Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Немам ништо проти него ( Клинтон ) , али гарант има 15-16 години , 60 кг и желба за докажување ... Друже , ептен си обратен
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Зошто секогаш судите пред да имате точни информации за луѓето?До некаде се сложувам со вас за тегот од 30кг за бицепс..треба да си хулк..ама има право човекот за тоа шо го кажува,важно е шо сакаш да постигнеш,дали сакаш да бидеш како шо би кажале постарите само за лепе очи или сакаш да бидеш издржлив и посилен(не во големина на мускули),јас лично повеќе го ценам второто,мада и добриот изглед на телото е голем плус за на базент :),па и секаде,како и да е,можеш да се исхрануваш само со природна храна без суплементи ама исто така е и многу тешко,треба да јадеш повеќе пати на ден и тоа само одредена храна која нема да ја набројувам сигурно повеќето ја знаете,ама за да се исхрануваш со таа храна треба да имаш малку подлабок џеб,оти секако,растот на мускулите се содржи во големиот одмор и повеќето мали а протеинско исполнети оброци во текот на денот.
 
Член од
6 октомври 2009
Мислења
49
Поени од реакции
0
Neznam koj kako go svatil sportov ama bidejki sme mn svetlosni godini od realnosta ziveeme so mn predrasudi i tabu temi toa e toa i oti zapadnite zemji protein sejk obicen whey go pijat kako zemena za obrok kako pojadok a tuka go kazuvaat nekoj 'pametni' luge kako xemija i toa e dr prikazna znaci ne e rabotata na ovaa tema dali nekoj e izdrzliv fizicki ili ne ili dali imal kondicija za rabota volku cigli nosel tolku nosel ovoj sport se vika Body Buidling samiot zbor znaci gradenje na teloto a ne fitness znaci edno e fitness drugo e bodybuilding celata poenta mi e deka mozes stanes ubavo graden bez suplementacija ama do odredeno nivo atletsko telo fitness telo a tuka temava e so naslov bodybuilding znaci za da stanes seriozen vezbac te bilder nevozmozno e da go postignes toa bez suplementi i poozbilni stvari toa e toa
 

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Rabotata e vo toa sto so hemija za 3 meseci go postignuvas toa sto prirodno go prais za 3 godini..Samo edno znam na sparing bilder sto zema hemii gubi.Dzabe mu se kesi so voda koa za kur ne go biva :pos2:
 
Член од
10 февруари 2010
Мислења
822
Поени од реакции
290
Rabotata e vo toa sto so hemija za 3 meseci go postignuvas toa sto prirodno go prais za 3 godini.

Da, ova e mislam tocno.
I jas bi sakal da imam finansii za suplementi, megjutoa koga nemam si se osvrnuvam na toa sto mozam da go konzumiram i sto mi e na dofat [finansiski].
 

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Rabotata e vo toa sto so hemija za 3 meseci go postignuvas toa sto prirodno go prais za 3 godini..Samo edno znam na sparing bilder sto zema hemii gubi.Dzabe mu se kesi so voda koa za kur ne go biva.
Ова е најголемата глупост која некој може да ја тресне. Но, тоа е само поради непознавање на природата на нештата и развојот на ткивата и организмот.Ако малку се едуцирате ќе видите дека ова е голема глупост и тешка измислица од луѓе кои немаат мадиња за вежбање, секој ден со години.
Само во филмови научна фантастика постојат инекции кои веднаш те претвараат во ХУЛК. Да беше така, еден тон макдонски спортисти, без разлика од кој спорт потекнуваат ќе имаа просечни Европски и Светски резултати. Но, како што гледате такво нешто во нитуеден спорт го нема во оваа наша држава. Причина, сите се знаат. Па и Клинтон наш македонски, кој по две цигли носи на рамења за да покаже дека е подобар од билдерот другар му. Сигурен сум дека во тој спорт тој е подобар и од Усаин Болд, па и од Армстронг :D
А тоа за рингови и спаризни...не ја гледам поврзаноста на тие два спорта. Или вие воопшто неможете да разграничите убавина со боречки вештини?!
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Samo edno znam na sparing bilder sto zema hemii gubi.
Цветот од камилица е хемија, составен од атоми, молекули, соединенија со одредена структура и својства и со хемиски реакции кои...а хемијата го изучува токму тоа.
оние што го користат зборот хемија за овие продукти, можеби прво треба да се изјаснат што за нив претставува хемија...вака со недодефинирани поими внесуваат забуна кај оние кои сакаат да прочитаат, научат нешто за овој спорт и тоа да го применат во пракса.
Затоа јас одамна не солам памет ниту "делам совети" (моето познавање е недоволно за некому да му расипам макотрпно вежбање) :)
 
Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Тие што зимаат „хемии“ не вежбаат, само спијат и секој ден растат, така да знаеш...

Дечко заинтересирај се малце, има луѓе што зимаат хемија после 3 месеци во теретана, не креваат ни 50че на бенч и стануваат „горили“. Горили со заебани бубрези, црн дроб, желудник и што ти не....

Ама има ХардКор батки што креваат по 120 кила на бенч,имаат големо вежбачко искуство, стагнираат со месеци и се решаваат за таков потег, ХЕМИЈА, со цел да го надминат својот генетски лимит....
Преку курац од муабетиве хемии,само кај нас не се разликува суплемент од хемија.... Ја неам пробано ни протеини, ама прилично се каам ради тоа... Суплементите се тукс за да ја олесната работат, место да јадеш кило стек дневно,ќе земеш две дози протеин и тоа е тоа.... А овој дечково што работи и спортува активно, нека не си игра мајтап... да работиш и да вежбаш е прилично тешко, не ме чуди да го тртнал креатинот и се освежил јако
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Преку курац од муабетиве хемии,само кај нас не се разликува суплемент од хемија....
Имаш право, ептен станува досадно со "хемијава" :)

Наместо неколку страни оспорување на суплементите, има многу прашања кои може да се постават. Некои можи се банални, но некому можеби ќе користат некогаш. Еве, ме интересира нешто за

- дали ефектот е поголем со сајла, шипка или тегови (пример за бицепс кога стоечки се тегне сајла или кога стоечки се крева шипка)
- дали ефектот врз градите на рамна клупа е поголем со два еднорачни или со шипка.
- Дали контракоса за гради е препорачана при секое вежбање за гради или не мора да се става толку акцент на овој тип вежба?
- Дали "летање" со еднорачни на рамна клупа=вежбање на пекдек машина
- дали има ефект вежбање на нозе доколку претходно сум трчал на лента или возел точак...или да ги разделам во различни денови
- дали за секоја мускулна група е потребно претходно загревање (вратило, склекови...)? за последново мислам дека треба пошто иам осетено поголема снага при активирање на веќе загреан мускул, но пак да си прашам :)

Дали овие прашања/разлики имаат суштинско значење или е нешто за кое не вреди да се замара просечен рекреационен вежбач (цел - за покачување/одржување на тонусот и издрживлоста на мускулите и за регулирање на одредени потенцијално опасни симптоми кај средновечен човек -крвен притисок, холестерол, шеќер, имунитет...).
(ако е битно, користам Л-карнитин, амино капсули и додатни витамини и минерали)

Повеќето од овие прашања ми дојдоа као резултат на една статија за ефектите на различни справи врз иста мускулна група
http://www.yu-fitness.com/saveti/vezbe_koje_su_najbolje_za_brz_napredak.php
Istraživanja
Vrednosti koje su prikazane uz vežbe predstavljaju procente od IEM Gmax, najveceg podražaja zabeleženog u odredenom mišicu. Pre popisa vežbi naveden je latinski naziv mišica i uz njega popularni naziv poznat gotovo svima. Laicki receno, vežba koja ima najvecu vrednost u procentima ujedno najbolje deluje na taj mišic.
Pectoralis major - grudi
Potisak bucicama na kontra kosoj klupi 93%
Bench press na kontra kosoj klupi 90%
Sklekovi izmedu klupa 88%
Potisak bucicama na ravnoj klupi 87%
Bench press na ravnoj klupi 85%
Letenje bucicama na ravnoj klupi 84%
Pectoralis minor - grudi
Potisak bucicama na kosoj klupi 91%
Bench press na kosoj klupi 85%
Letenje bucicama na kosoj klupi 83%
Bench press kosi na smith masini 81%
Medial deltoid – srednje rame
Letenje bucicama na kosoj klupi – ramena! 66%
Letenje bucicama u uspravnom položaju 63%
Letenje bucicama u sedecem položaju 62%
Letenje na sajlama – jednorucni 47%
Доколку е нешто за кое не вреди да се замарам, тогаш некоја следна прилика ќе прашам за аеробниот дел од вежбањето.
 
Член од
10 февруари 2010
Мислења
822
Поени од реакции
290
Da, ova e mislam tocno.
I jas bi sakal da imam finansii za suplementi, megjutoa koga nemam si se osvrnuvam na toa sto mozam da go konzumiram i sto mi e na dofat [finansiski].
Moram da se koregiram. Od iznesenoto se gleda deka sum mislel na suplementi ne na 'hemii"
Lapsus na rakata :toe:
 
Член од
15 март 2010
Мислења
19
Поени од реакции
0
трчам дневно по 4 километра(20 min) и многу се потам после пошо имам облечено маица па блуза со долги па врз тоа шушкавец.......дали е тоа добро и дали имате некој совет нешо најлони да стаам или нешо поише?????
 

Idiot.

досадниот.
Член од
26 октомври 2009
Мислења
128
Поени од реакции
0
зависи што сакаш да постигнеш со трчањето..ја би ти препорачал 4 до 5 спринта по 100 метри без најлони и такви ствари..за поќеток :)
 

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Neznam koj kako go svatil sportov ama bidejki sme mn svetlosni godini od realnosta ziveeme so mn predrasudi i tabu temi toa e toa i oti zapadnite zemji protein sejk obicen whey go pijat kako zemena za obrok kako pojadok a tuka go kazuvaat nekoj 'pametni' luge kako xemija i toa e dr prikazna znaci ne e rabotata na ovaa tema dali nekoj e izdrzliv fizicki ili ne ili dali imal kondicija za rabota volku cigli nosel tolku nosel ovoj sport se vika Body Buidling samiot zbor znaci gradenje na teloto a ne fitness znaci edno e fitness drugo e bodybuilding celata poenta mi e deka mozes stanes ubavo graden bez suplementacija ama do odredeno nivo atletsko telo fitness telo a tuka temava e so naslov bodybuilding znaci za da stanes seriozen vezbac te bilder nevozmozno e da go postignes toa bez suplementi i poozbilni stvari toa e toa
Па не би се согласил дека без суплементи и "поозбилни ствари" невозможно е да се постигне некое високо ниво, во било која област која вклучува вежбање со тегови, дали бодибилдинг или кревање на тежини на натпреварувачко ниво. Тоа ќе го посочам и докажам со следните примери:
John Grimek ( единствен непоразен на бодибилдинг натпревар и своевремено бил еден од најдобрите олимписки кревачи во светот, држи рекорди кои до ден денес не се соборени )
Reg Park ( идолот на Арнолд, прв европеец кој подигнал 500 pounds ( или приближно 227 кг на bench press ), основач на 5x5 системот на вежбање кој е идеален за качување на мускулна маса и значајни напредоци во сила )
Steve Reeves ( еден од најуспешните бодибилдери во тоа време, исто така и глумец )
Steve Stanko ( слично како John Grimek, успешен олимписки кревач на тегови )
Ова се само неколку примери за тоа колку може да се постигне со добра природна исхрана, посветеност, труд и паметен тренинг. Овие примери, можеле да го поткрепат својот изглед со силата за разлика од повеќето денеска.
 
Член од
15 март 2010
Мислења
19
Поени од реакции
0
сакам да ослабам да се издефинирам и затоа споро трчам пооблечен за да се препотам....треба многу да се потам...ако може некој совет како поисе да се испотам и со тоа да тргнам масти
 
Член од
8 февруари 2009
Мислења
911
Поени од реакции
173
сакам да ослабам да се издефинирам и затоа споро трчам пооблечен за да се препотам....треба многу да се потам...ако може некој совет како поисе да се испотам и со тоа да тргнам масти
Џабе се облакаш толку многу, тоа нема никаков ефект со топењето на маснотии, само поише вода губиш од телото.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom