Боеми - има или нема

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.866
Поени од реакции
23.682
Немаше никаков обид за навреда. Можев да ти напишам нешто во стилот the beauty is in the eye of beholder, но знам дека боемско мажиште како тебе презира таков пост панкерски, атеобудистички, педерски начин на изразување, а го цени директниот, кафанскиот.

Јас сметам дека оној што не наоѓа вредност во музиката на Свонс, не носи никаква вредност во себе.

Нема зошто да се вреѓаш, така?

Јас и така и така не се вреѓам, сум си рекол ако тоа почне да ми се случува некогаш форумски, сериозно ќе размислам за деактивација на профилот, и да, повеќе го преферирам директниот, кафанскиот начин, но не, не сум боемксо мажиште не се обидувај по трет пат да ми протнеш епитети кои не важат за мене, тоа се тие евтини ниски обиди за деградација кои вака диркетно кажано не му личат на едно мажиште што се расфрла со ничевизми, достоевизми, поперизми во дискусија во недостаток на аргументи. Такви подмукли финти прават оној профил на луѓе со профил атеисти, прогеј сапортери, вегетарјанци Геро, Милчин, Мирко Попов и тако даље кои ги опишав во претходниот пост и ако на тоа го додадеме и нивниот зачестен флерт во религија piking on somebody not your size, самите се турнуваат во таа категоризација, исто како што и Змејко (со сите свои менделееви ламентирања) самиот се намести да ми ја прувне поентата ем дека е Шабан, ем дека има многу лош и катастрофален хихириху хумор и финти. Така да, no hard feelings, non taken.

Јас па сметам дека оној што наоѓа вредност во музиката на Свонс и во тоа ај така да го кажам пост панк движење и лајфстајл, а од друга страна во боемството и боемските песни (кои се истите од постпанкот кога ќе се преведат на српски) гледа нискост, сељачизам, некултура, патетика е исто така мајмун. Што, понепатетични се едните песни од другите, таму не пишувале песни оти жената која ја сакале и ја идеализирале не се изебала со некој друг, па ај сега ќе патетишаме, се е дарк, ние сме облечени во црно, песимизам, шие ми га Џуро. Многу лесно можам да играм со твоите карти. А ако тој мајмун одозгора се смета себе за интелектуалец па си дозволува и арогантни испади и потреба да одржува некому лекција а не ја согледува таа паралела боемство/постанк е и глуп приучен мајмун. Компарирано, аргументирано во претходните постови. Ете тоа е сржта на тој профил атеисти, постпанкери, геј сапортери, леваци, Вуди Ален коксакерс, стотројкаши (од сто тројка радио). Не е проблем во нивниот вкус. Проблемот е што се арогантни и мислат дека се поарни над другите, а не се.

Нема никакви навреди, секако.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.197
Јас и така и така не се вреѓам, сум си рекол ако тоа почне да ми се случува некогаш форумски, сериозно ќе размислам за деактивација на профилот, и да, повеќе го преферирам директниот, кафанскиот начин, но не, не сум боемксо мажиште не се обидувај по трет пат да ми протнеш епитети кои не важат за мене, тоа се тие евтини ниски обиди за деградација кои вака диркетно кажано не му личат на едно мажиште што се расфрла со ничевизми, достоевизми, поперизми во дискусија во недостаток на аргументи. Такви подмукли финти прават оној профил на луѓе со профил атеисти, прогеј сапортери, вегетарјанци Геро, Милчин, Мирко Попов и тако даље кои ги опишав во претходниот пост и ако на тоа го додадеме и нивниот зачестен флерт во религија piking on somebody not your size, самите се турнуваат во таа категоризација, исто како што и Змејко (со сите свои менделееви ламентирања) самиот се намести да ми ја прувне поентата ем дека е Шабан, ем дека има многу лош и катастрофален хихириху хумор и финти. Така да, no hard feelings, non taken.

Јас па сметам дека оној што наоѓа вредност во музиката на Свонс и во тоа ај така да го кажам пост панк движење и лајфстајл, а од друга страна во боемството и боемските песни (кои се истите од постпанкот кога ќе се преведат на српски) гледа нискост, сељачизам, некултура, патетика е исто така мајмун. Што, понепатетични се едните песни од другите, таму не пишувале песни оти жената која ја сакале и ја идеализирале не се изебала со некој друг, па ај сега ќе патетишаме, се е дарк, ние сме облечени во црно, песимизам, шие ми га Џуро. Многу лесно можам да играм со твоите карти. А ако тој мајмун одозгора се смета себе за интелектуалец па си дозволува и арогантни испади и потреба да одржува некому лекција а не ја согледува таа паралела боемство/постанк е и глуп приучен мајмун. Компарирано, аргументирано во претходните постови. Ете тоа е сржта на тој профил атеисти, постпанкери, геј сапортери, леваци, Вуди Ален коксакерс, стотројкаши (од сто тројка радио). Не е проблем во нивниот вкус. Проблемот е што се арогантни и мислат дека се поарни над другите, а не се.

Нема никакви навреди, секако.
Чувствувам некоја нервоза во твоите постови, а се манифестира со репетитивност на мислите, која кај читателот ствараат чувство на досада.

Подмуклоста е карактеристика на сексуална и емотивна неизживеаност, не би знаел за тоа повеќе да кажам. Макар што сум слушнал дека има ликови на овој форум кои прават такви подмукли и педерски работи. Не би знаел навистина, тие сами си знаат... ;)
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.866
Поени од реакции
23.682
Оф мори мајко мила.

Ти си бил сериозен дека со преводот на текстот се доаѓа до критериум за вредноста на една песна? :icon_lol: Јас мислев дека тролаш.

Рок поезијата од старт е инфериорна во однос на вистинската поезија. Џим Морисон не му е ни до половината на Рембо. Тоа е затоа што рок музиката како форма, бара поезијата која ја носи на себе да биде ограничена. Силата на рок музиката е во спојот што го носи најапстрактната форма на уметност, што е музиката, со поезијата.

Ова се едноставни работи, и еден оштроумен интелект како твојот треба да ги знае.

Ако тебе ти треба да ги преведеш песните на Џој Дивижн на кафанско за да ги споредиш со Аца Лукас, никој на светот не може да ти помогне. Ако ти не разбираш зошто е Unknown Pleasures автентично ремек дело, а зошто се песните на бардот Аца тешка сељачана, не ти е крива ниту Ла Кања, ниту атеобудистите, ниту педерите.

Единствено што можеш да кривиш е ограниченоста на твојот естетско когнитивен апарат Суси, а тука нема помош. Запреките кои ги поставува природата се поголеми од било кои други, и начинот на кој таа дискриминира понекогаш, навистина не е фер.
Силата на рокот јас на пример ја наоѓам во Пинк Флојд, во прогресивот. Тоа се текстови, симфонии, комплексни дела. Тоа е уметност. Пост панкот е турбо фолк текст на англиски, 3-4 акорда, по некоја солажа. Некогаш знаат и да изненадат со убави песни, не викам не.

И ти истото можеш да го кривиш Ставро, проблемот со луѓе кои немаат естетско когнитивен апарат а суетно мислат дека имаат е тоа што никогаш не можеш да им го докажеш тоа.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.866
Поени од реакции
23.682
Чувствувам некоја нервоза во твоите постови, а се манифестира со репетитивност на мислите, која кај читателот ствараат чувство на досада.

Подмуклоста е карактеристика на сексуална и емотивна неизживеаност, не би знаел за тоа повеќе да кажам. Макар што сум слушнал дека има ликови на овој форум кои прават такви подмукли и педерски работи. Не би знаел навистина, тие сами си знаат... ;)

Ма нервинела, јок, лошо чувствуваш. Ценам кога луѓе тет-а-тет, добро може не баша ама така е зборот ќе се конфилктираат со мене, наместо индиректно подмукло со подметнување финти. Репетитивноста е мадре студиорум. За некои лица е потребна за да им влезе информацијата во глава, ама ако зачести го добиваме подфорумот Религија.

Има такви ликови колку ти душа сака. Некои дури мислат и дека се чисти, дека извршуваат хуманитарни образовни мисии. Некои одат до тој стадиум што мислат дека имаат и интелигенција и вкус.

Бујрум и во живо ќе го издискутиаме ова ако имаш жеља.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.197
Силата на рокот јас на пример ја наоѓам во Пинк Флојд, во прогресивот. Тоа се текстови, симфонии, комплексни дела. Тоа е уметност. Пост панкот е турбо фолк текст на англиски, 3-4 акорда, по некоја солажа. Некогаш знаат и да изненадат со убави песни, не викам не.
Money, get away
Get a good job with more pay
And your O.K.

But if you ask for a rise
It's no surprise that they're
Giving none away
Away
Away
Away
Away...

Пари, бегајте
Најди добра работа со поголема плата
и ти си ОК

Но ако побараш зголемување
не е чудно
дека нема да добиеш ништо
ништо
ништо
ништо

:pos::pos:

Пинк Флојд, со твојот метод на отценување на уметничко дело. Се чувствуваш малку смешно сега?

Ова е МНОООГУ полошо дури и од бардот Аца Лукас.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.866
Поени од реакции
23.682
Money, get away
Get a good job with more pay
And your O.K.

But if you ask for a rise
It's no surprise that they're
Giving none away
Away
Away
Away
Away...

Пари, бегајте
Најди добра работа со поголема плата
и ти си ОК

Но ако побараш зголемување
не е чудно
дека нема да добиеш ништо
ништо
ништо
ништо

:pos::pos:

Пинк Флојд, со твојот метод на отценување на уметничко дело. Се чувствуваш малку смешно сега?

Ова е МНОООГУ полошо дури и од бардот Аца Лукас.

Кога Свонс вакво нешто ќе направат да ми пишеш


Ти реков, оваа игра може да ја играме до утре сабајле, стварно сакаш пак така? Види што се случи после моето укажување за Скандинавија, се вративме пак на тоа што го кажав на почетокот само со кружење. Искуството знае да биде добар учител, не?
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.866
Поени од реакции
23.682
Сериозно Суси, дали ти мене ова ми се закани?

:icon_lol:

Не бре човек, ти викам во живо да седнеме и да направиме муабет уз пијачка, па макар и да се расправаме пожолчно. Каква закана, боже ти стварно си имал проблем со когнитивниот апарат.
 

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Боем е паметен, начитан човек кој го боли стапот за све и си го гледа кејфот.
Да можеби е начитан нешто налик M-Xpress и оттаму паметен.

Најсериозно паметен и начитан човек е токму оној кој стварно го боли главата како долната(стапот како што велиш) исто и горната(горната повеќе) и тоа толку го боли што се труди да пронајде решение и конечно наоѓа решение наместо да кука и да чека друг( од ќеиф да му ги реши проблемите).

И кога тој човек ќе го реши роблемот многуи често од решението има бенфит за зедницата (село,град, држава па и меѓународна заедница, неретко човештвото).

Ме интересира Sussaro кој е твојот проблемк односно причината да сите атеисти ги правиш милитантни, всушност зошто уопште атеистите ги правите милитантни??

Да не беа атеисти оние во Сребреница или оние во Иран кои со дрвени пукшки(постари) трчаа пред мините и митралезите за да расчистат за овие вооружените Иранци млади споремни да умрат само бидејќи ги повика Ајатолахот(по повикот не поминаа 72 часа имаше милони доброволци знаеш нормнално зборувам за Ирачката агресија врз Иран).

Навистина не ве разбирам чуму атеистите милитантни???

Секоја чест ако за некои 2-5% ги ставаш сите во ист кош.

Друго што имаш против милитаризмот и генерално технократијата?
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.778
Поени од реакции
8.228
А Нада Обрич е оваа

For long, long time I've been awaiting you
Since long time ago, I haven't been embracing you
For long, long time you are not in my arms

For long, long time I've been awaiting you
Since long time ago, I haven't been embracing you
I've been waiting in vain to hear your footsteps

The night is left behind us
you have left me in tears
The night is left behind us
I'm lonely like you
I'm lonely like you
To!
Oкеј, ако нема ваква тема, нека се отвори. Морам да го продолжам трендов.

Sinan Sakic - Sudbina me lagala

Budim se
umoran od sna
svu noc su me djavoli
pitali za nju

Budim se
pre pun nekog zla
nisu hteli andjeli
da mi pomognu

Ref. 2x
Popio sam otrov s njenih usana
zaspao u krilu crnog andjela
mislio sam da je zena Boginja
sudbina me lagala, sudbina me lagala

Budim se
umoran od sna
svu noc su joj
vetrovi ime saptali

---

I awaken,
tired from the Sleep,
all night long the devils did
ask me where was she
I awaken,
filled with an evil unknown,
angels have refused the plea
to help me

Drink i did, the poison off her lips,
slept on a black angel's wing,
A Goddess i saw and believed,
yet Fate deceived. Fate deceived.

I awaken
tired of the Sleep
all night long the winds
whispered her name carressingly
 
W

Werther

Гостин
^Вака „пластично“ кога читаш, преведен турбо-фолк од Синан, добиваш впечаток како да читаш строфи нa некој опасен готик од Christian Death.


:D
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ме интересира Sussaro кој е твојот проблемк односно причината да сите атеисти ги правиш милитантни, всушност зошто уопште атеистите ги правите милитантни??

Да не беа атеисти оние во Сребреница или оние во Иран кои со дрвени пукшки(постари) трчаа пред мините и митралезите за да расчистат за овие вооружените Иранци млади споремни да умрат само бидејќи ги повика Ајатолахот(по повикот не поминаа 72 часа имаше милони доброволци знаеш нормнално зборувам за Ирачката агресија врз Иран).

Навистина не ве разбирам чуму атеистите милитантни???

Секоја чест ако за некои 2-5% ги ставаш сите во ист кош.

Друго што имаш против милитаризмот и генерално технократијата?
Значи под а) отидовте ептен оф-топик, а под б) не рече он дека сите атеисти се милитантни, туку зборуваше конкретно за тој тип на атеисти кои не се баш 2-5 посто и со кои не можеш муабет да направиш и на кои кога ќе им кажеш: Јас сум верник, тоа е моја индивидуална определба, ти шо сакаш биди, твое право, ти враќаат со купишта навреди. Под милитантно се мисли радикално во случајов. Во живо до сега неколку пати ми се има десено да се соочам со такви луѓе и само си завртев грб и престанав да комуницирам со нив, пошто со такви луѓе не може да се разбереш. Се што е радикално и оди во екстреми е лошо.

Вратете се на темата, нема смисла веќе. Темата е за боеми.
 
Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
П.С. Жени, не можете да бидете боеми, не знам што толку ве погодува тој факт.

За жал, во дискусијава не оперираш со факти, туку со стереотипизација и генерализација.Темата е дали има боеми или не, а ти веднаш брже боље побрза да кажеш дека жените и гејовите не можат да бидат боеми. Што вметнуваш родово/полово/сексуални дискриминации во тема која нема никаква врска со машко-женски односи? Ти дадов конкретни имиња на жени боеми, уметници и писателки, ама ни тоа не се важи за тебе.

Јас сум свесен на пример дека мајчинската љубов не може да биде иста со татковската, е како што е. Може да пиете во биртии, можете да се заљубувате, може да глумите лудило. Тоа нема да ве направи боеми, единствено можеби смешни.

Смешно е токму она што го спомнав, Трајче или Перо се клатат пијани во кафана, мислејќи дека затоа што се направиле камен пијани, ете боеми се. И да, сите женски одма ќе им се залепат, пошто нели, го исполнуваат основниот предуслов според тебе, ем се мажи, ем пијат, ем емотивни биле.

Јас никогаш нема да почуствувам породилна болка и нема да знам како е, вие нема да почуствувате болка од баскет во муда и нема да знаете како е.

Што повеќе боли, породилни болки или шут во препони? Мислам дека го знаеш одговорот.

Јас никогаш нема да можам да бидам уживател во поседот на 300 различни обувки, вие не можете да бидете боеми.

Според твојава логика на линија Сексот и градот, јас не сум женско, бидејќи немам 300 пара кондури. Немам ни 50, ако е за волја на вистината. Што правиме сега?

И нели е контрадикторно, си се изјасни дека не си боем (или повремено си боем викендаш), а после велиш дека жени и гејови не можеле да бидат боеми?! Со кое право си дозволуваш да судиш дали некој спаѓа во некоја категорија на која ти веќе се изјасни дека не припаѓаш или само повремено ја дружиш ?o_O

Да дојде сега Раде Шербеџија и да ми каже дека не може да бидам боем САМО затоа што сум женско, ќе кажам пеким, нека биде така. Ама тој е меродавен во вистинска смисла на зборот, бидејќи е прав боем. Се друго е ветер и магла.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Мислам дека во моментов во Македонија најголемо боемчиште е Гиш...Чоекот не е излезен од кафана во последно време најверојатно, напраен е како некое чкембе, а богами елоквентен на различни теми.

Пример дали од некоја призма Буковски, Милер, Керуак, Бароуз кои се идоли на овие несфатениве се всушност на некој вид боемчини? :eek:
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.866
Поени од реакции
23.682
^Вака „пластично“ кога читаш, преведен турбо-фолк од Синан, добиваш впечаток како да читаш строфи нa некој опасен готик од Christian Death.


:D

Нема тука пластично, непластично, Разиел има одлично познавање на англискиот јазик, барем јас така мислам и направил супер превод на англиски, и да, звучи ептен готик, текстот е тој, преводот е тој. Е сега проблемот е што копуцине хисптераана не сфаќаат дека со свој камен по глава се маваат. Боемстовото било патетично оти се пеело за љубови и жени, во рокот за истото се пее со истите текстови само на англиски и тоа е арт. Се објаснив претходно да не навлегувам уште.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom