- Член од
- 20 април 2013
- Мислења
- 29
- Поени од реакции
- 15
Бугарска работа. Немаше нации, ако тоа вам не одговара. Прочитате "DE ADMINISTRANDO IMPERIO" (Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν) на Константин VII Порфирогенит (б'лг. Багренородни). Србите се населиле и во западна Бугарија и се до Пелопонез. И денес имаме топоними кои тоа потврдуваат.Не ми покажа каде точно се определиле како "етнички Македонци".
Евреите се религиозна група, која откако создава држава, создава и нација. Евреите немаат посебен етнос.
Бугарите од Босна се Бугари.
Бугарите од денешна Србија од Белград (Болград) се Бугари. Нации нема во оваа време, биле дел од Бугарскиот народ.
Јас сум човек кој прочитал речиси сè издадено од Мисирков, за разлика од 99,99% од граѓаните на Република Македонија и го разбирам многу добро.
Мисирков има напишано многу нешта, а вие сте се фатиле за една негова "брошура", како што самиот ја нарекува.
Препорачувам ти да прочиташ статијата му: "Забелешки за јужнословенската филологија и историја (кон прашањето за граничната линија помеѓу бугарскиот и србско-хрватскиот јазици и народи)"
Не ги игнорирам. Напротив - токму за тоа велам дека е контроверен и во многу мал дел од живот си е на македонистки позиции (пропагира сепаратизам).
Еве што Мисирков напишана стр. 120. "За Македонците работи»:
Последно уредено: