Вакцини на BioNTech-Pfizer и Moderna против САРС-Ко2

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.025
Поени од реакции
12.697
Ми треба мислење.
Околу средина на јули би требало да добијам термин за вакцина ( фајзер или модерна ). На први август патувам и ќе бидам отсутна 3 недели. Дали е паметно да ја примам првата доза пред патувањето или да почекам да се вратам? Читав дека организмот е поподложен на зараза во првите две недели после примање на вакцина, и дека доколку има некоја зараза во тој период помеѓу двете вакцини, се јавуваат потешки симптоми.
Ми фуфка малце од новиов сој искрено.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Ми треба мислење.
Околу средина на јули би требало да добијам термин за вакцина ( фајзер или модерна ). На први август патувам и ќе бидам отсутна 3 недели. Дали е паметно да ја примам првата доза пред патувањето или да почекам да се вратам? Читав дека организмот е поподложен на зараза во првите две недели после примање на вакцина, и дека доколку има некоја зараза во тој период помеѓу двете вакцини, се јавуваат потешки симптоми.
По моето нестручно мислење, примање на 1 доза вакцина и инфицирање со делта сој 3 недели по аплицирањето на првата доза ми се чини како далеку подобра варијанта отколку инфицирање со делта сој без примена вакцина :)

Сите сме различни меѓутоа не верувам дека е баш целосно точно тоа: „организамот е поподложен на зараза во првите 2 недели после примање на вакцина“, како што велиш. Да, знаеме дека по вакцината се случува имунолошка реакција во првите неколку денови, ама лично немам прочитано никаде дека тоа не прави „2 недели поподложни на зарази“. Ако го најдеш текстот, сподели, можеби грешам :)

Маци-

ragazzo pazzo
Член од
17 април 2007
Мислења
6.185
Поени од реакции
3.516
Може малце глупо прашање:) во однос на внес на храна и течности што е препорачливо пред и после внес на вакцина? претпоставувам овошје и лесна храна, од течности вода? да се избегнува фаст фуд и слични процесирани храни и алкохол?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Може малце глупо прашање:) во однос на внес на храна и течности што е препорачливо пред и после внес на вакцина? претпоставувам овошје и лесна храна, од течности вода? да се избегнува фаст фуд и слични процесирани храни и алкохол?
Јас прво прашав за алкохолот :) Ми кажаа дека пиво-две воопшто не пречат и од првиот ден :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
Протеини и H2O (многу вода)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Од персоналот кој вакцинира: Првиот пат ми рекоа „јадење како и до сега, без алкохол во следните 7 дена“. Вториот пат ништо не ми спомнаа. Ваљда битно е да не се здробиш од пиење, за да биде организмот во најдобра можна состојба. Јас не пиев алкохол 6 дена, не дека и вообичаено нешто се здробувам од пиење, ама коректно е да се придржуваме до препораките - буквално ништо нема да ми смени ако не се напијам пиво една недела :)

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.906
Поени од реакции
11.667
Ин хелоу боди хелоу гоуст.
И така е лето, удри на овошје/зеленчук/чаеви/вода и си кукурек.
Јас еве трет ден од ревакцина сум топ, знам да се излажам со по некој сладолед, другото е стрикно манџи, салати и смути/цеден сок. Иако генерално и без вакцината треба да се храниме здраво :)

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.025
Поени од реакции
12.697
По моето нестручно мислење, примање на 1 доза вакцина и инфицирање со делта сој 3 недели по аплицирањето на првата доза ми се чини како далеку подобра варијанта отколку инфицирање со делта сој без примена вакцина :)

Сите сме различни меѓутоа не верувам дека е баш целосно точно тоа: „организамот е поподложен на зараза во првите 2 недели после примање на вакцина“, како што велиш. Да, знаеме дека по вакцината се случува имунолошка реакција во првите неколку денови, ама лично немам прочитано никаде дека тоа не прави „2 недели поподложни на зарази“. Ако го најдеш текстот, сподели, можеби грешам :)
На двајца фамиилијарни членови при боцкање им нагласиле докторите да се особено претпазливи првите 10 дена по примање на вакцината. Знам и една личност што се зарази по примање на првата доза ( АЗ ) и помина многу, многу тешко. Се работи за доста млада личност. Можеби и без вакцината ќе поминеше така, не знам.

Се обидувам да ја најдам сторијата со оваа информација, споделена беше во една од групите на фб. Поентата беше дека после секоја примена вакцина, не само ковид вакцините, имунолошкиот систем паѓа и сме поизложени на секакви инфекции. За Фазјзер конкретно пишуваше дека 10 дена се потребни да се создаде имунитет.

Ако има некое медицинско лице да објасни дали ова држи вода, и што се случува доколку некој се зарази со вирусот во овој вакум период?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.757
Поени од реакции
37.759
... знаеш дека на тоа прашање не може никој со сигурност да ти одговори и да ти даде точно мислење, но барем јас ги следам моменталните светски пријави на несакани ефекти од антиковид вакцините посебно на тие со нова технологија, но и наши согледувања на првите вакцинирани кои беа токму медицинскиот персонал со Фајзер во март 2021!

Последно уредено:

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
5.025
Поени од реакции
12.697
Ми треба мислење.
Еве да се самоцитирам, денес разговарав со доктор кој ми кажа дека барем за мрна вакцините, ефикасноста после една примена доза е 81%. Тоа со имунитетот ми рече да не се секирам, бидејќи секојдневно организмот е изложен на патогени.
Еве го и истражувањето, ако сака некој

Така да во оваа ситуација далеку подобра опција е примање една доза отколку ниедна.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.906
Поени од реакции
11.667
Докторот појма нема, пошто овде имаш елита на експерти, научници и доктори кои ќе го стават во блендер тој твој доктор со тие твои линкови.

Член од
22 август 2018
Мислења
196
Поени од реакции
81
Можеби веќе е дискутирано,но на што се должи тоа што по примањето на вакцината се привлекува метал(паричка, лажица итн..) на вакцинираното место?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
Можеби веќе е дискутирано,но на што се должи тоа што по примањето на вакцината се привлекува метал(паричка, лажица итн..) на вакцинираното место?
нема таква работа
на ништо не се должи

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Пред сѐ друго, неделната фреквенција на практикување анален секс како ресивер. Оти? бајаги метал привлекуваш?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom