Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.497
Поени од реакции
4.070
Горе за исхраната е океј, но вметни и повеќе месни производи.
Стомачните се добиваат во кујна, значи треба да следиш калориски внес.

За времето, е релативно, гледај да внесуваш оптимално на секои 3-4-5 часа (небитно) но битно е насабајле веднаш по станувањето, моја препорака прво нешто да ти биде е лажица мед со витамин Ц, подоцна по 10 минути земи изеди ги јајцата, но што е битно да гледаш во секој оброк да имаш протеини, јаглехидрати и масти.

Секако и оброкот по тренинзите е премногу битен.
1.Како да следам калорски внес и колку треба да ми биде?

2.Што е тоа што треба даго јадам за да во секој оброк имам протеини, јаглехидрати и масти?

3.Што да јадам по тренинзите?И дали има разлика од трениинг после теретана и тренинг у сала шо имаме, мислам на тоа што треба да го јадам?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058

2.Што е тоа што треба даго јадам за да во секој оброк имам протеини, јаглехидрати и масти?

3.Што да јадам по тренинзите?И дали има разлика од трениинг после теретана и тренинг у сала шо имаме, мислам на тоа што треба да го јадам?
1. На претходната страна поставив калкулатор како да го пресметаш дневниот внес на калории.
2. Протеините најчесто доаѓаат од месни прозиводи (пилешко, јајца, туна, телешко) јаглехидратите од растителни (овес, ориз, компир) а мастите од двете заедно (корисни масти има и во месото, и во јајцата, но можеш како додаток да земеш и кикирики на пример, или пак омега 3 масни киселни од аптека)
3. По тренинзите (особено тежинскиот) брз извор на јаглехидрати и протеини (ориз и јајца)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940

Еве јас од оваа страна гледам,што колку и како внесувам.

http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Tablica-kalorija.aspx
--- надополнето: 23 март 2012 во 14:31 ---
И јас имам едно прашање. Советите беа дека треба да внесувам по 2 грама протеини на 1 кг маса. Е сега јас тежам 80 кила,а висок сум 180 цм. Пијам веј три пати дневно кога вежбам,значи еднаш кога ќе станам,еднаш после тренинг и еднаш навечер. 21 грам протеин имам од една дозерка,значи тоа се 60 тина грама само од вејот.Јадам обавезно по 2 туни дневно,а според таблицава туната има 24 грама протеин и тоа се 48 грама плус. 4-5 јајца цели имам у текот на денот што ми дава плус 50 тина грама протеин дневно.Јадам обавезно сирење,пијам млеко,јогурт,јадам месо(понекогаш стек понекогаш нешто помрсно,пошто на работа и неам некој голем избор.)

Кога ќе израчунам се на се ми излегува дека внесувам повеќе протеини од онаа формула на 1кг маса 2 гр протеин.Дали целиот протеин што го земам се апсорбира,и дали има некои штетни последици од премногу протеин.

Да не настане забуни внесувам и ЈХ доволно,ама не е муабетот за нив.И тука не ги рачунам протеините добиени од растителни работи,како што се житарици,овесни снегулки и слично,пошто луѓе кои се подолго во ова од мене ми рекоа дека протеините добиени од растително потекло ги немаат потребните амино како што се Л-Валин,Л-Исолевцин и Л-Левцин за да поттикнат раст на мускулот

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Еве јас од оваа страна гледам,што колку и како внесувам.

http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Tablica-kalorija.aspx
--- надополнето: 23 март 2012 во 14:31 ---
И јас имам едно прашање. Советите беа дека треба да внесувам по 2 грама протеини на 1 кг маса. Е сега јас тежам 80 кила,а висок сум 180 цм. Пијам веј три пати дневно кога вежбам,значи еднаш кога ќе станам,еднаш после тренинг и еднаш навечер. 21 грам протеин имам од една дозерка,значи тоа се 60 тина грама само од вејот.Јадам обавезно по 2 туни дневно,а според таблицава туната има 24 грама протеин и тоа се 48 грама плус. 4-5 јајца цели имам у текот на денот што ми дава плус 50 тина грама протеин дневно.Јадам обавезно сирење,пијам млеко,јогурт,јадам месо(понекогаш стек понекогаш нешто помрсно,пошто на работа и неам некој голем избор.)

Кога ќе израчунам се на се ми излегува дека внесувам повеќе протеини од онаа формула на 1кг маса 2 гр протеин.Дали целиот протеин што го земам се апсорбира,и дали има некои штетни последици од премногу протеин.

Да не настане забуни внесувам и ЈХ доволно,ама не е муабетот за нив.И тука не ги рачунам протеините добиени од растителни работи,како што се житарици,овесни снегулки и слично,пошто луѓе кои се подолго во ова од мене ми рекоа дека протеините добиени од растително потекло ги немаат потребните амино како што се Л-Валин,Л-Исолевцин и Л-Левцин за да поттикнат раст на мускулот
Не внесувај повеќе од 2 туни НЕДЕЛНО затоа што најголем дел од нив имаат високи концентрации на олово во нив кое на долг период се таложи во нервите и настануваат трајни проблеми. Инаку да растителните протеини не се внесуваат и се викаат Л-Изолеуцин и Л-Леуцин правилно.

Се препорачнува да се јаде 2 грама протеин по кг ЧИСТА маса без масно ткиво така да да кажеме дека ти си 80 кг и имаш 15% масно ткиво тоа ти е 68 кг чиста маса, што би значело 136 грама протеин дневно. Искрено имам периоди кога имав висок внес на протеини со 3 гр на КГ и периоди со 1,5 гр на КГ и во евиденциите кои ги водам немам забележено драстични разлики во растот на мускулите т.е. и во двата случаи прилично рамномерен раст на обемите на рацете заеблежувам oд околу 2,5мм на месец.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.476
Поени од реакции
3.287
Не внесувај повеќе од 2 туни НЕДЕЛНО затоа што најголем дел од нив имаат високи концентрации на олово во нив кое на долг период се таложи во нервите и настануваат трајни проблеми..
Damn ова за туните не сум го знаел, а обожавам туна, ама сепак не внесувам повеќе од 2 конзерви неделно.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.578
Поени од реакции
6.284
Не внесувај повеќе од 2 туни НЕДЕЛНО затоа што најголем дел од нив имаат високи концентрации на олово во нив кое на долг период се таложи во нервите и настануваат трајни проблеми. Инаку да растителните протеини не се внесуваат и се викаат Л-Изолеуцин и Л-Леуцин правилно.
Од каде оваа ? :oops:
Јас јадам 3-5 туни неделно, ќе треба да ги намалам значи. :cautious:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617

Се препорачнува да се јаде 2 грама протеин по кг ЧИСТА маса без масно ткиво така да да кажеме дека ти си 80 кг и имаш 15% масно ткиво тоа ти е 68 кг чиста маса, што би значело 136 грама протеин дневно. Искрено имам периоди кога имав висок внес на протеини со 3 гр на КГ и периоди со 1,5 гр на КГ и во евиденциите кои ги водам немам забележено драстични разлики во растот на мускулите т.е. и во двата случаи прилично рамномерен раст на обемите на рацете заеблежувам oд околу 2,5мм на месец.
Damn ова за туните не сум го знаел, а обожавам туна, ама сепак не внесувам повеќе од 2 конзерви неделно.
Јас јадам седум -.-
Дај сорс.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Каков удар за мене е ова да не јадам туна колку што сакам! Туната секогаш ми била една од омилените јадења.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Каков удар за мене е ова да не јадам туна колку што сакам! Туната секогаш ми била една од омилените јадења.
Најново откритие. (после барање по нет)
ДА. Туната СОДРЖИ жива (не олово ко шо рече сајсига), и да, не смеете да јадете поише од 1-2 туни неделно...
...АМА, тоа важи за белото месо од туната, т.е. онаа скапата цела туна. Лајт туната исто така содржи жива но помалку. Од неа можете 2-3 неделно.
Ефтината туна (не верувам дека збориме за скапа туна тука) т.е. онаа “сецкана“ туна во масло, НАЈМАЛКУ содржи жива (скоро ич), бидејки нема од белото месо на туната, така да не е штетно.

update: тоа шо го пишав го најдов и подробно.
белата туна - albacore - има “високо“ ниво на жива
црвената туна - escolar - има ниско (занемарливо мало) ниво на жива

eat away.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Eve
Јас јадам седум -.-
Дај сорс.
Еве ви сорс
http://www.bodybuilding.com/fun/mroussell5.htm

(according to the FDA) how many cans of tuna you can eat each week. Their calculations state that a 200 lb. man can eat 3 cans of chunk light tuna a week.
FDA- Food & Drug Administration
Знали FDA предлага да не се јадат повеќе од 3 туни неделно за особа од 90кг. Ако имате да кажеме 70кг тоа значи пропорционално помалку т.е. околу 2 туни.
--- надополнето: 24 март 2012 во 10:55 ---
Најново откритие. (после барање по нет)
ДА. Туната СОДРЖИ жива (не олово ко шо рече сајсига), и да,
eat away.
Во право си грешка во изразување на жива мислев.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Една работа што мене најмногу ме интересира кај овие баткиве од FDA е тоа што навистина неможам крај да им најдам. Ако ги погледнете сите американски додатоци во исхраната за спортисти и ги видите енормните дози на витамини, кои иако во САД се ионака високи, но во производите достигнуваат и д 2000% над нивното дозволено, неможе а, да не се зачудите како тие и понатаму се додатоци во исхраната и се во слободна продажба???

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Една работа што мене најмногу ме интересира кај овие баткиве од FDA е тоа што навистина неможам крај да им најдам. Ако ги погледнете сите американски додатоци во исхраната за спортисти и ги видите енормните дози на витамини, кои иако во САД се ионака високи, но во производите достигнуваат и д 2000% над нивното дозволено, неможе а, да не се зачудите како тие и понатаму се додатоци во исхраната и се во слободна продажба???
Веројатно зависно од витаминот за кој станува збор. Поточно витамините А, Д, К, Е несмеат никогаш да се предозирани во 2000% од воспоставената нормална доза затоа што се таложат во организмот и можат дури да предизвикаат и смрт. Но витамините од Б групата или витамин Ц без проблем може да се даде во дози од 2000% кај здрави индивидуи без штетни последици. Еве пример и еден од попознатите Opti-Man на Optimum Nutrition

Vitamin С - 500%
Vitamin B1 - 5000%
Vitamin B6 - 2500%
Vitamin B12 - 1665%
Vitamin D - 75%
Vitamin K - 90%

% од дневни дози. Веројатнао е одобрен баш поради тие односи затоа што метаболизмот на човекот неможе да складира Б и Ц витамин туку ги исфла и нема опасност од таложење и при толку високи дози. Инаку се слагам дека FDA и нивните правилници често можат да бидат напишани и за некои "повисоки" цели одколку здравјето.

П

Паган-др

Гостин
Момци, имате дапредложете состојки/рецепти за домашен протеински шејк? Тоа што го барав по интернет, или во него има протеин во прав (суплемент), или пак состојките многу тешко се наоѓаат кај нас.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Момци, имате дапредложете состојки/рецепти за домашен протеински шејк? Тоа што го барав по интернет, или во него има протеин во прав (суплемент), или пак состојките многу тешко се наоѓаат кај нас.
Пола литар чоколадно млеко :D Идеален сооднос на материи за опоравок по тренинг (50гр ЈХ, 17гр протеини, 10гр масти)

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
da ne znae nekoj kolku ima kalorii u edna kriska bel leb
ako znae neki pise koku proteini jag. hidrati i slicno

Kajgana Shop

На врв Bottom