Матура

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Тестот беше прелесен...
Најзезнат беше Дојчин, а оној тектот со авионот на соларна енергија премногу ме напињаше...

Есејот за штурчето и мравката мислам дека го средив добро (во разработка ги споредив двете категории луѓе - оние што работат и тие што неработат)
Биографијата ја пишував како есеј во трето лице (Лицето Ева... или како и да беше...)

Е сега некои зезнати прашања:
Хамлет
1. На која литература припаѓа В. Шекспир? - Пишав Англиска литература оти не ми бара правец, ама послем надополнив: Англиска литература од прериодот на ренесансата.
2. За убавината и не знам што беше другото, целосен цитат на Хамлет препишав од извадокот.

Злосторство и казна
1. вошка - споредба, оти пишуваше „вошка КАКО сите други луѓе“.

Болен Дојчин
Не го памтам распоредот...
1. Народното творештво за Болен Дојчин
2. Чувствува немоќ
3. Црна арапина е непријателот, турчинот (Османлиите)
4. столбот и дојчин --- метафора

Од дебилните текст за авионот во прашањето за што се работи во текстот, го заокружив она кај што пишуваше авиони (мислам под б беше), ама изгкледа било нешто алтернативни извори ан енергија...

Граматиката мислам дека ми е во целост точна: сонанти (ј,р,л,љ,м,н,њ); акц. целост со проклитика; честиците се неменливи, реченицата е условна; извадокот за Н2О е научен; радиЈа и детаЛи (под в); детиштата - пејоратив (иако мислам дека е аугментатив, не беше понудено),...

Во глобала, не задоволен... ПРЕЗАДОВОЛЕН, иако можеле подобар избор на дела да стават...

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
Граматиката мислам дека ми е во целост точна: сонанти (ј,р,л,љ,м,н,њ); акц. целост со проклитика; честиците се неменливи, реченицата е условна; извадокот за Н2О е научен; радиЈа и детаЛи (под в); детиштата - пејоратив (иако мислам дека е аугментатив, не беше понудено),...
...
ова така точно е?
Пу, ја под а заокружив, пошто од 8 души никој не знаеше и заеднички се договоривме за А.Така испадна со еци пеци пец.:toe:

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Лееле колку беше најлесно. Од тоа што очекував, врска немаше, ама важно препишување на велико, да можам пак ќе се вратам да решавам само зошто ми беше забавно со групава :)
Инаку ова Дојчинов сите ги заеба ко што гледам. Јас пошто имав помош од страна од професорот по македонски, ми рече да напишам носталгија дека чувствувал у тоа прашањето што беше, а крајното беше нешто со истрајност, бла бла не ми текнува.
Се на се, матурава само од есеите ми зависи пошто другото ми е 99% точно.

И тоа проклитика е, под Б.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
ова така точно е?
Пу, ја под а заокружив, пошто од 8 души никој не знаеше и заеднички се договоривме за А.Така испадна со еци пеци пец.:toe:
„Крушата под круша паѓа“
под круша - акцентска целост, бидејќи под е пред именката, тогаш е проклитика (јас така мислам) :smir:

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Тестот беше прелесен...
Најзезнат беше Дојчин, а оној тектот со авионот на соларна енергија премногу ме напињаше...

Есејот за штурчето и мравката мислам дека го средив добро (во разработка ги споредив двете категории луѓе - оние што работат и тие што неработат)
Биографијата ја пишував како есеј во трето лице (Лицето Ева... или како и да беше...)

Хамлет
1. На која литература припаѓа В. Шекспир? - Пишав Англиска литература оти не ми бара правец, ама послем надополнив: Англиска литература од прериодот на ренесансата.
2. За убавината и не знам што беше другото, целосен цитат на Хамлет препишав од извадокот.

Злосторство и казна

Болен Дојчин
2. Чувствува немоќ

Од дебилните текст за авионот во прашањето за што се работи во текстот, го заокружив она кај што пишуваше авиони (мислам под б беше), ама изгкледа било нешто алтернативни извори ан енергија...

Во глобала, не задоволен... ПРЕЗАДОВОЛЕН, иако можеле подобар избор на дела да стават...

И јас така напишав ама не сум сигурна дали е така. Некои одговориле и акц. целост меѓу два полнозначни збора :S
Инаку „Болен Дојчин“ ме измачи. Кое чувство преовладува во првата строфа?- напишав тага. Додека кој му е најголем непријател во втората строфа?- напишав немоќта. :tapp:
Како вие го одговоривте ова? Со непријателот во втората строфа?

И за биографијата... и тоа ме замисли. Ама видов дека во документот Практично-професионална комуникација објавен на веб-страната на матура, се ставени и двете форми.
Па сега...:toe:
------------
Проклитика изгледа е со глагол. А овие со полнозначни збора е со именка, во овој случај предлог и именка. :S Грешкааа!!!

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Пејоративи се: воле, ушле, окле, забле, влечко...
Детишта во случајов беше тоа зборот на х под в што беше.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Инаку ова Дојчинов сите ги заеба ко што гледам. Јас пошто имав помош од страна од професорот по македонски, ми рече да напишам носталгија дека чувствувал у тоа прашањето што беше, а крајното беше нешто со истрајност, бла бла не ми текнува.
.
Фала богу некој да напишал носталгија ко мене :) Ми се чудеа свите у школо.......

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Тестот беше прелесен...

Хамлет

Злосторство и казна

Болен Дојчин
2. Чувствува немоќ

И мене ми се исти одговориве со тебе, како да сме препишувале :)) Само јас го оставив англиска литература :)

Радија и детали е, затоа што треба помеѓу И и А секогаш да има Ј, ама и да не се знаеше ова, се знае дека множината од детаљ е детали :)

А што заокруживте за тоа кај авионот, за кога слетува, со периодично? Зошто викаше тој кога слетува немаат потреба да вклучуваат батерии, ама после кога летаат пак ги вклучуваат?

Јас тука заокружив дека не користат енергија :S

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
Злосторство и казна
И мене тоа ме збуни, ама дали се сите други вошки во вистинска смисла на зборот?

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Вкупно 100 бода беше? Koлку бода носеше биографијата?

Maryah.C

Be a bee
Член од
9 јуни 2006
Мислења
4.001
Поени од реакции
710
под в беше хипокористици а тие не се за искаживање чувствен однос?
Уствари аугментатив е детиште, ама немаше понудено така да останува пејоратив.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Да, хипокористик- така беше. Ние го учевме во школо како исто со аугментатив. А јас пак заокружив пејоратив:S ама изгледа грешно е.

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Кога ќе има резултати, знае некој ?

Kajgana Shop

На врв Bottom