Има една тема која постојано сакам да ја избегнувам да ја коментирам по форумот бидејќи ја сметам за лично моја интима и не сакам да се наметнувам, но ова со короната и гледањето на глупостите кои се поврзуваат со неа ме извадија од такт, а тоа е верата или поточно религијата.
Верник сум, постам, се исповедам, се причестувам, одам колку можам на служби, значи сум активен верник, тоа е мое лично право и јас сум одбрал да биде така, секогаш кога ми било најтешко во животот двете нешта во кои сум ја наоѓал својата поткрепа биле токму верата и навивањето, тие се двете нешта кои ме исполнуваат најмногу духовно и ми го даваат тој духовен мир и спокој кој му е потребен на секој од нас.
Е сега зошто коментирам по ова за прв пат, причината е целата злоупотреба на верата пред се на "верниците" поточно нивната наивност која лесно се злоупотребува од оние од другата страна, добро бе со кој ментален капацитет треба да си да пишуваш амин, уништи, да споделуваш слики демек на тој начин ќе се справиш со вирусот,во кој од авион се гледа дека тие што ги споделуваат ваквите соддржини дел од нив и си играт мајтап со лековерноста на народот.
Терањето па на мајтап на "совршените атеисти" на нивна сметка ми е ептен уште потрагичен, демек они интелигентни, супериорни, луѓе на науката, а со половина од тие што ги знам и сум седел со нив, жалните не знаеле да сврзат две реченици, а не па асален муабет да направат како луѓе.
Други кои уште повеќе од такт ме вадат се свештените лица кои не се придржуват до препораките, многу лесно тој кој е дел од овој свет можеше да прочита статии , коментари за тоа колку е важно да се придржуваме кон правилата пропишани од државата, повикот за молитва на секој од својот дом во периодот од 22:00 до 22:15 , но ете некој свештеници инат ќе водат (не)свесно правејќи голема штета на религијата во погледот на секој нормален човек од страна, без разлика дали е верник, традиционалист или општо човек кој не му е до религијата на никој начин.
Совеста е многу значајна работа и секогаш треба да се придржуваш до неа, па кога одбираш било кој пат во животот треба да го следиш достојно до крај, ако си верник едуцирај се и практикуви го верскиот живот до крај како што треба да е според верските прописи а не како што ти сакаш да го тераш дека така ти рекле старите кои абер немале од верата, никогаш не се исмеви и не го потценувај оној кој е од другата страна на верските убедувања, бидејќи да тој е таков по природа бидејќи толку му е интелектот, но ти со неговото исмевање паѓаш на уште пониско ниво од него, бидејќи си таков по избор.