Господе чувај ме од пријателите ...

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
tilt напиша:
„Господе чувај ме од пријателите, од непријателите сам ќе се чувам.” Што мислите вие дали држи вода изрекава? И како вие се чувате од вашите пријателите? Дали досега пријателот од кој најмалку сте очекувале ви го има забиено ножот во грб?
Ми забила нож другарка и тоа асално, па после тоа попуштив и пак продолживме понатаму, ама вториот пат ми го заби толку добро, што не знаев кај да се свртам и не знаев што да правам од разочараност. Ама тука сум јас крива, затоа што преминав првит пат и само прашање беше на време кога ќе се случи втор пат. Ама и` ја прекинав шансата да го направи тоа и трет пат, доста и` беше. Најстрашно е тоа што почна да меша луѓе што мене многу повеќе од нејзе ми значат и тука ме погоди во слаба точка.

И да, држи изреката. За непријателите имаш изградено систем на одбрана, знаеш кога ќе нападнат како да се одбраниш, но пријателот не знаеш кога ќе те изненади и како. Обично пријателите „удираат” кај што најмногу боли, ја знаат слабата точка и затоа најмногу боли. Јас повеќе сила би имала да се борам со непријателот отколку со пријателот. Ако осетам нож од пријател, ќе ми биде криво, ќе се измачувам, ќе се прашувам постојано со што сум го заслужила тоа, ќе плачам, ќе се нервирам, нема да имам сила да враќам со иста мера и кривицата ќе си ја префрлам на себе. А со непријателот би имала трпение, полека но сигурно со стратегија ќе направам да зажали што бил мој непријател.
Како пријател сум најдобра, ама недај боже да ми е некој непријател.

Јас не можам да сфатам што им се врти во мозокот на тие што им го прават тоа на пријателите. Пријателството денес е тешко да се најде и уште потешко да се одржи, па зошто некои не го чуваат тоа што им се дава? Јас без пријателите не можам да живеам, се трудам да го негувам тоа што го имаме и намерно со ништо не би го изгубила тоа. Ама, сепак, има различни луѓе и табиети. Секој со своето.
 
Член од
18 јули 2006
Мислења
118
Поени од реакции
1
Двајца другари со кои сум бил нонстоп заедно ме заебале ептем гадно, и од тогас со едниот не правам муабет, а со другиот сум само на здраво. Али сега сум понастрана од тие луѓе и е топ, нема веќе такви работи. Сега се знае другар си е другар, и веќе нема оговарање позади грб и некои такви работи.
 
Член од
30 јуни 2006
Мислења
22
Поени од реакции
3
Вистинито.Пред некое време и јас се разчарав од некои најдобри другари и другарки.Ама ако Тркалото се врти.Некам да се ситам,ама секој ја учи лекцијата ,порано или подоцна.Тие што забиваа ножеви на крај ке останат сами и сите ке ги ибегаваат.

Мислам дека лугето забиваат нож кога ти љубоморат,нешто кога ги мачи,и кога премногу им веруваш.

Ама има и нешто друго што си мислам,лугето се мењаваат,желбите се мењаваат,слабостите се некогаш поголеми од вообичаено,и во одредена ситуација некој ненамерно може да ти забие нож во грб.Некогаш може и јас сум бил уфуран во некој филм,па сум повредил некој.Затоа пред да донесеш заклучок размисли двапати.Некој на кој очекуваш да ти помогне а не да ти одмогне.Затоа добра проценка е најбитна.
 

ЃАВОЛЧЕ

PlayGIRL
Член од
13 април 2006
Мислења
983
Поени од реакции
4
Па има вистина....лично искуство баш немам, можеби во основно еден период, ама тоа биле ситни и банални работи што сега не се ни сеќавам....тогаш ми било заебано, ама си останало во тоа време....сега другарките ми немааат забиено нож во грб, а не ни верувам дека би ми го направиле тоа или јас на нив...
 

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Friendships last when each friend thinks he has a slight superiority over the other.
- Honore Debalazac

 
Член од
19 август 2006
Мислења
52
Поени од реакции
0
Господи,чувај ги пријателите од мене.....!!!!
 

*P|nK_G|rL*

~Pretty in Pink~
Член од
21 мај 2006
Мислења
761
Поени од реакции
5
doti4nata напиша:
paaa se slagam so izrekava...do sega nemozam da kazam deka mi zabile noz vo grb najdobrite drugarki,ali postoele momenti koga pravele raboti koi ne sum veruvala deka kje mi gi napravat...
Истото сакав да го кажам и јас. Никогаш не сум била она потполно разочарана од нив, никогаш не ми забиле нож во грб. Али неколку пати сум била изненадена, не ми се верувало дека тоа ми го направиле. Иако ретко се дешавало ова.
 

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
Pa mislam deka drzi.Bukvalno da mi zabijat noz u grb i da mi nastetat nemalo situacija,ama imalo situacija kade sto mozele da pomognat ili barem da probaat ,a nemalo takov cekor.Toa mislam e bas isto.
 

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Господе чувај ме од пријателите. Од непријателите немора, сам ќе си се чувам ;)
 
Член од
1 февруари 2006
Мислења
380
Поени од реакции
17
ej .... znaete sto.......?????
familijata ne mozes da ja biras ama prijatelite da!!!!!!!
taka da vnimatelno so kogo i kolku se zblizuvate i druzite
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
tilt напиша:
„Господе чувај ме од пријателите, од непријателите сам ќе се чувам.“ Што мислите вие дали држи вода изрекава? И како вие се чувате од вашите пријателите? Дали досега пријателот од кој најмалку сте очекувале ви го има забиено ножот во грб?
Да, држи вода изрекава дека од непријателите спремни сме да бидеме разочарани, навредени и повредени, додека од пријателите не ни очекуваме, па затоа и повеќе боли кога би се случило такво нешто.
Да, ми забиле нож многу пријатели/ки и другари/ки, па затоа сега се чувам од сите. Колку и да сум отворена и блиска со некого, секогаш имам златна резерва. Потребно е едно ниво на недоверба кон пријателите/другарите, кое би ја ублажило болката и нервозата при евентуалното разочарување од нив.
 

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
neka me 4uva gospod od prijatelite, zaso togas stanuvam slepa i nema da gi raspoznaam kakvi ustvari se (Sto mi se ima deseno), a od neprijatelite sama ke si se 4uvam zasto znam od niv sto mozam da o4kuvam:)
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Јас за тоа си имам и свое мото по кое си се водам низ животот и гласи:
Со секого добар, со никого близок”...доволно се имам изгорено за да продолжам и понатака како слепец со стап...
 

MadA@FakA

Black&White
Член од
4 август 2006
Мислења
1.046
Поени од реакции
104
Еднаш се најдов во таква ситуација, и сега знам од кого да се чувам и кој треба од мене да се чува.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom