Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
И јас се сложувам со тебе 100 процентно! Само што ја имам уште едно мислење да го надополни тоа: дека сите Богови, Божици и митолошки суштества постојат. Но не самостојно, туку се креирани од нас и нашите мисли. Со векови од поклонувања и внимание сме им вдахнале живот. И ние сме креатори.
Во ред е тоа.Но едно нешто не ми е јасно,можеби ќе забегам оф топик.
Анимизмот е првиот систем на верување кај човекот.Човекот верувал во добри и лоши духови.Која е причината за појавата на политеизмот,а потоа и монотеизмот?Што е тоа што го натерало човекот да престане да верува во духови и да почне да верува во антропоморфни богови кои ги претставувал во човечки облик и со човечки особини.Почнал да креира митови за богови и божици кои летале на небески летала,комуницирале со луѓето очи во очи,дури и сексуално општеле со луѓето,раѓале полубогови....?Првиот ваков систем на верување е сумерската митологија која се смета за најстара и Сумер за најстара цивилизација.Што ги натерало нив да пишуваат приказни за некои богови кои се симнале од небото и го научиле човекот да ора,наводнува,одгледува животни итн итн...?Пред тоа немало вакво верување.За човекот секој човек,животно,дрво,тревка имало душа.Хммм...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Во ред е тоа.Но едно нешто не ми е јасно,можеби ќе забегам оф топик.
Анимизмот е првиот систем на верување кај човекот.Човекот верувал во добри и лоши духови.Која е причината за појавата на политеизмот,а потоа и монотеизмот?Што е тоа што го натерало човекот да престане да верува во духови и да почне да верува во антропоморфни богови кои ги претставувал во човечки облик и со човечки особини.Почнал да креира митови за богови и божици кои летале на небески летала,комуницирале со луѓето очи во очи,дури и сексуално општеле со луѓето,раѓале полубогови....?Првиот ваков систем на верување е сумерската митологија која се смета за најстара и Сумер за најстара цивилизација.Што ги натерало нив да пишуваат приказни за некои богови кои се симнале од небото и го научиле човекот да ора,наводнува,одгледува животни итн итн...?Пред тоа немало вакво верување.За човекот секој човек,животно,дрво,тревка имало душа.Хммм...
Ancient Astronaut anyone? :smir: Инаку, луѓето уште веруваат во лоши и добри духови, им се поклонуваат на претците и оддаваат почит кон мртвите. Све е можно, можно е да се ванземаљци - а можно е да сме и ние од некоја иднина :toe: Можно е и да се од некој паралелен свет....а може и нешто четврто. Не сум зацементирала одлука, можностите се огромни

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Јас сум Бог, у најмала рака син на Бог како Исус што е.
Секој е Бог.........холограмска парадигма.
Тоа е се што Е, инаку џабе е Се.

--- надополнето ---

Хахах и Бах е Бог а богами и Дионис

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Значи и чумата, лепрата, сидата, ракот, големите сипаници, колерата....се за спасение на народот?

Имаш ти на компјутерот оперативен систем. Све е ок служи тера уживаш. Го напаѓа вирус, откажува некоја компонента, кој е крив ?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Veruvanjeto vo Bog nema vrska so postoenjeto na bog samo po sebe bidejki kolku veri tolku bogovi, a ako kazete ama eden e bog toa samo lugeto razlicno go pretstavuvaat znaci i ne postoi bog von nivnite veri, oni si go izmislile.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Не верувам дека постои.Меѓутоа не постои причина да не ги следам моралните вредности кој што ги има во христијанството.Трите „главни“ религии денес (христијанството,исламот и јудаизмот) во суштина не учат на морал.Меѓутоа религиите го губат својот смисол на почетокот на средниот век.Веќе не служат за да учат на морал и да даваат морални вредности туку за контрола над обичниот народ од страна на богатите.Тие станале средство за перење на мозок,печалење пари и изговор за убиства,измачувања и војни.За среќа денес религиите (барем на западот) немаат големо влијание и луѓето ги користат само за учење на морал.Меѓутоа кај помладите генерации моралот исчезнува и уште на мала возраст се учат на лоши работи.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За среќа денес религиите (барем на западот) немаат големо влијание и луѓето ги користат само за учење на морал.Меѓутоа кај помладите генерации моралот исчезнува и уште на мала возраст се учат на лоши работи.
За жал, тоа се помалку е вистина. САД се под сериозна закана од организираната протестантска пропаганда. Повеќе од оловина од населението е убедено дека еволуцијата е превара и дека Земјата е не постара од 8000 години.
Go figure. 21 век. „Најнапредната“ земја во светот.

Види што се случува на блискиот исток или во субсахарна Африка... у ствари у цела Африка...
Језиво.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
За жал, тоа се помалку е вистина. САД се под сериозна закана од организираната протестантска пропаганда. Повеќе од оловина од населението е убедено дека еволуцијата е превара и дека Земјата е не постара од 8000 години.
Go figure. 21 век. „Најнапредната“ земја во светот.

Види што се случува на блискиот исток или во субсахарна Африка... у ствари у цела Африка...
Језиво.
Да заборавив да ги спомнам сектите.Јас овде зборував за христијанството а не за протестантите.Протестаните се занимаваат со пропаганда бидејќи сакаат да печалат пари.А тоа е еден од начините за најбрзо печалење.И не е само САД земја каде што има луѓе кој веруваат еволуцијата е лага и дека сме настанале од Адам и Ева или слично.Секаде има такви,а верувањата им се во зависност од религијата.И во Македонија има луѓе кој не веруваат во еволуцијата.Според мене сето тоа е во ред се додека е лично убедување и не се обидуваш насила да го шириш твоето размислување,да побиваш очигледни факти и аргументи и да лажеш други луѓе.А за блискиот исток и Африка нема што да кажам.Заглавиле во среден век повеќето.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ај сега малце поконкретно Он тема ..
има тема за дебата .. оваа и не е баш за којзнае каква дебата ..
Постои Непостои .. што мислите и толку ...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
ќе сакаш ли да објаснеш поубаво со сакаш да кажеш???????????:toe:
Може сака да каже дека верување во бог или богови не гарантира нивно постоење? :toe:

Да заборавив да ги спомнам сектите.Јас овде зборував за христијанството а не за протестантите.Протестаните се занимаваат со пропаганда бидејќи сакаат да печалат пари.А тоа е еден од начините за најбрзо печалење.И не е само САД земја каде што има луѓе кој веруваат еволуцијата е лага и дека сме настанале од Адам и Ева или слично.Секаде има такви,а верувањата им се во зависност од религијата.И во Македонија има луѓе кој не веруваат во еволуцијата.Според мене сето тоа е во ред се додека е лично убедување и не се обидуваш насила да го шириш твоето размислување,да побиваш очигледни факти и аргументи и да лажеш други луѓе.А за блискиот исток и Африка нема што да кажам.Заглавиле во среден век повеќето.
Е па тоа е проблемот во САД - покушаваат креационизам да го воведат во школите. Таму каде што не припаѓа, а тие се убедени дека децата треба да ја знаат и таа “научна“ вистина.

Kajgana Shop

На врв Bottom