ni da se debatira za imeto, za EU e neprifatlivo postoenje na MAKEDONIJA i na MAKEDONCITE. A tezata i e otfrlena, apla od politiccki i nacisticcki priccini !!!
A golem del od narodov ne sfakja deka nash najgolem neprijatel e EU, koi i go stvorija problemot so imeto, stitejki ja osvojata vestacka nacija i drzava Grcija so ukraden istoriski background. Takvo nacisticko odnesuvanje treba ostro da se osudi i da se isprati protestna nota do ovoj univerzitet od strana na MNR i Ministerot Poposki.
MAKEDONIJA E VECNA !!!
Pozdrav,
Andrej Minchevski, dipl.el.inz.
http://on.net.mk/pisma-na-preterano-ogorcheni-brakja

Kajgana Shop

На врв Bottom