Гоце Делчев

Член од
5 октомври 2011
Мислења
155
Поени од реакции
233
Ги нашле во канти за ѓубре?
Документите, които по думите на Павлов са намерени в кофите за боклук,
:pos:
Сите документи се јасно датирани - октомври 1912 година

Пејо Јаворов по неуспешниот обид за самоубиство и лидерот на ВМРО, Тодор Александров 768x432.jpg

„Непознатиот Јаворов“ раскажува за овој момент во животот на Јаворов кога по втор пат оди да се бори за ослободување на Македонија. Во тоа време, тој беше командант на компанија на македонско-јадранската милиција, тој беше избран за прв градоначалник на градот Неврокоп (денешен град Гоце Делчев), а заедно со уште три други војвода го зазедоа градот Кавала, претставувајќи се како парламентарци на бугарската армија.

Сите документи се јасно датирани - октомври 1912 година. Нивната автентичност е силно потврдена

768x.jpg
1912 г. Четата на јаворов

Презентирани се сите факсимили, докажувајќи ја автентичноста на текстот, прочитан текст на Милка Бошнакова. ште видите и: парче турско знаме пресечено од Јаворов и со натпис за подарок на неговиот соработник - Григор Белокапов од Коњиво, четири писма до блиски пријатели на поетот - неговите соработници Тодор Александров - лидер на ВМРО, Танио Николов и Христо Чернопеев - ботаничар, и натуралист, Тодор Тодоров / итн. Тодор Николов, сметки издадени од Јаворов за градоначалник на Неврокоп, и барања (протерување од компанијата). Сите овие документи се со исклучителна историска вредност и ги осветлуваат настаните околу историскиот момент.

Но, највредни во збирката се три песни, од кои две, без потценување на третата, се со исклучителна книжевна вредност и имаат влијание денес.

768x (1).jpg
Ова се веројатно последните песни напишани од Јаворов. Тие имаат екстремно силни стихови:

И паднав како да ме удри молња -
Погребав плачливо лице во земја
и чух с'с сетни сили чуден зв'н -
зв'н'т на бојната тр'ба и на војната...

И тука ќе станам грутка земја,
но јас ќе бидам повторно во тебе, Татковина!
Дори и да не турјат кр'ст,
ти, мајко, пак ште помниш мојто име!

Ова се стихови што веројатно ќе се учат на училиште еден ден, затоа што содржат и нешто во извештајот на Јавор за неговиот живот како човек и уметник.

768x432 (1).jpg
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.640
Поени од реакции
12.014
Aбе во канта за ѓубре? Лукас не им е рамен :pos:
 
Последно уредено од модератор:
Член од
19 февруари 2010
Мислења
536
Поени од реакции
1.720
Ги нашле во канти за ѓубре?
Документите, които по думите на Павлов са намерени в кофите за боклук,
:pos:
Едно појаснување!
Тие са биле пронајдени не денес, но пред многу години и биле сопственост на колекционерот Павлов, а денес тие са купени за 27 000 лева од фондација и се сопственост на музејот Јаворов. Кураторот на музејот рече дека имало голем интерес од луѓе од Македонија, но сопственикот не им ги продал.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
221
Поени од реакции
192
Се види точно как се сече и се лепи, ама се види и плукнатото:
Цитираш
Став на Гоце Делчев (Македонија):
Ние трјабва м'жки да работим и да се организираме и в'ор'жим така добре, штото да изнесем борбата на свои плешти, без да разчитаме на в'ншна намеса. В'ншната намеса не е желателна...
НО промавташ последната реченица:
Нашата цел, нашијат идеал е автономијата на Македонија и Одринско, като привлечем в борбата и инородните маси, които живејат в тија области”.

Промавташ и најважното кажано от Делчев
Ние, б'лгарите от Македонија и Одринско, не трјабва да изпуштаме изпредвид, че има и други народности и д'ржави, които са много заинтересовани от разрешението на този в'прос; една намеса на Б'лгарија ште предизвика намесата и на с'седните д'ржави и може да доведе до разпок'сването на Македонија. Ето зашто народите, населјавашти тија две области, трјабва сами с обшти усилија и жертви да извојуват својата свобода и независимост в границите на една автономна Македоно-Одринска д'ржава, като разчитаме само на материалната и морална подкрепа на Б'лгарија и на Великите сили”.

Второ, во офтопик бегаш ти. Сборуваме за повикот на грчки јазик и што пишува там. Изеднаж, кога вистината те зашлашта по суратот бегаш настрана и вметнуваш изсечоци за Делчев, коментираш ги и потоа, кога ти постирам целиот текст велиш дека аз сум офтопик..
Потоа за да си во "топик" постираш да четам за Мисирков.
За Мисирков имам прочетено много повеке от тебе. Еве ти сето пишано от Мисирков, да четаш и да се образоваш. Ако не веруваш, јави му се на правнукот на Мисирков - Борис(!!!) Мисирков, кој не ги даде коските на прадедо си да се припогребат во Македонија со сборовите - Мисирков е б'лгарин и костите му ке лежат во б'лгарска земја.
И после како човек да не ве нарекува глупави. Ја откриваш топлата вода, Гоце Делчев работел и земал плата од Бугарија значи бил припадник на бугарската нација но бил етнички македонец исто како Мисирков и многу други. Дали правиш разлика меѓу народ и нација? Гоце Делчев се борел за создавање НОВА НАЦИЈА, МАКЕДОНСКА во која ќе влезат и ќе бидат признаени сите „инородни маси“ или да ти преведам ЌЕ БИДАТ ПРИЗНАЕНИ СИТЕ НАРОДИ ВО НОВАТА НАЦИЈА. Во Бугарската нација денес дали се признаени сите народи?

Затоа и ти реков да прочиташ да не се повторуваме:Што се однесува до Грчкиот проглас ти што очекуваше да кажат, македонскиот јазик се забранува. Ако сакаш да збориш за македонскиот јазик во минатото иди во соодветна тема.
 
Последно уредено:
Член од
30 август 2021
Мислења
73
Поени од реакции
67
Хаха, за вакви документи пишувани на машина за куцање имаш одговор во горните постови :lolzz:
Таа дупка не е дупка - тоа доказ не е доказ - доказот не е факт - доказот е толкуване на фактите по начин да отговара на противоб'лгарскија наратив на историјата...
Горко на народ чиј родов темел е ваков наратив.
Знаеш ли каква е разликата. Кај нас се велит на чист БГ јазик - "РОДОВА ПАМЕТ".
Кај вас се велит на чист МК јазик "КОЛЕКТИВНА МЕМОРИја"..
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
221
Поени од реакции
192
Го гледаш минатото со очите на денешната состоjба. Гоце е бил или македонец или бугарин, никако да е бил и двете. Во таа врска изjавите дека е македонец се представуват како етничка самоопределба. А тие како бугарин немат за тебе разумно објаснување, негират се, омаловажуват се, било за плата или не знам си што. Никако да се види дека за огромниот броj луге во ова време поимите бугарин и македонец не са спротиставуват. Второто е дел од првото, тие били унионисти. Има и такви кои сметали македонците за нешто посебно, различно од околината. Али сепаратистите во Гоцево време били минорно мал броj. Ако Гоце Делчев се борел за македонска самобитност не е ли логично да се борел и за македонски литеретурен jазик и македонска црква освен за политичка слобода. И ако jа гледаш таа борба како борба за нова нациjа, зашто не jа нарекуваш македоно-одринска, зер тоj се борел не само за Македониjа но и за Одринско?
Вие Бугарите ќе ги согледувате историските факти или ќе кажувате прикаски и ќе бркате „политичко решение“ за пробљамите. Aко сте за историја ОК а ако сакате политика МАРШ кај македонските политичари да си ги лижете газовите. Од напишаната прикаска сепак произлегуваат два факти, односно имало:
1. Mакедонци кои сакале автономија на македонскиот народ во рамките на Бугарската држава те како дел од бугарската нација. Тие биле нарекувани Врховисти и
2. Mакедонци кои сакале создавање посебна држава и посебна нација независна од Бугарија и не бил само Гоце таков. Па добро бе мајку му, на осмата страна имате дадено видео од дедо Ефтим од Владимирово презентирано од Ченто уште во 2012 год. на кое дедо Ефтим се си кажува во две реченици. После 4.30

https://forum.kajgana.com/threads/Гоце-Делчев.35401/post-4750634

Што се однесува до твоето споменување на македонскиот јазик ќе ти напоменам едно дело,
https://archive.org/details/bub_gb_yUkKq_QnrnwC/page/n3/mode/2up
Introductio од Theseo Ambrosio од 1539 год.

На втората страна пишува „Имиња на јазиците и азбуките споменати во ова дело...“
каде се гледа дека во 16-ти век македонскиот, мизискиот, бугарскиот, српскиот и рускиот јазик користи една азбука, а далматинскиот и илирскиот користи друга абука.
12620-1532958593-31cf1cf059c837ed9253277e5ed18e4e.png
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom