Среќен Мире, каде и да си, се надевам конечно го најде својот мир.
Еден од ретките јутуб канали и воопшто интернет фаци кои вредеше да се следат.
124K Followers, 5,425 Following, 751 Posts - See Instagram photos and videos from Mirko Rašić (@neovlasceniserviser)
www.instagram.com
Иако го следев каналот од сам почеток, дури и тој стариот кој му го затворија, сепак не знаев дека Мире наш е роден на истиот ден на кој и јас славам роденден.
Веста ја дознав откако почина.
Не ми ствара тоа терет, напротив, животот е убав особено за мене во овие години - но, ме потсеќа колку е истиот краткотраен, бизарен и непредвидлив.
Ако ништо друго, од лани, знам дека го делам роденденот со голем човек од овие простори и ако ништо друго колку год да ми е денот убав (а секогаш ми е, бар досега) се присеќам еве втора година по ред дека премалку обрнуваме внимание на оние кои можеби потајно ни кажуваат дека им треба помош.
Преретко им посветуваме целосно внимание, сè некако е набрзина, во трка со времето, во трка со себе си - а блиските не секогаш сакаат да не обременуваат со нивната тага, нивните проблеми, бремето кое им тежи на плеќи.
Многу луѓе ќе се пронајдат себе си во депресивен период, во анксиозен период, во период од животот кој наизглед за нив е безизлезен и на таквите луѓе ретко им подаваме рака заради наша некоја презафатеност или едноставно прашање на карактер, наша самоизолација од останатите (макар и блиски).
Откако Мирко почина курогот околу мене иако е тесен сепак го обиколувам почесто, поставувам прашања или едноставно гледам да сум присутен макар и кога ќе треба нешто да се преќути но сепак да се биде покрај некого. Така можеби ќе помогнам, ќе земам дел од тежината или ќе тргнам мисли на момент од бурното секојдневие. Не им кажувам директно пошто не сакам никого да загрижам, сепак ги барам и убаво ми е кога ќе ме бараат, ако ништо друго гледам дека на обострано задоволство е - секогаш.
Нека ти е светол патот Мире, дури и кога не си меѓу нас учиме по нешто ново од тебе. Слава ти.