Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
16 февруари 2007
Мислења
42
Поени од реакции
1
Здраво. Имам 82 кг а висок сум 172 см. Сакам да дојдам на 72 кг. Пред една недела почнав на теретана, претежно точак, лента, орбитрек, комбинирано, до 1,5 часа дневно освен недела. Кога почнав со теретана во исто време почнав и со диета и не се осеќам уморен, напротив имам многу желба и сила за вежбање. За оваа недела спуштив околу 5 кила. Инаку ја држам оваа диета а утре завршува.

1 ден - овошје, само да не е гроозје и банани
2 ден, свеж зеленчук, само не мешункаст
3 ден микс од ден 1 и 2
4 ден до 1 литар млеко и до 8 банани
5 ден до 250 грама телешко печено без сол/зачини
6 ден до 1 кг телешко печено без сол/зачини, патлиџани до 3
7 ден интегрален ориз и зелен зеленчук

Дали тоа би штетело по моето здравје, оваа комбинација, дали таа е здрава, и што би ми препорачале вие поискусните со теретана комбинирано со диета.
Definitivno losha rabota si napravil =] presmetaj na 1 kg (cista masa ) tezina da vnesim po min 1.5 do 2 gr protein ... ii probaj so razlicni planovi na ishrana od 2200 do kaj 2700 kalorii dnevno ... znaci vnesuvash primer ako si 75 kg cista masa vnesuvas 150 grama protein ( normalno nemozis cist protein osven ako zemish iso protein xD znaci dokolku jadish pilkeshko meso, riba, teleshko, jajca itn ) ke vidis prvo da go zadovolish nivoto na protein vo organizmot ... pa posle toa drugite kalorii gi nadopolnuvash od dolgi jaglehidrati ili omega 3 masti .. =] ako prodolzis so ovaa dieta ... da ke imash slabeenje vo kilaza... ali ne vo salo ... tuku povejke vo muskul zasho ne mu davash voopsto hrana na muskulot .. osven vo denovite koga imas teleshko meso ..

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Диета, преставува правилен начин на исхрана прилагоден спрема потребите во даден момент, со цел да се постигне некој сакан резултат. Диети имате и во здравствени установи, кај срцеви болни, кај луѓе кои оперирале жочка итн.
Во случајот со juve4ever, диетата која ја поставил е многу еднолична и воопшто не би ја препорачал како здрав начин на исхрана со цел да се симне некој кг вишок од нас, а притоа да се биде и физички активен. Едноличната исхрана е истотака погрешен потег, затоа потрудете се да внесувате разни намирници а не да се фокусирате само на пилешко и ориз.
Што се однесува до креатинот, без разлика на неговата форма тој е подеднакво ефектен. Се разликува во начинот на кој се абсорбира од страна на организмот, количината која се употребува и начинот на кој организмот ќе го прифати (ова е особено за монохидтратот).

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
Најпрвин благодарам за одговорите на тројцата членови. Прифаќам предлози од поискусни секогаш. Меѓутоа пред да преминам на следното само да кажам, пред да почнам со ова тн прочистување на организмот и слабеење јас бев дебел, јадев само брза храна и бев пушач. Сето тоа ми сметаше како мене така и на моето здравје. Се одлучив вака да почнам и верувајте многу подобро се осеќам сега, без цигари и со таква храна која што ја напишав плус спорт.
@ Gjoroski Знам дека вие сте поискусен, ја читав целата тема тука и даваш најдобри совети (ова исто важи и за другите кои не ми одговориле а се поискусни). Тоа креатинот за мојот случај го напиша? Што е тоа? Прашувам бидејќи сум почетник и немам доволно познавање на такви работи, се надевам не е срамно ако се прашува. Што би ми препорачале Вие, како да продолжам од сега понатаму бидејќи денес ми завршува диетата која ја пишав претходно. Ве молам за еден добар совет. Благодарам

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Конкретно креатинот не го пишав за тебе, него го надоврзав на мојот одговор, на веќе предходните дискусии.
Креатинот е додаток во исхрана кој помага во обновувањена потрошената енергија за вежбање, па тренинзите се 'полесни' и опоравувањето е побрзо.
Што се одбесува до прочистувањето на организмот, е на некој начин ок работа. Но не во подолг временски период и не кај луѓе кои се физички активни. Прочистувањето е дел од ритуалот на секој духовен човек. Кога и тие би имале потреба во денот да подигнат по еден тон тежина и истрчаат по 30 минути, не сум сигурен дека би им годело на здравјето.

Член од
19 август 2010
Мислења
54
Поени од реакции
0
Има ли некој искуство со Horse Power , што се постигнува со негово конзумирање , како се конзумира инт инт..?

Член од
19 септември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
7
пијам секој 2 ден '' протеински шејк '' ( банана , јајце-белка , мед 2-3 лажици и млеко 300-400 мл ) , сакам да знам да не е оваа доза преголема или пак може слободно и секој ден да зимам ова. имам 16 години. не ми е целта да бидам Шварценегер , но сепак сакам некоја маса да имам , не да сум коска и кожа :)

Член од
14 јануари 2011
Мислења
262
Поени од реакции
97
пијам секој 2 ден '' протеински шејк '' ( банана , јајце-белка , мед 2-3 лажици и млеко 300-400 мл ) , сакам да знам да не е оваа доза преголема или пак може слободно и секој ден да зимам ова. имам 16 години. не ми е целта да бидам Шварценегер , но сепак сакам некоја маса да имам , не да сум коска и кожа :)
Не можеш од само млеко,банана и јајце да се направиш Шварци бе ! Пиј си слободно,ако сакаш некое асално мускулче да ставиш внесувај 1.7-2 гр. протеин на килограм од твојата тежина.

Член од
15 октомври 2009
Мислења
822
Поени од реакции
291
Јас не препорачувам креатин!Можда прави мускули, ама ти го пореметува хормоналното лачење, ќе имаш проблеми со плодноста, паѓање на косата,штета на црниот дроб и бубрезите ....

Gojak YNWA

Ракот на Хелси
Член од
12 јануари 2009
Мислења
1.946
Поени од реакции
866
Јас не препорачувам креатин!Можда прави мускули, ама ти го пореметува хормоналното лачење, ќе имаш проблеми со плодноста, паѓање на косата,штета на црниот дроб и бубрезите ....
Каков заклучок со твоите 16 години. Браво!

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Брее 300 страни билдерај сте напраиле :).

Член од
16 февруари 2007
Мислења
42
Поени од реакции
1
Vo toj slucaj jas preporacuvam po pola litro rakija od sabajle ... i navecer 5 casi vino .. :D i kroz den min 20 cigari... velet mn pozdravo bilo od kreatinot ( supstanca koja prirodno ja imame vo nashiot organizam ) a so pienjeto na kreatinot samo go zgolemuvame procentot na istata ... vo princip ja imame okolu 20% a dozvoleno e do 70% :D od kade sho nikotinot i alkoholot voopsto ne se proizvod na nasheto telo .. =] pozzz

Член од
14 јануари 2011
Мислења
262
Поени од реакции
97
Кој бисер го тресна ееееј !!! Како прво мешаш хемија и суплемент.Креатинот се создава природно во човековото тело односно во панкреасот,црниот дроб и бубрезите и се транспортира до мускулите преку крвотокот,нормално за да ги регенерира мускулите.Креатинот е 100% природен и може да се внесе преку многу јадења како : туна,мисиркино и говедско месо,лосос,итд.Затоа креатинот неможе никогаш да биде забранет во ниеден спорт или натпреварување ( освен ако не го забранат и месото ).Сепак,најдобар избор за внесување креатин е креатинот монохидрат затоа што содржи најмногу грама чист креатин,за разлика од другите извори.

Како второ,креатинот нема никакво дејство на зголемувањето или намалувањето на тестостеронот,како и на опаѓање на косата или уништување на црниот дроб.

ПС.Најдобриот дел за креатинот е дека во сите студии не е пријавен нити еден нус-ефект или последица.НИШТО! Креатинот е целосно безбеден и ефикасен.Креатинот никогаш не се покажал како потенцијално токсичен по човековото здравје.

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
шо се замарате со лаик...цел свет цела спортска јавност користи креатин, некој неписменн рекол “ако пиеш креатин ке немаш деца’’ и ја да се трудам да му докажам спротивното....

- ако намалува тестостерон друже, тогаш што им се случува на девојките кои користат креатин, ај да те видам ако си толку паметен

Член од
9 октомври 2010
Мислења
191
Поени од реакции
29
Spong daj argumenti ili naucni istrazuvanja za ova oti naveter treskanje mn loso e svakas :toe:

Sipy

Dr.Sheldon Cooper
Член од
9 јануари 2011
Мислења
170
Поени од реакции
31
Има ли некој искуство со Horse Power , што се постигнува со негово конзумирање , како се конзумира инт инт..?
Тоа ти е братко опасна работа...внатре е микс од тестестерони,протеини,креатини и итн.Од ова можеш да имаш последици,пошто внесуваш вишак тестетерон(машки хормон)...али за развивање ќе се добијат резултати одма.
А ако сакаш да пиеш нешто за побрзи резултати,најубаво ти е протеин на база на пченица имаш 1.3кг 1300 денари е али е квалитетен и немаш гајле.

Kajgana Shop

На врв Bottom