Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???


  • Вкупно гласачи
    994
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Што представува господ за вас?

Верувате ли во господ?

Би сакал да слушнам различни мислења
 
Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Хммм...би додала вера пред религија во насловот на темата.
Самозаљубениот, антропоцентричен, бесправно самонаречен Homo sapiens е уште во раниот почеток на својата еволуција. Низ краткиот му живот, со лимитиран капацитет за перцепција, искористување и организација на менталните можности, нормално е дека оговорите на сите чуденки и, сега за сега необјасниви работи, ги бара во некоја татковска, креаторска фигура. Во овој стадиум на развој, верата е можеби еднаква потреба, како и потребата за храна, вода и размножување.
Е сега, манифестацијата на верата и задоволувањето на уште еден социјален мотив - грегаризација, односно мотивот на стадо, таборење, партизирање, резултира со појава на религија. И тука почнуваат сите срања...
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
141
Ne sum golem simpatizer na religija, ama zavisi shto podrazbirash vo religija.Jas ja podrazbiram kako neshto vo shto veruvash, odnosno shto te vodi niz zhivotot, a toa nemora da znachi deka za da bidesh religiozen treba striktno da veruvash vo Gospod.Jas Gospod go podrazbiram kako celata energija odnosno univerzumot shto go sozdala svetot, a ne kako nekoj starec shto go sozdal Adam, pa od negovoto rebro ja sozdal Eva i tako dalje...toa za mene se samo prikazni.
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Gizo напиша:
Ne sum golem simpatizer na religija, ama zavisi .....
:D :D :D :D Добар си жими се.. викаш не навиваш за нив а? :D :D

Темата ја крстив религија, затоа што регилијата е дел од културата на еден народ. Па затоа и ја сместив во Култура. Немав идеа каде да ја сместам.. некако во „Општи муабети“ има прилично олабавени теми и затоа.. а муабетот ми е за тоа колку и дали веруваме во господ, што представува тој за секој од нас..

Јас лично не ја обожавам фразата „верувам во...“ но сепак многу е дискутабилно прашањето и што повеќе се трудам да одговорам ми станува јасно дека одговор нема. Како и да е... мене можда длабоко во себе ме движи некоја сила за која и јас не сум свесен но тоа не е ни одблизу од она што црквата ми го прокламира...
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.171
Поени од реакции
34.298
Re: РЕЛИГИЈА

gerard напиша:
Што представува господ за вас?
Во денешно време, повеќето луѓе ни на крај памет не помислуваат на Господ, се додека не "загусти" и не се најдат во навистина лоша ситуација. Тогаш почнуваат да се молат, да фантазираат, да се надеваат...

Не би сакал да звучам како неверник, ама за повеќето луѓе Господ едноставно претставува само последна надеж, ништо повеќе.

На добро место си ја отворил темава, затоа што вербата во Господ, Исус, Алах... претставува култура. 10-те Божји заповеди прават граница помеѓу моралното и неморалното. Со нивното создавање, човекот од див и "пештерски" станува прав човек.
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Da Acid se soglasuvam. Zalosno e sto tolku malce ima verba vo Gospod od lugeto, i toa bas kako sto kaza, koga ke zgusne situacija pa nemas kare i moli se ... Jas veruvam vo Gospod vo sekoj slucaj. Po crkvi mnogu ne odam (kako sto kazav na druga tema) no imam navika da si kazam po nekoja si moja molitva pred spienje, ili koga ke mi se desi nesto ubavo, ili koga se plasam za nesto. Isto mislam deka kolku poveke veruvame vo Gospod tolku poveke bi ziveele podobar i pocist zivot ... sepak taa verba e onaa podobrata pateka sto bi trebalo da ja pomineme na ovoj svet :) :wink:
 
Член од
24 април 2005
Мислења
124
Поени од реакции
13
Religija i veruvanje mozhe da se dva sosema razlichni poimi.
Veruvam vo neshto, nekoja visha sila, da ne se objasnuvam sea...
No ne, ne veruvam vo religii... Religiite se sozdadeni od chovekot i za chovekot, no toa e sve...
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
43
LisaRowe напиша:

Veruvam vo neshto, nekoja visha sila, da ne se objasnuvam sea...
No ne, ne veruvam vo religii...
Епа религијата пробува да ти го објасни твоето горенаведено верување. Таквите списи се базираат на мислења слични на твоето, само што некој од тие луѓе со слични размислувања, ги запишал своите видувања и погледи кон тој проблем :wink:
 
Член од
24 април 2005
Мислења
124
Поени од реакции
13
Ne, religijata probuva da objasni nechie drugo veruvanje...

Shto ne mora VOOPSHTO da se sovpagja so moeto...
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
43
LisaRowe напиша:
Ne, religijata probuva da objasni nechie drugo veruvanje...

Shto ne mora VOOPSHTO da se sovpagja so moeto...
Ти реков погоре LisaRowe. Тие записи пробуваат да ти објаснат некои работи, работи кои можеби се слични со твоите размислувања. Не реков исти. Религиите се креирани од човек и ти си човек. Нема ништо лошо ако човек со човек се најде во слични размислувања. Тоа помага полесно да се разберат работите кои не можеме да си ги дообјасниме. Затоа и читаме книги, гледаме телевизија, комуницираме.
Религијата е учење пред се, исто како што е астрологијата, математиката...

Но сепак, твое право е да веруваш во „своето нешто“
 

RaGeAnGeL

KiCk AsS
Член од
23 јануари 2005
Мислења
930
Поени од реакции
7
Sience and religion are two totally compatible fields-two different approaches to finding the same truth....

Bez razlika vo shto veruvash ....dali nauka ili religija sekogash si vo potraga po edno..od kade sme?i koja e smislata na nasheto postoenje?

Samata teorija za Big Bang prv pat e postavena od katolicki monah Georges Lemaitre vo 1927god.....2 god posle nego Edwin Hubble(astronom od Harvard )ja objavuva kako "negova "objasnata so "naucen jazik"

Toa shto vo religijata e dobro i loso vo naukata e matter i antimatter....sekoe pozitivno neshto si ima i svoe negativno :wink:
Sience and religion ....two different languages telling the same story:)
Sience and religion are not at odds.
Sience is simply too young to understand!
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јас на последниов попис се пишав како Џедај!
Не верувам во господ, никогаш не сум верувал, нема ни да поверувам.
Имам студирано философија, потоа флософија на религија ми е мастер, не сакам да рушам митови и убедувања, ама ако некому му е убаво, супер. Јас лично сметам дека нема, не постои, нема никогаш да постои антропоморфен карактер кој е ултимативно објаснение за се она што не можеме да си го објасниме разумски или со сетилата.

признавам ека некои работи немаат свое објаснение, но тоа не е затоа што има некој виш ентитет, туку поради нашите ограничени капацитети.
Луѓето, како ентитети на оваа планета, отсекогаш биле егоисти, егоцентрични, самобендисани и се милселе за сеопфатни, најспособни и со способност за се да дадат одговор. Со таа цел, за необјаснивите појави и нешта, одлучиле да воведат категорија бог/богови/господ, под заедничкиот именител религија/ии за да не се чувствуваат мизернио кога би си признале дека не можат се да знаат и објаснат.

Џедај, хмм. Кога некој подчабоко би погледанл што се провејува во поглед на мистиката во филмовите на Лукас, ќе забележи дека во модерна верзија, во футуристички смисол тренасполирано, наоѓаме компилација на две древни верувања. Едното е од култот за Митра, а другото е од анимистичките/натуралискички учења од истиот период во развојот на културата на древните народи.

Култот на Митра препознава битие, Митра, насилен бог, а неговите следбеници чинелое се во нивна можност, на секој можен начин да ја следат и шират таа верба/учење/религија, ако можам така да ја наречам.
Џедаите, се само воините на Митра, но прилагодени на денешницата, со тоа што секому помагаат и живеат во согласост со СИЛАТА која е природата прифаќајки ги сите живи суштества еднакво (натурализам/анимализам) борејќи се против се она што е спротивно но таквото убедување.

Да не ширам. Јас сум првиот, засега едниствен регистриран џедај во Македонија. Не верувам во ниту еден господ. нема потреба.
God, if there was ever one, now is dead!! Long live God!!

May the force be with you!!
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.171
Поени од реакции
34.298
Хаха, ме изнасмеа бе Дивајдер. :lol:
Сакав да додадам само... може има повеќе луѓе на форумов кои не веруваат во Господ, како тебе, но се плашат тоа да го кажат - затоа што во случај да постои, најверојатно би ги казнил! :wink:
 

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Istoriski gledano,skoro site religii napravile mnogu poloso otkolku dobro...
ili da se popravam,na kogo kako da mu tekne si zima za pravo vo ime na nekoja visa sila da prai razni sranja!
Naj ubav primer mi se muslimanite.Tie pred krstonosnite vojni si bile kup pleminja so se brkale na kamili niz pustina ali mu teknalo na nekoj papa deka saka da se tepa so nekoj i u megju vreme da naprai nekoj dinar a ko nusproizvod izlegol gihadot i u poskoro vreme ludaci so trcaat naokolu so stapici dinamit na niv.
Fina rabota se religiite:)))...samo nekako mi se cinat nadminati od vremeto.
Kojznae,mozebi e vreme za nov mesaja?
 
Член од
24 април 2005
Мислења
124
Поени од реакции
13
Religiite se odlichen nachin da se upravuva so narodot.
Samo toa...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom