Меѓународно движење против промена на името

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
173
ако дојде нож до грло најдобро е распуштање на парламентот , добивање на време 6 месеци со што ќе изгубиме еу и слично ама името ќе си остане
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Шведскиот министер, кој во Вашингтон учествува на Самитот САД-ЕУ, е за решавање на прашањето што е можно побргу.
- Треба да има притисок на обете страни. Притисокот нема да дојде однадвор, ќе дојде од самите земји. Треба да дојде до решавање на овој проблем. Сите знаат дека треба да се реши, поскоро или подоцна. Тогаш, зошто подоцна, кога може да се реши поскоро? Потребна е извесна доза на политичко лидерство, во Атина и во Скопје, но мислам дека сите знаат приближно како ова ќе заврши, па тогаш, зошто да се чека, зошто да не се стори сега“, прашува Билт.

Ова најмногу ме зачуди од целиот текст !? Како тоа ќе заврши ова, може ли да ни одговори Карл Билт ?

Dali go vidovte ODGOVOROT na pismoto(pokanata ) na Papuljas za poseta na Makedonija.
Dali ja vidovte DRSKOSTA gejska- koja gi nadmina site granici?????????:pop:

kako i da e - mirisa na mnoguuuuuuuuuu loso
I ODVNATRE I ODNADVOR

Кој е одговорот ?
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
Па не кажа ништо ново Папуљас-от.Целава работа е за името на народот и јазикот.Државата може да си се вика Република Македонија ,ама ако во неа живеат,славомакедонци,централнобалканци,горномакедонци,северномакедонци...:toe:
Ако сами си потпишеме самораскинување како народ тогаш ни нема спас.Работава е сега што не' тераат сами да си ја ставиме ортомата,пошто тие не можат да ни ја стават(барем не по т.н.демократски начин).Ако веќе се решат по насилен пат да ни мењаат име тоаш тоа така и ќе си остане запишано во историјата.
Србија го изгуби Косово,и беше земено по насилен пат,ама никаде не потпиша дека се откажува од таа територија.Кој знае може еден ден ќе се сменат силите во светот.:toe:
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Скопјаните ја нарекуваат нивната држава Македонија, а нивниот јазик и националност „македонски“, за да стават хипотека на целата област Македонија. Ова го истакна грчкиот претседател Карлос Папуљас на вчерашната средба со генсекот на ООН, Бан Ки-мун. Истиот ден кога македонскиот претседател Иванов му испрати покана за посета на земјава, Папуљас излезе со обвинување дека Македонија има територијални претензии кон Грција.

- Проблемот е едноставен. Географската област Македонија е мултиетнички регион. Оваа област не е дом на една нација - истакна Папуљас во својот говор. Грчкиот претседател ја повтори веќе познатата национална линија за името.

- Грција не бара да и крои име на соседната земја, туку се спротивставува на обидите за узурпација - рече Папуљас. Тој истакна дека Атина нема друг избор, освен да го постави наоѓањето на заемно прифатливо решение за името како услов за влезот на нашата земја во НАТО и во ЕУ. Според него, клучот за интеграција во овие институции е во Скопје.


Дали се навистина глупи или јас погрешно гледам на работиве. Она што погоре го болдирав е авто-гол. Ниту Република Македонија не е дом само на една нација,исто како и цела територија Македонија. Во неа покрај МАКЕДОНЦИ, живеат, најмногу албанци, па потоа, турци, роми, срби,власи ... еве сега се појавуваат и бугари, па слушаме за обиди од грчка страна за создавање и грчко малцинство. Сето ова г-дине Папуљас недостига во вашата земја. Вие претендирате кон една нација во вашата земја и непризнавање други етноси. Па дури за остварување на оваа цел ја користите вашата црква , религијата - замисли!!! И во вашата земја на територијата МАКЕДОНИЈА живее еден етникум кој вие не сакате да го признаете а го зборува истиот јазик со народот кој живее во Р. Македонија, во делот на територијата на Македонија во Р.Бугарија и од овој народ кој го зборува истиот јазик можете да сретнете малцинства во соседна Србија и Албанија (во која исто така има некој процент од територијата на Македонија), па потоа во Америка , Австралија, Нов Зеланд и многу западно-европски земји (последниве имаа домови на територијата на Македонија која од 1913та се наоѓа под грција). Му ги изнесовте ли сите овие факти на Бан Ки Мун , можете ли сите овие работи така храбро и отворено да му ги објасните на светот ?
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Појасна порака од оваа што ја кажа Папуљас здравје...Одамна зборувам а тоа го знае секој што сака да го знае, вистинската намера на Гејовите не е само името туку се во комплет, вклучувајќи го и јазикот и идентитетот...Па толку ли не е јасно дека тие сакат ексклузивитет над Македонија, Македонците и македонската култура и историја...
Ако го смениме името навистина ќе останеме вештачка творба создадена 1991 , без историја , култура и идентитет...
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Зошто не побараме ние како република грција да го смени името на својата провинција , која е навистина дел од античката територија Македонија и со која грција управува неполни 100 години ? Ние каков-таков етникум сме дел од оваа територија со векови и сите изминати векови сме се нарекувале Македонци. Друга република Македонија не постои, друг македонски јазик не постои, друг етникум македонци не постои. Тие 2,5 милиони македонски грци кои грците ги спомнуваат, како се заведени во нивните документи, грци или македонци :pos2: , дај нека започнат да се пишат македонци ве молам, можеби така и вистинските Македонци во грција ќе можат да бидат тоа што се. Нели повеќе етникуми г-дине Папуљас, каде се тогаш тие етникуми, каде исчесзнаа , да не ги исчисти некој случајно ?
Во нашава Република Македонија постојат ли одземени имоти на било кои граѓани, грчки можеби ? А во република грцја постојат ли имоти одзмени од повеќе етникуми ? Можеби ќе им забраните и на денешните граѓани на Израел да се чувствуваат како Македонски евреи протерани од грција ?
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Едно да запаметите.
Додека не и се стемни на Европа нам не ни се разденува.
Со падот на ЕУ паѓаат и нивните креации од држави.

Одјеби бре и Европа и новодојдени и придојдени, ене од таа страна им е ЕУ, кој сака нека фати џаде.
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Во кого сега да ја бараме одговорноста за лошата позиција на Р. Македонија во преговорите ? Или сево ова е коинциденција ?

СРЕДБА НА ПАПАДОПУЛУ СО ФРЧКОСКИ И КОСТОВСКИ
Сителовата камера забележа и интересна средба во еден ресторан во Дебар Маало.

Регистриран е работен ручек на грчката амбасадорка во Македонија Александра Пападопулу со професорот Љубомир Фрчкоски и бизнисменот и поранешниот градоначалник на Скопје Трифун Костовски.

Откако не и беше дозволено на нашата екипа да влезе во ресторанот, Фрчкоски рече дека не сака да дава изјава и дека средбата е од приватна природа.




УНГАРИЈА Е ЗА ПРЕГОВОРИ ЗА ЧЛЕНСТВО, ХОЛАНДИЈА ЌЕ ЧЕКА РЕШЕНИЕ ЗА ИМЕТО
Унгарија ќе гласа ЗА, Холандија сака да види решение за спорот со името. Македонија може со сигурност да се потпре на унгарскиот глас во Советот на ЕУ, Но затоа пак за да ја добие поддршката од Холандија прво ќе треба да постигне комромис со Грција.
Симон Филипини со децидна порака. Дали ќе добиете датум за преговори зависи од тоа дали Груевски и Папандреу до 7 декмеври ќе изнајдат решение за името.

- Сакаме да видиме решение, Ова е билатерлаен проблем , но не може да се негира грчката позиција во ЕУ, ниту дека ова прашање е ставено на маса. Ако има исход, Македонија ќе добие датум за преговори, и покана за НАТО - вели Симон Филипини, амбасадор на Холандија.
Позитивниот извештај, тет а тет средбата Груевски - Папандреу, и огромниот меѓународен притсок според Амбасадорите се доволно позитивни сигнали кои даваат надеж дека е можно решение до декември.
Состанокот на Советот на ЕУ ги размрда дипломатските активности. Владините министри лобираат во странство, странските амбасдори на координирани средби со домашните лидери. По Евроамбсадорот Фуере денеска уште тројца амбасдаори оставрија средби со лидерот на СДСМ Бранко Црвенковски.
Во меѓувреме во Европскиот Парламент започна расправата по извештајот за Македонија. Европратениците ќе усвојат резолуција со која бараат од Брисел датум за Македонија. Усвојување на препораката на ЕК од земјите членки побара и известувачот за нашата земја Зоран Талер.
 
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Neznam po koj pat dase diskutira i se podlaboko i podlaboko zapakjame vo kriza.

Neznam dali nekoj razbira deka nepostoi vremenska ramka za vakvo prasanje! :(

Nitu rezolucija nitu referendum nema potreba.

Ima pregovaranje i neka pregovaraat. A sto se odnesuva do EU kurvata, mnogu jasno kazano deka se stava na grcka strana, i vo takov slucaj nema nie sto da barame vo EU pod razlicni uslovi.

I vporecm nikoj ne potencira deka ne ima priznato 127 zemji od koj najgolemite pod ustavno ime MAKEDONIJA.
I sto treba jas da ocekuvam Luxemburg, Malta, Kipar da me priznae ili nekoj si varvarski evropski plemnja?

Ne falaaa, nie sme kultura/civilizacija koja na svetot ima tolku mnogu dadeno sto taa evropa nema ni polovicen doprinos, i sega apsurdot da bide pogolem nekoj evoluirani divjaci ke nametnuvaaa svoj pravila, sto e dokaz deka sepak ostanale varvari.

Sto se odnseuva do domasnite vnatresnite gazolizaci sorosoidi i podmiteni bandi i sl. neka si ja napustat drzavata nema potreba da ziveat vo siromsna Makedonija, ete im ja Grcija. Sto moze frckoski da razgovara i toa vo 4 oci. Izrodi edni zmiiii da gi izedat cuma da fatat....se nadevam nasive aktuleni vlastodrzsci dobro ja znaat problematikata citaat ili im prenesuvaat sto narodot saka. Belkim pametno ke izigraat.

I bi dodal sto voopsto se slucuva so Cheshka? Nesto nemi e jasno dali imaat podneseno baranje za napustanje od Evropska Unija?
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.172
Поени од реакции
4.132
Опа,опа,нешто се готви во тајни кујни.Ќе биде интересно.
 
Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Nema potreba od strav, VMRO e posilno nego nekoj sto misli. Pomina vremeto na izrodite.
Golema blagodarnost na gospod sto go imame VMRO na vlast inaku ke nemase ni traga ni glas od nas.
 
Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
Nema potreba od strav, VMRO e posilno nego nekoj sto misli. Pomina vremeto na izrodite.
Golema blagodarnost na gospod sto go imame VMRO na vlast inaku ke nemase ni traga ni glas od nas.
Uf,nekako partiski prizvuk mi imaat tvoite zborovi, NO sepak bi rekol deka najdlaboko se nadevam deka si vo pravo.

UNITED-WE CAN!
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Сега се потврдуваат СДСМовските позиции. Нели ја браневте и спасувавте државата, а Груевски пак си лечеше комплекси и така напразно ве обвинуваше.
Еве ви доказ и вам и на сиот народ Македонски со кој си имал работа! Еве од каде е ФИРОМ и приказната за куферчињата и ролексите. :kesa:
Соевите да ви се сотрат еднаш засекогаш на сите вас предавници.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom