THE_CHOSEN_ONE
1903-2012
- Член од
- 13 август 2007
- Мислења
- 3.724
- Поени од реакции
- 1.333
@Тоу и ти ли стана верник?
Верувам во сопствената перцепција на реалноста,така да може донекаде да се примени поимот “верник“...:star:@Тоу и ти ли стана верник?
Алката која недостига... Што е тоа? Барем еднаш да се конкретизира убаво... Пази и богољубивците имаат кретенски испади... Целиот комплекс кај реката Палукс е Ахилова пета на креационитичката вера.Едно?
Само едно?
На пример алката која недостасува, може и сам да се пријавиш за пополнување на местото кое остана празно после бламажите со Луси,Пилтдаунскиот човек,типот од Небраска,Абориџините (!?),етиопскиот скелет и еден куп преодни алки кои никаде ги нема.
Теорија на Еволуција: Големата Завера против сопствената перцепција во реалноста на Toecutter.Едно?
Само едно?
На пример алката која недостасува, може и сам да се пријавиш за пополнување на местото кое остана празно после бламажите со Луси,Пилтдаунскиот човек,типот од Небраска,Абориџините (!?),етиопскиот скелет и еден куп преодни алки кои никаде ги нема.
Фактот дека категоријата “хоминиди“ е арбитрарна тотално ненаучна и без никаков аргумент изведена категорија само да може да се поткрепи “Потеклото на видовите“ без никаков квантитативен метод кој би потврдил постоење на таква категорија - не влегува лесно во черепот на питекантропуси од 2010-та како што не влегува ни во умот на мандрил или павијан.
Од иљадници варијабили се земаат оние кои одговараат на секуларно фундаменталистичката догма а другите се отрфлаат секако.
Јеботе...тоа мора да е наука...
Најсмешно е кога некој арогантно настапува “на научна основа“...а е задрт беден фундаменталистички верник кој свршува во гаќи докажувајќи колку биле заостанати оние кои верувале во настанокот на светот во 6014 (цифра која сама по себе е бизарна секако,роденденот помина на 23.10 религиозните креационисти не отворија тема хепи брдеј диар планета ) бранејќи ја единствената опција која му ја сервирале во школо а тоа е дарвиновото потекло на видовите заедно со космогониската варијанта “абер немам ама имам титула која мојот мизерен мистицизам а.к.а биг бенг ќе го претвори во факин` наука“......
е сега дали според тебе:Под пагански подразбирам безброј религии и верувања што се следеле пред појавувањето на јудаизмот, па после христијанство и на крај исламот.
само ќе го цитирам твојот ПОСТ од погоре::Срам ми е више и да читам овакви дебилни и полуписмени тврдења.
--- надополнето ---
Пошто грешиш, ај да те поправам.Нашата земја постои од 1944 година и не е христијанска-православна.
[/SIZE][/FONT]
Тој е мојот став, ако не ти се допаѓа или те нервира, твој проблем.Теорија на Еволуција: Големата Завера против сопствената перцепција во реалноста на Toecutter.
Полека бе Палчо. Не се остри толку. Нели... ... ... ... ... ... ... ај не зборамТој е мојот став, ако не ти се допаѓа или те нервира, твој проблем.
Евидентно е преку твоите постови дека се трудиш,навистина се трудиш да се квалификуваш како “карика која недостаје“ но не би рекол дека си особено успешен.
Освен ако категоријата ТРОЛ не е таа алка...
Ако оддели време да го прочиташ целиот пост, мислам дека ќе се разберевме подобро.е сега дали според тебе:
-римските и грчките народи биле пагани,бидејќи верувале во богови пред појавата на јудеизмот/христијанството???
-дали јудеизмот и христијанството се пагански "религии" бидејќи се појавуваат пред исламот???
не сум тука да солам памет,но ни вие не сте тука да објаснувате ШТО е паганизам и религија,бидејќи многу,многу малку постојат луѓе кои ќе можат да ги објаснат вредностите на религиите,а постојат МНОГУ МНОГУ луѓе како нас кои знаат да шираат различни демагогии(атеисти,тврдокорни верници,секуларисти,гностици итн):smir:
--- надополнето ---
само ќе го цитирам твојот ПОСТ од погоре::
а бидејќи бараш докази,факти итн дека Македонија постои од пред 1944 и дека населението тогаш било христијанско/православно,те советувам само да прочиташ една историска книга за Македонија од 19 век до почетокот на 20 век,па сам да си заклучиш Кога постои Македонија,Во која религија верувале Македонците(над 90% од нив).............па после ќе се препуцаваме како мене "националистите и патриотите" ме лажат со тие убедување,а како ТЕБЕ те лажат внуците на темпов,колишевски,тито итн ...............
со таква изјава,"друже" МИ СЕ ГАДИ ОД ТЕБЕ
...не навлегува во тематиката за Македонија,зашто сепак не си во право,али нема врска..или можеби јас не читам "вистинска" историја(колку за потсетување ДЕНЕШНАТА НАПИШАНА ИСТОРИЈА СОСЕМА СЕ РАЗЛИКУВА ОД ВИСТИНСКАТА ИСТОРИЈА)Ако оддели време да го прочиташ целиот пост, мислам дека ќе се разберевме подобро.
Македонија како земја (држава, не географска област) постои не порано од 1944г. Тоа што овде постои народ и обичаи кои заслужиле земја (држава) од многу порано не го корегира фактот што Македонија не постоела како земја (држава) се до 1944г. Извини - и мене ми е криво, ама тоа е вистината - запишано е насекаде. Земи и прочитај.
Населениоето во геогртафската област нарекувана македонија се состои од мноштво култури (македонсци (ние), власи (ние), албанци (ние), турци (поише од 6 века), срби, по некој марсовец (јас) и некој грк (несреќно заглавен со стан карши мене).
ТОЧНО Е дека конфесијата на овие простори е православно-христијанска, НО ако некој врти лебче со паричка, тогаш тоа го прави многу повеќе паган отколку православен христијанин.
Тоа покажува до која мера нашиве „верници“ се навистина верници. Исто така, покажува дека овој народ (бачлканскиот - не македонскиот) е прост и поводлив. Поминаа повеќе од 2000 години, а ние тука многу поише се откачуваме на палење огнови, китење елки и цртање божества по ѕидовби (забранети во христијанството - во сите варијанти) , додека Црквите зјаат празни 6 дена у неделата.
Тука, за верници се сметаат луѓе кои додека биле бебиња попот ги намокрил со вода. За верници се сметаат луѓе кои лажат, крадат, спијат со туѓи жени, пијат неумерено и псујат, колнат и се фалат. Ебати таквите верници.
А Книгата не ја ни прочитале.
За тоа што се пагани и пагански религии можеш да прочиташ што пишува и така нема да ги поставуваш тие прашања погоре, пошто се бесмислени.
и за крај, мене не ми се гади од тебе. Ми се гади од луѓе кои знаат дека нема господ (поголемиот дел од свештенството), а ги лажат луѓето дека постои за да им ги земат парите и за да вопзат мерцедес без да копаат нива.
За луѓето кои се заслепени од лажните ветувања за „задгробен живот“ ми е малку жал, ама знам дека ако прочитаат малку повеќе ќе можат самите да се оттргнат од догмите кои животот им го прават навидум полесен, но долгорочно ги затупуваат и оневозможуваат да пораснат во вистински возрасни луѓе.
„Рајот и пеколот асе за децата“ - после треба да пораснеш и да се соочиш со вистинскиот живот.
е сега дали според тебе:
-римските и грчките народи биле пагани,бидејќи верувале во богови пред појавата на јудеизмот/христијанството???
-дали јудеизмот и христијанството се пагански "религии" бидејќи се појавуваат пред исламот???
не сум тука да солам памет,но ни вие не сте тука да објаснувате ШТО е паганизам и религија,бидејќи многу,многу малку постојат луѓе кои ќе можат да ги објаснат вредностите на религиите,а постојат МНОГУ МНОГУ луѓе како нас кои знаат да шираат различни демагогии(атеисти,тврдокорни верници,секуларисти,гностици итн):smir:
Повише од ова не знам што да ти кажам. Самиот ќе видиш дека христијанство, јудаизам и ислам не можат да припаѓаат овде. А ако имаш некоја поента што сакаш да ја покажеш со поставување прашања и наведување на одговори - те молам кажи ја поентата или прашај покохерентно прашање.
1. Paganism is a religion of nature, in other words Pagans revere Nature. Pagans see the divine as immanent in the whole of life and the universe; in every tree, plant, animal and object, man and woman and in the dark side of life as much as in the light. Pagans live their lives attuned to the cycles of Nature, the seasons, life and death.
2. Unlike the patriarchal religions (Christianity, Islam, Judaism) the divine is female as well as male and therefore there is a Goddess as well as a God. These deities are within us as well as without us (immanent); they are us. They are not simply substitutes for the Muslim or Judeo-Christian God. This is because the Gods of the major religions tend to be super-natural i.e. above nature whereas Pagan deities are natural, symbolizing aspects of nature or human nature. Having said that God and Goddess are split from the Great Spirit or Akashka which probably equates to the God of the patriarchal religions.
3. The Goddess represents all that is female and the God represents all that is male. But because nature is seen as female the Goddess has a wider meaning. Often called Mother Earth or Gaia she is seen as the creatrix and sustainer of life, the mother of us all which makes all the creatures on the planet our siblings.
4. There are sub-groups of named Gods and Goddesses called Pantheons, drawn from the distant past, for example Isis and Osiris from Egypt or Thor, Odin, Freya et al from Norse religion and mythology. Ancient Pagans would have worshipped one or a small number of Gods and Goddesses, whilst often recognizing the validity of other people's deities. The concept of an overall, un-named Goddess and God, the sum totals of all the others, appears to be a recent one but individual named deities represent particular human qualities or archetypes and are often used as a focus for celebrations and spiritual rites.
5. Paganism has developed alongside mankind for thousands of years; as cultures have changed so has Paganism, yet it is grounded in deep rooted genetic memories that go back to neolithic times and before. Thus Paganism is not just a nature religion but a natural religion.
6. Paganism in the west takes a number of forms including Wicca, Druidism, and Shamanism.
7. To Pagans the four ancient elements, Earth, Air, Fire and Water have special significance. The importance of these is hard to define because they have so many correspondences, for example they are associated with the four directions, North, East, South and West. Each element is a kind of spiritual substance from which all things are made especially ourselves and at the same time are Guardians both of ourselves and of the Goddess and God, and guarding the gateways between this world and the other world.
8. Many Pagans believe in reincarnation in some form. It gives Pagans a substantially different view of life. Early Christians saw Karma as a kind of treadmill, trapping people in endless reincarnations, never free. But Pagans see reincarnation as, at best, a chance to improve or to continue unfinished work, and at worst just a simple re-cycling of souls.