Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
12 март 2009
Мислења
20.948
Поени од реакции
17.201
Еве малце понастрана од нас, еве за пример да ја земам Србија. Таму веќе долго време им се отворени и кафичи и се. И сега дојдоа во ситуацијава да имаат помалку од нас. А дека таму интензивно се почитиваа мерки низ кафеани... Мало морген. И еве ги со по 20-30 случаеви. Сега гледам најавуваат дека Exit ќе биде оддржан во Август, т.е. нема да го откажат. Грција слично почнаа да си прават журки низ кафичи нит маски нит дистанци нит ништо. Австрија вчера читав најавува и укинување на задолжителното носење на маски постепено почнувајќи на некои места... Некако во многу земји ептен брзо ми спласна ситуацијата по сите оние најави од Март. Хмм ваму викаат дека до 2022 ќе сме живееле со вирусот, овие Exit ќе организирале...
сите се онадуваат а ние затруднуваме :confused:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.556
Поени од реакции
85.163
"По она што може да се забележи по улиците во Сарај, ништо не навестува дека на оваа општина можеби и се заканува карантин поради коронавирусот. Малку маски на лицата на луѓето, малку дистанца. Многу од нив велат дека немаат страв од коронавирусот и дека тој не постои."

(y)

у линкот има видео, идат по Сарај и ги прашуваат
Стварно не веруваат... :lolzz:

Член од
5 март 2018
Мислења
17.482
Поени од реакции
19.968
zna4i virusot ako si tera i do 2030 i oni dotoga$ ke teraat so nivnive merki ke si capaat ve4no taka ? Ne se lazhete , povekje od jasno e deka si teraat propaganda po nivno. Ni$to 4udno sekoj den da si izmisluvaat brojki na zarazeni i brojki na smrtni slu4ai. Ako be$e do daska opasno, zo$to skoro segde na zapad olabavuvaat so 100x povekje zarazeni, a ovde krevaat galama za ni$to ? Ebate politikata i site $to veruvate vo nea.
Прегледај го приврзокот 253634
Каде на запад со х100 олабавија мерки ?
Па ние сме единствени шо олабавивме мерки а бројките на заразени растат.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.328
Поени од реакции
13.264
"По она што може да се забележи по улиците во Сарај, ништо не навестува дека на оваа општина можеби и се заканува карантин поради коронавирусот. Малку маски на лицата на луѓето, малку дистанца. Многу од нив велат дека немаат страв од коронавирусот и дека тој не постои."

(y)

у линкот има видео, идат по Сарај и ги прашуваат
Стварно не веруваат... :lolzz:
Ставање митролеско гнездо на мостот на влез у Сарај,и дур не стекнат колективен имунитет пиле да не прелета!

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.326
Поени од реакции
1.872
Како што кажал Исус првиот ќе стане последен!
Први во време на Алексанар Северномакедонски дури до Индија, денес последни.:lolzz:
Извинете вака, но работиве се апсурдни, жални, смешни, човек незнае да пукне од мака или од смеа.:popce::lolzz:
Сите останати држави, стопати побогати, особено овие моиве евросодомитиве, гледаат дека се пред распад и банкрот, сакат нејќат ги заборавија ова корониве, неважи тоа, скоро се отвараат, каков карантин какви бакрачи, некој чека туристи, други нема кој да им бере јагоди, зеленчуци. И да кашла некој това веќе е обична настинка или COVID19 мутирал во побезопасен ;).
Тажно ми е што се вовлековме во многу гадни игри, сега испаѓаат записите како Бајден му диктира на Прошченко да го смени обвинителот, кој да е новиот. Хунтата дојде на власт со шарена револуција, сега 6 години после пучот, загубија територија, квази држава се, станаа колонија.
Таков тип политичари хунти со посран газ мора да слушаат, нема сакам нејќам, да речеме Болсонару во Бразил на власт дојде со пуч, но не сакаше да прави карантин, пошто се ептен бедни, за недела го убедија ова главорезите што го ставија на власт.
Нај бедните и со хунта на власт, никој не ги прашува, не се чудете зашто имаме најдолг карантин, формулата е најмалку суверенитет, најмногу карантин, најмногу вазал, ти да смениш име од дедовците, ако му заповедат сите 2 милиона до ѕид и ќе ги растрела.
Претпоставувам дека од Кале или по некаков начин одат директивите, мора да се исполнат, или со тие криминали не им бега 200 години затвор секој. У стварно гадна ситуација е Македонија, како прошлиот пат, овој ЗЗ ќе одложува избори се додека не му дојдат стистики дека ќе победи, тоа може да е година, две. Карантин, полициски час, Зајакот не штити од COVID 19, COVID 20, COVID 21, може до тогаш да измислат и ласери против корони, идат по улици и ги ништат ова корониве.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.796
Поени од реакции
35.748
Врска немаш што збориш.
Хаха, се смеам пошто од ова што следи подолу мене на твое место би ми било срам повеќе да пишувам. Колку повеќе се обидуваш толку понеук и игнорантен се покажуваш.

In lungs from patients with Covid-19, the amount of new vessel growth — predominantly through a mechanism of intussusceptive angiogenesis — was 2.7 times as high as that in the lungs from patients with influenza (P<0.001).
Крвните садови кај болните од ковид се обновуваат скоро 3 пати повеќе од оние со грип, што значи дека теоријата за намалена респирација по прележување се лажни, поопасен е грипот од овој аспект кој прави потешки оштетувања.
Сериозно ова и некој ограничен ќе го разбереше. Ајде полека: Зошто мислиш дека доаѓа до intussusceptive angiogenesis (стварање на нови крвни садови)? Од убавина и од благосостојба??
Причината многу пати се спомнува: Заради микротромбовите (што е последица од КОВИД-19) се затнуваат постоечките крвни садови. Телото се обидува да направи нови, но тие исто така се затнуваат. Затоа има 3 пати повеќе раст на нови крвни садови преку intussusceptive angiogenesis. Аман, прочитај ја целата студија убаво пишува се.

Пази што пишува како ЗАКЛУЧОК:
CONCLUSIONS
In our small series, vascular angiogenesis distinguished the pulmonary pathobiology of Covid-19 from that of equally severe influenza virus infection

Член од
23 август 2010
Мислења
40.054
Поени од реакции
116.993
Хаха муабетов на Берик и компанија за Албанците ме потсети на една дешавка од пред десетина години. Пошо иам израснато со нив, можам милион дешавки и гафови да набројам, ама ова е една така легендарна, бар за нашето маало.

Пред десетина години заминаа на одмор 7-8 души од маало на моја возраст, тогаш 17-18 години, и со нив еден Албанец кој се дружеше тој период со нас. Јас не бев со нив, бев на друг одмор, небитно секако. И биле искочени баткиве во Охрид кај стариот луна парк и прошле 20тина души од навивачката група Рибари и ги приметиле дека се од Скопје, башка и едниов го приметиле дека е Шипо пошо зборел на телефон со неговите на албански. И ги збркале, почнале овие моиве да бегаат, нормално пошо биле тродупло помалце, и кој у влез, кој у нечиј двор, кој накај смештај, битно се извадиле. Дошле после одредено време сите во смештај и сеа као праат муабет абе што се деси, кој кај бегаше и се избацува шипово: еј прајте што ќе праите ама за ова ќутете кога ќе се вратиме во Скопје, ако ме дознае брат ми дека сум бегал од каури ЧЕ ме убие. :pos: Не му е драго што не го осакатија од ќотек Охриѓани, него се грижи што бегал од каури. :ROFLMAO:

Ова колку е смешно толку е и сурово реално и тажно воедно, секако зборам за нивниот мајндсет и на кој начин функционираат. Така да моја драга Чолизмо те молам не поистоветувај наше непочитување на мерките со нивното племенско однесување. Точно, и ние не почитуваме мерки, ама нашето е општествена и човечка неодговорност сведена на ниво на индивидуа, нивното е на ниво на етничка и верска припадност и тоа е многу жален факт. Ти, ја и компанија ги осудивме луѓето што одеа во црква за Велигден, што се причестуваа со исто лажиче, а они со тоа што тераа Ифтар групно се гордеат и го одобруваат. Зошто? За инат на каурот, да докажат дека никој ништо не им може.

Се кладам да пуштеа полиција на литургијата во Струга дека ќе ги испоапсеа сите и немаше никаков инцидент да се случи, а додека тоа да се случеше во било која албанска фамилија за време на ифтарот или конкретно за Бајрам имаше војна да избие со којзнае колку жртви.

Многу е тажно што пробуваат да истераат некои религиски правди во време на корона кога вирусот не бира вера, нација или било што, туку коси и коси се повеќе.

Толку од мене, само да напоменам дека Шеќеринска е најголемата срамота што и се случила на Македонија. СЕ И ЕБАМ!

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.328
Поени од реакции
13.264
Хаха муабетов на Берик и компанија за Албанците ме потсети на една дешавка од пред десетина години. Пошо иам израснато со нив, можам милион дешавки и гафови да набројам, ама ова е една така легендарна, бар за нашето маало.

Пред десетина години заминаа на одмор 7-8 души од маало на моја возраст, тогаш 17-18 години, и со нив еден Албанец кој се дружеше тој период со нас. Јас не бев со нив, бев на друг одмор, небитно секако. И биле искочени баткиве во Охрид кај стариот луна парк и прошле 20тина души од навивачката група Рибари и ги приметиле дека се од Скопје, башка и едниов го приметиле дека е Шипо пошо зборел на телефон со неговите на албански. И ги збркале, почнале овие моиве да бегаат, нормално пошо биле тродупло помалце, и кој у влез, кој у нечиј двор, кој накај смештај, битно се извадиле. Дошле после одредено време сите во смештај и сеа као праат муабет абе што се деси, кој кај бегаше и се избацува шипово: еј прајте што ќе праите ама за ова ќутете кога ќе се вратиме во Скопје, ако ме дознае брат ми дека сум бегал од каури ЧЕ ме убие. :pos: Не му е драго што не го осакатија од ќотек Охриѓани, него се грижи што бегал од каури. :ROFLMAO:

Ова колку е смешно толку е и сурово реално и тажно воедно, секако зборам за нивниот мајндсет и на кој начин функционираат. Така да моја драга Чолизмо те молам не поистоветувај наше непочитување на мерките со нивното племенско однесување. Точно, и ние не почитуваме мерки, ама нашето е општествена и човечка неодговорност сведена на ниво на индивидуа, нивното е на ниво на етничка и верска припадност и тоа е многу жален факт. Ти, ја и компанија ги осудивме луѓето што одеа во црква за Велигден, што се причестуваа со исто лажиче, а они со тоа што тераа Ифтар групно се гордеат и го одобруваат. Зошто? За инат на каурот, да докажат дека никој ништо не им може.

Се кладам да пуштеа полиција на литургијата во Струга дека ќе ги испоапсеа сите и немаше никаков инцидент да се случи, а додека тоа да се случеше во било која албанска фамилија за време на ифтарот или конкретно за Бајрам имаше војна да избие со којзнае колку жртви.

Многу е тажно што пробуваат да истераат некои религиски правди во време на корона кога вирусот не бира вера, нација или било што, туку коси и коси се повеќе.

Толку од мене, само да напоменам дека Шеќеринска е најголемата срамота што и се случила на Македонија. СЕ И ЕБАМ!
Пички се 90%,само у глутница се јаки.Ја на најголемиот бандит од нив,кај мене у населба,карабин му ставиф под брада,се измоча од страв

Член од
5 март 2018
Мислења
17.482
Поени од реакции
19.968

Не ги правдам бре, барем ти знајш дека строго ги напаѓав и едните и другите.
Знам каква багра живее во Чаир, и не само таму и во селата во Струга се иста сорта, не знам таму каква е ситуацијата ама гледам на тв не се спомнува толку за нив па претпоставка не е голем бројот, а Велешта живее и поголема багра од Чаир, тоа ме чуди.
Инаку за причестувањето и кај нас има голем број кои сметаат дека со лажиче не можиш да се заразиш, еден месец урлаа по фејсбуци и коментари само како шо рече ти за разлика од нив ние сме послушни, тие не фермаат никој.
Се си мислам дека ако ги затворат тие Албански населби во Скопје општ хаос ќе настани, ќе биди весело.
Автоматски споено мислење:

@cholismo
Ај преведи што збори оваа Ilumious, жити кујчата.
Не знам, не живеам во Скопје тука Македонски се збора уште

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Лелеј оваа е утепана од господ,да да у право сте им реплицира на сите и пак ја врти со исто лажиче на литургија верувале Македонците дека нема да се заразат,пак си релативизира и си спинува.Јас нај искрено ви кажувам дека ваква личност не сум сретнал у живот,оваа или е образ ѓон или е екстремно тупа.Пак си ја врти по нејзино а се согласувала со другите што ја разубедуваат

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
За жал, не се само Албанците кои не почитуваат мерки.

Тука се и секогаш најпаметните Македонци - екс Југословени - wannabe Срби, кои веруваат во завери дека вирусот не постои, не мораат да носат маски, затоа што три спрски портали така пишале.

Кај Албанците е сеуште очекувана големата неписменост и затуцаност во значаен дел од нивната бројка, ама трагедијата е што и кај Македонците таа бројка стана огромна.

На ова додај ја владеачката гарнитура која запнала да има избори и неспособниот државен систем кој никад во овие 30 години не спроведувал до крај казнување на деликти, добиваш еден совршено измешан малтер кој ќе не уназади уште повеќе и можеби и ќе не убие.

Господ или реизот или литијата нека ни е напомош, пошто самите не знаеме да си помогнеме...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.904
Поени од реакции
12.456
Добар пример за строги мерки и целосна блокада за стопирање на чудово е Дебар
проблемот е што тешко ќе може да се блокираат општини во едно населено место. Секојдевни движења заради работа и други обврски потешко се контролираат. Ако воопшто воведуваат блокади.
Од друга страна прашање е зошто сите да трпат повторни блокади заради неколку општини.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom