Гоце Делчев

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Вие Бугарите ќе ги согледувате историските факти или ќе кажувате прикаски и ќе бркате „политичко решение“ за пробљамите. Aко сте за историја ОК а ако сакате политика МАРШ кај македонските политичари да си ги лижете газовите. Од напишаната прикаска сепак произлегуваат два факти, односно имало:
1. Mакедонци кои сакале автономија на македонскиот народ во рамките на Бугарската држава те како дел од бугарската нација. Тие биле нарекувани Врховисти и
2. Mакедонци кои сакале создавање посебна држава и посебна нација независна од Бугарија и не бил само Гоце таков. Па добро бе мајку му, на осмата страна имате дадено видео од дедо Ефтим од Владимирово презентирано од Ченто уште во 2012 год. на кое дедо Ефтим се си кажува во две реченици. После 4.30

https://forum.kajgana.com/threads/Гоце-Делчев.35401/post-4750634

Што се однесува до твоето споменување на македонскиот јазик ќе ти напоменам едно дело,
https://archive.org/details/bub_gb_yUkKq_QnrnwC/page/n3/mode/2up
Introductio од Theseo Ambrosio од 1539 год.

На втората страна пишува „Имиња на јазиците и азбуките споменати во ова дело...“
каде се гледа дека во 16-ти век македонскиот, мизискиот, бугарскиот, српскиот и рускиот јазик користи една азбука, а далматинскиот и илирскиот користи друга абука.
Прегледај го приврзокот 317151
Моjта фамилиjа потекнува од Серско, така имам некоjа мемориjа останата од дедо и баба.
Не сум чул или читал некоj да сакал автономиjа во рамки на Бугариjа. Па и врховисти и внатрешни се бореле за едно, за Автономиjа во рамки на Османска империjа повикуваjки се на член од Берлинскиот конгрес. И накраj врховисти се припоили кон ВМОРО. Некои гледали на тоа како етап од припоjуване кон Бугариjа, други искрено сакали Македониjа и Одринско подеднакво за сите македонци и одринци без разлика на вера и народност, како што е запишано во уставот на ВМОРО.
Не змнам што ти докажува документ од 1530год. каде има наред со македонскиот има мизиски, далматински и уште едик куп од векове непостоечки jазици.
Сегашното постоене на македонска нациjа е факт и jас немам никаков проблем со тоа. Исто како немам прблем со славjаносборуваштите грци или србите од Старо Нагоричане. Не наметнувам никому ништо, дебатирам само за историjа, за минати работи.
Односно современа политика. Jас сум тврдо против секакво условуване на Македониjа за ЕУ. Изпалнувате критериумите, влегувате. Тоа што имаме разници по одредени историски теми не може да биде основ за кочене.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
СНМ, ако твојата фамилија е по потекло од Серско ти најдобро би требало да ја разбираш оваа работа. Вие сте етнички Македонци (етнос на грчки значи народ) но бидејќи сега живеете во Бугарија по нација сте Бугари.

Не сум чул или читал некоj да сакал автономиjа во рамки на Бугариjа. Па и врховисти и внатрешни се бореле за едно, за Автономиjа во рамки на Османска империjа повикуваjки се на член од Берлинскиот конгрес. И накраj врховисти се припоили кон ВМОРО. Некои гледали на тоа како етап од припоjуване кон Бугариjа, други искрено сакали Македониjа и Одринско подеднакво за сите македонци и одринци без разлика на вера и народност, како што е запишано во уставот на ВМОРО.
Не знам каква фалшива историја учите во Бугарија, но ние денес мора да знаеме дека дел од македонците се бореле за автономија на Македонија во рамките на Бугарија(врховистите), дел за автономија на Македонија во рамките на Отоманската империја(Царот Пирински) и дел за независна и самостојна Македонија(предводени од Гоце Делчев). Историјата каква е таква е, наша е!
ПС, А може треба да се спомне и делот што е за формирање нова држава „Јужна Славија“.

----
„когато наст'пи в'рховнијат момент да вдигнем в'стание, сами ли ште го изнесем или ште разчитаме на с'дејствието и намесата на Б'лгарија, и второ: за автономијата на Македонија и Одринско ли ште се борим или за прис'единјаването ни к'м обштото отечество Б'лгарија?
Една вечер зададох този в'прос на Гоце. Тој се позамисли малко и ми даде следнија отговор: “ Ние трјабва м'жки да работим и да се организираме и в'ор'жим така добре, штото да изнесем борбата на свои плешти, без да разчитаме на в'ншна намеса.
В'ншната намеса не е желателна от гледна точка на нашето дело. Нашата цел, нашијат идеал е автономијата на Македонија и Одринско, като привлечем в борбата и инородните маси, които живејат в тија области”.

Стојан Лазов, којто м'лчеше и слушаше, внезапно прек'сна Делчева и започна остро да го критикува..... Вие, македонците, добави тој, може би ште успеете да си с'здадете сами една автономна д'ржава; ние обаче, одринци, не ште можем да придобием својата свобода, освен с вмешателството на Б'лгарија и в нејните граници”

Прочитај ја целата препирка на Стојан Лазов(од Одринско) со Гоце и види самиот каков пристап имале Македонците, а каков Одринците.



https://forum.kajgana.com/threads/Гоце-Делчев.35401/post-7093366


Не змнам што ти докажува документ од 1530год. каде има наред со македонскиот има мизиски, далматински и уште едик куп од векове непостоечки jазици.
Ако за тебе „куп од векове непостоечки jазици“ се македонскиот, српскиот, рускиот и бугарскиот тогаш имаш сериозен проблем. Историја се чита, не се толкува.



Сегашното постоене на македонска нациjа е факт и jас немам никаков проблем со тоа. Исто како немам прблем со славjаносборуваштите грци или србите од Старо Нагоричане. Не наметнувам никому ништо, дебатирам само за историjа, за минати работи.

Односно современа политика. Jас сум тврдо против секакво условуване на Македониjа за ЕУ. Изпалнувате критериумите, влегувате. Тоа што имаме разници по одредени историски теми не може да биде основ за кочене.
Убаво што си го кажуваш мислењето и размислувањето ти е ОК, но ако ти како етнички македонец со бугарска националност би бил против Македонија тоа би ја докажало мислата на Делчев:
„Надали има народ кој е патил повеќе од своите синове изроди надали македонскиа“

Ова е форум историја и да се задржиме на историјата
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
СНМ, ако твојата фамилија е по потекло од Серско ти најдобро би требало да ја разбираш оваа работа. Вие сте етнички Македонци (етнос на грчки значи народ) но бидејќи сега живеете во Бугарија по нација сте Бугари.



Не знам каква фалшива историја учите во Бугарија, но ние денес мора да знаеме дека дел од македонците се бореле за автономија на Македонија во рамките на Бугарија(врховистите), дел за автономија на Македонија во рамките на Отоманската империја(Царот Пирински) и дел за независна и самостојна Македонија(предводени од Гоце Делчев). Историјата каква е таква е, наша е!
ПС, А може треба да се спомне и делот што е за формирање нова држава „Јужна Славија“.

----
„когато наст'пи в'рховнијат момент да вдигнем в'стание, сами ли ште го изнесем или ште разчитаме на с'дејствието и намесата на Б'лгарија, и второ: за автономијата на Македонија и Одринско ли ште се борим или за прис'единјаването ни к'м обштото отечество Б'лгарија?
Една вечер зададох този в'прос на Гоце. Тој се позамисли малко и ми даде следнија отговор: “ Ние трјабва м'жки да работим и да се организираме и в'ор'жим така добре, штото да изнесем борбата на свои плешти, без да разчитаме на в'ншна намеса.
В'ншната намеса не е желателна от гледна точка на нашето дело. Нашата цел, нашијат идеал е автономијата на Македонија и Одринско, като привлечем в борбата и инородните маси, които живејат в тија области”.

Стојан Лазов, којто м'лчеше и слушаше, внезапно прек'сна Делчева и започна остро да го критикува..... Вие, македонците, добави тој, може би ште успеете да си с'здадете сами една автономна д'ржава; ние обаче, одринци, не ште можем да придобием својата свобода, освен с вмешателството на Б'лгарија и в нејните граници”

Прочитај ја целата препирка на Стојан Лазов(од Одринско) со Гоце и види самиот каков пристап имале Македонците, а каков Одринците.



https://forum.kajgana.com/threads/Гоце-Делчев.35401/post-7093366




Ако за тебе „куп од векове непостоечки jазици“ се македонскиот, српскиот, рускиот и бугарскиот тогаш имаш сериозен проблем. Историја се чита, не се толкува.





Убаво што си го кажуваш мислењето и размислувањето ти е ОК, но ако ти како етнички македонец со бугарска националност би бил против Македонија тоа би ја докажало мислата на Делчев:
„Надали има народ кој е патил повеќе од своите синове изроди надали македонскиа“

Ова е форум историја и да се задржиме на историјата
Jас имам кажано дека сме бугари од фамилиjата. Така мисли и целото село преселено во Бугариjа. Ти не можеш да ми наметнуваш што сум. Почитуваj го како jас почитувам твоjта самоопределба како етнички македонец.
Ако имаш податок некоj дека врховистите се борели за автономна Македониjа во рамки на Бугариjа сподели. Ке ми биде интересно пошто jас го немам никаде прочитано.
Гоце Делчев и ВМОРО се борели за автономна Македониjа и Одринско во рамките на Отоманската империја. Така стои во уставот на организациjата. Исто пише дека борбата е за секоj македонец и одринец без разница на вера и народност. Ако имаш неизвестни за мене податоци дека се бореле за независност, сподели ги. Ако може да не са мисли на Кариес.
Ако поимот македонци за тебе значи етникум, а не како за мене регионалност, што са тие одринци? Исто некоj посебен етнос?
Што имам предвид под „куп од векове непостоечки jазици“: мизиjски, далматински, готски и други ставени редум со српски и руски. Ова зборува колку е бил свесен авторот за тогашната состоjба на етникуми и jазици.
Не сум jас против Македониjа или коjа да било друга земjа. Ако не споделувам например размислуването на мислиманите не значи дека сум против нив или исламот.
Историjата е наука за минатото и не може да биде ничиjа собственост. Исто како химиjата и физиката.
 
Последно уредено:
Член од
7 октомври 2008
Мислења
219
Поени од реакции
187
Ќе се читаме ли кој што пишува или само ќе пишуваме!

Jас имам кажано дека сме бугари од фамилиjата. Така мисли и целото село преселено во Бугариjа. Ти не можеш да ми наметнуваш што сум. Почитуваj го како jас почитувам твоjта самоопределба како етнички македонец.
Не е само моја определба, кажи му на било кој Егеец кај нас дека е Бугарин има очи да ти извади, меѓутоа кај вас можеби е друго. Што се однесува до мене ќе почитувам, но егеец од Македонија нема шанси ова да го почитува.

Ако имаш податок некоj дека врховистите се борели за автономна Македониjа во рамки на Бугариjа сподели. Ке ми биде интересно пошто jас го немам никаде прочитано.
Гоце Делчев и ВМОРО се борели за автономна Македониjа и Одринско во рамките на Отоманската империја. Така стои во уставот на организациjата. Исто пише дека борбата е за секоj македонец и одринец без разница на вера и народност. Ако имаш неизвестни за мене податоци дека се бореле за независност, сподели ги. Ако може да не са мисли на Кариес.
А што ако тоа што го учите во Бугарија не соодветствува на вистината?


При тези срешти се повдига един познат в'прос от изклјучителна важност. Димит'р Груев е свидетел и участник в тази срешта, затова ште предам случилото се така, както тој ни го описва: “Ние, членовете на околијското р'ководно тјало, п'к се интересувахме от един тв'рде важен в'прос, којто често п'ти нјакои от нашите работници ни задаваха преди или след посвештаването им, а именно: когато наст'пи в'рховнијат момент да вдигнем в'стание, сами ли ште го изнесем или ште разчитаме на с'дејствието и намесата на Б'лгарија, и второ: за автономијата на Македонија и Одринско ли ште се борим или за прис'единјаването ни к'м обштото отечество Б'лгарија?

Една вечер зададох този в'прос на Гоце. Тој се позамисли малко и ми даде следнија отговор: “Ние трјабва м'жки да работим и да се организираме и в'ор'жим така добре, штото да изнесем борбата на свои плешти, без да разчитаме на в'ншна намеса. В'ншната намеса не е желателна от гледна точка на нашето дело. Нашата цел, нашијат идеал е автономијата на Македонија и Одринско, като привлечем в борбата и инородните маси, които живејат в тија области”.

Стојан Лазов, којто м'лчеше и слушаше, внезапно прек'сна Делчева и започна остро да го критикува. Ние, членовете на р'ководното тјало, разбрахме, че по тези основни в'проси нјама обшто становиште у нашите р'ководни кр'гове. Лазов в'зразјаваше и тв'рдо подд'ржаше, че ние, одринци, при едно в'стание не ште можем да разчитаме на как'вто и да е успех, ако Б'лгарија, с'с с'гласието на нашата освободителка и други велики сили, не се намеси в борбата. “Одринско, каза тој, е пред вратите на Отоманската столица и Дарданелите и Турција ште употреби всички сили и средства за б'рзото и безмилостно потушаване на в'станието в нашија крај. Македонија се различава чувствително от Одринско по своето географско, етническо, стопанско и политическо положение. Вие, македонците, добави тој, може би ште успеете да си с'здадете сами една автономна д'ржава; ние обаче, одринци, не ште можем да придобием својата свобода, освен с вмешателството на Б'лгарија и в нејните граници”.


Ако поимот македонци за тебе значи етникум, а не како за мене регионалност, што са тие одринци? Исто некоj посебен етнос?
Што имам предвид под „куп од векове непостоечки jазици“: мизиjски, далматински, готски и други ставени редум со српски и руски. Ова зборува колку е бил свесен авторот за тогашната состоjба на етникуми и jазици.
Авторот дали бил свесен или не, не знам, но тој не знаел дека ќе дојде ден татарите да го негираат македонскиот јазик пред 1945 па пази, во 16-ти век го нотирал македонскиот јазик заедно со другите познати јазици од тој период и крај. Моето или твоето мислење е неважно, се гледаат само голите факти.
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Ќе се читаме ли кој што пишува или само ќе пишуваме!



Не е само моја определба, кажи му на било кој Егеец кај нас дека е Бугарин има очи да ти извади, меѓутоа кај вас можеби е друго. Што се однесува до мене ќе почитувам, но егеец од Македонија нема шанси ова да го почитува.



А што ако тоа што го учите во Бугарија не соодветствува на вистината?


При тези срешти се повдига един познат в'прос от изклјучителна важност. Димит'р Груев е свидетел и участник в тази срешта, затова ште предам случилото се така, както тој ни го описва: “Ние, членовете на околијското р'ководно тјало, п'к се интересувахме от един тв'рде важен в'прос, којто често п'ти нјакои от нашите работници ни задаваха преди или след посвештаването им, а именно: когато наст'пи в'рховнијат момент да вдигнем в'стание, сами ли ште го изнесем или ште разчитаме на с'дејствието и намесата на Б'лгарија, и второ: за автономијата на Македонија и Одринско ли ште се борим или за прис'единјаването ни к'м обштото отечество Б'лгарија?

Една вечер зададох този в'прос на Гоце. Тој се позамисли малко и ми даде следнија отговор: “Ние трјабва м'жки да работим и да се организираме и в'ор'жим така добре, штото да изнесем борбата на свои плешти, без да разчитаме на в'ншна намеса. В'ншната намеса не е желателна от гледна точка на нашето дело. Нашата цел, нашијат идеал е автономијата на Македонија и Одринско, като привлечем в борбата и инородните маси, които живејат в тија области”.

Стојан Лазов, којто м'лчеше и слушаше, внезапно прек'сна Делчева и започна остро да го критикува. Ние, членовете на р'ководното тјало, разбрахме, че по тези основни в'проси нјама обшто становиште у нашите р'ководни кр'гове. Лазов в'зразјаваше и тв'рдо подд'ржаше, че ние, одринци, при едно в'стание не ште можем да разчитаме на как'вто и да е успех, ако Б'лгарија, с'с с'гласието на нашата освободителка и други велики сили, не се намеси в борбата. “Одринско, каза тој, е пред вратите на Отоманската столица и Дарданелите и Турција ште употреби всички сили и средства за б'рзото и безмилостно потушаване на в'станието в нашија крај. Македонија се различава чувствително от Одринско по своето географско, етническо, стопанско и политическо положение. Вие, македонците, добави тој, може би ште успеете да си с'здадете сами една автономна д'ржава; ние обаче, одринци, не ште можем да придобием својата свобода, освен с вмешателството на Б'лгарија и в нејните граници”.




Авторот дали бил свесен или не, не знам, но тој не знаел дека ќе дојде ден татарите да го негираат македонскиот јазик пред 1945 па пази, во 16-ти век го нотирал македонскиот јазик заедно со другите познати јазици од тој период и крај. Моето или твоето мислење е неважно, се гледаат само голите факти.
Jас не наметнувам никому ништо нити му лепам етикети.
Убаво ме запозна со дискусиите што постоеле во ВМОРО. Не видов ништо што може да потврди твоето " ... сакали автономиjа во рамки на Бугариjа.."
Учиме од едни исти извори со тебе напишани на литературен бугарски jазик. Чудно зашто?
Овоj од 16-ти век нотирал много jазици кои што не постоели веке во негово време. Башка што мизиски jазик никогаш не постоел. Мизите са били тракиско племе. Е ти си сигурен дека кога кажал македонски е имал предвид jазикот на коj ти денеска зборуваш. За мене релевантен доказ би било некоj словенозборувашт пред Георгиjа Пулевски да е именувал диалектот си македонски. Знаеш што мислели за jазикот на коj сборували Jоаким Крчовски и Кирил Пеjчинович далеку пред него.
Во 1908г. се случила младотурската револуциjа. Се дозволува политичка деjност и избори за османски парламент. Од деjци на ВМОРО са креирани две партии, десничарска и левичарска. И двете имат представници во парламентот. Един од нив е Димитар Влахов, прв председател на Асномска Македониjа. На коjа партиjа во 1908г. е бил припадник? Како се именувала таа и како другата?
 
Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.561
Поени од реакции
6.699
Jас не наметнувам никому ништо нити му лепам етикети.
Убаво ме запозна со дискусиите што постоеле во ВМОРО. Не видов ништо што може да потврди твоето " ... сакали автономиjа во рамки на Бугариjа.."
Учиме од едни исти извори со тебе напишани на литературен бугарски jазик. Чудно зашто?
Овоj од 16-ти век нотирал много jазици кои што не постоели веке во негово време. Башка што мизиски jазик никогаш не постоел. Мизите са били тракиско племе. Е ти си сигурен дека кога кажал македонски е имал предвид jазикот на коj ти денеска зборуваш. За мене релевантен доказ би било некоj словенозборувашт пред Георгиjа Пулевски да е именувал диалектот си македонски. Знаеш што мислели за jазикот на коj сборували Jоаким Крчовски и Кирил Пеjчинович далеку пред него.
Во 1908г. се случила младотурската револуциjа. Се дозволува политичка деjност и избори за османски парламент. Од деjци на ВМОРО са креирани две партии, десничарска и левичарска. И двете имат представници во парламентот. Един од нив е Димитар Влахов, прв председател на Асномска Македониjа. На коjа партиjа во 1908г. е бил припадник? Како се именувала таа и како другата?
По истава логика, кога се пишува нешто за бугари за периодот пред 10 века, сигурен си дека се мисли за истите бугари што се преставувате денес ?
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
По истава логика, кога се пишува нешто за бугари за периодот пред 10 века, сигурен си дека се мисли за истите бугари што се преставувате денес ?
Сигурен сум не. Исто како сум сигурен кога се сбори за франки и французи дека не е исто.
 
Последно уредено:

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
па што тогаш сe идентификувате со настаните и историјата од тоа време ?
Во кратце. Дошал еден тjуркозборувашт народ "бугари" во 7-ми век на Балканот. Направил голема држава. Во судир со Ромеjската империjа обединил разни племенjа и народи пред се словенски. Во 9-ти век при кнезот (ханот) Борис I принел христиjанството и словенскиот jазик за официален. После неколко децении веке историските извори не зборуват за словени а само за бугари. И одтогаш така си иде во континуитет. Не е уникатен случаjа во човешката историjа, има и други такви примери.
Сега ако некому се чини името бугари недостатачно благородно и поради некои пропаганди го поврзвува со татарите кои расистички са определувани како маловреден народ си е негов проблем. За мене е почит кон предците што така се самоидентификували. За мене е гордост што го имам името и фамилиjата на моjот дедо и син ми исто го носи името на дедо си, моjот татко. Некому татковото име например Трпе може да му се чини не баш добро и да е именувал син си Зоран или Jоргос, негов проблем.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.561
Поени од реакции
6.699
Во кратце. Дошал еден тjуркозборувашт народ "бугари" во 7-ми век на Балканот. Направил голема држава. Во судир со Ромеjската империjа обединил разни племенjа и народи пред се словенски. Во 9-ти век при кнезот (ханот) Борис I принел христиjанството и словенскиот jазик за официален. После неколко децении веке историските извори не зборуват за словени а само за бугари. И одтогаш така си иде во континуитет. Не е уникатен случаjа во човешката историjа, има и други такви примери.
Сега ако некому се чини името бугари недостатачно благородно и поради некои пропаганди го поврзвува со татарите кои расистички са определувани како маловреден народ си е негов проблем. За мене е почит кон предците што така се самоидентификували. За мене е гордост што го имам името и фамилиjата на моjот дедо и син ми исто го носи името на дедо си, моjот татко. Некому татковото име например Трпе може да му се чини не баш добро и да е именувал син си Зоран или Jоргос, негов проблем.
Контрадикторен си, погоре пишиш дека сигурен си дека кога се зборува за некогашните бугари не се мисли на истите бугари од денешно време, а после си земаш за право да се идентификуваш со нив затоа што ти така си сакал да одбереш.
 

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Не сум го решил jас. Така са решили некои пред 1000 години да носат името на државата каде живеjат. Моите предци со генерации така се идентификували. Зборуваштите jазик од латинската група французи са решили да се идентификуват со име на германско племе, русите со име на викингско племе, венесуелците со име на италиански град, американците со име на генуезец коj никогаш и не го видел Новиот свет. Аустралиjанците вообшто не знам од каде го влечат името.
 
Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.561
Поени од реакции
6.699
Не ти се бендисва што пишам. Кога нема што да кажеш пробаш со навреди.
не дека не ми се бендисува, ама си контрадикторен плус користиш двојни стандарди, ти си можел со све што пишува да се идентификуваш а ние со ништо не смееме да се идентификуваме, пишело македонски или македонец некаде во некое минато време, одма наоѓаш нешто, "даа ама не се мисли на вас денешните македонци", стварно ? ти си имал право на многу вековно наследство ние не, чекај бе, каде така, па после сум те вреѓал, па разговарам на истиот начин ко тебе.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
12.830
Поени од реакции
30.926
Гоце Делчев го разбирал светот како поле за културен натпревар помеѓу народите. Во последните 15-16 мислења ништо културно немаше, само навреди и провокации. Секој кој нема да се однесува како што доликува на темата и во иста реченица со името Гоце Делчев ќе пишува навредливи и погрдни зборови, нема ни причина зошто да има пристап до темава. Подобрете го нивото на дискусија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom