Тие на студентски божем од Марс се паднати. Ја прашав и ја нешто денес за изборните и ми вели дека незнаела :uvo: Па зошто се тогаш таму?? Бидејки не ми одговорија еве ке прашам овде ако знае некој да ми одговори. Од изборните имам банкарство, и проблемот сега е тоа што тој се слуша на 2 департмани, фин. менаџмент 3 год. и на сметководство и ревизија 4 год., па имаат и различни термини на предавања. И сега, тие што го имаат за изборен со кој и кога треба да го слушаат ?:nesvest:
Тоа не можат, и нема да ти одговорат во студентски прашања. Верувај ми, имав сличен проблем. Решението е да одиш кај предметниот професор, и кажи му го истото, он ќе ти каже што треба да направиш
--- надополнето ---
До некој поупатен на форумов дали е точно тоа дека сега на пример во трета можам да земам било кој предмет за изборен од кој и да е смер што јас го немам слушано како изборен? Ја прашував тетката на студентси а таа незнаеше
--- надополнето ---
дај понуда како бараш предлог без понуда ?! што имаш на располагање
Понуда!? Понуда it is!
До сега како дополнителни предмети ги имам полагано Трговско право и Основи не е-бизнис.
1. Трговско право - Може да се учи од презентации, обично од 33 прашања на колоквиумите 28 или 29 се од презентациите. Ако убаво ги научиш презентациите вадиш солидна 9ка како ништо, и тоа ако ти се посреќи можеш да се најдеш на горна граница па да полагаш есеј за 10ка. Комбинирано учење од книга и скрипта е win -win ситуација. Не препорачувам да се полага на испит затоа што материјалот е обемен, и е сепак правен предмет па има свои специфичности, според мене е најубаво да го фатиш на колоквиуми, впрочем се спрема за 2-3 дена. Се полага на заокружување, т.е. оптички, и најважното ( а богами и најолеснителната околност) е тоа што од понудените одговори
САМО ЕДЕН Е ТОЧЕН
. Па така и само со читкање можеш да се извадиш. Присуството не е задолжително, јас не одев скоро никогаш, ама тогаш кога сум бил едвај беа 15-20 души. Професорот и асистентката се повеќе од коректни.. Предметов дефинитивно го сметам за лесен! А и интересен е онака..
2. Е-бизнис - Може да се учи од презентации кои ги дава професорот, и исто така и од скриптата. Предметов е зезнат! Ако не ти иде англиски не го земај.. Оценката се добива со сумирање на резултатите од колоквиумите (зезнати!) и од лабораториските вежби (зезнати!). Ајде со ред.. Колоквиумите! Епа тестот е поделен на 2 дела, оптички и описен. Со други зборови, на првата страна на тестот имаш заокружување а позади да одговориш на поставени прашања (мислам беа 5).. Ама не се лесни ич. Тешки се! Сашо е заебан тип, мајке ми! Вежбите се своја прича.. Носат 40% од оценката, и ако ги направиш добро те вадат многу на крајна оценка, ама иди направи ги! Задолжителни се, ги има еднаш неделно по 2 саати траат и напињање е стварно.. Мијалче е главен на вежби, топ е стварно, ама критериумот на оценување уште не можам да му го сфатам..
Предметов им го препорачувам на колегите кои навистина учат, на нив можеби би им бил полесен условно кажано. Ама сепак.. не е толку тешка материјата колку што професорот сака да ја направи.
И никако оставање на испит. Наместо ова го препорачувам Социологија, од многу колеги сум слушнал дека е ок предмет, лесен.. Ако се најде некој нека каже, јас стварно нз...