Зошто ни е полесно се преку телефон да кажеме?

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
Полесно ми е да кажам нешто преку смс или преку телефон бидејќи така соговорникот не го гледам во очи:kesa:
 

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
Глупаво ми е преку телефон да кажувам важни работи, секогаш преферирам контакт очи во очи
 

Gebels

Ела да те бац’м!
Член од
15 март 2007
Мислења
681
Поени од реакции
4
Веќе кажано, пошто го нема моментот на гледање во очи и нема соочување со реакцијата на соговорникот. А иначе многу повеќе олеснува на душата кога ќе кажеш нешто во 4 очи.
 

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Во главном бидејки се избегнува контактот и затоа што додека разговараш на телефон можеш да правиш фаци, да се дрецкаш и нервираш, да се шеташ нервозен околу соба, а соговорникот цело време да мисли дека ти си седиш мирно и релаксирано и си праиш муабет:tapp:
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.866
Поени од реакции
23.680
зошто луѓето се такви. Се избегнуваат проблеми, конфронтации, обајснувања лице во лице. Вистината најчесто боли а дистанцата што се створува од користење на телефонот делува како вон рамки на дострелот.
 
Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Затоа што нема(м)те доволно храброст.
Ок за повеќето ''ствари'' диксутирам и кажувам тет-а-тет, но сепак за некои работи немам муда. Со тек на времето се надевам, дека доволно ќе созреам така што ќе можам да му кажам на личноста во лице она што го мислам, без да ми избега погледот на друго место/да ја наведнам главата...
 

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Темава расправа за телефонски разговор и лице влице ,заборавате колку е само ПРЕЛЕСНО и активно ова со онлине месенџериве,каде имаш време роман да напишеш,да го предвидиш и одговорот во 10 различни верзии,бетер од играње шах.Стерилизирано од емоции,смаилинјата во озбилни муабети се со контра ефект.Најлесно е така.Па после идеме на жица,што е малце понезгодно,ако веќе споредуваме со мсн и слично.Телефон,па може да се заплаче на телефон,може да се смени тонот на гласот,значи сепак емоциите се тука.Ама па затоа во живо чисто рефлексно и моментални мисли,освен ако немаш пракса,па спремаш говори...

Ама па тоа е тоа,повеќе емоции=поискрено=подобро

GO DIGITAL :))))
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
nikogas ne kazuvam nesto ako e poseriozno preku telefon.sakam vo zivo da bide..oci vo oci....takva licnost sum i sakam se v lice da "plesnam". taka bi ja videla i reakcijata na licnosta dvizenjata na teloto pa i ke sum sigurna deka ne mi odglumila nesto kako sto moze preku telefon
 

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
зашто сме на телефон :):):):) :):)


што знам полесно е и да ти потече некој асочза или некое чувство ке знаеш дека бар нема да види , а очите секогаш се искрени........
 
Член од
21 јуни 2007
Мислења
183
Поени од реакции
2
Затоа шо немаме доволно храброст за да кажеме некој работи во очи ...затоа шо ваљда претходно сме усрале некоја работа со типот или типката па сега е малку незгодно ние нешто да побараме од нив
 

^Кристи^

Dreamer
Член од
1 ноември 2007
Мислења
781
Поени од реакции
41
Можеби е така затоа што се нема храброст на некого да му се погледне во очи кога ќе се соопшти некоја работа. Мислам дека тоа е единствената вистинска причина, а што се однесува на тоа дека некого помалку ќе повредиме и ќе има помалку емоции ако не се каже во очи, емоциите си се емоции и тие се јавуваат без разлика на кој начин се дознава информацијата која ни нанесува болка, радост или било што друго.
 

Drama Queen

Sky Catcher
Член од
2 септември 2007
Мислења
1.739
Поени од реакции
64
Daleku od ocite,daleku od srceto....So srceto imas cuvstva koi mozat da bidat povredeni i koi nesakaat da bidat povredeni...mozebi e polesno poradi toa da bides podaleku od nego/nea koga i/mu kazuvas na primer deka ne si sigurna/suguren vo nesto...pa go pravis toa preku telefon!

A za karanica ne se odbira ni vreme,ni mesto ,ni situacija....nema so tuka rascistuvas kaj ke ti dojde ne biras zborovi,ama vo zivo posle:zlo: ....ama retko koj moze se vo faca da kaze...
 

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
E баш не ми е полесно преку телефон.
Сакам да го гледам соговорникот во очи, исто како што сакам и тој мене. Глупо ми е кога некој ми зборува, а шета со погледот на сите страни. Прво, имам впечаток дека е несигурен и нема самодоверба, второ, дека јас сум му досадна и не би ме е*ал два посто, освен ако не е нешто екстремно важно. Трето, дека радо би си отишол и не би губел време на муабет со мене. Ама баш тој впечаток се добива. Што е лошо.
 
E

elence*$

Гостин
секоја чест на тие што преферираат да разговараат очи во очи...и јас би го применувала ова повеке,ама пошо сум многу емоционална често ми се дешавало да заборавам шо сакав да кажам.а за полесно не е полесно,истото е само по телефон не може да се дознае како реагираш и колку покажвиш емоции...то е то,најубо си е мубает во 4 очи ама некогаш е стварно тешко да излезиш на крај со муабетот,а по тел.само end call и чао приајтно:toe:
 
Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Зависи од личноста.
На многумина им е полесно да се искажат преку телефон единствено поради немањето "очи во очи" контакт со соговорникот. Телефонот како посредно средство за комуникација овозможува полесно кажување на некои работи кои сме немоќни да ги кажеме кога сме во непосреден контакт со личноста на која и се обраќаме.

Иако помалку сепак постојат и личности кои преферираат личен контакт. Тоа се за мене многу цврсти личности кои секогаш се подготвени да се соочат со она што ги предизвикува. Лица со сопствени и издржани ставови кои го кажуваат она што го мислат.

Јас сум некаде во средина. Сакам да ризикувам и да се соочувам директно со луѓето. Но постојат некои работи кои ми е полесно да ги кажам преку телефон. Конкретно многу полесно ми е да напишам порака за сочувство на некој отколку да го погледнам во очи и да му кажам. Сепак секој различно.:smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom