Хаха муабетов на Берик и компанија за Албанците ме потсети на една дешавка од пред десетина години. Пошо иам израснато со нив, можам милион дешавки и гафови да набројам, ама ова е една така легендарна, бар за нашето маало.
Пред десетина години заминаа на одмор 7-8 души од маало на моја возраст, тогаш 17-18 години, и со нив еден Албанец кој се дружеше тој период со нас. Јас не бев со нив, бев на друг одмор, небитно секако. И биле искочени баткиве во Охрид кај стариот луна парк и прошле 20тина души од навивачката група Рибари и ги приметиле дека се од Скопје, башка и едниов го приметиле дека е Шипо пошо зборел на телефон со неговите на албански. И ги збркале, почнале овие моиве да бегаат, нормално пошо биле тродупло помалце, и кој у влез, кој у нечиј двор, кој накај смештај, битно се извадиле. Дошле после одредено време сите во смештај и сеа као праат муабет абе што се деси, кој кај бегаше и се избацува шипово: еј прајте што ќе праите ама за ова ќутете кога ќе се вратиме во Скопје, ако ме дознае брат ми дека сум бегал од каури ЧЕ ме убие.

Не му е драго што не го осакатија од ќотек Охриѓани, него се грижи што бегал од каури.
Ова колку е смешно толку е и сурово реално и тажно воедно, секако зборам за нивниот мајндсет и на кој начин функционираат. Така да моја драга Чолизмо те молам не поистоветувај наше непочитување на мерките со нивното племенско однесување. Точно, и ние не почитуваме мерки, ама нашето е општествена и човечка неодговорност сведена на ниво на индивидуа, нивното е на ниво на етничка и верска припадност и тоа е многу жален факт. Ти, ја и компанија ги осудивме луѓето што одеа во црква за Велигден, што се причестуваа со исто лажиче, а они со тоа што тераа Ифтар групно се гордеат и го одобруваат. Зошто? За инат на каурот, да докажат дека никој ништо не им може.
Се кладам да пуштеа полиција на литургијата во Струга дека ќе ги испоапсеа сите и немаше никаков инцидент да се случи, а додека тоа да се случеше во било која албанска фамилија за време на ифтарот или конкретно за Бајрам имаше војна да избие со којзнае колку жртви.
Многу е тажно што пробуваат да истераат некои религиски правди во време на корона кога вирусот не бира вера, нација или било што, туку коси и коси се повеќе.
Толку од мене, само да напоменам дека Шеќеринска е најголемата срамота што и се случила на Македонија. СЕ И ЕБАМ!