Меѓународно движење против промена на името

Член од
12 март 2009
Мислења
18.713
Поени од реакции
14.142
само преку Аљи може да се дојде до разумен компромис. Грција да се врати на нивните постулати до пред 35 години, т.е. дека македонците биле варвари а Филип најголем непријател на Атина, а го признаваа само Аце големиот. Фактот што треба да се отвори е дека Аце големиот генетски бил сигурно илир ( мајка илирка а татко геј што бркал помлади принцези), а културно елин, т.е. и елински јаничар, кој го раширил елинизмот до Индија. Со нашата позната декларација за признавање на грчките граници, отстапки треба да се направат во смисол Грција да го признае македонското славјанско малцинство, поделено во две блиски македонски малцинства, егејци и вардарци. Точно е дека сега во Грција и преостанатите егејци воглавном се кажуваат грци и не го зборуват македонскиот јазик, но постојат доста егејци низ целиот свет. Практично решавање на проблемот по ирскиот модел, со разлика што во нашиот случај најголемиот регион е во држава на друг народ, а мал дел е со независна држава. Би требало да се предвиди и клаузула, ако некогаш грчкиот регион Македонија формира држава, тогаш ООН да определи нови имиња и за РМ и за новата држава, а како не би настанувале забуни меѓу 2 различни држави... сега нема таков проблем. Кај јазикот не може никако да има измени и отстапки, од проста причина што постои 80 - 90 години, а 70 години е признат и раширен во светот. Грција има можност, ако сака да го негува егејскиот дијалект; но тој сега не може да биде јазик; друго било да го признале пред 90 години, кога и го издале Абецедарот. Но тогаш Грција за 180 ја сврте идејата, па набргу во 30-тите генерал Метаксас и го забрани македонскиот јазик, не блгарскиот.
 
Член од
22 јануари 2016
Мислења
124
Поени од реакции
61
Во врска со нашава ситуација во која сме со години но во последно време како што гледаме и сме сведоци кругот се стеснува.
Имено,кога станува збор за нас Македонците,нашиот идентитет,јазик,нација,историја итн треба ли да се преговара,треба ли Заев или Груевски да излегуваат на говорница во врска со таа тема? Треба ли?
Колку што знам тие гореспоменати треба ова прашање да го имаат забетонирано и да нема дијалог,не со Нимитс со Св.Петар,еве денес циганите излегоа 90.000 и групи кој беа во носии како оние познатите кој ги палеа Македонските села,да не ја правам бесконечна мислава само ќе поставам прашање: Дали ќе јадат гомна само на фб јаките мажишта кој се прават Македонци или ќе излезат како и јас,а и многу други на контра протес без да се меша и става во уста Заев или Груевски,ова нема врска со нив,тоа е прашањето?!
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.836
Поени од реакции
6.459
Западните држави се во секој поглед поразвиени од нас државите од југоисточна и источна Европа да, но тоа не е поради тоа што они се членки на НАТО и ЕУ а ние сеуште не сме !
Успешноста доаѓа поради нивниот менталитет и свест, на тамошниот народ, а не поради тоа што биле членки во тие организации !
Еве да речеме Македонија утре влегува во НАТО и ЕУ тоа би било само на хартија, само декларативно, на збор што би се рекло, инаку се би било исто, деловните и зафатени луѓе веќе се влезени во НАТО И во ЕУ оние кои секој 2-3 ден патуваат по тие земји имаат имоти таму, пари, капитал, бизниси и сл. а граѓаните-губитници ќе си останат и понатаму губитници дури и да влеземе во тие НАТО и ЕУ !
Македонија и народот овде ништо ни губи ни добива со промена на името, освен што ќе се обезличи т.е. и онака сме обезличени бидејќи цел свет не знае како FYROM па сега кој к.. ако од утре не сме повеќе FYROM туку бидеме на пр. New Republic of Macedonia или North Macedoniа, Upper Macedonia и сл. како што кажав никој ништо ниту губи, ниту па добива !
Некои велат референдум за името, а зошто никој до сега во Македонија не направил референдум за тоа дали како народ сме за влез во организациите НАТО и ЕУ или сме против ... или и таквиот референдум би бил наштиман од властите ко и секогаш !
 

Kajgana Shop

На врв Bottom