Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
....o dirlada,dirlada da...specijalno D eve i ovde za oprostaj---------------------Kako da ja pocnam prikaznava so cuden naslov, a nekoj i sigurno i ke se cudi na napisanoto.
I ova mevo sekavanje e za edna recepta od pred nad pola vek.
Karsi kino Vardar posle Peko imase edna prodavnica Centro,,ponatamu bese i Hotelot Bristol. Taa bese na glavnata ulica so vlez na trotoarot nesto kako samoposluga,nesto tesna a podolga. Na krajot na juznata strana bese onoj frizider za suvomesnati proivodi i sirenja. E na toj frizider ili kako li se vika imase na posluzavnik NOZE OD KOKOSKI.
Iako ne zivevme vo blizina,tuku od drugata strana na Vardar cesto mojte me prakava da kupam od tie NOZE OD KOKOSKA.
NOZETE OD KOKOSKI bea nesto najevtino sto moze da se kupi toa vreme a so niv da se napravi supa i jadenje. Taka i nie doma cesto gi upotrebuvavme za supa,kasa ili tavce so oriz.
NOZETE OD KOKOSKA bea so silna zolta boja i tie bea samo nozete onoj del od maliot kopan nadole t.s. dolnata koska i stapaloto.
Se sekavam i na receptite ili prigotvuvanjeto.Prvo morase nozete da se svarat za da moze da se oljupat,da im se odere toa kozata.Potoa ili prethodno se secat noktite od prstite so mala sekira ili jas kako sto pravev so noz i cekan. Toj del dole stappaloto od NOZETE bese i najdobar,najvkusen (najmesnat) potocno toa i ne bese meso nesto kako belo prozirno meko tkivo,mek rskavecn.
Na rucekot na sekoj mu sleduvase po edna NOGA OD KOKOSKA bilo da e vo supa ili drugo glavno jadenje.
.Ova kako go znam zatoa sto sme bile od posiromasnite toa vreme i sekako cela kokoska ne sme kupuvale (nikogas) mozebi ova ili ghiger no meso ne. No ne sme bile samo nie verojatno imalo i drugi sto ja upotrebuvale ovaa recepta za hrana od NOZE OD KOKOSKA.
No sekako ke se javat nekoj koj ova ne go znaat,koj prv pat slusaat za ova i koj ne probale od ovoj specijalitet na edna niska klasa.
Odnosno poimoknite od toa vreme(a sekoe vreme imalo i takvi i vakvi) ne ni znaele deka imalo vo prodazba NOZE OD KOKOSKA.pogotovo ne onie so zvezdi na ramenjata.
Muabetot mi e od naslovot Kade otodova nozete od kokoski sto gi snema od raftovite vo Centro. Dali nekoj ke mi kaze dali odgovorot e sto sega imame VKUSKI pasteti salami od meso od kokoski.
Da objavam pa ako treba ke popravam nesto ili dopolnam.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.956
Поени од реакции
25.503
Ми фали таа храброст што ја имав пред десет години кога заминав во непознат правец без ебан денар. Ми фали мојот авантуристички дух и желбата да откривам нови дестинации.
A note to myself:
2015-03-14-1426343081-3027142-fearquote-thumb.jpeg

Последно уредено:
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Македонија, 2021, 21 век, се е дозволено, никој од ништо нема срам, сите имаат еднакви права, нема предрасуди ама сеуште ако влезеш некаде со капуљача или капа одма трчаат околу тебе као да си најголем лопов и пропалитет и гарант мора да им здиплиш нешто од робата.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.841
Поени од реакции
6.452
Драга,
Португалија ми е омилена земја во Европа. Kаков само западен брег има. Каков излез на океан. Ниедна друга земја во Европа не може да понуди такви песочни плажи (барем за мене), освен Баскија мејби. Океан си е океан, море си е море. За архитектурата од сина керамика и резбан орев нема да навлегувам. Ниту пак за мозаиците на плоштадите и тротоарите. Тие се факт за себе.

Ми текнува еднаш на еден странски форум се дебатираше за нови облакодери кои штотуку се беа изградиле во Лисабон. Врви еден Грк во темава и вели:
- "нови згради во Португалија? Да не рикна некоја свиња?"
И еден португалец враќа:
- "да, Грција". :pos:

Член од
4 август 2018
Мислења
1.564
Поени од реакции
3.355
ДК.
1.Луѓето кои веруваат во случајности се екстремно глупи луѓе...ослепените Самоилови војници боље гледаат од нив...
2. Ги прашувам лудите кога ќе заврши оваа лудило,ми возвраќаат-Кое лудило?Све си тече во совршена хармонија...

Trent Alexander Arnold

Stamford Bridge, Fulham Road, London, UK, SW6 1HS
Член од
30 јули 2020
Мислења
914
Поени од реакции
4.146

Шта сте завршили у школи? :pipi:
Ништа.

Ваше тренутно занимање?
- Ја сам... а тешко ми је реч то... ја сам... па јел морам реч то? :(
Не морате,не морате... нема везе. :pipi:

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.964
Поени од реакции
8.179
ДК,

Денес и вчера вкупно 95 ослободени кревети во болниците низ државава.

Се е под контрола.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.915
Поени од реакции
40.863
Драга Кајгана,

Да имам временска машина би се вратил рани 90ти, во некоја задимена кафана, со мушами на масите, би се труел со ладен грч шприцер цела вечер, нормално Смедеревка на Тиквеш и Пелистерка у стакло, Ипче со бесна џигерица и завратени ракави пее во позадина со некој раштиман оркестар, бубњарот дно како да лупа на канта од поликолор, би тажел за некоја не преболена љубов што се омажила пред 3 дена. Сите пари му ги давам на земљакот, секако ме боли стап утре дента ќе отидам кај Жане од финансии ќе земам уште толку на аванс. Нормално нема да ги вратам, и така се распаѓа државата, све иде у курац... :(

Последно уредено:
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Стигна април сиот брлив...

Оваа песничка ептен ми е останата во сеќавање од старите епизоди на „Дајте музика“ иако е веројатно најдепресивната детска песна што сум ја чул...

Инаку април мене ми е еден од најинтересните месеци во годината. Обично ме дочекува во добра атмосфера пошто само во првата половина неколку блиски луѓе имаат родендени и имендени. Плус почнува правата пролет па некако излегувам од летаргија и ми се буди креативноста да правам нови планови. Е сега тоа што дел од тие планови на крај станат пепел е па друга работа...

Оваа година и да нејќам морам да планирам и да придвижам некои работи напред, иако атмосферата сега не ми е толку пријатна, пошто овие неколку дена се изнаслушав куп лоши вести и црни приказни, што поради оваа проклета пандемија на која не и се гледа крајот, што од други причини. Ама цврсто сум решен конечно да започнам проект кој го одложувам веќе доволно долго време. Стравот од успех за кој пишував во претходниот пост на темава е тука, ама па и возбудата пошто прв пат започнувам нешто целосно од мој мерак, каде парите и заработката не ми се во прв план. Па, идеме до крај, што би рекол брат му на Кили и неговиот бенд...

П.С. Не знам кој е дечкото што ја пее песничката, сега е веројатно возрасен маж, ама стилот му е ептен уникатен. Бела крената чорапа, трегери и Motorhead маица.

Kajgana Shop

На врв Bottom