Боеми - има или нема

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.915
Поени од реакции
11.284
I awaken,
tired from the Sleep,
all night long the devils did
ask me where was she
I awaken,
filled with an evil unknown,
angels have refused the plea
to help me

Drink i did, the poison off her lips,
slept on a black angel's wing,
A Goddess i saw and believed,
yet Fate deceived. Fate deceived.

I awaken
tired of the Sleep
all night long the winds
whispered her name carressingly
Мy Dying Bride читам или Синан :pos:

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.139
Поени од реакции
25.698
Мислам дека во моментов во Македонија најголемо боемчиште е Гиш...Чоекот не е излезен од кафана во последно време најверојатно, напраен е како некое чкембе, а богами елоквентен на различни теми.

Пример дали од некоја призма Буковски, Милер, Керуак, Бароуз кои се идоли на овие несфатениве се всушност на некој вид боемчини? :eek:

Да, влегува во таа категорија. ги сака кафаните и народната музика, не оние турбо фолкот туку изворните, има тенденција кон забегување со филозофии, доста е начитан и елоквентен, ја има таа жичка на тврдокорност, емотивност и интелектуален жар. Со пороци не знам како е да не грешам душа, али бем ли га рокер, i could take a wild guess. Дефинитивно би го класифицирал ако не во тврдокорен боем во најмала рака би рекол дека ја има боемштината во голема доза.
--- надополнето: 20 јуни 2013 во 15:25 ---
Шо знам, овие тука сите викаат дека Јонче Христовски (Бог да го прости) бил пример за боем.

До тие гласини дека легендата возел рикверц дојдов и јас и тоа прв пат во саботата сега во еден муабет со една атеобудистка со која се дружам и жестоко расправам :D, не знам како не сум го чул тоа до сега и да ако е тоа стварно точно сериозно ќе отстапам од мислењето дека од геј не може да биде боем затоа што имам голем респект за местрото, иако уште ќе си ја држам во себе таа резерва дека-Не бе, ако не е жена во прашање, не може да биде тоа тоа. Не може да биде истата пасија, еротика, поврзаност, љубов. Во секој случај пре би си го повлекол мислењето дека геј не може да биде боем отколку женско. Машко знае да ја има таа пасија и страст, полжртвуваност и приврзност кога сака, е сега ваљда ако е геј може и према машко да ја има наместо према женско. Жени-јок. На многу теми за жени сум објаснил зошто, ме мрзи сега пак.

W

Werther

Гостин
Нема тука пластично, непластично, Разиел има одлично познавање на англискиот јазик, барем јас така мислам и направил супер превод на англиски, и да, звучи ептен готик, текстот е тој, преводот е тој. Е сега проблемот е што копуцине хисптераана не сфаќаат дека со свој камен по глава се маваат. Боемстовото било патетично оти се пеело за љубови и жени, во рокот за истото се пее со истите текстови само на англиски и тоа е арт. Се објаснив претходно да не навлегувам уште.

Целата поента на дискусијата е дека аналогијата не ти чини. Не може туку така да се симплифицира со превод. Пред се, интонацијата и интрументите со кои се креира музиката се важни. Не може да се занемари тоа. На Нада завивањето преведи го, врти го, пусти го, пак ќе биде селско. Исто и за синтисајзерот од Кванташки.
Инстументите со кои се служат Свонс, посебно перкусиите се доста нагласени. Да ја прашаш Нада ќе мисли се јаде тоа.

Втора работа, не ми е јасно зошто, според твојот став сите кои слушаат пост-панк под дифолт мора да се идеолошки индоктринирани, читај : ектремна-левица ?

Исто така мислам дека со тоа што во секој пост наоѓаш простор да ги исмееш хипстерите, го постигнуваш спротивното. Со твојата опсесивност (извини ако ти звучи грубо) спрема нив, и критикувањето им придаваш само повеќе важност. Сепак се работи за мала група маргиналци, квазиинтелектуалци кои незаслужуваат толкаво внимание.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.139
Поени од реакции
25.698
Целата поента на дискусијата е дека аналогијата не ти чини. Не може туку така да се симплифицира со превод. Пред се, интонацијата и интрументите со кои се креира музиката се важни. Не може да се занемари тоа. На Нада завивањето преведи го, врти го, пусти го, пак ќе биде селско. Исто и за синтисајзерот од Кванташки.
Инстументите со кои се служат Свонс, посебно перкусиите се доста нагласени. Да ја прашаш Нада ќе мисли се јаде тоа.

Втора работа, не ми е јасно зошто, според твојот став сите кои слушаат пост-панк под дифолт мора да се идеолошки индоктринирани, читај : ектремна-левица ?

Исто така мислам дека со тоа што во секој пост наоѓаш простор да ги исмееш хипстерите, го постигнуваш спротивното. Со твојата опсесивност (извини ако ти звучи грубо) спрема нив, и критикувањето им придаваш само повеќе важност. Сепак се работи за мала група маргиналци, квазиинтелектуалци кои незаслужуваат толкаво внимание.

Селско е само затоа што од мал си учен дека Пинк ТВ е селска. На енглез да му пуштиш може ќе му има ориентален шмек и ќе каже дека песната има егзотика. Како коњите со превезот знаете да бидете. Под дифолт рок е квалитет, ориентално е срање. До текстот заклучивме дека не е оти е истиот како сакаш врти го и релативизирај го, туку до музиката и вашата перцепција за истата. Еве ти го Шабан со цел инкорпориран камернен оркестар позади него, што правиме сега?

Извини, и ти киснеше во религија ако не се лажам правејќи ги истите тие пак извини идиотски работи толку типични за партиципантите на тој подфорум што ги опишав во горните постови, не? Ама да, забелешката е до некаде на место, треба малце да намалам со нив знам со тоа да претерам. Или треба сега како вас да кажувам дека намерно замарам извршувајќи хумантирани мисии? Погледни си го прво дворот, после давај вакви изјави, не ти личи паметњаковичлукот кој сакаш да го протнеш, преку омаловажувачки сарказам на теми каде што мислиш дека многу ти е голем.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Да, влегува во таа категорија. ги сака кафаните и народната музика, не оние турбо фолкот туку изворните, има тенденција кон забегување со филозофии, доста е начитан и елоквентен, ја има таа жичка на тврдокорност, емотивност и интелектуален жар....
...И ја има ебено жена му на Љубчо Георгиевски.
Не знам дали тоа оди во прилог на боемството како една безграничност на постоењето, како една сила која ги транседентира взаемно нихилизмот и хедонизмот во една супраидеологија, ама знам дека треба ептен да си запечен, очаен и торко за да ја ебеш жена му на Љубчо Георгиевски.
Не би навлегувал, не сум дораснат ниту доволно облагороден за да го ставам во контекст и да му најдам позитивна конотација на правилото дека боемите се "надтелесни" во сексот, па би ебеле и шугаво и сакато и жена му на Љубчо Георгиевски. :unsure:

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Јас за тоа не осудувам никој, не можам ни еден процент да се сметам за боем, иако многу по ми лежи кафана и атмосфера од снимакта каде пее Шабан што ја постираше Сусаро него ли некој напредно-либерални техно-транс журки и слично.

Од друга страна, па и концептот за боем знае да биде доста патетичен, тоа дремње по кафани, кинење срце од една жена, башка што премногу боемчење (читај пијанчење и дремење по кафани) во голема мера ќе ти го отежне нормалниот живот, одење рано на работа, продуктивна работа и секако гледање деца и фамилија.

Е затоа прав боем не може да има „нормален“ живот (што и да значи тоа). И ние викендашките боемчиња кои одиме во кафана и се запиваме кога имаме време, пари без други обврски нема никгоаш да станеме боеми.
--- надополнето: 20 јуни 2013 во 16:03 ---
Не знам дали тоа оди во прилог на боемството како една безграничност на постоењето, како една сила која ги транседентира взаемно нихилизмот и хедонизмот во една супраидеологија, ама знам дека треба ептен да си запечен, очаен и торко за да ја ебеш жена му на Љубчо Георгиевски.
Не би навлегувал, не сум дораснат ниту доволно облагороден за да го ставам во контекст и да му најдам позитивна конотација на правилото дека боемите се "надтелесни" во сексот, па би ебеле и шугаво и сакато и жена му на Љубчо Георгиевски. :unsure:
Зар жена на Љубчо не беше онаа Снешка, колку шо ме држи сеќање од снимките на времето која Буби ја шеташе секаде по светот и по баловите со него, не беше толку лоша, на изглед, карактерно не е важно:)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Јас за тоа не осудувам никој, не можам ни еден процент да се сметам за боем, иако многу по ми лежи кафана и атмосфера од снимакта каде пее Шабан што ја постираше Сусаро него ли некој напредно-либерални техно-транс журки и слично.

Од друга страна, па и концептот за боем знае да биде доста патетичен, тоа дремње по кафани, кинење срце од една жена, башка што премногу боемчење (читај пијанчење и дремење по кафани) во голема мера ќе ти го отежне нормалниот живот, одење рано на работа, продуктивна работа и секако гледање деца и фамилија.

Затоа и најчесто се смета дека уметниците (од било кој вид) се боеми затоа што ја немаат таа обврска да стануваат рано и сите останати “навики“ на останатите луѓе. :)

Л

Лигеја

Гостин
To!
Oкеј, ако нема ваква тема, нека се отвори. Морам да го продолжам трендов.

Sinan Sakic - Sudbina me lagala

Budim se
umoran od sna
svu noc su me djavoli
pitali za nju

Budim se
pre pun nekog zla
nisu hteli andjeli
da mi pomognu

Ref. 2x
Popio sam otrov s njenih usana
zaspao u krilu crnog andjela
mislio sam da je zena Boginja
sudbina me lagala, sudbina me lagala

Budim se
umoran od sna
svu noc su joj
vetrovi ime saptali

---

I awaken,
tired from the Sleep,
all night long the devils did
ask me where was she
I awaken,
filled with an evil unknown,
angels have refused the plea
to help me

Drink i did, the poison off her lips,
slept on a black angel's wing,
A Goddess i saw and believed,
yet Fate deceived. Fate deceived.

I awaken
tired of the Sleep
all night long the winds
whispered her name carressingly

Lepa Brena ''Ti si moj greh''

Za tebe ja sam poslednja
i nikad ona jedina
a srcu mom si svetinja i robija

Samo za korak ili dva
opet mi bezis kao pre
moja te suza ne stize
i ne brise

Ref.
Ti si moj greh
i sto me manje volis, vise bolis
ti si moj greh
koji mi krade uzdahe

Ti si moj greh
samo zbog tebe hocu, u samocu
prastam ti sve
jednom se voli, jednom umire

''You are my sin'' by Lepa Brena aka. Beautful Brena (опеана дури и од големиот метал бенд A Perfect Circle)

For you I was the Last
and nevermore the only one
thus I held you in my heart as
saint and slave.

For a step or two
you run away from me as before,
my powerless tear can’t reach you
and erase you dear.

You are my sin
love me less to hurt me more
Cause you are my sin
leave me breathless
and cut my breathtake.

You are my sin
Because of thee
I held the solitude dear
Seek my forgiveness not
'cause in a lifetime
only once you can love and
only once you can die.

Ако сум згрешила нешто граматички корегирај. :D

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Да се биде боем е лесно.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.367
Поени од реакции
84.600
За мене автентичен боемски хабитат се војвоѓанските/славонските биртии, ракија обавезно у чоканчиња, музика со тамбури (задолжително), певач/ица - не мора (пошто тамбурашите обично пеат).
И друго све ко што се знае редот: масите што не се до ѕид, се со квадратна табла, а имаат кариран чаршав (црвено-бело), тие што се до ѕид се долги маси и се опслужени со клупи до самиот ѕид, на влезот мора да има нешо, некое железо доле, за тргање кал од чевли, пошто нели, улиците се широки калливи, тамо.
Сеа ми текна баш, порано за една емисија за еден српски боем, поет ли, писател ли беше, (од Војводина, од XIX-ти или почеток на XX-ти в.) шо у ствари и не си идел дома уопште, него си седел у селската кафана, од јутра до сутра. Таму и умрел, на маса.
Он бил боем, а другите, вероватно, селски пијаници.

D

dystopian

Гостин
Интересно ова со преводите.

One stem, two branches
One dries out, the other flourishes
Hey life, hey destiny
Why aren't you equal for everyone?

This is a song for those
That stand on a dry branch
This is a song for all those
That have my destiny

One wish, two paths
One with thorns, the other with flowers
Hey life, hey destiny
It won't be the same for everyone

This is a song for those
That stand on a path full of thorns
This is a song for those
That share my destiny

One spring, two rivers
One is murky, the other crystal clear
Hey life, hey destiny
Why aren't you the same for everyone?

That sail through murky waters
That share my destiny

There was sorrow that cold winter
You love me, you give, then disappear
But if you have nowhere to go, call me again
I can't live a day without you

Do you remember that night
When you told me - no
Those were my eyes
That cried with you

Here comes summer, love awakens
I'm wandering alone, without you
If only you were here, if you gave me your hand
Oh, if only luck i had.

We would walk through the long city streets
While the wine indulges our soul
Let the people see us happily hugging
Let them see our love triumphing

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Еве, ви отворив тема за текстовите, олабавете ја малку сега темава, вратете се на боемштвото. (y)

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Јас за боемство сум рутка оти пијам обично по паркчиња а понекогаш и воопшто не пијам во зависност од денот , туку строго сок, оти така убо ми дошло на душава во тој ден :)

Можам за музиката да се надоврзам. Правиме муабет за пласирање вредност на скроз различни начини, по различни патишта со различен ефект. Прогресив, страшни солажи, влог во свирењето максимален, тапанарот искршен ритам, гитаристот ја јади со заби жицата додека распалува со таква енергија базирана на техниката за свирење, што е секако за почит бидејќи не секој знае и умее така да свирка. Но од друга страна како и во секој правец такви бендови ги има претерано многу, постојат оние водечките кои се јавиле како креатори, постојат и оние ,,во сенка" кои можат да бидат приближно добри како креаториве, но бидејќи покасно се вклучиле во играта по автоматизам се исфрлени некаде по маргините на музицирањето. Во прогресивот обично имаме мерење на куриња кој помадафакерско соло ќе исвири или кој е побрз или кој ќе остави зад себе да живее мелодија која тешко се преработува. Тука вредноста се базира на таква тежина или поедноставно, имаш уметник кој знае и умее да црта и завлегува во ситни детали, со мали шарчиња, ресчиња, предметчиња, ситнурии, сложености и остава уметничка слика која вреди пред се поради тежината во создавањето, НО може да имаш уметник кој нацртал страшно добро дело, без сите тие ситнурии, шарки, минијатурни рески, па делото само по себе има огромно значење и вредност. Е тука веќе влегуваме во пост панк. Пост панкот си има своја линија, свое посебно движење, рифчиња, дилејче, далеку помала сложеност од технички аспект, но сето тоа не треба да е репер, да е мерило за вредноста. Вредноста кај него произлегува од друг извор, од целокупна динамика, од бунтот во истата, бунт прикажан на малку поинаков дотогаш виден начин, од текстовите(кои не треба да ги мериме бенд по бенд оти не сите знаат да напишат нешто интересно ова и за прогресив) туку одиме генерално дека и во тој правец се јавуваат интелектуални имиња кои обожавале да музицираат на таков начин, се појавиле Морисоновци со свои мисли и интереси во едни поинакви времиња од оние кога прогресивот беше во подем. Така кратки пораки, испратени на поинаков начин кои склопени со севкупната музика оставале врежување длабинско во севкупната музичка историја. Да правиме споредба што е подобро од овие две работи е како да правиме споредба дали чоколадираното млеко од Моја Кравица е поубаво од чоколадото Пионир на пример. Единствена поврзаност само во делот на млекото. Ако сум жеден млекце убајни, ако не чоколадце, шо значи и двете си имаат убавина и намена. Е сега конкретно сметам дека Сусаро ја негира убавината на едното бидејќи ги поврзува(л) од старт со фаците кои многу многу не ги мириса. Да не ги повторувам од погоре, но како што самиот кажа сето тоа е самопрогласена инелигенција во движење која има свои ,,приврзаници" и ракоплескачи на секој нивни потег кој по обичај е глуп ( Пример денеска најново од Топов, не требало да жалите за Сопрано, требало за Тони Вилсон од BBC, која глупост од муабет што треба да претставува некакво си интелектуално пркосење на секојдневната ,,досадна маса" народ шо ја гледала оваа серија. Е сега мислам дека ако од старт нештото го земеме со валкана мисла на пример: Дај да слушнам што ќе кажи музикава пост панкерска, ама знам дека нема да ја бива оти лигловциве од Кања такво слушаат, а тие се квази интелектуалци и имаат послушници на кои им се чудам, нема да добиеме права, чиста мисла за вредноста оти од старт тргаме во одредена насока која само чекаме да ја потврдиме во дел од секудната, ако не во тој дел оставаме простор за во наредниот дел од секунда и така се додека не ја стекнеме сигурноста во насоката која сме ја наумиле. Или низ пример со чоколадата, Петре комшијава глуп кој ми се прави паметњакович а не го бива за такво, само чоколадо делка и сери наоколу како тоа е најдобро, млеково го тура од балкон декларирајќи го како лошо, додека јас секое утро си пиуфкам млекце и преубо ми е, уживам, па така нема да јадам чоколадо, само оти Петре е глуп и глупо зборува, онака за инает. Или ако каснам ќе речам, шо е тоа сТрање, Петре такво нека џвака, ме разбираш? Но тоа по мое се прави многу порано, ако заклучок сме донеле за нешто и сме го заѕидале, после тешко нешто да се промени, да не премисли. Тое е во природата на секој човек по мое, и не е тврдоглавост. Конкретно за мене, Парпл со исклучок на неколку песни ми се крајно досадни, додека некои свршуваат по нив, па така се случува на свирка да заредат 2-3 песни комплетно изведени, феноменално исвирени, а мене да ме фати дремка додека другите скокаат и се радуваат. И иди помислава, да бе овие не свират Џој Дивижн, онака само ги знаат, а мене тие ми се многу јаки, и со таков зациментиран став пуштам дома Парпл,оооооп не штима, не влегуваат во задоволството. Граници ми акнале повеќе фактори. Можеби тие вредат, но јас не сум ја дофатил под разно разни влијание вредноста и никако да ја дофатам и во иднина не верувам да ја дофатам кога досега не сум успеал. Така некако иди цел муабет,

На крајот на краиштата замисли си од 60ти навака само прогресив да имаше. Знаеш која монотонија ќе беше во музиката. Од ваков аспект песните во пост панк ерата се страшно освежување во музиката во тој период, ако се останеше на прогресив и класик рокот, сега ќе имавме крајна досада и давежи од бендови кои ќе не лишеа од разновидноста во музиката, т.е од начинот некој да покаже -Еј народе можи да се свири и вака. На изглед гнасни појави се најдуваат во секој правец, прешминкани работи се најдуваат во секој правец, преценувања се најдуваат во секој правец. Вредноста како што пишав во една тема се гледа во живоста што ја носи со себе музиката, а не сложеноста. Песна од Флојд(Ехос-омилената) има иста јачина и тогаш и сега, јачина која не се заборава, New Dawn Fades oд Joy Division има исто значење како и тогаш така и сега, тоа се тие работи кои пркосат на времето, не познаваат застој, исчезнување, се пренесуваат со ист шмек.

И како заклучок најдобро е човек да си кркни и чоколадо и млеко, па и овошје, па и салата, од се по нешто за кое смета дека му прави убавини во него, а пропратно тој да си биди љубител најмногу на едно од наведените. И запрашајте се за музиката како мерило на интелигенција, љубител на класика на муабетов ако оди со таква оценка можи да ни се изнасмее и да рече, оди покријте се, строго класика е муабетот, другото еби ветар :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Мислам дека имаше некаква дубара и после опашување на голо и со Тодор Петров дотичната Снешка.
Кој да ја знае какви квалитети има, може да е нашата Мелисандре и има супер моќи, па нели и Гиш се занимаваше со шаминизам заедно со Рембрант тоа време.

Онтопик
Инаку од македонскиве политичари најмногу физиономија за боем ми имаат:

5 Место

Илинка Митрева

4 Место

Б.Ц

3. Место

Димитар Мирчев

2. Место

Љубиша Геориевски

И на 1 Место неприкосновениот Страшо Ангеловски

Kajgana Shop